1,281

(551 replies, posted in Bende Haemers)

Patrick Haemers, bijnaam Le Grand Blond, wordt op 2 november 1952 in Schaerbeek geboren als zoon van Liliane en Achille Haemers. Zijn vader is een West-Vlaamse textielbaron die in de loop der jaren aardig wat geld heeft verdiend. In de jaren zeventig raakt Patrick vertrouwd met het Brusselse nachtleven. Eric Haemers, de broer van Patrick, is de eigenaar van een kroeg, De Gypy's. Naast Patrick zijn er ook heel wat andere malafide figuren vaste klant in de kroeg.

Patrick raakt in en rond de Gypy's en in de rest van Sint-Lambrechts-Woluwe bevriend met jonge boeven zoals Thierry Smars en Philippe Lacroix, een autodief. In die periode staan de broers Patric en Eric Haemers, Jürgen Zeyen en Axel Zeyen en Jacques Fostroy bekend als De Gouden Jekkers. Ze worden omschreven als rijkeluiszonen die te veel vrije tijd hebben. In 1972 richt vader Achille nachtclub The First op. In 1973 wordt Patrick Haemers de uitbater van dit etablissement. De nachtclub verdwijnt na een hevige brand. Door de verzekering wordt niet uitgekeerd omdat de brand aangestoken zou zijn geweest.

Ondertussen geniet Patrick Haemers zelf ook van het uitgaansleven. Hij bezoekt vaak de nachtclub Sleepy Lagoon, waar gangster Philippe De Staerke financiële belangen in heeft. Via dit nachtleven, en in het bijzonder de nachtclub Sleepy Lagoon, komt Haemers in contact met het Brusselse misdaadmilieu. Hij leert er onder meer Ramadan Dodack kennen en Denise Tyack, een prostituee uit het Israëlische pooiermilieu. In 1979 opent Achille Haemers vlak naast de voormalige The First de privé-club Elysée 19. Deze is een thuishaven voor verscheidene politici, rijkswachters en criminelen. Later verandert de club haar naam in The Happy Few.

Drugs, uitgaan & mooie wagens blijken duur

In 1983 wordt Patrick Haemers opnieuw de uitbater van een nachtclub van zijn vader, maar ditmaal in samenwerking met zijn vriendin Denise Tyack. Ondertussen blijft Haemers ook genieten van de vele vrije tijd die hij heeft. Hij krijgt maandelijks zo'n 1000 euro van zijn vader en broer Eric Haemers geeft hem maandelijks ook een bepaald bedrag.

Toch kan hij met dit geld amper zijn dure levensstijl van drugs, uitgaan, mooie wagens en zware motoren financieren. Met bekenden uit het criminele milieu richt hij de Bende Haemers op, die verder bestaat uit Philippe Lacroix, Marc Van Dam, Denise Tyack, Basri Bajrami en Kapllan Murat. Wegens zijn gewelddadige overvallen op verscheidene geldtransporten wordt hij beschouwd als een Belgische topgangster. In 1989 wordt hij zelfs internationaal bekend, nadat blijkt dat hij oud-premier Paul Vanden Boeynants heeft ontvoerd.

Fysiek valt Haemers op vanwege zijn grote lichaamslengte, opvallend blauwe ogen, en blonde haren. Hieraan dankt hij dan ook zijn bijnaam. Haemers is in 1978 al eens veroordeeld voor groepsverkrachting. In 1987 komt hij vrij na een veroordeling wegens een overval in Deerlijk. In 1988 krijgt hij een geldboete van 500.000 Belgische frank wegens een zaak met valse facturen. Maar in 1993 staat het proces van zijn leven op het programma en dit gaat op 19 april 1993 van start. De internationale pers is aanwezig en Haemers geniet van de aandacht. Hij is enorm teleurgesteld wanneer blijkt dat het proces wordt uitgesteld. Er zijn niet genoeg juryleden aanwezig en Haemers is het wachten duidelijk beu. Zowel fysiek als mentaal lijdt de dan 40-jarige gangster onder het gevangenisleven. Op 19 april maakt hij de rechter dan ook duidelijk dat het proces niet te lang moet worden uitgesteld.

Hij hangt zich met het radiosnoer op aan de radiator

Via een emotionele brief vraagt hij zijn vader hem te helpen te ontsnappen. Zijn vader krijgt de opdracht om een wapen te kopen. Via een omgekochte bewaker zal Haemers dan het wapen ontvangen. Tenslotte zijn er ook nog vrienden die het geld voor de omgekochte bewakers betalen. Haemers wordt echter naar een andere gevangenis overgeplaatst en het plan gaat niet door.

Dit is een klap voor Haemers, die ziet hoe op 5 mei 1993 Philippe Lacroix, Kapllan Murat en Basri Bajrami wél op spectaculaire wijze uit de gevangenis ontsnappen. In de gevangenis heeft Haemers duidelijk last van afkickverschijnselen en hij vraagt om drugsvervangende medicijnen, maar die krijgt hij niet. Op 14 mei 1993 pleegt Haemers in zijn gevangeniscel zelfmoord. Met het snoer van een radio maakt hij een strop en hangt zich op op aan de radiator, 130 cm hoog. Hij laat een afscheidsbrief achter.

Bron: Panorama.nl | 14 maart 2017

1,282

(991 replies, posted in Bende De Staerke)

Philippe De Staerke - bijnaam: Johnny - wordt op 26 augustus 1957 geboren. Hij groeit op in een zigeunergezin dat naar verscheidene rommelmarkten trekt waar ze probeert om wat prullen te verkopen. Al gauw maakt De Staerke deel uit van het Brusselse misdaadmilieu. In de jaren zeventig neemt hij dienst in het Franse vreemdelingenlegioen. Kennissen noemen hem Johnny en hij raakte snel bekend als de broer van de bekende misdadiger Léon De Staerke, die wordt in de jaren zeventig berucht omwille van enkele zware diefstallen en krijgt de bijnaam Le Petit Léon. Philippe komt pas in de jaren 80 op de voorgrond.

Philippe De Staerke heeft financiële belangen in enkele nachtclubs, zoals Sleepy Lagoon. Deze privé-clubs zijn een thuishaven voor verscheidene misdadigers, corrupte zakenmannen en politici. Naast een aandeel in nachtclubs handelt De Staerke ook in drugs. In Brussel zijn er straten waarvan de drugsdistributie volledig in handen is van De Staerke. Bijvoorbeeld de Charleroisesteenweg die uitkomt op de Louizalaan, de plaats waar onder meer gangster Patrick Haemers een nachtclub uitbaat in dienst van z'n vader Achille Haemers.

Huurmoord afgeblazen

Patrick Haemers gaat zichzelf ook regelmatig 'bevoorraden' op de Charleroisesteenweg, tot grote ergernis van zijn broer Eric Haemers. In 1981 komt het bijna tot een dodelijke confrontatie tussen Philippe De Staerke en Eric Haemers. De laatste kan niet meer aanzien hoe zijn broer Patrick ten onder gaat aan de drugs van De Staerke. Eric rijdt naar de snackbar waar Patrick z'n drugs koopt en schiet er de ramen stuk. De Staerke reageert furieus en biedt mensen geld aan om Eric te vermoorden.

Zo ver komt het niet. De twee mannen komen na de tussenkomst van een bemiddelaar samen en besluiten de strijdbijl te begraven. Begin jaren 80 pleegt De Staerke ook enkele overvallen en zware diefstallen. Op 8 december 1982 wordt hij in Antwerpen schuldig bevonden aan diefstal. Hij gaat de gevangenis in en op 16 december 1983 [foutje: dat was op 16 september 1983] weet hij te ontsnappen. Er is die dag een staking van de bewakers en dus wordt het bewaken van de cellen in de gevangenis overgenomen door tien mannen van de Rijkswacht. Dit lijkt voor één van de gedetineerden een uitgelezen moment om een gat in de muur te maken.

Rond kwart voor acht 's avonds ontsnappen maar liefst 39 gedetineerden uit de gevangenis van Doornik. Eén van hen is dus Philippe De Staerke. De ontsnapping wordt al gauw de ontsnapping van de eeuw genoemd. Er wordt een grote zoekactie georganiseerd, maar De Staerke wordt niet teruggevonden. Hij is ondertussen al tot in Brussel geraakt en met behulp van zijn vriend Léopold Van Esbroeck vindt hij uiteindelijk een schuilplaats.

Twintig jaar cel

Pas zo'n zes maanden later wordt De Staerke opnieuw gearresteerd. Hij wordt opnieuw opgesloten en zit de rest van z'n straf uit. Op 13 maart 1985 krijgt hij echter penitentiair verlof. De Staerke verlaat de gevangenis en komt niet meer terug. Ditmaal probeert hij langer dan zes maanden uit de handen van de politie te blijven en dus richt hij een nieuwe bende op, die bekend wordt onder de naam de Bende van Baasrode.

Op 6 maart 1986 wordt De Staerke door het parket van Dendermonde gearresteerd. Hij wordt verdacht lid van de Bende van Baasrode en de Bende van Nijvel te zijn. Andere leden zijn reeds opgepakt, maar de arrestatie van Johnny De Staerke is het echte einde van de bende. Op 15 juni 1987 start het proces rond De Staerke en hij wordt veroordeeld tot 20 jaar. Op 12 juli 2001 wordt Philippe De Staerke vervroegd vrijgelaten. Later krijgt hij een schadevergoeding toegewezen.

Bron: Panorama.nl | 14 maart 2017

1,283

(782 replies, posted in Westland New Post)

De reactie van De Valkeneer is bijzonder pover en zegt helemaal niets. Ondanks het feit dat die twee wapens vernietigd zijn, zijn er volgens mij nl. nog onderzoeksmogelijkheden in deze.

Ben wrote:

Het is inderdaad belangrijk om te weten welk type riot guns Libert in zijn bezit had. Maar zelfs zonder dat we dat op dit moment weten, zijn er belangrijke vragen te stellen: waarom is er geen expertise uitgevoerd?

Niet alleen de vraag waarom er geen expertise werd uitgevoerd is belangrijk. Ook de vraag wie hierover beslist heeft of er iets aan had kunnen doen, kan interessant zijn om uit te spitten.

1,284

(2 replies, posted in Tijdlijnen - Context)

De globale ophelderingsgraad van criminele feiten bedroeg in 1985 in België 21%, niet vet dus. Voor hetzelfde jaar was dit in andere landen:

  • 63,1% in Japan

  • 47,2% in Duitsland

  • 34% in Zweden

  • 23% in Frankrijk

  • 22% in Groot-Brittannië

  • 21% in de Verenigde Staten

  • 20% in Nederland

Bron: Les services de police en Belgique | Rapport au ministère de l’Intérieur | Team Consult | 1987

1,285

(92 replies, posted in Bewijsstukken)

dolorean wrote:

Kan het zijn dat die twee riot guns niet van het merk Winchester waren bij Libert? De gebruikte bende riot guns zijn Winchesters. Dit bleek aan de hand van de typische beschadigingen die Winchester riot guns op de uitgeworpen .12 hulzen nalieten.

Ik weet niet vanwaar je deze informatie hebt dolorean over die typische beschadigingen. Kan je dit verduidelijken? Ik denk nl. niet dat het vaststaat dat de Bende effectief Winchester riot guns gebruikten. Wel staat om één of andere reden zo goed als vast dat de laders van de riot guns minstens 6 patronen konden bevatten. Heeft een getuige gezien dat een dader zes keer of meer geschoten heeft zonder te herladen?

1,286

(51 replies, posted in Onderzoekspistes)

CD&V versterkt z'n greep op het Paleis: nieuwe kabinetchef koning komt rechtstreeks van bij Geens

Het koninklijk paleis krijgt een nieuwe baas: diplomaat en CD&V-kabinetchef Vincent Houssiau. Die komt Frans Van Daele, een andere topdiplomaat, vervangen. Van Daele bracht koning Filip op rustige manier op de troon, Houssiau moet nu dezelfde lijn verder zetten. Meteen heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke er een vertrouweling van z'n partij bij op het Paleis.

Flashback naar 2014. Na de verkiezingen is Bart De Wever er niet gerust op. Want de N-VA voorzitter heeft dan wel de kiesstrijd gewonnen, hij is lang niet zeker dat hij z'n partij ook effectief in de regering krijgt. En ook al maakt het Paleis hem informateur, hij heeft heel goed door dat Frans Van Daele, de kabinetchef, in rechtstreeks contact staat met CD&V-voorzitter Wouter Beke. Dat blijkt als Elio Di Rupo (PS) plots een Waalse en Brusselse regering vormt. Het Paleis is verbaasd, zo laat het weten aan de N-VA-voorzitter. Maar De Wever nog meer, als uit dat gesprek blijkt dat niet de informateur, maar eerst Beke al gebeld is door Van Daele om te overleggen.

Die heeft zo 'een voetje voor'. En waarschijnlijk zal dat nog wel even zo blijven. Want één van de meest invloedrijke politieke posten van het land, de kabinetchef van de koning, komt opnieuw in handen van iemand uit het CD&V-kamp. De machtige en invloedrijke diplomaat Frans Van Daele, de huidige 'baas' van het Paleis wordt 70 en gaat met pensioen. Z'n opvolger is Vincent Houssiau, een Franstalige diplomaat en cabinetard met stevige christendemocratische stempel. Perfect in lijn met wat het Paleis gewoon is.

Onderschat ze niet, de functie van kabinetchef van de koning van België. Want op het eerste gezicht heeft die man niet zo heel veel te doen. De macht ligt niet bij de koning, die vooral een ceremoniële functie heeft. Hij moet de wetten ondertekenen en plechtigheden bijwonen, maar echte macht heeft hij niet. Z'n kabinetchef moet dus vooral de agenda vullen en de koning behoeden voor dommigheden. Huidige kabinetchef Frans Van Daele deed dat uitstekend voor koning Filip.

Maar, er zijn uitzonderlijke moment. Met name de regeringsvorming. Want vlak na de verkiezingen speelt de koning wél een politieke rol. Of liever, de kabinetchef van de koning. Dat was zeker het geval onder koning Albert II, waarbij de legendarische Jacques van Ypersele de Strihou ('van Yp') de plak zwaaide tijdens de lange periode van regeringsonderhandelingen die regelmatig vast liepen. En ook Van Daele speelde een rol tijdens de vorming van de centrumrechtse regering in 2014.

De sturing na een verkiezing vanuit het Paleis

Die sturing is manifest: wie stelt de koning aan als informateur, formateur of eventueel verkenner? Het is uiteindelijk de beslissing van de man die op dat moment het kabinet van de koning aanstuurt.

Zeker bij de N-VA leeft al veel langer ongenoegen over hoe dat loopt. Ze spreken van een 'democratisch deficit': er zijn geen echte spelregels, waarbij bijvoorbeeld de grootste partij automatisch aan zet komt. En het gevoel leeft manifest dat de christendemocraten op die manier een soort bevoorrechte rol krijgen. Want de opeenvolgende kabinetchefs van de koning komen steeds uit de politieke kringen van de christendemocraten.

Dat was zo met van Yp, maar ook met Van Daele, die onder meer nog kabinetchef was van Herman Van Rompuy (CD&V). Niemand twijfelde aan de vakbekwaamheid van de huidige kabinetchef, een ronduit briljant diplomaat. Maar bij de andere regeringspartners is wel te horen "dat het evenwicht wel heel zwaar doorweegt voor CD&V". Het zou niet verbazen als straks in de entourage van de koning een paar 'blauwe' diplomaten ook opduiken. N-VA-diplomaten die voor de koning gaan werken, dat is voorlopig even zeldzaam als eenhoorns.

Een carrière bij vier opeenvolgende CD&V-ministers

Vincent Houssiau komt nu Van Daele vervangen, vanaf het najaar. Houssiau heeft het perfecte profiel: perfect tweetalig, erg intelligent, en een behoorlijke manager. Maar de man is meer: hij is vooral de huidige kabinetchef van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). En hij heeft ondertussen een wel zeer rijke ervaring in opeenvolgende CD&V-kabinetten. Zo was hij de naaste adviseur van zowel Yves Leterme als Herman Van Rompuy, toen die de opeenvolgende eerste ministers waren. In 2011 kreeg hij promotie en ging hij het kabinet van Buitenlandse Zaken leidden, toen dat onder CD&V'er Steven Vanackere kwam. En daarna volgde hij Koen Geens, eerst als kabinetchef op Financiën en sinds 2014 op Justitie.

Een stevige politieke stempel dus, maar wel een pak beleidservaring. De beslissing over een nieuwe kabinetchef is niet iets waar koning Filip de toestemming van de regering voor nodig heeft: niemand kan dus z'n veto stellen. Maar uiteraard moet er toch een zekere consensus bestaan over de figuur.

Bron: Newsmonkey.be | 27 februari 2017

http://www.2013.jaarverslag.financien.belgium.be/sites/default/files/content/Dircom/vincent_houssia.jpg

1,287

(51 replies, posted in Onderzoekspistes)

Twee weken geleden verscheen volgend nieuws in de Belgische media. Misschien is dit nieuws niet zo onschuldig als het op het eerste zicht lijkt. Zo werd – onder druk van procureur-generaal Christian De Valkeneer - , tijdens de ambtstermijn van Vincent Houssiau als kabinetschef van minister Koen Geens, de wetgeving rond de verjaringstermijn voor de Bendefeiten aangepast. De rol in zulke materie van een kabinetschef mag hierin niet onderschat worden. Is onderstaand feit een promotie voor bewezen diensten?

Sinds onder meer het ontploffen van de zaak Kazachgate weten we nl. dat er in ons land effectief bijzondere netwerken bestaan tussen obscure zaken- en politieke figuren, ultra-katholieke scoutsverenigingen en het koningshuis. Zie ook de zaak Eurosystem Hospitalier en de link met het koningshuis.

Vincent Houssiau wordt nieuwe kabinetchef koning Filip

Na de zomer wordt baron Frans van Daele ontlast van zijn functie als kabinetschef van koning Filip. Hij wordt opgevolgd door Vincent Houssiau. Houssiau is momenteel nog kabinetschef van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Dat heeft het Paleis vandaag meegedeeld.

Eerder was Houssiau al adjunct-kabinetchef van toenmalig minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V), korte tijd kabinetchef bij Vanckere op Buitenlandse Zaken. Hij was ook adviseur diplomatieke zaken van premier Yves Leterme (CD&V), voor wie hij de Europese Raden voorbereidde, en van premier Herman Van Rompuy.

Houssiau heeft een diplomatieke achtergrond en bekleedde eerder een post in Athene en op de Belgische permanente vertegenwoordiging bij de Europese Unie.

Minister van Justitie Geens dankt Houssiau voor de "schitterende samenwerking" en wenst hem alle succes in zijn verdere loopbaan. Wie Houssiau zal opvolgen als directeur algemeen beleid bij minister Geens is nog niet bekend, zo werd op het kabinet Geens gesteld.

De vervanging van kabinetchef Frans van Daele, die intussen bijna 70 is, hing al een tijdje in de lucht. Ook Van Daele heeft een diplomatieke achtergrond, en was onder meer kabinetchef van Herman Van Rompuy, toen die voorzitter van de Europese Raad was.

Bron: VRT | 25 februari 2017

Vincent Houssiau moet koning voor ongelukken behoeden

Het zoemde al een tijdje rond, maar nu is het officieel: Vincent Houssiau wordt de nieuwe kabinetschef van koning Filip. Hij zal het in lastige omstandigheden even goed moeten doen als zijn voorganger. Frans Van Daele slaagde er geruisloos in Filip voor grote ongelukken te behoeden.

Houssiau blijft tot het najaar kabinetschef van Justitieminister Koen Geens (CD&V), daarna verhuist hij naar het paleis aan het Warandepark. Hij is van oorsprong Franstalig, maar spreekt uitstekend Nederlands. Zijn ervaring deed hij op in meerdere christendemocratische kabinetten.

Eerder was de vijftiger kabinetschef bij Steven Vanackere en werkte hij als adviseur bij de gewezen premiers Herman Van Rompuy en Yves Leterme. Houssiau studeerde filosofie, en begon daarna aan zijn carrière als diplomaat.

Niet cerebraal

"Hij is niet cerebraal, zoals veel intellectuele mensen, hij is ook heel empathisch", zegt zijn laatste werkgever, minister Geens. "Hij leidde het kabinet beter dan ik het ooit zou kunnen. Hij kan werkelijk alles aan, en is dus ook uitermate geschikt voor zijn nieuwe functie. Vincent is veel tezelfdertijd, maar blijft ook altijd zichzelf."

"Hij voelt moeiteloos aan wat in een bepaalde situatie correct en delicaat gedrag is, hij kan discreet en pro-actief zijn. We zullen hem op ons kabinet heel hard missen." Wie hem opvolgt bij Geens, is nog niet bekend.

Voor Houssiau wacht de lastige taak Van Daele op te volgen aan de zijde van de huidige koning. Toen Filip nog kroonprins was, liet die zich al eens op een politiek foute uitspraak betrappen. De jongste jaren rijdt hij een haast foutloos parcours, en velen zien daarin de hand van Van Daele. In een land waarin de republikeinse partij N-VA de meeste stemmen haalde en mee in de federale regering zit, is het voor een koning vaak dansen op een slappe koord.

Cruciale positie

De kabinetschef van de koning blijft dan wel in de schaduw, hij heeft wel een cruciale positie binnen de Belgische politiek omdat hij de verbindingsofficier is tussen de politiek en het koningshuis.

Van Daele was kabinetschef van de koning sinds zijn troonsbestijging in 2013. Bij zijn aantreden was het al duidelijk dat hij geen tientallen jaren meer aan het werk zou blijven en zijn taak zou overdragen aan een leeftijdgenoot van de koning.

Bron: De Morgen | 27 februari 2017

1,288

(92 replies, posted in Bewijsstukken)

Ben wrote:

Ik heb eens geprobeerd om op te lijsten welke verdachten in het bezit waren van een riot gun (of er ooit één hebben gehad). Onderstaande lijst is onvolledig en mag aangevuld worden.

Aan dit lijstje mag nog het volgende worden toegevoegd:

  • Michel Libert was sinds 1982 in het bezit van twee riot guns. Ondanks het feit dat zeker één van deze riot guns op een bepaald moment (na 1988) bij de CWB is beland, werd er nooit een expertise uitgevoerd op deze riot gun! Beide riot guns zijn ondertussen vernietigd zonder expertise.

1,289

(16 replies, posted in 1983)

Merovinger wrote:

Jammer genoeg ontbreekt er in de databank een duidelijke informatie over de datum van vestiging van het kantoor en het verlaten van het adres.

Ik heb het toch nog gevonden. Dit bevestigt dat op het moment van de inbraak bij Paul André er daarnaast in het witte gebouw een bankkantoor aanwezig was.

Ondernemingsnummer: 0403.199.702
Nummer van de vestigingseenheid: 2.104.686.105
Begindatum: 16 juni 1980
Status van de vestigingseenheid: stopgezet sinds 1 januari 2008
Adres van de vestigingseenheid sinds 16 juni 1980:
Rue Bayard 30 
1420 Braine-l'Alleud

1,290

(16 replies, posted in 1983)

Bij verdere opzoekingen heb ik nog het volgende vastgesteld. De zaak Paul André was eigenlijk gelegen op het einde van de rue Bayard, zie onderstaande foto.

http://nsm07.casimages.com/img/2017/03/09//17030904242414738714906230.jpg

Er viel mij iets op op dit beeld. Als je goed kijkt zie je dat het naastliggende witte gebouw vroeger een bankkantoor is geweest. Let op het detail van deurgreep met het 'G'-logo van de Generale Bank, thans BNP Paribas Fortis.

http://nsm07.casimages.com/img/2017/03/09//17030904242314738714906229.jpg

Volgens de Kruispuntbank Ondernemingen was er inderdaad op het adres rue Bayard 30 een kantoor van de Generale Bank aanwezig dat ondertussen is stopgezet. Jammer genoeg ontbreekt er in de databank een duidelijke informatie over de datum van vestiging van het kantoor en het verlaten van het adres.

Was het dan eigenlijk de bedoeling van de inbrekers om de lasflessen te stelen bij Paul André om er diezelfde nacht of later in het naastliggende bankkantoor de kluizen mee open te branden? Is er ooit een poging tot inbraak in dat bankkantoor vastgesteld geweest?