Dank zij een vlaamse vriendin, hier bij een korrect vertaling van mijn origineele post hier » tueriesdubrabant.1fr1.net
Een behoorlijk aantal elementen, die destijds al bekend waren bij de onderzoekers, gaven duidelijk aan dat er een Frans of op zijn minst grensoverschrijdend piste bestond die moest worden onderzocht. Dat gebeurde niet; de onderzoekers verspilden hun tijd aan allerlei min of meer vergezochte hypothesen...
Of er nu een of meerdere manipulaties waren of niet en wanneer die zich voordeden, weten we niet, het resultaat blijft hetzelfde: er is NIETS! Er is enkel een dossier dat weegt op de families en de overlevende slachtoffers. Het is een dossier dat toont hoe incompetent de betrokken onderzoekers zijn om ook maar het geringste resultaat te behalen. Het dossier bewijst zelfs het onvermogen van de verschillende actoren van justitie, zowel van onderzoekers als van magistraten. Het blijkt een dossier te zijn dat gedoemd is om te mislukken als er door een of ander wonder een proces zou komen. Het verstrijken van jaren heeft grote schade aangericht aan het mentale welzijn maar ook aan het geheugen van mensen. Enkel al het aantal transcriptie- of vertaalfouten, te wijten aan nalatigheid en een gebrek aan supervisie, is tergend.
We gaan het aan anderen overlaten om het onderzoek uit te voeren; wijzelf gaan ons concentreren op de elementen die in de richting van Frankrijk wijzen.
1) Dinant, 13 maart 1982
Uit een wapenwinkel wordt een jachtgeweer kaliber 10 gestolen. Getuigen zien de daders vluchten “in de richting van Frankrijk”. Er gaat een gerucht dat de auto in Frankrijk zou zijn geregistreerd, maar het is slechts een niet-bevestigd gerucht. Sommigen dreven destijds de spot gedreven met de dieven; hun kennis van wapens was duidelijk ondermaats aangezien ze een waardevol exemplaar - dat net naast het gestolen wapen lag - onaangeroerd lieten. Wij van onze kant houden het tegendeel vol; de daders wisten goed waarmee ze bezig waren. Ze hadden een klassiek wapen van groot kaliber nodig dat kon worden ingekort en daarom gemakkelijk onder een jas verborgen kon worden. Een afgezaagd jachtgeweer werd in die tijd veel gebruikt bij criminele feiten; er zijn tal van voorbeelden.
We mogen niet uit het oog verliezen dat het kaliber 10 slechts zeer weinig gebruikt werd in België. In Frankrijk daarentegen werd het wel vaak gebruikt voor de jacht op watervogels en vaak in combinatie met vierkante munitie. Later zullen we het nog hebben over vierkante munitie.
2) Maubeuge, 13 augustus 1982
Nachtelijke inbraak in de supermarkt Piot in Maubeuge, een Frans stadje vlakbij de grens met België. De tussenkomst van de drie agenten van de lokale politie mondt uit in een vuurgevecht met de inbrekers, van wie er één lijkt te zijn uitgerust met een "geweer of een afgezaagd jachtgeweer". Is dit het wapen dat in Dinant werd gestolen? De kans dat we hiervan ooit een bevestiging zullen krijgen is nihil.
Tijdens het vuurgevecht raakte een van de politieagenten ernstig gewond door een 8mm kogel. Deze kogel werd afgevuurd door een oud of "slecht onderhouden" wapen (geweer of carabijn?). De kogel leek artisanaal te zijn vervaardigd. Andere optie is dat de 8 mm-kogel van Franse oorsprong was, zoals de munitie voor een Lebel 1892 of die voor het MAS 88-geweer. Helaas is er geen zekerheid over het exacte type van munitie dat werd. Deze twee soorten wapens, revolver en geweer, en hun respectieve munitie kwamen in die periode veelvuldig voor in Frankrijk; dat blijkt uit tal van inbeslagnames van wapens uit die tijd.
3) Soignies, 18 september 1982
Nachtelijke vuurgevecht tussen de vader van de eigenaar van de VW-garage Van Lint in Soignies en enkele dieven. De garagehouder raakte ernstig gewond oor een kogel, afgevuurd door een van de criminelen. Er werden twee wapens gebruikt: een zogenaamd 12-kaliber jachtgeweer en een ander wapen dat 8 mm-projectielen afvuurde. Expert Dery stelde vast dat de artisanaal vervaardigde kogels werden gegoten met behulp van een RCBS N.08-170-F4-mal. Een simpele zoektocht stelde ons in staat om vast te stellen dat deze mal bedoeld was voor de productie van munitie voor LEBEL 1892, dus Frans!
4) Waver, 30 september 1982.
De dag voor de feiten, dus op 29 september 1982 omstreeks 16.00 uur, raapte een getuige een zakmes op dat uit de zak was gevallen van een van de inzittenden van een blauwe VW Santana die geparkeerd stond aan de rue Pré des Querelles in Waver. Op dit zakmes droeg was de vermelding "Vendetta Corsa" aangebracht, ongetwijfeld ging het dus om een mes van Franse oorsprong. De auto van de daders was voorzien van Franse nummerplaten op het ogenblik van de feiten. Deze nummerplaten werden nooit gevonden, wel is het zo dat de sporen van de klinknagels die overeenkwamen met de afmetingen hiervan inderdaad werden vastgesteld op de auto die later aan de rand van het Zoniënwoud verbrand werd aangetroffen.
5) Hoeilaart, 30 september 1982.
Tijdens de schietpartij die een einde maakte aan de achtervolging tussen de rijkswachters en de daders in Hoeilaart, raakte rijkswachter Sartillot gewond door een aantal kogels, afgevuurd uit een jachtgeweer. Enkele jaren later werd in de Parlementaire Onderzoekscommissie vermeld dat het in casu ging om vierkante munitie. Nu is het een feit dat dit soort munitie in België bijna nooit werd gebruikt, in Frankrijk daarentegen werd ze vaak gebruikt voor de jacht op wild gevogelte. Zou dit een verband kunnen zijn tussen de diefstal van het "eendengeweer" in Dinant en de feiten in Waver?
6) Zoniënwoud, 30 september 1982
Tussen de verschillende voorwerpen die in of nabij de uitgebrande VW Santana dicht bij de kliniek van dokter Derscheid werden aangetroffen, bevond zich ook een wegenkaart van Frankrijk. Deze kaart heeft niets te maken met de stukjes kaart van België met aantekeningen.
7) Brussel, 4 oktober 1983
Een opsporingsbericht wordt verspreid door de Brusselse Gerechtelijke Politie in verband met de feiten van Waver. Op dit opsporingsbericht komt ook een robotfoto voor die lijkt op een zekere Xavier Sliman, zeer gekend bij de Franse politiediensten en niettemin een klant van de wapenhandelaar Dekaise. Dit opsporingsbericht werd tal van jaren later toevallig aangetroffen in het dossier van de genaamde Xavier Sliman dat werd bewaard bij de politie van Charleville-Mézières in het departement van de Franse Ardennen.
8) Hastiere, 7 oktober 1982
Een anonieme getuige verklaart aan de politie van Hastière dat een Franse gangsterbende, bestaande uit de broers Thierry et Xavier Sliman, Edmond Masson en Pierre Mandelli, de daders zijn van de overval op de wapenwinkel Delaise in Waver enkele dagen voordien. Deze verklaring werd geacteerd in het proces-verbaal met nummer 2016. Kennelijk werd er door de speurders van Waver geen enkel gevolg gegeven aan dit proces-verbaal.
We mogen niet uit het oog verliezen dat sommige leden van deze band in ieder geval de twee Sliman-broers zeer regelmatig aanwezig waren in België: Xavier die naar wapen- en militariabeurzen ging en zijn jongere broer Thierry die al meer dan zeven of acht jaar in de gevangenis heeft gezeten en een andere omgeving lijkt te willen opzoeken... Hij ontmoette in deze periode ook een zekere Michel Piro, maar dat is, zoals Kipling zou zeggen, een ander verhaal.
Een aantal andere elementen met betrekking tot deze bende zijn opmerkelijk: - er is een link tussen hen en een zekere Louis Gambini, van Corsicaanse afkomst (zoals het mes uit Waver) - en dat Thierry Sliman in de jaren zeventig werd gearresteerd in het bezit van een verboden wapen van de 6e categorie, namelijk een mes – maar ook dat Mandelli bij een reeks gewapende overvallen, gepleegd in de jaren 70 in Frankrijk, een MP40 machinepistool gebruikte. Daarbij komt nog dat de favoriete wapens die door deze bende werden gebruikt een 22LR kaliber pistool en een Smith & Wesson revolver zijn. En hoe zit het met de mededaders die ook werden veroordeeld voor hun deelname aan deze reeks overvallen? En wat met de vrouwen die medeplichtig waren aan bepaalde feiten die ten laste worden gelegd aan de zogenaamde Bende van Nijvel – hun betrokkenheid zal later in twijfel getrokken worden.
9) Zoniënwoud, 16 oktober 1982.
Tieners ontdekten een aantal voorwerpen die verband hielden met de overval op de wapenwinkel van Daniel Dekaise op 30 september. Het ging in het bijzonder over een pakje wegwerpzakdoekjes van het merk Sodexho. Kennelijk was dat van Franse oorsprong omdat dit merk destijds nog niet te koop was in België.
10) Nijvel, 17 septembre 1983.
De daders van de feiten doorboorden de metalen deur die toegang gaf tot de stock van de Colruyt-winkel in Nijvel, met een bunsenbrander van het merk Oxypack. Dit apparaat werd teruggevonden in de kofferruimte van het voertuig SAAB dat de daders de dag nadien ’s ochtends gebruikten. Er werd aangenomen dat deze bunsenbrander « Oxypack » enige tijd voordien gestolen werd in de winkel ‘Etablissements André’ in Eigenbrakel.
Maar een identiek exemplaar werd eveneens gestolen in het Franse Charleville-Mézières. Het thuisfront van de eerder bij de Rijkswacht aangegeven bende. Een van de leden van deze bende, Edmond Masson, was berucht om zijn vaardigheden om kluizen te openen, hetgeen hem bijzonder verdacht maakt voor de feiten van Nijvel. Over dit personage, een extreme bodybuilder, zal enkele jaren later in België nog gesproken worden, tijdens een "gespierde" arrestatie in Mariembourg in 92 of 93. Naast wapens en alle gereedschappen van de perfecte inbreker, lagen nagemaakte Franse nummerplaten in de koffer van zijn auto. De vermelding dat twee van de drie slachtoffers van Nijvel, het echtpaar Fourez-Dewitte, terugkeerden van een verblijf in Frankrijk, is louter anekdotisch.
11) Lasnes, 14 februari 1983
Het slachtoffer van de diefstal van een gloednieuwe VW Golf Rabbit verklaarde dat de overvaller zeer correct Frans sprak met en een goede uitspraak had. Iets later specifieerde het slachtoffer de verklaring en stelde dat de overvaller mooi Frans sprak met een accent uit de regio Lyon. Nog later herkende het slachtoffer haar overvaller op videobeelden als zijnde Thierry Sliman. Anderzijds werd op het ogenblik van de diefstal van de VW Golf een Peugeot 504 met Franse nummerplaten (75 of 78 ?) door getuigen in Lasnes gezien.
12) Waterloo, 15 februari 1983
Op de Chemin de la Papelotte in Waterloo werd de Peugeot 504 aangetroffen die werd gebruikt bij de overval op de Delhaize van Genval op 11 februari 1983 Het voertuig vertoonde gaten die overeenkwamen met de afmetingen van Franse nummerplaten op de juiste locaties. In de asbak van het voertuig werden eveneens sigarettenpeuken van een of meerdere Franse merken aangetroffen.
13) Oahin, 2 oktober 1983
Een van de daders liet op de plaats van de feiten een regenjas van het merk Burberry achter. Het ging om een jas van de Engelse maat 46, hetgeen overeenkomt met een Europese maat 52. Volgens een Franse advocaat droeg Thierry Sliman en dergelijke regenjas.
De twee daders droegen carnavalsmaskers die het gezicht van een oude man met een oogklep voorstelden. Een gelijkaardig masker werd aangetroffen tijdens een huiszoeking bij Edmond Masson op 8 december 1987. Bij diezelfde huiszoeking werden ook goudstukken gevonden, verstopt in een tafelpoot. We kunnen hier nog aan toevoegen dat een deel van de destijds gebruikte munitie 7.65 van het merk SFM was; dit merk kwam zelden voor in België maar werd frequent gebruikt in Frankrijk.
14) Beersel, 7 oktober 1983
Tijdens de overval op de Delhaize in Beersel droegen de daders eveneens carnavalmaskers zoals deze, beschreven vijf dagen voordien. Er moet ook worden opgemerkt dat twee belangrijke informatiegegevens niet in de "officiële" documentatie voorkomen: - de persoon beschreven als struis, 1,75 meter, werd ook beschreven als "bodybuilder-type" (zoals Edmond Masson) en – bij twee feiten is er sprake van een Arabisch accent of van een Brussels accent dat een Arabisch imiteert. Weinig verspreide info stelt eveneens dat een van de daders sprak met een Noord-Frans accent.
15) Eigenbrakel en Overijse, 27 september 1985
Verscheidene getuigen verklaarden dat de daders zwarte en grijze vuilniszakken met de vermelding "PROPSAC" gebruikten om de buit te vervoeren. Er moet worden opgemerkt dat dit Franse merk in 1985 nog niet in België op de markt was.
16) Aalst, 9 november 1985
De daders gebruikten twee voertuigen : de befaamde Golf GTi en een Mercedes van donkere kleur die voorzien was van gele nummerplaten. Deze gele nummerplaten werden meermaals als Nederlandse nummerplaten beschouwd. Nu is het een feit dat Xavier Sliman een Mercedes bezat die voorzien was van een gele nummerplaat aan de achterkant van het voertuig en een witte aan de voorkant: 46 Q ? 08.
Een van de daders werd beschreven als een type bodybuilder die een brede gordel droeg zoals een gewichtheffer. Dit alles doet onvermijdelijk denken aan Edmond Masson. In 2010 werd onder hypnose een robotfoto van de bestuurder van de Golf samengesteld. Deze Golf reed samen met de Mercedes op de E40. Deze robotfoto vertoont sterke gelijkenissen met het portret van Thierry Sliman.
17) Bois de la Houssière, 9 november 1985
Voor de feiten van Aalst werden op zijn minst op twee verscheidene locaties voorwerpen aangetroffen, o.a. afstandsbedieningen of resten ervan. Deze afstandsbedieningen waren afkomstig van een diefstal in een elektronicawinkel in Frankrijk in september 1980. De eigenaar van de elektronicawinkel herkende deze voorwerpen. De diefstal werd ten laste gelegd van de bende van Masson en Mandelli.
18) Bois de la Houssière, 9 november 1985
Wapentijdschriften en militaria-tijdschriften behoorden ook tot de aangetroffen voorwerpen. Naast het feit dat Xavier Sliman dit soort van tijdschriften verzamelde, is er ook een notitie in een van de tijdschriften bij de rubriek advertenties; het gaat om een tentoonstelling georganiseerd door de schietclub Pilori in Eigenbrakel. Toevallig bevond deze schietclub zich echter in de buurt van de voormalige Rijkswacht van Eigenbrakel. De handgeschreven notities zijn neergepend op stukjes papier die ook terplaatse werden aangetroffen. Dit toeval kan niet anders dan zorgwekkend zijn… Maar het lijkt er niet op dat al deze aanwijzingen destijds bij de onderzoekers een belletje deden rinkelen.
19) Aangaande meerdere feiten
Verklaarden getuigen dat twee van de daders met elkaar spraken in een taal die Arabisch kon zijn, of die met een accent dat Arabisch kon zijn. De broers Sliman die van Marokkaanse origine waren, waren ervoor gekend dat ze vaak deze taal gebruikten; ook communiceerden ze vaak in het Spaans. Een andere aanwijzing die ook door meerdere getuigen werd aangehaald was dat de manier waarop een van de daders stapte, de aandacht trok. Hij leek te maken of althans op een of andere wijze gehinderd te worden bij het stappen. Nu is het een feit dat Xavier Sliman mankte als gevolg van de verwondingen die hij opliep bij een moto-ongeval.
20) Last but least, 21 maart 1986
Een nota van de Generale Staf van de Rijkswacht maakte melding van het feit dat verscheidene door de bende gebruikte soorten munitie heel zeldzaam waren in België, maar in Frankrijk frequent voorkwamen. Het ging daarbij in het bijzonder om patronen van kaliber 12 van het merk Winchester Western-X super 3 inch en kaliber 9 mm van het merk Gevolet.