Stond hier nog niet eerder vermeld ... Het onderzoek naar de zaak van Genval werd pas geopend na een anoniem telefoontje waardoor verdenking ging rijzen tegen verdachten uit het arrondissement (Getuigenverhoren, Bendecommissie).
Eerder schreef ik ook al over de vele anonieme telefoontjes in de zaak van de zogeheten ‘Bende van Nijvel’:
Ook Patricia Finné, dochter van Léon Finné, en ook Mevrouw Djuroski werden "bedreigd" of "geïntimideerd" met talrijke anonieme telefoonoproepen : "niemand spreekt aan de andere kant van de lijn, maar ik hoor heel duidelijk iemand ademen. Deze anonieme telefoonoproepen vonden plaats enige tijd na de feiten van Aalst."
(Patricia Finné en mevrouw Djuroski waren nochtans slachtoffers n.a.v. de feiten in Braine-l'Alleud en Overijse op 27 09 1985).Ik heb dit gelezen in "Les Tueurs fous du Brabant - Le cold case aux 28 victimes" - Michel Leurquin/Patricia Finné en heb het hier in het kort vertaald.
Ik kom er later op terug.
Mijn man en ik (Linda Van Huffelen) hebben er (Wittock-Van Landeghem) twee jaar hard gezwoegd. Niets was ons teveel. Na de overval heeft de firma echter niets meer van zich laten horen. Of misschien toch? Geregeld kreeg ik een anoniem telefoontje. Op de achtergrond hoorde ik dan machines draaien.
...hoe kwam het dat informatie uit eerdere gesprekken met Marie-Jeanne Callebaut telkens uitlekte en in de kranten verscheen? Acke meldde het voorval aan de gerechtelijke politie in Brussel. Die onderzocht de zaak en bevestigde dat haar telefoon werd afgeluisterd.
Anonieme telefoontjes door of voor de ‘Bende van Nijvel’ gebeuren weleens meer, enkele voorbeelden:
Het is 9 oktober 1981, 23u00, wanneer de rijkswacht van Brussel een anoniem telefoontje binnenkrijgt. Het ging, volgens de beller, om een drugszaak 'die waarschijnlijk adjudant Goffinon zal interesseren'. Goffinon is er niet en andere rijkswachter stappen in een wagen om zich naar de plaats te begeven waar ze volgens de tip moesten zijn.
Enkele ogenblikken later ontploft de Peugeot. Speurders hebben altijd vermoed dat Goffinon het eigenlijke doelwit van de aanslag was.
(...) Van camp was in levensgevaar en werd naar het ziekenhuis van Ottignies gereden. Één kogel was dwars door zijn hoofd gegaan. Kort daarna, nog voor twee uur in die nacht, kreeg een bediende in de kliniek een anoniem telefoontje van een man die Frans sprak met een Waals-Brabants accent. Zijn stem was niet jong, wel autoritair. "Er is daar bij u iemand met een kogel in zijn lijf." De man zei nog iets onbegrijpelijks, in de zin van: "Het is de wagen van Eigenbrakel." "Nee," zei de bediende. De beller wond zich op en schakelde over op het Waals: "Dan komen we hem afmaken." Hij hing op.
Er was niemand gekomen. Om 4u50 overleed de restauranthouder.
Bron: Beetgenomen | Hilde Geens
Transport van drugs in bevroren vlees: Deze zaak kan in verband gebracht worden met de bomaanslag op Goffinon op 11 oktober 1979, rond 14 oktober 1979 kreeg substituut Marchal een anoniem telefoontje waarin vier personen met de dood werden bedreigd: rechter Bisau d'Hautville, kolonel Vernaillen, adjudant Goffinon en de man van het controlecomité die enkel door zijn ondervragers gekend kon zijn. Dat telefoontje moest dus wel van de rijkswacht afkomstig zijn. Op 24 oktober werd een aanslag gepleegd op kolonel Vernaillen. Toen werd er beslist dat die bedreigde persoon rijkswacht bescherming moesten krijgen. Op 10 november werd aan die bescherming plots een einde gesteld en werd het gerechtelijk onderzoek stopgezet. Later heeft de getuige vernomen dat Bouhouche met adjudant Goffinon samenwerkte. Hij kon dus de naam van de man van het controlecomité gekend hebben.
Bouchouche was overigens ook een van de weinige die op de hoogte was van Luc Vandendaele zijn laatste onderzoeksdaden tijdens de nacht dat hij vermoord werd. Dat was overigens geen onderzoek naar Congel.