1,241

(129 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Hollanders die een wapen dat hun 250.000 euro kan opleveren aan een museum schenken? Onbestaande.

1,242

(129 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Hebben jullie al een ticket gekocht van het museum om het wapen van den Harry te gaan bekijken? Oesje, zal niet gaan waarschijnlijk want het blijkt een prive museum. Wat gaat het volgende zijn? Een prive museum in Nederland schonk het wapen aan een museum in Thailand?

1,243

(129 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Je zegt daar iets ... ook al zo een hallucinant verhaal. De dossierstukken van de zaak Murcilago die toevallig, o zo toevallig verdwenen waren en dan gedeeltelijk terug te vinden waren bij xx. Geen idee of hij weet wie de brave man was die de stukken thuis bewaarde.

1,244

(129 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Vleers beweert in de media dat hij de politie contacteerde, maar te lang moest wachten. Hierop nam de Nederlander contact op met een museum om het vuurwapen en de laders te doneren.

Ik was ook louter toevallig aan Ari aan het denken. Vooral aan een Nederlandse advocaat die voor Beijer zou werken Toch ook toevallig dat er altijd Nederlanders in de buurt zijn. Een museum, wie bedenkt zo iets.

Maar laat ons aub naar de essentie terugkeren, wie was of is Harry, rijkswachter Aalst. Het blijft wel heel stil bij de voormalige rijkswacht Aalst.

1,245

(129 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Vraag 1: was er een Harry in het korps van Aalst ? Vraag 2 heeft die daadwerkelijk met dat wapen geschoten? Vraag 3, was die rijkswachter zo dom dit wapen aan een garagist te geven? In ieder geval was de communicatie weer TOP: speurders kunnen momenteel niet zien om welk wapen het gaat.... Triestig.

1,246

(129 replies, posted in Onderzoeksdaden)

"Speurders kunnen momenteel niet zien om welk wapen het gaat."

Logica; indien het zou gaan om een wapen dat 18 maanden geleden in het water gesmeten is zouden ze het wel moeten kunnen zien, of niet? Of gaat het over 2 of meerdere wapens die vroeger bovengehaald werden en zijn ze dit wapen nog niet gaan ophalen? Herinner mij van een vorige vangst van magneetvissers dat een forumlid heeft moeten telefoneren met de vraag wanneer gaan jullie dit wapen komen ophalen ...

1,247

(17 replies, posted in Onderzoekspistes)

Ben wrote:

Het is niet geweten of de daders met een voertuig reden.

Man man ... miserie miserie. Ik begin mij af te vragen of ze wel wisten dat ze de Bende van Nijvel aan het zoeken waren.

1,248

(334 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ze werken dag en nacht met man en macht ...

"Toch is duidelijk dat het wetsontwerp op die maat werd uitgewerkt. Volgens ingewijden is het Bende-onderzoek nu al een vorm van bezigheidstherapie voor de onderzoekscel in Charleroi. De nieuwe onderzoekers stootten zich aan dezelfde zij- en dwaalsporen als hun voorgangers."

1,249

(2 replies, posted in Magistraten)

Had Generale Bank zijn offshorebank gewoon in Brussel?

Midden de jaren tachtig is er een zoeking in een kantoortje in de Shell-building naast het Centraal Station, hartje Brussel. Tot hun verbazing komen de speurders terecht in een soort mini-Zwitserland. Een oude man in stofjas zit er een immense collectie mappen en fichebakken te bewaken. Dit was, bleek, de sectie geheime en anonieme rekeningen van de Generale.

Een speurder in Humo: “Het ging niet over miljoenen, maar miljarden (frank). Honderden geheime rekeningen! We vielen van de ene verbazing in de andere. Opeens dook daar een rekening op die, volgens wat daar stond, eigendom was van – toen nog – prins Albert. Er was er ook één op naam van koning Boudewijn. De halve koninklijke familie had er een rekening.”

“Terwijl wij bezig waren die lijsten te bekijken, zijn er kennelijk enkele telefoontjes heen en weer gegaan. Binnen de kortste keren verscheen de Brusselse procureur-generaal (Victor) Van Honsté ten tonele. Hij beval ons onmiddellijk te stoppen en terug te keren naar ons bureau. En vooral: niks op papier te zetten.” Iets later kreeg Van Honsté een adellijke titel.

Eén van de weinige schriftelijke sporen van deze zaak is teruggevonden in de schriftjes van wijlen substituut Willy Acke, de Dendermondse magistraat die tot 1989 aan de zijde van onderzoeksrechter Freddy Troch de Bende van Nijvel op de hielen zat. Humo: “Via-via had Acke vernomen dat ook enkele big shots van warenhuisgroep Delhaize – voornaamste doelwit van de Bende – geheime rekeningen hadden bij de Generale.”

Misschien was er hier een spoor naar afpersing. Dat is een van de onderzoekspistes naar die Bende van Nijvel.

Uit Ackes notities is op te maken dat ‘alle speurders’ die dag door Van Honsté werden ‘verplicht’ een schriftelijke verklaring te ondertekenen waarin ze beloofden nooit met wie dan ook te praten over wat ze in de Shell- building hadden gezien.

Een speurder in Humo: “Klopt. Het was geen kwestie van willen, het was van moeten.” De enige die voordeel haalde uit de huiszoeking was oplichter Jean-Pierre Hesbeen. Hij kwam er op het Feluy-proces vanaf met een vrij lichte straf.

Acke stierf eind 1994, officieel door zelfdoding.

Bron: pnws.be | 7 Oktober 2021

Jammer, zeer jammer, dat we deze man niet meer voor de schandpaal mogen of kunnen zetten. Niet alleen voor bovenstaande trouwens. Voor mij gaat hij de geschiedenis in als de potlood magistraat.

1,250

(279 replies, posted in Getuigen)

Ik kan zo nog een aantal voorbeelden toevoegen. Zal er een nemen dat zich ook in Vilvoorde afspeelde en dat Hilde Geens beschreven heeft.

Door de WNP: die "hackten" al avant la lettre. Het staat zelfs op het forum "De rijkswacht zat in die periode met hetzelfde probleem, vertelde de toenmalige chef van de BOB-infosectie Roger Tratsaert aan Raf Sauviller en Hilde Geens. Hij had vastgesteld dat FJ-leider Francis Dossogne hem informatie kwam leveren over een linkse leerkracht van Vilvoorde die woordelijk getapt was aan de computer van hun eigen rijkswachtafdeling, het CBO." Een aantal WNP-leden hebben dit trouwens bevestigd. Telefoonlijnen werden rechtstreeks afgetapt en beluisterd. Die info kwam dan op fiches terecht. Zo kon er ook onder jouw naam naar de cel of naar de rijkswacht gebeld worden zonder dat jij je daar bewust van was.

Maar nog belangrijker misschien is dat iemand als Dossogne voor dit soort "medewerking" bedankt werd per brief door de top van het leger (kan je lezen in een verslag van de Bende-commissie ivm de huiszoeking en gevonden documenten bij Dossogne). Moet er nog zand zijn?