131

(991 replies, posted in Bende De Staerke)

Lammers heeft dat ook gewoon eens voor de camera gezegd, iets van ze laten je iets kleins doen en voor je het weet raak je niet meer uit het web. Nogal wat mensen hebben dat opgevat als een verwijzing naar de Bende.

132

(190 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Littekens heb ik gelezen, dat is een aangenaam boek, weinig vernieuwend en literair niet van het hoogste niveau; maar ook niet sensatie belust en met een weinig gekleurd overzicht van de feiten (positief dus).

Fort Chabrol ben ik ooit beginnen lezen, hoewel onderhoudend teveel fictie voor mij - dat is geen kritiek want het boek pretendeert ook niet een non fictie boek te zijn.

Onze webmaster heeft graag dat we on topic blijven (al is hij sowieso geen geweldig fan van dit topic vermoed ik zo) dus daarom een topic gerelateerde vraag. Ligt de primaire drijfveer van Mevrouw Callebaut haar zoektocht niet in de geheimzinnigheid rond het aantal kogels voor haar ex echtgenoot? Ik meen dat in Fort Chabrol hierop ook enige nadruk ligt.

Bij uitbreiding denk ik dat het aantal kogels en nog meer de executie stijl tot de meer voorname redenen behoren waarom mensen denken aan liquidaties en het spoor van traditioneel banditisme verwerpen. Echter; misschien was het de natuurlijke stijl van de Killer, eens iemand geraakt, om klussen op deze wijze te raken. Misschien was het iemand die als huurling/huurmoordenaar al meermaals buiten de Bende op deze manier had gemoord. Zelf verwerp ik de these van liquidaties niet, bedenkingen zijn enkel om het kader zo breed mogelijk te houden.

133

(111 replies, posted in Andere)

BAX wrote:

Interessante discussie, ik volg ze graag. Dat is de kern van het forum (ook al post ik zelf niet veel). Maar forumbeheerder Ben niet persoonlijk aanvallen is het minste dat ik vraag (hou het hoffelijk), ook al ben je niet akkoord. Ook dat is een forum.

Het is geen hypothese, maar een bedenking. We kennen allemaal 'the usual suspects': de vier B's: Bouhouche, Beijer, Bultot en Buslik. Wat als zij niet de initiators zijn, maar de wereld van het groot banditisme hebben uitgebuit om zelf hun slag te slaan (persoonlijke verrijking, afpersing). Op de kap van verschillende misdaadbendes rondom Brussel, met veel verdachtmakingen en dwaalsporen tot gevolg. Hun 'interimkantoor' kon voldoende zicht hebben op de onderwereld en allicht ook nog veel invloed tussen al die informanten. En zo lijkt het op groot banditisme...

Ik heb nog niemand hier horen zeggen dat complot theorieën onzin zijn, zolang niemand deze stelling aanbrengt houdt iedereen zijn geloofwaardigheid wat mij betreft. Misschien hebben we wat overdreven gereageerd op Ben zijn stellingen, en missen we de nuance.

Het zijn de vroege jaren '80, een tijd met veel armoede, werkloosheid en criminaliteit. In een land waar corruptie heerst, des te meer hoe dichter men de hoofdstad nadert. Uit de zaak François blijkt dat de scheidingslijn tussen wie voor orde en chaos zorgt zeer dun is geworden. Er is de bitsigheid tussen de taalregio's, Rijkswacht en GP die elkaar niet kunnen luchten, justitie is al helemaal een zootje. Staatsveiligheid lijkt geen eenzijdige agenda te hebben en probeert bepaalde takken van extreem rechts in een slecht daglicht te plaatsen.

Het is tegen de achtergrond van dit decor dat drie of vier moordlustige gangsters hun ding kunnen doen, en dankzij bovenstaande buiten schot blijven. Als overmaat van ramp lopen er ook nog figuren als Bouhouch & Beijer rond die genieten van de chaos en niets liever doen dan zelf nog wat meer chaos veroorzaken en dwaalsporen leggen. Drugs & wapentrafiek hebben machtige figuren in hun greep; eigenlijk volstaat het dat één verdacht wapen bij de Bende terecht komt en er is al reden om het onderzoek te dwarsbomen teneinde een escalatie en koppenrol te vermijden.

In bovenstaand scenario zijn de gangsters zelf inderdaad gewoon zware criminelen/prédateurs en enkel geïnteresseerd in geld. Als je het zo stelt, is het een plausibel scenario, net zoals er best nog een aantal andere plausibele scenario's zijn.

134

(190 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Bossi wrote:

Anderen wel die tweemaal verschillende meldingen weergeven in hun boek over het aantal afgevuurde kogels op een slachtoffer. En dan nog tweemaal de verkeerde aantal kogels vermelden.

Eenduidige informatie naar de buitenwereld toe is een zeldzaamheid als het over het Bende dossier gaat. Dat geldt inderdaad ook voor bovenstaande. We kunnen enkel afgaan op de woorden van één van de kinderen van Jan Palsterman, deze jammerlijk overleden persoon was bij toeval op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. In dat geval zou het aantal kogels zelfs niets uit maken. Eén probleem, wat als we de logistieke en pre technologische middelen in al haar vormen waarover de Bende in Aalst beschikten met z'n allen onderschatten? Bij elke post hier heb ik de neiging om op eenzelfde manier af te sluiten; we zullen het helaas nooit weten.

135

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Als men kan aantonen (wat ik niet meer geloof) dat er geknoeid is met één bewijsstuk tegen Philippe De Staerke in 1986, staat alles op losse schroeven.

Ik zie twee kampen.

Kamp CWB of beter gezegd alles over de taalgrens vermoedt dat er (moedwillig) is geknoeid in Dendermonde. Speurder Vermeersch komt in maart '86 bij Delta, in april wordt het meest tot de verbeeldingsprekende bewijsstuk tegen Philippe De Staerke opgesteld en enkele maanden later is er de merkwaardige vondst in Ronquières, waar volgens sommigen speurder Vermeersch een merkwaardige rol speelt. Na het aanhouden van speurder Vermeersch in 2019 begint speurder Romelart - die het PV rond het bewuste bewijsstuk heeft opgesteld - zich volgens familieleden vreemd te gedragen om zich vervolgens van het leven te beroven. Voelde Romelart zich verraden nadat voor hem duidelijk werd dat hij werd gemanipuleerd door personen in wie hij een blind vertrouwen had? In dit verhaal is de piste De Staerke een bewust gelegd dwaalspoor en een prelude voor het kroonjuweel der manipulaties, het kanaal.

Het andere kamp, noem hen desnoods kamp Dendermonde, is er van overtuigd dat De Staerke wel degelijk een hoofdrol had in de feiten van '85. Zij zien een voortdurende boycot door alles en iedereen over de taalgrens en zijn ervan overtuigd dat Delta op het goede spoor zat met De Staerke en een aantal van zijn bendeleden. Volgens deze piste betekende te dicht bij de waarheid komen dan ook de overheveling van het dossier. Verwant met het spoor De Staerke zijn de vele aanwijzingen richting Bultot, extreem rechts en het verhaal van Mendez dat er kinderen zouden sterven voor een bepaald doel. De latere bekentenis van De Staerke, het plegen van aanslagen als gevolg van blinde adoratie van extreem rechtse figuren, ondersteunt de theorie van dit kamp.

Er valt voor beiden heel wat te zeggen.

136

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ben wrote:

De vondst in Ronquières » Forum

Dit topic gaat over Philippe De Staerke.

Het onderzoek naar De Staerke in '86 en de vondst datzelfde jaar zijn in een discussie met enige diepgang onmogelijk te ontkoppelen van elkaar. Immers schrijf je zelf :

Het onderzoek rond de vondst in Ronquières heeft niets te maken met een door Beijer aangereikte piste. Het onderzoek naar Ronquieres is begonnen in 2012 (en niet 2013). En dit naar aanleiding van een herlezing van de verslagen van de bendecommissie. Speurders binnen de cel waren verbaasd om toen te moeten vaststellen dat er met de aanbeveling uit 1997 van de 2e commissie tot dan nog niets werd gedaan. De commissie vroeg nl. om de omstandigheden rond de vondst in 1986 grondig te onderzoeken. Had Vos dit bewust laten liggen?

Op dat moment (2012) herlas men ook het dossier De Staerke. Uit die herlezing zijn geen elementen gevonden om die piste verder te moeten onderzoeken. Meer zelfs, men vond binnen de cel dat de piste De Staerke door de Deltacel vooral à charge werd gevoerd en zelfs gestuurd leek.

Afgaande op bovenstaande vermoedden de nieuwe speurders (nou ja nieuws destijds) dat er iets niet koosjer was met zowel de ten laste legging jegens De Staerke door een aantal Delta leden als met de vondst in Ronquières. Het is denkbaar dat de personen door de Cel in verdenking gesteld voor feit B (vondst) dezelfde waren als de personen in het vizier voor feit A.

137

(991 replies, posted in Bende De Staerke)

Ik ben altijd voorzichtig met wat vaststaat, ook met PV's. Wat voor mij echt vaststaat:

Bouhouche & Beijer zijn veroordeeld of hebben bekentenissen afgelegd rond feiten met een grote Bende verwantschap. Ik noem dit wel eens de Bende feiten die we als speurders cadeau kregen.

Staatsveiligheid was bezig met een rondje modder gooien naar een bepaalde tak van extreem rechts, zie de recente verontschuldigingen richting de Bonvoisin.

De Staerke was voor zover bekend nooit gericht op het maken van slachtoffers tijdens hold ups.

Dat zijn voor mij drie zekere feiten en niet onbelangrijk, er zullen er wel nog een aantal andere zijn; maar bijvoorbeeld bij alles rond getuigenissen tegenover De Staerke is het niet onlogisch om gerede twijfel te hebben.

138

(991 replies, posted in Bende De Staerke)

Dat moet ik misschien eens doen, hopelijk maakt het me iets wijzer mbt de credibiliteit van deze persoon. De manier waarop hij zowel De Staerke als outfits van zijn kompanen nauwkeurig kan beschrijven maakt me sceptisch. Sowieso scepticisme troef in dit dossier. Ik was al verbaasd hier te lezen dat er passages over RDJ aan bod komen in Beetgenomen, dit wil zeggen dat het al een tijd geleden is dat ik het boek ter hand nam want het is een gedeelte van het dossier dat ik met interesse lees.

139

(991 replies, posted in Bende De Staerke)

Er wordt vaak gezegd dat De Staerke op verkenning is gestuurd in Aalst of, nog vreemder, dat hij is gelokt omdat er daar wat te rapen viel. De Staerke is geen dommerik en de Delhaize Aalst was ook maar een Delhaize, behoudens een koffer goud begraven aan de voet van de Dokusberg zie ik niet wat De Staerke daar had kunnen aantreffen dat zo uniek was.

Een verkenning is interessant als men later een stille inbraak wil plegen en zo min mogelijk mensen wekken. Men heeft dan een plattegrond en weet hoe men snel en geruisloos te werk kan gaan. De Bende in Aalst kondigde een raid aan via de radio en had al een halve parking neer geschoten alvorens naar binnen te gaan. Een verkenning was van weinig meerwaarde, subtiliteit nihil.

Als De Staerke daar echt is geweest op voorhand, blijft de vraag onder welk voorwendsel Baugniet of iemand anders hem zover heeft gekregen.

Er is minstens één getuigenis over het signaleren van De Staerke in Aalst voor de overval, tijdens de overval, en met het verhaal van de Samsonite ook na de overval. Misschien te mooi om waar te zijn.

Zoals hierboven gezegd valt of staat zeer veel met het PV van de kroongetuige tijdens de overval. Stel dat hiermee is geknoeid, dan worden andere getuigenissen eveneens wankel.

Men kan hierover niet oordelen tenzij men destijds eerstelijnsonderzoek heeft gedaan. Als iemand zich vandaag nog zou verdiepen in het spoor De Staerke, lijkt de meest gewenste focus de hoedanigheid van De Staerke in Frankrijk in '85 en de betrouwbaarheid van bronnen hieromtrent.

140

(120 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

Ik herinner me dat gesprek nog, ter ondersteuning van mijn theorie. Of Carette moet wel een zeer goede toneelspeler zijn.