121

(7 replies, posted in Wagens)

Ben wrote:

Wat een bizar (en ongeloofwaardig) verhaal. Volgens mij heeft de Bende van Nijvel nooit een wagen gestolen in Knokke. De bende rond Madani Bouhouche heeft wel een Zodiac gestolen in Knokke.

Inderdaad, maar dat was in augustus/september 1983. En de GTI diefstal in Knokke was november 1983?

Uit Beetgenomen, Hilde Geens:

"volgens de speurders moet de dinghy gestolen zijn in augustus of september 1983"

Ter aanvulling: zowel de Bende van Nijvel als Bouhouche & Beijer zijn er nooit in geslaagd een wagen "professioneel" te stelen zonder contact sleutels. Beide bendes hadden altijd de contactsleutels nodig om met de wagen te vertrekken. Deze GTI in Knokke was gestolen door een bende die er in slaagde GTI's te stelen in 20 seconden. De Bende van Nijvel of Bouhouche & Beijer konden dat dus niet.

Dat is idd het publieke profiel dat door de echte auteur aan zijn pseudoniem wordt toegekend. Dat staat ook op de achterkant van het boek. Daar geloof ik nu es geen snars van. wink

Dat profiel moet net zoals de cover, de website, en de YouTube video, de sensatie omtrent het boek mee opwekken (vermelden van de stay-behind netwerken), en moet ook laten geloven dat de auteur daardoor ook die piste zeer sterk bestudeerd heeft. Dat is allemaal marketing mambo jambo van de publisher, die de neutrale criminologische studie van de auteur zelf in een verkoopsjasje wikkelt.

123

(152 replies, posted in Plaatsen)

Mijn vermoeden: Deze kunstenaar heeft daar in de buurt gehoord dat daar vroeger een gebouw was met garageboxen, waar onder andere aanwijzingen gevonden zijn ivm de Bende Van Nijvel

  • Bruno Vandeuren en de Vietnamees

  • De jackpot box Louise waar de wapens van Dekaise zouden gezeten hebben.

Dat zal daar in de buurt wel nog tot de folklore verhalen behoren.

Deze kunstenaar heeft een kunstwerk gemaakt die een aantal typische beelden van de Bende van Nijvel combineert: de rode Golf GTI, beangstigende figuren achter het stuur.

Hij heeft dan een oppervlakte gezocht in een van de omhordende straten waarop hij dat kunstwerk kon aanbrengen. In de Rue de Beausite is ook zo een garagepoort die vroeger een ingang was naar het complex. De garagepoort die hij gebruikt heeft had een ingang kunnen zijn, maar hoeft het niet noodzakelijk te zijn. Het was voldoende om het referentie kunstwerk te plaatsen: het zal een vrij oppervlak geweest zijn (resepect voor andere graffiti kunstenaars tonen), en hij zal het ongezien kunnen doen hebben op die plaats.

Meer moet je er niet achter zoeken volgens mij.

Django68 wrote:

Echt wel een aanrader. Ik ben nu ongeveer halverwege en ik moet zeggen dat het boek zich tot de feiten beperkt en een volledig, zeer goed gedocumenteerd overzicht geeft. Ook van feiten die in dezelfde tijd van bende overvallen plaatsvonden en misschien aan hen zouden gelinkt kunnen worden. Een welkome aanvulling in de bibliografie.

Ik ben nu ook ongeveer halverwege en kan dit alleen maar onderschrijven. Vooral de rijkheid van detail in beschrijving van de feiten valt mij op.Ook analyse van alternatieve versies en motieven komt rijkelijk aan bod. Zo wordt expliciet vermeld:

  • In Maubeuge en bij Dekaise werden ook de telefoondraden uitgetrokken. Het vernietigen van telefoons gebeurde niet enkel bij de hold-ups van wapen overvallen.

  • Piot in Maubeuge is geen gewone kruidenier, maar een speciaalzaak in alcohol met vooral wijnen en sterke dranken. De buit was zeer groot en boven de 100.000 frank in waarde. Daarvoor rij je idd de grens over.

  • Hoeveel keer Dekaise en de klanten de achterkant van het afgezaagd jachtgeweer van dader 2 tegen hun hoofd gekregen hebben... tot bloedens en breuken toe.

  • Het witte Toyota HiAce truckje voor Dekaise is blijkbaar beschoten doorheen het raam om de politie man aan de andere kant van het busje te raken.

  • Hoe 2 daders elk langs een andere kant van het busje gaan om de politie man in te sluiten, te treffen, en af te maken.

  • Waarom een misgelopen deal tussen Dekaise en de bestellers van het gemodificeerde Ingram wapen niet de oorzaak kan zijn.

En dit alles is zeer rijkelijk gemotiveerd met criminologische kennis.

Ik zeg dikwijls: de bron van de informatie is belangrijker dan de informatie zelf. Begrijp me niet verkeerd, ik wens niet deze auteurs identiteit te achterhalen, maar wel zijn achtergrond en betrouwbaarheid. Net zoals ik niemands identiteit op dit forum wens te weten. Gezien het onderwerp begrijp ik de nood aan veiligheid door anonimiteit.

Maar het is wel interessant als je weet dat de bron een commissaris uit Brussel is of een gerechtelijk ambtenaar uit Dendermonde.

De website is zeer slordig. Er staat zelfs nog een place holder paragraaf met mambo jambo "adaslkadsae" op een bepaalde plaats.
Ook omtrent Soignes en Soignies halen op de website dingen door elkaar. De website is gemaakt door de publisher volgens mij, niet door de auteur. Pure marketing website, net zoals de YouTube-video die erbij hoort.

Ik heb net het volledige boek gekocht waardoor mij iets opviel:

De auteur refereert in zijn boek op wetenschappelijke, academische wijze (via genummerde referenties bij een zin naar een bibliografie achteraan). Bij de claim die hij bv. maakt over slechts 5% efficiëntie van DNA-onderzoek in cold cases in zijn tekst verwijst hij naar volgend wetenschappelijk artikel in een erkentelijke journal in de criminologie » onlinelibrary.wiley.com

De structuur van zijn referentie achteraan in de bibliografie is zoals in wetenschappelijke publicaties. Dit suggereert toch dat het een Franstalig academisch onderzoeker is in de criminologie. Hij refereert ook naar Dupont en Ponsaers, Hilde Geens' Beetgenomen, etc. Hij kent dus de Nederlandstalige boeken wel.

Nog een interessant iets: Een post op dit forum van Merovinger wordt gerefereerd in dit boek: post nr 1558. wink De auteur wou geen paywall van La Derniere Heure betalen? wink

Mijn korte eerste indruk van het boek: Don't judge a book by it's cover.

http://charlesmaurice.net/wp-content/uploads/2018/11/frontweb-548x800.jpg

Ik had bij het zoeken in Amazon op "Nijvel" dit boek een paar keer zien passeren en dacht op basis van de cover: "Goh kijk, een of andere Brit of Amerikaan heeft het horen donderen over de Brabant Killers, en gaat er es een sensationeel boekske over schrijven..."

Niets blijkt minder waar. Het is een boek dat je kan vergelijken met Dupont en Ponsaers: het is een criminologische studie op basis van de feiten. Met vooral een focus op het bewijsmateriaal van de feiten zelf. Maar ook op basis van vele interviews die de auteur zelf gedaan heeft blijbkaar. Ze beperken zich tot een studie van de feiten en het bewijsmateriaal van de feiten zeggen zelf, maar gaan later toch dieper. Het is ook zeer rijkelijk gestaafd in de tekst zelf met heel veel referenties naar het bron materiaal. Dat apprecieer ik ten zeerste.

De auteur is zoals Ponsaers: een academisch onderzoeker in de criminologie, hoogstwaarschijnlijk met een doctoraat in de criminologie. De taal is in het Engels, ook typisch voor een academisch onderzoeker, en zeer neutraal. De moedertaal van de auteur is Frans. Dat merk je ook aan de vele Franse referenties op het einde van het boek. Hij verkiest bv. de Franse versie van de officiële CWB site te refereren niet de Nederlandstalige versie. Hij verkiest ook "Ixelles" boven "Elsene".

127

(148 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik ga volledig akkoord dat je iemand niet op het gevoel in het gevang kunt draaien. Het probleem nu is dat NIEMAND de spijtoptanten strategie gaat gebruiken om te bekennen zolang alle feiten aan elkaar gekoppeld zijn met 28 moorden, inclusief kinderen...
Niemand waagt zich daar aan om te zeggen: ik was erbij in Nijvel voor een zeer kleine rol, maar niet voor de rest. Men is onmiddellijk medeplichtig aan het ganse dossier.

Het opsplitsen in kleinere feiten met aparte processen, of het laten verjaren van de vroegere feiten, kan leiden tot eerste bekentenissen, zoals Beijer ook pas bekend heeft na het verjaren van een aantal zaken.
En dan heb je een eerste concretere houvast om verder te gaan.

Met alle respect voor de slachtoffers van 82/83, maar het ultieme doel is toch om voor de feiten van 85 mensen veroordeeld te krijgen. Dat zal pas lukken als men de eerste feiten zoals Dekaise, Genval, Temse eerst opgelost te krijgt. En dat zal pas lukken door ze te laten verjaren, of door spijtoptanten voor de aparte feiten te vinden.

128

(152 replies, posted in Plaatsen)

Ben wrote:

Het heeft iets macaber. Voor de geïnteresseerden; het adres is Rue Paul Spaak 33 in Elsene » Google Maps Je moet de Google Street View-beelden van 2009 oproepen om de afbeelding te kunnen zien.

Is dit niet een van de uitgangen van het vroegere garagebox complex "Beau Site"? Bruno Vandeuren is daar mee verbonden, met box 234. En ook een zekere Vietnamees? Die vietnamees is ook een kennis van Beijer. Aan de andere kant was er ook een uitgang in de Rue de Beau Site (welgelegen straat). Ook een zijstraat van de Louisalaan.

Daar heeft Goffinon toch op een haar na de wapens van de Bende van Nijvel mislopen in 1 van de garageboxen van Bouhouche (nr 179 aka box Louise)? Stak daar geen Toyota HiAce camionette in die garagebox? Net zoals op de plannetjes van Chronos staat? Volgens Beijer was dat "de jackpot".

Bron: Beetgenomen

Het blok met garageboxen Beau Site lag temidden in het blok omgeven door de volgende straten: Louisalaan, Rue de Beau Site (Welgelegenheidstraat), Rue de la Vanne, Rue Paul Spaak. In verschillende van die straten waren uitgangen. Deze garagepoort lijkt mij er zo ene als ik kijk vanboven op Google Maps (zie link hierboven van Ben).

Uit Beetgenomen, van Hilde Geens, ivm Beau Site:

De andere box, nummer 179 ‘Louise’, bevond zich in parkeergarage Beau Site en Bouhouche huurde hem al zes jaar, dus al op het moment dat de politie van de stad Brussel op de avond van de overval op wapenhandelaar Dekaise in Waver daar Bruno Vandeuren had betrapt met een gestolen motorfiets. Over diezelfde parkeergarage had Bruno later gezegd dat hij er de auto met de wapens van Dekaise had geparkeerd. Volgens zijn proces-verbaal van 23 december 1987 was Goffinon er op 6 november ’s avonds in geslaagd box ‘Louise’ te lokaliseren. De adjudant was op bezoek gegaan bij Beijer in diens cel - op 7 november volgens de bezoekerslijst in
Vorst - en Beijer had de box omschreven als de ‘jackpot’.

Goffinon en Vandyck hadden thuis een ladder gehaald. De box was voorzien van drie sloten, een in het midden en twee opzij. Door een spleet boven de poort zagen ze er een witte Toyota HiAce-bestelwagen staan zoals er een paar jaar eerder een gestolen was van de parfumerieketen Paris XL. De inhoud van de Toyota, kartons schoonheidsproducten en make-up, werd na de diefstal teruggevonden in de Tumulidreef in Watermaal-Bosvoorde op twintig meter van de plek waar een jaar later de Santana die gebruikt werd bij Dekaise, werd ontdekt.

EricF wrote:

Ik heb gisteren of eergisteren op dit forum exact zo'n een tekst over top-down versus bottum-up gelezen, maar weet niet meer waar...

Dat was ikke. wink Maar ik heb niets met dat boek te maken... ik ben er net aan beginnen te lezen. De auteur is duidelijk Franstalig. Plaatsnamen en staatsveiligheid worden in het Frans benoemd doorheen de Engelse tekst.

Merovinger wrote:

De auteur - vermoedelijk een schuilnaam - is mij onbekend. Ondanks het Engels is de auteur mogelijks een Belg (Vlaming of Waal). Als het een buitenlander is, dan is het in elk geval iemand die de moeite genomen heeft om alle Nederlandstalige en Franstalige info (artikels, commissierapporten, boeken, websites, ...) door te nemen, te vertalen en te begrijpen. Of gaat het om Insider, Chronos of Zucker?

Nu ik verder aan het lezen ben, en zijn taalgebruik wat verder bekeken heb, denk ik dat het toch eerder een Franstalig academisch onderzoeker is in de criminologie. Geen onderzoeksjournalist.

Zijn Engelse taal is redelijk droog en neutraal  - enkel de titel is sensationeel en waarschijnlijk door zijn publisher bedacht.
Hij vertrekt van de feiten, spreekt over bottom-up approach, en gebruikt de "we" vorm. Hij is duidelijk vertrouwd met het Engels taalgebruik in de onderzoekswereld van de criminologie...

Just my 2 cents ...

130

(599 replies, posted in Onderzoeksdaden)

In het geval van "cold cases", zoals het Bende van Nijvel-dossier, wordt statistisch gezien slechts 5% opgelost via DNA matches en bekentenissen. In de meeste gevallen zit de oplossing in:

  • meestal door nieuwe getuigen die opduiken

  • nieuw bewijsmateriaal van een oude getuige dat men overkeken had, of genegeerd had.

  • een nieuwe theorie omtrent de cold case.

Als men nu hoopt op een oplossing via DNA of via bekentenissen ... de criminologische statistieken zitten wat tegen. wink

Bron: "Insane Killers inc" - Charles Maurice.

FYI: Charles Maurice is een pseudoniem van een Franstalige (journalist denk ik). Hij wil geen tweede Guy Bouten worden en vervolgd worden door Beijer en De Staerke denk ik.

Ter aanvulling. De auteur refereert in zijn boek op wetenschappelijke, academische wijze (via genummerde referenties bij een zin naar een bibliografie achteraan). Bij de claim die hij hierboven maakt in zijn tekst verwijst hij naar volgend wetenschappelijk artikel in een erkentelijke journal » onlinelibrary.wiley.com

Working Smarter on Cold Cases: Identifying Factors Associated with Successful Cold Case Investigations†

  • Robert C. Davis M.S.

  • Carl J. Jensen III Ph.D.

  • Lane Burgette Ph.D.

  • Kathryn Burnett M.A.