Het is een beperking van het huidige catalogeringssysteem Merovinger. We mogen niet verwachten dat we als computers nooit de mist in gaan. Ikzelf betrap me ook op het hernemen van dingen die al - na heel veel debatteren - hun plaats hebben in de dossiers. Nochtans zegt men mij dat ik een geheugen als een spons heb en die is tot nu nog niet uitgewrongen.
Er bestaat ongetwijfeld software om datasets van feiten, tijdslijnen, personen, beweringen, bewijzen, locaties, routes, organisaties, mogelijke verbanden, bewezen verbanden, bronnen, .... te catalogeren op een overzichtelijke manier en er bovendien bewerkingen op los te laten ter analyse. Ben heeft misschien een beter zicht op de mogelijkheden hier. Wat gebruiken de professionals bij Justitie? Niet dat dit de referentie is.
Voorbeeld hiervan: Artificial Intelligence gebruikt om de 100.000-en studies over 10.000-en bestaande pharmaceutische producten te screenen op mogelijke bruikbaarheid als potentieel medicijn tegen Parkinson. Dit is proprietary software en state of the art maar er moeten gelijkaardige dingen zijn die men ook in de bestrijding van misdaden kan gebruiken.
Voor ons brein worden complexe dossiers een kluwen maar voor methodieken waar AI wordt gebruikt wordt het relatief eenvoudig mits het leerproces correct is. We zullen ons moeten wapenen tegen de immense datastroom die beschikbaar wordt en ik denk dat A.I. ook in de wereld van Justitie een hele grote rol zal hebben. Het is trouwens al zo - op een eenvoudige manier - met real-time face-recognition die perfect werkt (China met 1.5 miljoen camera's). Maar er kan zoveel meer wat nog niet is uitgewerkt.