121

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

Ben wrote:

Niemand lijkt de man te kennen en op deze website en in mijn archief komt hij niet één keer voor. Daardoor is het ook zeer moeilijk (of bijna onmogelijk) om zijn netwerk te construeren. Hij is veroordeeld voor een aantal feiten maar die pleegde hij meestal alleen en lijken eerder impulsieve daden. Het is me op dit moment ook nog niet duidelijk of hij in een criminele bende/organisatie actief was.

Dit zou echt interessante info zijn. Niemand die kan nagaan welke feiten hij in 1981 en 1989 pleegde? Die zeggen misschien iets meer over het milieu waarin hij vertoefde. Ook die twee maanden gevangenis eind 1981, begin 1982 zijn interessant. Tijdens die gevangenisstraf zou hij best zijn latere kompaan kunnen ontmoet hebben. In mei 1982 stalen ze de Austin. In maart het eendenroer. In mei 1982 verhuisde Tinck naar Elsene. Hebben ze in de gevangenis plannen gemaakt? Welke gevangenis? Wie?

122

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

Floris wrote:
geronimo wrote:

In 't leger noemen ze dat een potske. Bij nacht draag je een zwart, en in den dag een groen potske.

In het Nederlands en meer in de Maritieme wereld heet het gewoon een zeemansmuts volgens mij:

Dank je. Een schippersmuts blijkt populair. Ik denk dat Tinck gewoon een recreatieve zeeman was, met een eigen bootje, misschien was hij ook een recreatieve visser. Nog nergens terug gevonden dat hij effectief op een schip gewerkt heeft. Waarschijnlijk vond hij het gewoon leuk om dergelijke muts te dragen. Ik vraag me dan ook af of hij soms een vissershoed droeg. En of de vissershoed die tussen de Bendespullen gevonden werd van hem was.

123

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

Ben wrote:

In 1982 woonde Tinck in Ukkel.

Bron » www.sudinfo.be

In mei 1982 zou hij verhuisd zijn naar Elsene. In april 1983 verhuisde hij terug naar zijn oude adres in Ukkel.

Bron: Het Laatste Nieuws

Volgens andere bronnen was zijn adres in Ukkel de Vanderkinderenstraat, in de wijk Bascule. Het zou interessant zijn te weten waar zijn adres in Elsene was. Zo was er aan het kerkhof in Elsene een appartementstgebouw (Euro2000) waar na Dekaise bloedsporen werden gevonden. Ook de Santana stond in die buurt veel geparkeerd.

Ook interessant: waarom is hij voor 1 jaar verhuisd? Leerde hij een kompaan kennen in de gevangenis? Ik veronderstel dat hij in 1981 na zware slagen en verwondingen (nog voor zijn proces) even in de gevangenis heeft gezeten. Of leerde hij een vrouw kennen bij wie hij introk?

124

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

Een zeeman is dan een burger die op een schipt werkt? Zoals voor een baggerbedrijf. Het is belangrijk. Tinck vertelde zijn buren dat hij op zee zat. Maar was dat wel zo? Voor welk bedrijf werkte hij dan? Of hield hij gewoon van vissen op zee? Ik ken zelf een paar mensen die een bootje hebben in Oostende om te gaan vissen. Kent iemand het soort hoofddeksel dat robotfoto 17 draagt? Is dat hetzelfde als het vissershoedje dat ooit gevonden werd?

125

(108 replies, posted in Bewijsstukken)

Oké. Naar deze info hebben we weken gezocht. Dank je. Ook interessante info voor Hilde Geens.

126

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

Ben wrote:

Dat lijkt allemaal niet zo eenvoudig. In een Franstalige artikel staat dit:

Il a été condamné en 1981 et incarcéré à la prison de Forest avant d’être remis en liberté et de récidiver.

Dus als hij in 1981 wordt veroordeeld en naar de gevangenis moet, dan is hij in 1982 al terug vrij of gaan lopen, anders kan hij nooit robotfoto 17 zijn.


Er werd op de persconferentie gesproken over een misdaad in 1981. Waarschijnlijk geen proces in 1981. Veroordeling in 1983 is waarschijnlijker. Maar dan moet hij heel vlug vrij gekomen zijn (of pas veroordeeld in december 1983 ...). Van begin maart tot 10 september pleegde de Bende van Nijvel geen overvallen, 6 maanden lang... Dan drie maanden wel om nadien bijna twee jaar stil te liggen.

127

(31 replies, posted in Plaatsen)

Ben wrote:

Bende-verdachte Jean-Marie Tinck kwam blijkbaar geregeld in Oostende ("voor zijn werk") en had er ook een bootje liggen.

Zou dat een vissersbootje zijn? Wat bedoelt men eigenlijk met 'marin'? Ik denk niet dat Tinck bij de zeemacht is geweest, of wel? Bedoelt men met 'marin' zeevisser? Het hoofddeksel van robotfoto 17 ken ik ook niet. Heeft dat iets met 'marin' te maken?
Niet vergeten dat er ook ooit een vissershoedje tussen Bendespullen gevonden is. Daarom is het belangrijk juist te weten wat 'marin' betekent. Dat vissershoedje was een ander model dan wat robotfoto nr 17 draagt of vergis ik me?

128

(108 replies, posted in Bewijsstukken)

Merovinger wrote:

Ik heb nog even de oude website van de CWB bekeken omdat ik mij herinnerde dat er daar iets beschreven stond over de Golf van Van Camp. Op 30 oktober 2002 hield de CWB een opsporingsprogramma op de televisie. Tijdens die uitzending werden een aantal nieuwe elementen en robotfoto's getoond aan het publiek en werden er een aantal vragen gesteld door de speurders. Op de oude website waren deze vragen terug te vinden. Over die Golf van Van Camp en de achterbank stond het volgende op de oude website:

1. Identificatie van de persoon op de robottekening.

2. Alle nuttige inlichtingen omtrent de bewegingen van het voertuig Golf van zwarte kleur die in de regio in en om het "Bois de Hourpes" (eind 83) rond reed, alsook omtrent een persoon van grote gestalte met in die periode een verwonding aan het been.

3. Alle nuttige inlichtingen omtrent de zwart herspoten Golf, gestolen bij Van Camp met op de achterklep nog steeds de sticker die op donderdag 06.10.1983 in de namiddag in de parking "Renault", Rue de Fer te Namen stond en op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober 1983 in respectievelijk de "Rue de l’Etoile" en de "Avenue Materne" te Jambes stond.

4. Tot slot, gedurende de feiten van 07.10.1983 aan de Delhaize te Beersel, zouden de daders de achterbank van de Golf op het parkeerterrein van het voornoemde grootwarenhuis hebben achtergelaten. Deze achterbank wordt echter slechts op 10.10.1983 op aanduiding van een getuige door de politie aangetroffen. In de nabijheid van de vindplaats liep een uitgang voor voetgangers. Graag hadden wij alle inlichtingen gekregen omtrent de aanwezigheid van deze achterbank gedurende het weekend van 08 en 09.10.1983.

De achterbank werd volgens de speurders dus op 10.10. 1983 gevonden nabij een uitgang voor voetgangers. Kan iemand deze uitgang situeren?

Nu met de aanhouding van Tinck is de Golf zonder achterbank weer interessant. Wat leert ons het opsporingsbericht van de CWB ons onder andere? Een getuige had een woordenwisseling met een agressief persoon in een Golf aan de abdij van Aulne. Volgende passage in het opsoringsbericht is interessant:

Deze persoonsbeschrijving werd opgesteld aan de hand van de betrouwbare getuigenis van een persoon die in oktober 1983 een woordenwisseling met de beschreven persoon had. Deze laatste verplaatste zich met een voertuig van het type Golf van zwarte kleur. Volgens de getuige, koetswerkhersteller van beroep, was het voertuig herspoten en was de achterbank verwijderd. Op de plaatsvan de achterbank bevond zich een persoon, groot van gestalte, die aan een been gewond leek. Dit voorval deed zich voor te Landelies in de omgeving van de abdij van Aulne op 5 km van het “Bois de Hourpes” waarvan hierna sprake.

De getuige is formeel in zijn verklaring dezelfde persoon een of twee maanden later te hebben teruggezien bij de Automobielinspectie te Lobbes. De verdachte reed er een wagen voor van onbekend merk waarop handelaarsplaten, zoals die toen werden gebruikt, waren aangebracht. De titularis van deze nummerplaat moet woonachtig zijn geweest binnen een bepaald gebied, aangeduid op de bijgevoegde kaart.

Conclusie 1: Deze getuigenis trekt erg goed op die aangehaald door Hilde Geens in Beetgenomen. Alleen situeert zij die in Beersel terwijl dit feit plaats had in Landelies. Heeft Hilde Geens zich vergist of vergissen de speurders zich of bestaan beide gelijkende getuigenissen? Het opmerkelijke rond deze getuigenis blijft wel hetzelfde: hoe kon deze getuige weten dat de Golf herspoten was wetende wat wij hier lang bediscussieerd hebben, namelijk dat de kleur van het interieur er niet toe doet om de kleur van de carrosserie te bepalen.

Conclusie 2: Het zou interessant zijn om deze getuige te confronteren met Tinck. De getuige heeft de agressieve chauffeur van de zwarte Golf terug gezien in Lobbes aan de automobielinspectie. De titularis van de auto die zich aanbood bij de inspectie moet woonachtig zijn geweest binnen een bepaald gebied, aangeduid op deze kaart » Onderzoek

Dat is geen al te groot gebied. De grootste steden binnen dit gebied zijn Thuin en Binche, van waar Tinck afkomstig is. Grote kans dat Tinck in Landelies in de zwarte Golf zat.

129

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

LEO wrote:

Of was de getuige een undercover met een opdracht?

Op de persconferentie zullen ze niet alles vertellen om bepaalde getuigen te beschermen. Misschien is de cruciale getuige geen Fransman, maar gewoon een Brusselse kennis van Tinck (die nu besloten heeft te praten). Gissingen daarover zijn moeilijk. Zeker is dat ze gegevens die een nog levende getuige kunnen verraden niet zullen meedelen. Dat is te gevaarlijk voor betrokkene. Als die Franse getuige nog leeft moet het zijn dat zijn adres door Tinck en kompanen niet te achterhalen is.

130

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

CleverTrevor wrote:

Bovendien zou het verhaal dat hij aan die Fransman hebben verteld, details bevatten die op daderkennis wijzen.

Dat begreep ik gisteren tijdens de persconferentie ook al niet. Hoe kon die Franse getuige dat onthouden? Je praat op café met iemand die een Bende-overval gedaan heeft. Welke details kan die dan verklappen? Dat de overvallen eigenaar van de Austin Allegro een rood hemd aan had? Het merk van de wapens? De kleur van de vluchtwagen? 'Ik heb een wagen gestolen in Elsene en onze vluchtwagen was grijsblauw van kleur...'.

Die Franse getuige moet die details vervolgens onthouden. Bovendien is in de pers zoveel verschenen de afgelopen dertig jaar dat de onderzoekers nooit kunnen volgen wat wel en wat niet. Nee, op basis hiervan doe je geen aanhouding.