You are not logged in. Please login or register.
Active topics Unanswered topics
Contact
Heeft u een vraag of informatie over de Bende van Nijvel? Contacteer ons via »
info@bendevannijvel.com
Search options (Page 13 of 33)
fipilip wrote:Met nepotisme heeft dit dus niets te maken. Je zou kunnen zeggen dat het wel op cliëntelisme lijkt. Je gebruikt echter een begrip uit de politiek dat 1 ook daar niet altijd een negatieve betekenis hoeft te hebben en 2. niet zomaar kan gebruikt worden in verband met recherche. Het er op nahouden van informanten om zo je werk goed te doen is niet negatief. Voor mij is dat geen cliëntelisme en als het dat zou zijn is het een positief ding.
Nepotisme is helemaal geen term uit de politiek. Het is een term hoe men een zekere politiek voert, een beleid dus. Zolang dat een onverantwoordelijke werkwijze van nepotisme en cliëntelisme niet is opgenomen in het strafwetboek rond gerechtelijk onderzoek, blijft het in haar totaliteit ontoelaatbaar, juist omdat het zo kan ontsporen.
Als een psychiater iemand al dan niet ontoerekeningsvatbaar verklaart, doet hij dit na een onderzoek van een persoon. Een profiler heeft die persoon niet voor hem zitten. Bijkomend is het in ons juridisch stelsel nu eenmaal zo dat men ofwel ontoerekeningsvatbaar is ofwel toerekeningsvatbaar op het moment van de feiten. In Nederland bestaan er dacht ik nog een 7-tal onderverdelingen, waardoor de conclusies van de verschillende psychiaters veel dichter bij elkaar komen.
Een profiler kan aan de gekende gegevens van een misdaad uitmaken onder welke omstandigheden de misdaad zich heeft voltrokken, maar dat zegt nog niets over de achtergrond of het leefmilieu van de dader, noch het motief.
Volgens een speurder van de Delta cel werd alles gezamenlijk overlegd in vergelijking met andere onderzoekcellen. Is het dan nog merkwaardig dat zij de meeste vordering maakte?
Over profiling van een mogelijke achtergrond van de daders schrijft Johan Braeckman het volgende:
Dit nog: ook de zogenaamde 'profiling' techniek waarover sprake is, is momenteel wetenschappelijk nog niet bepaald geaccepteerd
» filosofieblog.nl
fipilip wrote:Met de beste wil van de wereld zie ik in dat boek van Geens geen enkel beeld van nepotisme en cliëntelisme tussen misdaad, speurders en gerecht. Ik denk dat Geens er de nadruk op legt dat de politiediensten hun best hebben gedaan. En dat vind ik zelf ook. Zoals Anderlecht zijn best gedaan heeft tegen PSG, zonder te winnen echter, omdat zijn best doen niet altijd volstaat.
In het boek geeft een speurder meer uitleg over de wisselwerking om informatie te verkrijgen uit bepaalde milieus. Men ging daarin zo ver dat men de procureurs de opdracht gaf om bepaalde arrestanten weer vrij te laten. Uiteraard houd men dit goed bij, want de kennis van een dergelijke illegale daad door een procureur kan wel eens van pas komen om uw zin te krijgen tijdens een onderzoek, of als je zelf in de problemen komt. En dat geld ook in de relatie tussen speurders en criminelen.
fipilip wrote:Nochtans wordt er dikwijls naar de onderbemanning verwezen. Als men geen tijd heeft om bepaalde getuigen te ondervragen is men per definitie onderbemand.
Dat is klassiek. Dit excuus vind je trouwens in elke sector en elke werkvloer van de arbeidsmarkt.
Tja, de lijst op dit forum van speurders en onderzoeksrechters telt 64 personen. Toen Dutroux ontsnapte werd bijna het hele landelijke politieapparaat gemobiliseerd, maar werd hij gevat door een boswachter.
Hilde Geens schrijft een indringend relaas over substituut Willy Acke en hoe hij eraan onderdoor gegaan is (pag 164-167). Heeft dus niets te maken met onbekwaamheid of dat men onderbemand was. Het boek geeft een goed beeld van de sfeer van nepotisme en cliëntelisme tussen misdaad speurders en gerecht.
Ben wrote:Nee, dat is geen moord, maar een ongeluk (en nu ga ik heel even kort door de bocht, in de hoop dat je mijn nuance begrijpt).
Strikt genomen is het eigenlijk roofmoord. De meeste moorden in België hebben een emotionele oorsprong, zoals tijdens een cafegevecht of binnen relaties. Beide kan men dan nog eens onderverdelen in al dan niet met voorbedachte rade.
Hilde Geens neemt een verklaring op in haar boek door een Delta speurder over kolonel Pint:
Maar Pint was Pint, we hebben hem geregeld met zijn voeten op de grond moeten houden. Hohoho kolonel, zover zijn we niet. Hij begon ook overal verbanden te leggen in urenlange gesprekken aan de telefoon.
Dat waren de begindagen van de Delhaize. Wel merkwaardig dat het eerste warenhuis werd opgericht in 1957, ook door Delhaize » www.delhaizegroup.com
Posts found: 121 to 130 of 323