1,241

(839 replies, posted in 1985)

Boemerang, proficiat voor je plannetje! Hier mijn antwoorden zoals ik de toestand voor de ogen kan halen.

  • Vraag A: Correct, alleen de twee parkeerplaatsen voor de ingang (sluis) waren er niet (in-uit met karretjes). Parkeerplaats 2 en 3 waren voorbehouden voor gehandicapten maar steeds bezet door anderen (wat me ergerde).

  • Vraag B: Correct.

  • Vraag C: Het gebouw bestond toen ook, blinde gevel richting Delhaize.

  • Vraag D: Correct.

  • Vraag E: Dit gebouw was er niet, de scheiding was begroeid met laagstam en kreupelhout. Ik en de hond ging er euh, wateren.

  • Vraag 1 : De plaats van de kassa's is correct.

  • Vraag 2 : Het bureel van de manager situeert zich in de linker onderhoek van je plan. Een bureel van pakweg 3m X 6m met de lange kant tegen de scheidingsmuur. Dit lokaal bevond zich op een verhoging van circa 1 m zodat je van in het bureel een overzicht had op de kassa's en de winkelruimte. Aansluitend aan het bureel was de wijnstand als uitbreiding naar achter.

  • Vraag 3: Correct, zelfs de deuropeningen van de sluis.

  • Vraag 4: Groot vraagteken?

  • Vraag 5: Neen.

  • Vraag 6: Zie antwoord C.

  • Vraag 7: Sorry, is me nooit opgevallen.

  • Vraag 8: Zie antwoord E.

  • Vraag 9: Ja.

  • Vraag 10: Correct, car wash weet ik niet.

  • Vraag 11: Correct, geen hek gezien.

  • Vraag 12: Er zullen er wel geweest zijn, maar trokken niet mijn aandacht.

Ik parkeerde mijn wagen steeds naast de sluis buiten. Dit was geen parkeerplaats maar zo behield ik een overzicht op de sluis, de kassa's in het verlengde van de sluis, de parking in- en uitritten en de parking zelf. Mijn wagen stond geparkeerd met zijn gat naar de krantenwinkel. Ik ging in de auto aan mijn koffie drinken en de hond at terwijl ook een stukje.

Mijn aanwezigheid binnen de winkel bleef beperkt tot het hoogst noodzakelijke (op- afmelden van de dienst/voor hygiëne geen dieren in de winkel). Het winkelpersoneel en de filiaalhouder waren aimabele mensen, waarvan ik spijtig genoeg geen enkele bij naam kende.

Zo, Boemerang, ik hoop dat je er wat aan hebt. Ooit komt de waarheid boven.

1,242

(64 replies, posted in Robotfoto's)

Het is reeds jaren geweten dat er hoge koppen betrokken zijn bij de Roze Baletten, de X-affaires en de Bende van Nijvel. Iedere onderzoeker die te diep graaft kan opstappen. Onderzoekers die passief meestrompelen maken kans op promotie. En het 'klootjesvolk' heeft maar te zwijgen en te zorgen dat zijn belastingen betaald zijn, zoniet ...

1,243

(64 replies, posted in Robotfoto's)

Een Ingram uit de jaren '80 was een compact wapen amper groter dan een pistool en werd zeker niet op de rug gedragen. Google eens op Ingram 10.

1,244

(1,221 replies, posted in 1985)

Dit alles kan je formuleren onder de normale gang van zaken in de toenmalige Belgische politiek. "Ons kent Ons" en  "Ons zal Ons wel dekken" in geval van. Gebeurt nu ook nog, meestal in de bankwereld. Geen enkele Belgische politieker of hij heeft een goed betaalde bijbaan. Van onpartijdigheid of eergevoel is geen sprake meer.

1,245

(279 replies, posted in Getuigen)

Te vergelijken met een troep uitgehongerde bouwvakkers na overuren.

1,246

(102 replies, posted in 1985)

Dit klopt volkomen, herentenaar. Bedankt voor de aanvulling.

1,247

(13 replies, posted in 1980-1989)

Neen, geen nachtelijke (privé) bewaking. Men had trouwens de manschappen niet. Iederéén in de bewakingsector liep toen dolgedraaid door het aantal bewakingsopdrachten. De lopende contracten moesten ook ingevuld raken. Om een idee te geven:

Om 04:30 stond ik op voor mijn vaste dienst (5:30 tot 14:30) in een chemisch bedrijf in het Mechelse. Om 15:10 was ik terug thuis in Leuven. Hond klaarmaken, eten meenemen, wapen ophalen in het depot van de bewakingsfirma en om 17:00 begon mijn dienst aan de Delhaize van Overijse. Tot 20:00 of 21:00. Thuis om 20:45, hond verzorgen, eten en bedje in rond 23:00 en om 04:00 opnieuw starten. Reken daarbij dat op zaterdagavond om 21:00 (na Delhaize) de bewaking begon aan een dancing in het Leuvense, ook met hond, tot 6:00/7:00 zondagmorgen.

En om de lieve vrede te bewaren in de familiale huiskring met de jongens naar de voetbalmatch op zondagvoormiddag. Als je in die periode naar mij zou gespuwd hebben, was ik ook omgevallen. Maanden van 220/230 werkuren waren geen uitzondering.

En natuurlijk, 24/24 bewaking is niet te betalen door de klant. En voor de klant was de aanwezige bewaker maar een uithangbord in de zin van: "Kijk we doen er iets aan". Je hoeft geen criminoloog te zijn om de inpact van één bewaker met hond tegenover een razende bende moordenaars voor te stellen. En met die gedachte stonden we daar ook. Van God vergeten!

1,248

(1,221 replies, posted in 1985)

Scherpschutters waren reeds aanwezig voor Eigenbrakel/Overijse. Iedere winkel die in een risicozone lag, in de nabijheid van autostrades of een goede vluchtweg, werd toen bewaakt. Voor Overijse deed ik bewaking aan de Colruyt in Heverlee (nabijheid van de oprit naar E40). Eén sniper bemerkte ik op het terras van een nabij gelegen appartementsgebouw. De tweede had ik niet gezien tot de sluiting van de winkel. Hij kwam uit de dakgoot van de winkel gekropen en riep om een ladder. Ze waren dus wel aanwezig maar je moet verdomd oplettend zijn om ze te vinden.

Idem bij een Delhaize aan de Naamse-poort in Leuven. Geen sniper maar een Rijkswachter in burger. Als je daar uren rondloopt als bewaker valt je van alles op. Dus ook de persoon in burger met zijn winkelkarretje die ook maar doelloos rondlummelde. Bij nader toezien kende ik hem van een vorige zaak. En inderdaad, hij was ook op bewakingstocht en in zijn winkelkarretje lag een aktetas met een Uzi erin. Good old Hubert. Ze waren dus wel aanwezig. Daarom ook dat het me niet opviel toen Christian Amory zich aan mij kenbaar maakte in Overijse.

1,249

(6 replies, posted in Hypotheses)

Niks van militaire precisie. Onder invloed van drugs wachten op het juiste moment om een overval uit te voeren. De plaats delict is vlug gekozen. Als overvaller heb je alleen maar te observeren en de juiste plaats uit te kiezen. Thats All.

Zelf heb ik er 10 jaar waardetransport opzitten in de jaren '80 en '90. Ik weet waarover ik spreek en schrijf. Dagdagelijks de baan op onder een krap tijdschema, op enkele minuten verschil dagelijks op dezelfde plaats toekomen en vertrekken. Het zaakje van waardetransport moet opbrengen, zowel voor de transportfirma als voor de betreffende bank. Voor fouten in je rittenschema moet je verantwoording afleggen. Dit resulteert in routine: Om 13:32 in bank zoveel, om 13 : 51 in een bank verder. Er zijn bankenof makelaars waar de kluis opengaat met een tijdmeter bv.: in bank X gaat de kluis automatisch open van 14:00 tot 14:10. Pas op als je er niet bent.

Dit resulteert in een race tegen de tijd met het gevolg dat je tijdens intercity ritten probeert van je tijd in te halen. In te halen ten kostte van de veiligheid want je aandacht zit op je uurwerk en niet in je zijspiegels. Je hebt geen aandacht meer voor het omgevende verkeer. En dan worden je banden stuk geschoten vanuit een voorbijrijdend voertuig, Krijg je een reeks kogelinslagen op de zij- en voorruit en wordt je geconfronteerd met een door drugs beïnvloede bende overvallers die schieten om te doden.

Ik heb de waardetransportwagen gezien van Ronny Croes na de overval in Groot-Bijgaarden. Men had de achterdeuren er laten uitspringen met een volgens Haemers te zware lading. Dit kostte Ronny Croes het leven. Haemers maakte er zich vanaf dat hij er niet verantwoordelijk voor was dat zijn kompaan de lading te zwaar had gemaakt. Dat er nog tientallen kogelinslagen geteld werden in de laadruimte speelde blijkbaar geen rol.

Militaire precisie. Nee, moordend gedrag uit zelfbescherming. De lafaards. Moest me even van het hart, sorry.

1,250

(839 replies, posted in 1985)

Een denkpiste maar: Draai de rollen eens om en stel dat Finné wist waar de bende ging toeslaan? En er met het smoesje als observatie naartoe werd gestuurd door zakenvrienden?