Nog een aantal artikels over de drievoudige slachtpartij van Francis Gilot:
"Ik weet niet wat mij bezielde"
De Luikse rijkswachtddjudant Francis Gilot (39) die bekende zijn twee collega's in Spa te hebben doodgeschoten, kon zijn ondervragers geen motief noemen. “Ik weet niet waarom ik het gedaan heb”, zo zei hij.
De raadkamer vergaderde uitzonderlijk in de nacht van dinsdag op woensdag, kort na middernacht. Ze besloot de plaatselijke onderzoeksrechter Claude Vieillevoye te ontlasten van de zaak en de militaire rechtsmach in te schakelen. Het is nu aan het krijgsauditoraat om een beslissing te nemen over de eventuele aanhouding van Gilot.
Depressief
Na de dag in 1985 dat hij in Luik door een vermeend lid van de terreurgroep CCC werd neergekogeld, werd Gilot depressief en had hij last van slapeloosheid. Tot dan was hij een bijzonder actief en uitmuntend speurder. Regelmatig dwaalde hij s’ nachts door Luik. In de nacht van op 4 juni bevond hij zich op de Place de l'Yser. Hij zag daar hoe de Joegoslaaf Lubija Kjun, die zijn slachtoffer zou worden, op de deur van zijn huis klopte om zijn broer te wekken. De man had zijn sleutels vergeten.
Volgens Gilot werd de Joegoslaaf woedend en toen hij zag dat de rijkswachter hem bekeek, stapte hij op hem af en begon hij Gilot te beledigen. Steeds volgens de adjudant trok hij zijn wapen en schoot hij omdat Kjun zichtbaar bedreigend werd. De Joegoslaaf kreeg een kogel in het hoofd en Gilot sloeg op de vlucht.
Op de dool
In de nacht van 6 op 7 juni was Gilot opnieuw op de dool. Hij besloot zonder duidelijke reden naar de Rijkswachtkazerne van Spa te gaan, waar hij een tijdlang werkte. Adjudant Alphonse Ponsard deed de deur open en liet hem binnen. Hun collega Joseph Sonveau sliep op een veldbed. Kort daarop dutte Ponsard, die aan zijn bureau zat, in. Gilot, die zegt niet te weten wat hem bezielde, trok zijn wapen en doodde zij twee collega's. Vervolgens verliet hij het ge bouw. Hij nam het dienstwapen van Ponsard, dat deze op zijn bureau had laten liggen, mee en wierp het pistool an 9 mm in het water aan l'Ile Monsin in Luik.
Na de feiten die zich in 1985 in Luik afspeelden, werd Gilot overgeplaatst naar Spa en vervolgens naar Lierneux, waar hij brigadecommandant werd. In de kazerne daar schoot hij op zeker ogenblik, in een bui van neerslachtigheid, met zijn dienstwapen in de zoldering. Na dit incident diende hij zijn pistool af te geven en werd hij gemuteerd naar de brigade van Neufchâteau, waar hij kantoorwerk moest doen. Daar stal hij midden december 1992 het wapen van een collega. Met dat pistool werden de misdaden in Luik en Spa gepleegd, zo leerde hiet ballistisch onderzoek dat leidde tot de arrestatie van Francis Gilot.
In dezelfde periode verdween de 16-jarige zoon van Gilot. Het feit werd in het hele land gesignaleerd als een ontvoering. De tiener werd 's anderendaags teruggevonden. Intussen had de vader, die zelf ’s nachts op zoek was gegaan naar zijn zoon, echter het wapen in Neufchâtea ontvreemd. Men had het zijn immers afgepakt en hij vreesde het slachtoffer te zullen worden van een daad van agressie.
Het is niet geweten waar het moordwapen na de gebeurtenissen in Luik en Spa gebleven is.
Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Augustus 1993
Adjudant gebruikte politie als alibi
Werd in het onderzoek naar de moord op de twee rijkswachters in Spa de aandacht van de speurders niet te snel afgeleid van adjudant Francis? Zoals men zich herinnert werd adjudant Gilot al de dag na de dubbele moord in Spa als hoofdverdachte aan de tand gevoeld. Gilot haalde toen een alibi boven: een politiepatrouille had hem in de bewuste nacht van 6 op 7 juni om 3u15 in Luik opgemerkt. Het was dit alibi dat sommige onderzoekers als stevig genoeg beschouwden om Gilot nog diezelfde dag als een vrij man terug naar huis te sturen.
Het moordwapen werd nog niet teruggevonden. Gisteren zochten duikers in de Maas nabij het Monsin-eiland in Jupille ook naar het dienstwapen van Ponsard, dat Gilot na de moord had meegenomen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Augustus 1993
Rit naar Luik duurt 40 minuten
Toen het alibi van Francis Gilot toch terug onder de loep werd genomen, ontdekten de speurder van Verviers dat een rit van de kazerne van Spa naar de woonplaat van de adjudant in de Rue sur Ie Joncs in Luik 40 minuten duurde.
De af tand bedraagt slechts 30 kilometer, maar de weg zit vol bochten en bovendien reed Gilot met een oude Wartburg. Omdat aangenomen werd dat de rijkswachters ten laatste om 2u30 vermoord werden, rekenden de speurders uit dat Gilot dan toch om 3u15 terug in Luik kon arriveren.
Hoe kon men het ballistisch verband leggen tussen het in 1992 bij de rijkswacht in Neufchâteau gestolen pistool, de moord op de op 4 juni vermoorde Joegoslaaf en de slachtpartij in Spa? Officieel houden de betrokken diensten daarover de lippen stijf op mekaar. Officieus vernamen we dat vlug kon worden uitgemaakt dat de kogel waarmee de Joegoslaaf en de rijkswachters werden doodgeschoten met hetzelfde wapen waren afgevuurd, een pistool GP 9 mm.
Titanenwerk
Omdat dit type wapen het dienstwapen is van de rijkswacht, Gilot terug als hoofdverdachte fungeerde en hij in Neufchâteau dienst deed toen daar een GP 9 mm verdween, werd besloten tot een titanenwerk: ontelbare hulzen afkomstig van een daar in 1992 gehouden schietwedstrijd zouden door ballistische experten worden onderzocht. Ook het laboratorium van het Bundes Kriminalamt in Wiesaden werd daarbij ingeschakeld.
Er was geen andere keuze, want in ons land worden de ballistische karakteristieken van een wapen dat nog niet bij een confrontatie werd gebruikt niet opgeslagen. Toch bestond de mogelijkheid dat het hele onderzoek met een sisser zou uitdraaien: wapenspecialisten kunnen immers door welbepaalde onderdelen van een wapen te veranderen voor heel andere ballistisch eigenschappen zorgen.
Het geluk zat de speurder mee: op hulzen van Neufchâteau troffen zij dezelfde sporen aan aIs op die van Luik en Spa. Het ging dus om één en hetzelfde rjjkswachtwapen.
Zinsverbijstering
Dat de gerechtelijke politie van Luik en niet die van Verviers adjudant Francis Gilot al op dinsdagochtend om 5u. thuis gingen oppikken, wordt door de betrokken diensten als "taakverdeling” omschreven. Hoe dan ook, de Luikse GP voerde het onderzoek naar de moord op de Joegoslaaf Lubija Kljun (29), die in de Rue de Bavière woonde, en op 4 Juni 1993 ’s ochtends dood werd aangetroffen op de Place d 'Yser met een kogel in de slaap. Toen de speurders Gilot die moord hadden doen bekennen, konden zij dankzij de ballistische relatie overgaan naar de dubbele moord in Spa.
Gilot zou aan de GP verklaard hebben dat de moord op de Joegoslaaf zuiver toeval was: hij kon niet slapen, was op nachtelijke wandeltocht getrokken, en was de man die hij niet eens kende op het lijf gelopen toen die een deur stond te bonken. Hij zou zijn sleutel hebben vergeten en wou daarom zijn broer wekken. Gilot zou de man hebben aangemaand het wat kalmer aan te doen en zou hem daarop in een dispuut een kogel door de slaap hebben geschoten ...
Drie nachten later zou Gilot tijdens een al even slapeloze nacht naar de kazerne in Spa zijn getrokken, daar hebben aangebeld, en door Ponsard zijn binnengelaten. Wanneer Ponsard dan even later indutte, zou Gilot hem en zijn collega hebben afgeslacht. Toen hij verdween nam hij Ponsard's pistool mee, en ook zijn portefeuille - beide zijn nog niet teruggevonden - dit om het allemaal een beetje op een “roofmoord” te doen lijken.
Pillen
Adjudant Francis Gilot was naar de rijkswacht van Neufchâteau overgeplaatst in mei 1991 en bleef er tot april 1993. Collega’s daar zeggen hem omzeggens niet te kennen omdat hij er hooguit enkele weken effectief gewerkt heeft en voor de rest met ziekteverlof was. Op 15 april jongstleden begon voor hem een periode van ziekteverlof waarvan de duur op 36 maanden was voorzien.
In Neufchâteau deed Gilot, die geen wapen mocht dragen wegens onverantwoord wapengebruik tijdens zijn periode als Brigadecommandant in Lierneux, administratief werk. Hij was 38, gescheiden, en had officieel een woonst in het rijkswachtgebouw. Maar daar was hij nooit: hij verbleef in de rue Sur Les Joncs in Luik. "Een in zichzelf gekeerd man, die met niemand contact had, en veel pillen slikte, is alles wat de collega’s van Neufchâteau over hem kwijt kunnen.
De twee belangrijkste vakbonden van de Belgische rijkswacht hebbben naar aanleiding van de bekendmaking van de identiteit en de antecedenten van de vermoedelijke dader van de dubbele moord in de rijkswachtkazerne van Spa, een mededeling verstrekt.
Zowel de Vakbondsfederatie van de Belgische Rijkswacht als het Nationaal Syndicaat van het personeel van de Rijkswacht betreuren het dat dat het rijkswachtkorps vooral nog niet over een sociale dienst beschikt om personeelsleden met problemen medische en psychisch op te vangen en te begeleiden.
Anderzijds zijn de betrokken vakbondsverenigingen blij en opgelucht dat de dader kon worden gevat. Tevens is hiermee tegen alle tendenzen van defaitisme en in - de doeltreffendheid van het gerecht bewezen, aldus nog de twee rijkswachtvakbonden.
Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Augustus 1993
“Ik weet niet waarom ik mijn twee collega's heb doodgeschoten"
Het militair gerecht in Luik is van zins Francis Gilot, de rijkswachtadjudant die begin juni drie mensen doodschoot, onder wie twee collega’s, wat op adem te laten komen in de gevangenis van Lantin.
Na zijn bekentenissen werd Gilot andermaal zwaar aan de tand gevoeld. maar hij bleef bij zijn versie die hij tijdens zijn bekentenissen opbiechtte: "Ik weet niet waarom ik dat heb gedaan. Ik ging ze een goede dag gaan zeggen". Diverse keren reeds vertelde hij datzelfde, wat volgens sommige onderzoekers een nogal gemakkelijke uitleg is.
Intussen zal de dader ook aan een grondig neuro-psychiatrisch onderzoek worden onderworpen. Dat moet aan het licht brengen of Gilot mentaal ziek is of niet. Meer dan eens reeds verklaarde hij aan zijn ondervragers dat hij in 1985 een onderzoek deed naar de CCC, de Strijdende Communistische Cellen en dat hij als gevolg daarvan onder vuur werd genomen. Daar voegde Gilot aan toe dat de rijkswacht hem toen niet daadwerkelijk steunde in zijn enquête.
De drievoudige moordenaar heeft ook gezegd waar hij de twee wapens, gestolen bij de rijkswacht in Neufchàteau en meegenomen van bij een van zijn slachtoffers, heeft weggegooid. Maar de ingezette kikvorsmannen vonden niets. De opzoekingen naar die wapens werden stopgezet.
Met de gerechtelijke politie van Verviers en van Luik en met de rijkswacht van Spa spant het Luikse krijgsauditoraat zich in om zo spoedig mogelijk de hele waarheid omtrent het drama te vernemen.
Het Luikse gerecht zit ook nog met een hele reeks onopgeloste moorden en het is logisch dat de speurders daarvoor ook aan Gilot denken. Maar het blijft voorlopig maar bij veronderstellingen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Augustus 1993
Dubbele moord op rijkswachter in Luik overgedaan
Het krijgsauditoraat van Luik heeft maandagnacht de wedersamenstelling gedaan van de dubbele moord op de rijkswachters Alphonse Ponsard en José Sonveau in hun kazerne tijdens de nacht van 6 op 7 juni. Eén van de collega 's van de slachtoffers, Francis Gilot, heeft op 18 augustus bekend de dader van de dubbele moord te zijn.
De wedersamenstelling begon in Luik, het vertrekpunt van Gilot in de bewuste nacht. De speurders en de beschuldigde kwamen in gesloten rijkswachtvrachtwagens omstreeks 1u30 aan bij de rijkswachtkazerne van Spa. Ter plekke was een indrukwekkende ordedienst aanwezig om de nieuwsgierigen op afstand te houden.
Een deel van de wedersamentelling vond buiten plaats. Gilot toonde waar hij zijn wagen bij zijn aankomst parkeerde en hoe hij het aan boord gelegd had om door één van zijn slachtoffers te worden binnengelaten. Hij werkte tijdens de procedure blijkbaar goed mee.
Over het gedeelte van de wedersamenstelling dat zich in de kazerne afspeelde, gaf de krijgsauditeur geen enkele toelichting. Om 4 uur 's ochtends was de wedersamenstelling ten einde. De aanwezigen konden in de groep speurders de door de krijgsauditeur aangeduide gerechtspsychiater opmerken. Het is eerder ongebruikelijk dat een dergelijke deskundige aan de wedersamenstelling van een moord deelneemt.
Bron: Gazet van Antwerpen | 1 September 1993
Rijkswachter doet nauwgezet en kalm moord over op Joegoslaaf in Luik
Het krijgsauditoraat van Luik hield woensdagochtend om 4u de reconstructie van de misdaad die in de nacht van 3 op 4 juni plaatshad op de place de l'Yser in Luik. Rijkswachtadjudant Francis Gilot schoot er toen de ex-Joegoslaaf Lubija KI jun dood. In de nacht van 6 op 7 juni doodde hij in de kazerne van Spa twee collega's.
Gezien het vroege uur waren er maar weinig kijklustigen bij de wedersamenstelling. Toch had de Luikse politie een flinke ordemacht op de been gebracht.
Omringd door leden van het auditoraat en de gerechtelijke politie van Luik toonde Gilot eerst hoe hij zijn auto in een nabijgelegen straat parkeerde en dan naar de place de l'Yser stapte. Hij legde uit hoe hij zijn toekomstige slachtoffer zag en hoorde.
Kljun bonkte op de deur van zijn eigen woning, een detail waar Gilot niet van op de hoogte was. De rijkswachter vond dat verdacht en kwam dichter. Vervolgens. steeds volgens zijn verklaringen, beledigde Kljun hem en stapte hij op de rijkswachter af. Gilot voelde zich bedreigd, wierp zijn slachtoffer op de grond en maakte hem af met een schot in het hoofd uit het rijkswacht pistool dat hij had gestolen in de rijkswachtkazerne van Neufchâteau.
Gilot was zeer kalm en ging zoals in Spa, drie nachten later, nauwgezet en precies te werk. De reconstructie liet de speurders toe klaarder te zien op enkele detailkwesties en leerde dat Gilot handelde conform de verklaringen die hij aflegde toen hij de misdaden bekende.
Bron: Gazet van Antwerpen | 9 September 1993
Riikswachtadjudant voor gewone rechter
Het dossier van Francis Gilot, beschuldigd van dubbele moord op twee rijkswachters in Spa, is naar het parket verwezen, zo werd vrijdag vernomen.
Adjudant Gilot bracht op 7 juni van vorig jaar Alphense Ponsard en José Sonveau in de rijkswachtkazerne van Spa om het leven. Sinds 18 augustus werd hij vastgehouden op basis van een beslissing van de gerechtelijke commissie van de Luikse krijgsraad.
Gilot werd daar vrijdag opnieuw voor aangehouden door onderzoeksrechter Vieillevoye. Gilot zal immers worden berecht door een gewone rechtbank. De rechter leverde ook een aanhoudingsbevel af wegens moord op de Joegoslavische VN-vluchteling Leopoldo Lubija Kljun in Luik op 4 juni '93, dus drie dagen vóór de andere feiten.
Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Juli 1994
Aanhouding van ex-rijkswachter in moorden Spa bevestigd
De raadkamer van Verviers heeft dinsdag de aanhouding van Francis Gilot bevestigd. Deze oud-rijkswachter wordt beschuldigd van de moord op twee rijkswachters in de kazerne van Spa en op een Joegoslaaf uit Luik in juni 1993.
Het dossier werd vorige week overgemaakt aan het parket van Verviers na het van kracht worden van een nieuwe wet die het gerecht de bevoegdheid geeft over de dossiers van overtredingen van rijkswachters. Tot nu was het krijgsauditoraat hiervoor bevoegd.
Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Juli 1994