1,391

(1,170 replies, posted in 1983)

Ben wrote:
Merovinger wrote:

Zowel bij de diefstal van de Santana in Lembeek als bij de diefstal van de Saab in Eigenbrakel, hebben de bendeleden zich toegang verschaft via het dak. Waarom hebben ze dit niet gedaan in Nijvel?

Het is een vrij hoog gebouw, wat het voor hen misschien te omslachtig maakte om op het dak te geraken.

Ik kan het niet op de foto’s van de Colruyt van Nijvel zien, maar was er een brandladder aanwezig aan de achterkant van het gebouw? Zo ja, dan hadden ze wel makkelijk toegang tot het dak kunnen hebben. Zie nl. onderstaand feit dat zich een paar jaar later afspeelt in Leuven (al is het hier niet duidelijk of het om een vaste brandladder ging aan het gebouw of om de brandladder van de toegesnelde brandweer). In elk geval zijn de daders daar wel op het dak geraakt.

http://nsm08.casimages.com/img/2016/11/14//16111401541814738714635471.jpg

Leuven: Daar zat de dief

Hier zat hij toont de bediende van het Colruyt-warenhuis te Leuven, nog wat beduusd over de euvele moed van een inbreker die zich een half uur lang voor de vergeefse rondspeurende politie wist schuil te houden in deze bibberkast. Ten slotte kwam hij blauw van de kou zelf tevoorschijn, vantussen de diepvriespizza’s, waar de agenten hem bij de thans heersende Siberische temperaturen zeker niet zouden gezocht hebben.

De man, een 25-jarige Brit, was met zijn medeplichtige, B.C. uit Oostende, eveneens 25 het warenhuis aan de Bergstraat te Leuven langs het dak binnengedrongen. Terwijl ze bezig waren de gestolen waar, voornamelijk sigaretten, langs dezelfde weg naar buiten te hijsen, kwam de gealarmeerde politie aan, kort daarop versterkt door de rijkswacht en brandweer.

De Oostendenaar werd langs de brandladder van het dak geplukt, maar de Brit die zich nog in de winkel bevond, zocht ijlings een veilige schuilplaats in een diepvriezer. Veilig misschien maar brrr … Hij mocht ontdooien op het commissariaat.

Bron: Het Laatste Nieuws | 12 februari 1986

LEO wrote:

Een metalen deur in een vlakke muur rammen met een wagen brengt ook schade toe aan de wagen als deze er niet voor verbouwd is. Met een gat in de deur te branden, omzeil je de inbraakbeveiligingspunten. De deur blijft immers dicht! Indien de betreffende deur de functie van 'nooduitgang' had, bevonden de scharnieren zich aan de buitenkant. De scharnieren afbranden zou minder tijd kosten maar zou ook het inbraaksysteem in werking brengen. De daders hadden op voorhand besloten om de deur open te branden, anders sleur je geen acetyléne/oxygéne brander mee!

Terechte opmerkingen Leo. En toch is, desondanks hun voorbereiding om de scharnieren niet te raken, het alarm afgegaan. Vermoedelijk door een bewegings- of warmtedetector in de winkel.

De vraag is ook waarom ze die brander drie maanden op voorhand zijn gaan stelen? Als het was om elke link te vermijden tussen de diefstal van de brander en de feiten in Nijvel dan zijn ze daar toch wel grandioos in mislukt. Net zoals het ook mislukt is om de verschillende lang op voorhand uitgevoerde autodiefstallen niet te koppelen aan hun lang daarna gepleegde feiten (SantanaMaubeuge, SaabTemse en Nijvel). Dachten ze de brander nodig te hebben in Temse? Of wilden ze de brander gebruiken om hun gestolen wagens voortaan in stukken te branden?

Als ze de motor van de Saab getuned hebben konden ze evengoed een stootbalk aan de auto gelast hebben om er de metalen deur mee te beuken.

1,392

(67 replies, posted in Algemeen)

De toespraak die Koen Geens, minister van Justitie, vandaag op de herdenkingsplechtigheid heeft gehouden:

Geachte burgemeester, vertegenwoordigers en vooral beste overlevenden en families van degenen die we verloren op die noodlottige dag(en) in (Nijvel, Eigenbrakel, Overijse en) Aalst,

Het is een eer om bij jullie te zijn op deze dag. Een dag die voor jullie in het bijzonder nog steeds moeilijk om dragen is en die gewrochten zit in het collectieve geheugen van ons land. 

31 jaar mag dan lang geleden lijken, voor de families die die dag een stuk van hun hart verloren, kan ik me inbeelden dat dit soms lijkt als de dag van gisteren.

Misschien is het de herinnering aan een laatste kus gegeven aan een echtgenoot, of de laatste afscheid van een moeder of vader, een zus of een broer. Het zich afvragen hoe hun leven zich zou hebben ontvouwd, hoe hun dromen vorm zou hebben gekregen. Ik ben er me van bewust dat geen woorden of daden ooit echt de pijn van hun afwezigheid kunnen uitwissen.

Een pijn die nog dermate verhevigd wordt door de wetenschap dat tot op vandaag niemand berecht is voor de vreselijke misdaden die zovele gezinnen in rouw heeft gedompeld. Gerechtigheid is niet geschied.

U weet dat ik vorig jaar de verjaringstermijn voor zware misdrijven heb verlengd van dertig naar veertig jaar. 
Ik besef dat sommige families liever hadden gezien dat het onderzoek zou worden afgesloten en ik heb alle begrip voor hun verzuchtingen tot rust. Als maatschappij kunnen we echter niet toelaten dat dergelijke zware misdaden onbestraft blijven.

In de Kamer werkt men ondertussen aan een wettelijke regeling van spijtoptanten. Spijtoptanten zijn personen uit het criminele milieu die bepaalde zware misdrijven aangeven of meewerken aan het onderzoek, in ruil voor een verval van strafvordering, strafvermindering of –uitsluiting of betere strafuitvoerings-modaliteiten. 

De zowat laatste strohalm van de speurders is dat iemand naar voren zou komen en licht op de zaak zou werpen. Een regeling voor spijtoptanten kan daar aan meehelpen. Ik besef dat dit alles flinterdun is en hoedt me om over enige hoop te spreken, maar we mogen de mogelijkheid op enige doorbraak niet teniet doen. Weet dat het vanuit een oprechte betrachting voor gerechtigheid en menselijkheid is dat ik ook deze wettelijke regeling zal steunen.

Niets brengt jullie geliefden terug, niets wist de schaamte uit van 31 jaar straffeloosheid. Rouwen gaat nooit over. De pijn en het verdriet gaan nooit weg, rouwen stopt nooit. Wel kan je het een plaats trachten te geven. 

We herinneren ons vandaag de 28 levens die zo wreed werden weggerukt. We herinneren, eren en komen samen in stilte of gebed om nooit te vergeten zij die immer in ons hart gesloten zijn.

Ik dank u.

1,393

(5 replies, posted in Andere Personen)

Dezelfde? www.infobel.com en kbopub.economie.fgov.be

1,394

(5 replies, posted in Andere Personen)

Nog uit de nota's van Willy Acke:

Bousmanne Leopold (man van de SPAS): hem gegeven door Dossogne -> zegt dat Bousmanne en Bruylandt Alex in relatie staan met Latinus.
J -> D
Opm: foto

Libert: wanneer Drogenbos?

1,395

(9 replies, posted in Plaatsen)

Ben wrote:

Over het Bois de Hourpes nog volgende info uit de nota's van Willy Acke:

Rue de Nemours: Bar
Speelman Marie Paul = ex [onleesbaar]

Speelman Marie Paul = ex Gazibara

Ben wrote:

Radaichkov zat in die bar. Zat in bos waar voertuig Geneviève Van Lidth de Jeugd [een VW Golf Rabbit] achtergelaten werd.

De nota's van Willy Acke zijn niet altijd goed leesbaar. Daarom ben ik niet zeker van de naam van de man (Radaichkov) die in het bos zat.

Marinko Radujkov?

1,396

(148 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Op het schema van Boemerang ontbreken de feiten rond de witte Audi 100 van Jacques Culot. Die wagen werd op 11 februari 1983 beschoten tijdens de overval in Genval, gestolen uit de garage in Waterloo in de nacht van 22 februari 1983 en uiteindelijk teruggevonden in Elsene op 3 maart 1983 rond 11u.

1,397

(133 replies, posted in 1983)

Het valt me nu pas op dat de gestolen witte Audi van Jacques Culot in de ochtend van 3 maart 1983 teruggevonden werd door de politie. Dat is dus dezelfde dag waarop de Bende rond 19u30 de overval op de Colruyt in Halle pleegt. De zoveelste eigenaardigheid dus in dit dossier.

1,398

(53 replies, posted in 1983)

Ben wrote:

Op dinsdag 22 februari 1983 wordt in Waterloo - aan de Brusselsesteenweg nummer 285 - omstreeks 4u00 een witte Audi 100 met nummerplaat DKC 329 in de garage VAG gestolen.

De witte Audi 100 staat sinds 14 februari 1983 in de garage VAG gevestigd op het bovenvermelde adres, in afwachting van een expertise en een voorlopige herstelling. Het voertuig werd beschadigd door meerdere kogelinslagen tijdens een gewapende overval op de Delhaize van Genval op 11 februari 1983. De sleutels van de wagen bevinden zich op het contact.

Onbekenden betreden de garage, nadat ze een ruit hebben verbrijzeld aan de achterkant van het gebouw. Ze verplaatsen er een Audi Quatro die de doorgang verhinderde om te vertrekken met de beschadigde Audi 100. Het alarmsysteem van de garage treedt in werking om 04u00.

De ontvreemde wagen Audi 100 wordt teruggevonden op donderdag 3 maart 1983 omstreeks 11 uur in Elsene in de Lesbroussartstraat tegenover het gebouw nummer 52.

Het valt me nu pas op dat die witte Audi in de ochtend van 3 maart 1983 teruggevonden werd door de politie. Diezelfde dag nog pleegt de Bende rond 19u30 de overval op de Colruyt in Halle. De zoveelste eigenaardigheid dus in dit dossier.

En er is nog een tweede zaak dat mij nu maar net opvalt: die witte Audi 100 staat sinds 14 februari 1983 in de VAG garage in Waterloo. Dat is dus dezelfde dag van de carjacking in Plancenoit van de VW Golf van mevrouw Van Lidth. Als het klopt dat Mevrouw Van Lidth een paar weken voordien in diezelfde garage haar VW Golf gekocht heeft, dan zijn er dus twee bizarre toevalligheden tussen de witte Audi van Culot en de VW Golf van Van Lidth: de link met de garage en de link met de datum. Wie heeft er eigenlijk de Audi binnengebracht in de garage op 14 februari 1983? Jacques Culot zelf of iemand anders? En wie is er allemaal over de vloer gekomen in die garage op 14 februari 1983?

1,399

(67 replies, posted in Algemeen)

In Aalst is de aanslag van de Bende Van Nijvel op de Delhaize aan de Parklaan herdacht. Op 9 november 1985 maakte de Bende daar acht dodelijke slachtoffers. De herdenking vond plaats op de begraafplaats van Aalst. Meer » www.tvoost.be

1,400

(118 replies, posted in 1983)

dolorean wrote:

Volgens mij is het bij de schietpartij aan Diable Amoureux grondig misgegaan. Waarom denk ik dat? De kogelinslag in de Mercedes lijkt me van een zwaar kaliber afkomstig te zijn. Die zal er waarschijnlijk bij het kruisvuur terecht gekomen zijn door de schutter van de riot gun. Dat verklaart ook het bloed aan de Saab. Ik vermoed dat één van de daders (chauffeur Mercedes) hierbij ook gewond geraakt is bij deze risicovolle schietpartij. Dus ze laten Mercedes achter. In paniek rijden ze met de gewonde mededader weg in een zwaar geladen Saab waarbij ze de motor kort daarop kapot rijden.

Het bloed in de Saab kan ook afkomstig zijn van het feit dat één of meerdere daders bloedsporen op hun kleren hadden van Fourez-Dewit (opgelopen tijdens het moorden of het verslepen van de lichamen?).

Een andere mogelijkheid is dat één van de inzittenden van de Saab al gewond geraakt was bij de schietpartijen aan de Colruyt. Want tijdens de achtervolging door de politiewagen reageert er niemand vanuit de Saab. Niemand van de inzittenden in de Saab neemt het initiatief om te vuren naar die politiewagen. Omdat de passagier gewond was en daardoor niet kon vuren? En omdat de bestuurder moeilijk zijn stuur kon lossen om achteruit te vuren? Uit het relaas van de feiten blijkt nl. dat het de bestuurder van de voorop rijdende Mercedes is die beslist om aan de kant te gaan en als eerste de politiewagen onder vuur neemt. Daarna pas schiet iemand vanuit de Saab (de chauffeur die ondertussen ook gestopt is?).

Het gegeven dat de daders pal op een wegversperring van de ordediensten aanrijden en na het kruisvuur rechtsomkeer maken toont volgens mij aan dat de daders de politie en rijkswacht helemaal niet (konden) afluisterden. Anders zouden ze dat kruispunt wel ontweken hebben.