Xenophon wrote:Het betrof hier niet een test om exclusief te zien hoe snel je naar de gemeente Koekelberg kon raken, maar hoe snel je aan de verkeerswisselaar tussen de E40, de E19 (Ring) en de R20 aan Groot-Bijgaarden/Koekelberg kon raken. Van daaruit sta je heel snel in centrum Brussel/Anderlecht of rij je richting Halle, Tubize en nog wat verder Braine.
Waarom men wilde zien hoe snel dat 'vol gas' mogelijk was, geen idee. Zeker in die tijd viel blijven doorsjezen aan 180 enorm op, mensen herinneren zich dat (cf. getuigenis schepenzoon).
Dat is een uitleg. Maar - zoals bij elk topic - nog steeds heel wat vraagtekens.
Waarom enkel exclusief deze richting? Als ze nog testen hadden gedaan in de andere richtingen, dan zou dit wel bekend geweest zijn. Vele getuigen melden immers dat het crapuul naar het zuiden gevlucht was, richting Erembodegem/Denderleeuw en verder... en dus NIET de E40 richting Brussel op.
Dat had de Delta-cel dan nadien wel beter op:
"Het maakt weinig uit, zo luidt de conclusie als de Delta-cel in 1987 alle mogelijke trajecten met de chronometer overdoet in een zware Volvo. Die nacht is een klein detail over het hoofd gezien: de N45, pas enkele weken daarvoor in gebruik genomen. Die verbindt, iets westelijker, Aalst eveneens met Ninove. Een fonkelnieuwe autoweg. Vier rijvakken. Prima verlicht. Aantal verkeerslichten, in die tijd: nul. De N45 mondt in Ninove uit vlak bij De Doorn, zo vermeldt het proces-verbaal 100.673 van de Delta-cel. Maar: ‘Vanop de plaats waar het dispositief staat opgesteld, is er geen controle mogelijk op de nieuwe autoweg.’ Latere verificaties laten zien dat de Bende inderdaad de N45 heeft gebruikt."
Erg vreemd, het kan nonchalance om slechts 1 traject te willen testen, ook al wisten ze toen al dat het crapuul niet richting Koekelberg gevlucht was. Of ?
Ik mag hopen dat de CWB genoeg de mogelijke verbanden tot de 'Bende van Nijvel' onderzocht heeft, je zou denken van wel, maar als je las over het nooit geverifieerde spoor van advocaat Kristiaan Vandenbussche en het nooit geverifeerde spoor naar de firma F., dan kan je veronderstellen van niet.
Zo ook te lezen in het boek van Henri Van Nieuwenborgh » Forum
Op 3 november 1989 was het geen loos alarm. Omstreeks 2u00 ontplofte in de Binnenstraat immers een auto. Door de hevige knal werd de auto volledig vernield, vlogen ruiten in de straat aan diggelen en werd ook schade aan enkele gevels aangericht. Enkele maanden voor deze gebeurtenis kwam een rogatoire commissie uit Valkenswaard naar Aalst in verband met een drugsaffaire.
Toen de BOB van Aalst in het kader van dit onderzoek een huiszoeking verrichtte in een pand gelegen aan de Albrechtlaan vonden ze geen drugs maar, tot hun verwondering, wel een heel wapenarsenaal zoals granaten, ammunitie en eigenhandig vervaardigde springtuigen werden er aangetroffen. De verdachte verhandelde deze wapens blijkbaar in een snackbar die hij uitbaatte aan de Moorselbaan, een straat waar de Binnenstraat op uitgeeft. Of de aanslag in de Binnenstraat daarmee verband hield kon wel niet achterhaald worden.
Affaires zoals bovenstaande beginnen nooit zomaar uit het niets, meestal kennen deze een - soms vrije lange - voorgeschiedenis én meestal kent 'ons ons'. In 1989 was er ook nog een internet, dus moest je je via via tot deze illegale oorlogswapens wenden. En op bepaalde plekken waar 'ons ons' ook elkaar kon treffen. Het is zo goed als onmogelijk dat de politiediensten - vermits bovenstaande ook overlapte met onderzoeken in het buitenland - niet meer verificaties hebben dan hetgeen ervan openbaar gemaakt is.
Je hoort me niet zeggen dat bovenstaande iets met de 'Bende van Nijvel' te maken had, maar bepaalde personen en/of bepaalde locaties zouden wel een verband kunnen hebben want allicht ook al voor eind 1985 te maken met zware misdaad.