"Dolle doders" slaan weer in België toe
Aan de rand van Brussel, in de gemeente Beersel, werd vrijdagavond jl. een supermarkt door drie mannen overvallen. De bedrijfsleider werd daarbij door het hoofd geschoten. Een caissière en een klant werden zwaar gewond. De Rijkswacht vreest, dat de drie gangsters dezelfde "dolle doders" - zoals zij inmiddels worden genoemd - zijn, die in het afgelopen jaar op soortgelijke brute wijze al minstens negen moorden hebben gepleegd. De bende, getooid met carnavalsmaskers, kwam tegen sluitingstijd de supermarkt binnen. Onder bedreiging met onder meer een geweer en een bijl, werd het publiek in bedwang gehouden, terwijl elf kassa's werden geleegd. De bedrijfsleider, die de roof trachtte te verijdelen, werd meedogenloos vermoord.
Bron: De Telegraaf | 10 oktober 1983
Waals Brabant in angst voor bende moordenaars
In Waals-Brabant, een gebied dat zich uitstrekt van Charleroi in het zuiden tot even buiten Leuven in het noorden, heerst sdert enkele weken een ware angstpsychose. Een drietal bandieten dat opereert met gestolen rijkswachtwapens en zich verplaatst met snelle (gestolen) auto's, heeft daar in korte tijd tien en vermoedelijk zelfs twaalf mensen bij overvallen en inbraken koelbloedig doodgeschoten. De slachtoffers waren onder meer rijkswachters, nietsvermoedende getuigen van hun inbraken, de patron' van het in de streek zeer bekende restaurant 'Aux trois Canards' in Ohain, even ten zuiden van Brussel, en afgelopen vrijdagavond de chef van een supermarkt in Beersel, eveneens ten zuiden van Brussel, die tegen acht uur 's avonds werd overvallen terwijl de zaak nog vol klanten was.
In alle gevallen werden de slachtoffers zodra ze oog in oog kwamen te staan met de drie overvallers meedogenloos neergeknald. Opvallend is dat het drietal steeds vrijdagavond of in de nacht van vrijdag op zaterdag toeslaat. Het drietal is steeds gemaskerd met carnavalsmaskers. In de streek die ze terroriseren staat het drietal bekend als de 'gekke doders van Nijvel', de plaats waar ze in één keer drie mensen doodschoten en enkele anderen zwaar verwondden.
Politie en rijkswacht hebben tot nog toe weinig kunnen uitrichten. Ze beschikken slechts over zeventien manschappen om de bende op te sporen en tot voor enkele dagen moest de rijkswacht als ze de bandieten wilde achtervolgen, eerst in Brussel een verzoek indienen om drie snelle Porsches te mogen gebruiken. Inmiddels heeft de tol die de bandieten hebben geëist kennelijk toch indruk gemaakt tot op het ministerie van binnenlandse zaken en justitie in Brussel toe. Na topberaad van binnenlandse zaken hebben politie en rijkswacht meer mankracht en materieel gekregen en tevens hulp van de anti-terreurbrigade Dyane van de rijkswacht.
Overigens heeft de politie vrijdagavond j.l. een kapitale blunder begaan: een getuige die de overval op de supermarkt vanuit een telefooncel letterlijk zag gebeuren, waarschuwde onmiddellijk de politie die echter eerst zelf vragen begon te stellen over de identiteit van de man die opbelde en aldus kostbare minuten verloor. Alle wapenwinkels in Waals Brabant hebben een stormloop van publiek te zien gegeven na de jongste moord op de baas van een supermarkt in Beersel. Bovendien hebben schietverenigingen een enorme toeloop van leden. De Belgische supermarkten hebben gezamenlijk een beloning van 10 miljoen frank (580.000 gulden) uitgeloofd voor diegene die inlichtingen kan verschaffen die tot ontmaskering van de daders leiden.
Bron: Het Parool | 11 oktober 1983
Actie winkels tegen roversbende Halve ton beloning voor inlichtingen overvallen België
De gezamenlijke supermarkten en grote warenhuizen in België hebben de strijd aangebonden met een roversbende die al wekenlang Waals-Brabant teistert en daarbij reeds tien doden heeft veroorzaakt. De directies van deze grootwinkelbedrijven hebben samen een bedrag van tien miljoen Belgische frank (ongeveer ƒ550.000) uitgeloofd voor inlichtingen die tot de arrestatie van de bende kunnen leiden. In pagina grote advertenties werd dit vanochtend in de ochtendbladen bekend gemaakt.
Directe aanleiding is de overval afgelopen vrijdag op de Delhaize-supermarkt in de Brusselse voorstad Beersel, waarbij de winkelmanager F. Vermaelen in koelen bloede werd doodgeschoten. De politie gaat ervan uit dat deze en voorgaande overvallen op warenhuizen en restaurants in Waals-Brabant het werk zijn van een en dezelfde groep misdadigers. De officier van justitie in Brussel, Poelmans, deed gisteren niet alleen op het publiek maar zelfs op "het milieu", de Belgische onderwereld, een beroep om mee te werken aan de arrestatie van de bende.
Bron: Leeuwarder courant | 11 oktober 1983
Doders niets te dol - België jaagt koortsachtig op ongrijpbare bende
Een paar flessen champagne en wat levensmiddelen. De bende gewetenloze moordenaars die nu al maandenlang het rustieke Belgische Brabant in de greep van de angst houdt, vindt dat al voldoende om toe te slaan.
Bij een reeks overvallen in deze "slaapkamer” van Brussel - een bosrijk gebied met tal van kleine dorpen - zijn zonder pardon al acht willekeurige burgers en twee politiemensen doodgeschoten. Supermarkten en restaurants vormen doorgaans het doelwit van de bende, die ook al een keer een wapenhandel heeft beroofd. Getooid met carnavalsmaskers operen de overvallers doorgaans op vrijdagavond.
"We staan voor een raadsel,” zegt procureur des konings mr. M. Peytier van het parket in Brussel vertwijfeld. "Normaal schieten gangsters alleen iemand dood als die hen in de weg staat, maar deze knapen knallen iedereen neer. Het lijkt wel of ze geweld gebruiken om het geweld. Is dit een nieuwe vorm van misdaad of gaat het hier om jonge snotapen? We weten het niet”. Het parket in Brussel probeert koortsachtig een lijn te krijgen in het onderzoek naar de overvallers. Naar hun identiteit valt slechts te gissen. De samenwerking tussen de gemeentelijke politiekorpsen en de Rijkswacht is van oudsher bijzonder slecht. Dat speelt de niets ontziende moordenaars in de kaart.
Wedijver
"Er is te veel onderlinge wedijver geweest tussen de politiemensen en ze werkten te vaak langs elkaar heen. Daarin hopen we nu verandering te brengen", zegt burgemeester M. Kubla van het bijna dertigduizend inwoners tellende plaatsje Waterloo, waar Napoleon in 1815 zijn ondergang vond. De jongste aanslag werd vorige week vrijdag gepleegd op een supermarkt in Beersel. Het talrijke publiek, gebruik makend van de wekelijkse koopavond, moest verbijsterd toezien hoe de beheerder koelbloedig werd neergeschoten.
"Toch werkte hij helemaal niet tegen. Hij leek zelfs bereid de kassa’s en kluis te openen,” vertelt een ooggetuige. In een gestolen Golf GTI verdwenen de overvallers als schimmen in de nacht. Ondanks de tientallen getuigen beschikt de politie nog nauwelijks over een signalement van de daders. Veel verder dan dat de leider een grote man van rond de 1,90 meter moet zijn, komt ze niet. Zelfs is niet bekend hoe groot de bende is, al houdt de politie rekening met vijf tot zeven leden. "Maar we weten niets zeker," zegt commandant E. van Houten van de rijkswacht in Halle, een van de leiders van het onderzoek. "Over echt objectieve gegevens beschikken we nauwelijks. Er wordt wel veel gepraat, maar daar hebben we niets aan.
Intussen stijgt de wapenverkoop naar ongekende hoogten. Een wapenhandel in Nijvel midden in het geplaagde gebied, moest deze week zelfs het bordje "uitverkocht’ aan de deur hangen. De bevolking wapent zich om zich te kunnen verdedigen, is de overtuiging van de politie. Schiettuig is in België vrij verkrijgbaar. Wie de gouden gids van Brussel openslaat, vindt keurig tientallen wapenhandelaars opgesomd. Zelfs is het mogelijk per postorder een geweer thuisbezorgd te krijgen. Mr. Peytier: "Vrijwel alle crimes passionelles, moorden uit hartstocht, worden met per post bestelde wapens gepleegd. Natuurlijk laait de discussie over de vrije wapenverkoop nu weer op, maar dat gebeurt geregeld. Tot nu toe hebben de wetsontwerpen om er een eind aan te maken het nog niet gehaald".
Premie
De directies van de supermarkten loofden deze week gezamenlijk een premie uit van ruim een half miljoen gulden voor inlichtingen die de politie op het spoor kunnen zetten van de bende. "We willen, dat er snel een einde aan die wrede overvallen wordt gemaakt,” zegt Wim van Eynde (33), van een serie supermarkten, de Golruyt-keten. ”De politie staat blijkbaar machteloos. Wij hopen dat dit haar helpt.” Intern treffen de winkelbedrijven ook maatregelen. De meeste supermarkten waren al voorzien van een stil alarm, maar deze systemen worden nu verbeterd. Ook wordt het publiek opgeroepen zo weinig mogelijk contant te betalen. "Ons streven is de hoeveelheid baar geld in de winkels zo laag mogelijk te houden,” aldus Van Eynde. "Dan maak je het de overvallers minder aantrekkelijk.”
Angst
De burgemeesters in het geteisterde gebied hebben deze week de koppen bij elkaar gestoken om de angst onder de bevolking in te dammen en beter te kunnen optreden bij nieuwe overvallen van de bende. Burgemeester Kubla gaat in op de resultaten van de bespreking: "Allereerst hebben wij het mogelijk gemaakt, dat de gemeentelijke politiekorpsen' ook buiten hun gebied de overvallers mogen achtervolgen. Daardoor groeit de kans dat ze worden gepakt. Helaas is er g;een geld om het aantal politiemensen uit te breiden. We hebben er hier 260, maar er zouden er zeker zestig bij moeten om op sterkte te komen. De rijkswacht staat daar los van, want dat is een organisatie waar de gemeenten niets mee te maken hebben.”
De burgemeesters hebben ook besloten, dat de politie zwaardere wapens krijgt, in de wetenschap dat de moordenaarsbende de beschikking heeft over het zogeheten riotgun. "Dat is een verschrikkelijk wapen. Daarmee kun je, als je er grove hagel in doet, iemand letterlijk door midden schieten. Met een vast patroon schiet je een gat in een motorblok,” vertelt één van de rijkswachters die meedoet aan het onderzoek.
De politie in Brabant krijgt tijdelijk steun van scherpschutters van het leger. Vooral op vrijdag en zaterdag zullen zij in de streek aanwezig zijn. Dank zij betere verbindingsapparatuur moeten zo nodig in korte tijd wegversperringen kunnen worden opgeworpen, waartoe rijkswacht en gemeentepolitie zullen samenwerken.
Dorps
De agenten hoeven zich de komende tijd ook niet zo bezig te houden met administratieve rompslomp. Burgemeester Kubla, met zijn vingers trommelend op zijn met papieren bezaaide bureau: "Alleen al in mijn gemeente bezorgt de politie per jaar vijfduizend brieven bij mensen die justitie bij een eerste bezoek niet heeft aangetroffen. Daar gaat uiteraard erg veel tijd inzitten.” Een ander probleem is, dat de politie in het weinig geïndustrialiseerde Brabant een te dorpse mentaliteit heeft. Zware criminaliteit kwam in deze streek eigenlijk niet voor. De taalstrijd vormde het grootste probleem. ”De politie is niet meegegroeid met de snelle groei van de bevolking. Honderdduizend mensen uit Brussel zijn in de dorpen hier komen wonen, omdat ze dan niet verplicht zijn hun kinderen zowel Frans als Nederlands te laten leren. Hele villawijken zijn daarvoor uit de grond gestampt," zegt Kubla.
"Tien jaar geleden woonden nog 260.000 mensen in de Brabantse dorpen onder Brussel woonden, tegen 360.000 nu. "De politie denkt nog in de sfeer van het begeleiden van kinderen bij het verlaten van de school in plaats van overvallen met dodelijke afloop. In de dorpen circuleren talloze geruchten, dat in aangrenzende gemeenten burgerwachten zijn opgericht. "Dat wordt wel gezegd, maar geloof maar niet dat het ook gebeurt,” meent een van de bewoners. "Belgen praten wel druk over maatregelen, maar na een paar dagen zijn ze al vergeten wat ze nu eigenlijk van plan waren.”
Voorzichtiger
Wel is duidelijk merkbaar, dat de mensen op straat voorzichtiger zijn geworden. In de café’s wordt over vrijwel niets anders gesproken. ”Ik doe na vijf uur geen boodschappen meer,” zegt een vrouw in Nijvel, waar bij een overval drie doden vielen. "Het is mij te gevaarlijk. Jé zult maar tegenover die brute mannen komen te staan, dan ben je verkocht.” Iedereen lijkt aangetast door het virus van de angst. Een bankbediende: "Alleen thuis voel ik mij nog veilig. Ik werk dan wel niet in een supermarkt, maar op de bank voel ik me ook niet echt prettig meer. Wie zegt, dat ze niet overstappen op banken, waar toch meer geld is te halen.”
Tien moorden
De eerste overval met dodelijke afloop die wordt toegeschreven aan de bende, gebeurde op 30 september 1982. In Waver werd een wapenhandel overvallen, de politieman Claude Haulotte (33) stierf toen hij probeerde de daders klem te rijden.
Op 22 december 1982 werd de huisbewaarder van het restaurant Auberge du Chevalier, de 70-jarige José Vandeneynde, eerst gemarteld en vervolgens met zes kogels afgemaakt. De buit: een paar flessen champagne en een geringe hoeveelheid voedsel.
Op 12 januari van dit jaar werd een Griekse taxichauffeur vermoord in Bergen, nadat hij in Brussel drie klanten had opgepikt.
Filiaalhouder Verstappen van de supermarkt Colruyt in Halle werd doodgeschoten, nadat hij zonder verzet de brandkast al had geopend. Op 10 september werden bij een wapenfabriek in Temse zeven kogelvrije vesten buitgemaakt. Portier Jozer Broeders (27) werd onder de ogen van zijn twee kinderen vermoord, zijn vrouw raakte zwaargewond.
Een echtpaar dat ’s nachts wilde tanken bij supermarkt Colruyt in Nijvel, werd zonder pardon neergeschoten toen het een paar inbrekers op heterdaad betrapte. De toegesnelde rijkswachter Marcel Morue (31) vond korte tijd later de dood, zijn collega Jean-Marie Lacroix raakte zeer zwaar gewond.
Bij een overval op restaurant Les Trois Canards in Waterloo werd eigenaar Joseph van Camp geëxecuteerd door een kogel in het achterhoofd.
Vorige week vrijdag werd de beheerder van de supermarkt Delhaize in Beersel vermoord met tientallen verbijsterde kopers als ooggetuigen. Bij tal van andere overvallen, toegeschreven aan de bende, vielen geen dodelijke slachtoffers.
Bron: Algemeen Dagblad | 15 oktober 1983