You are not logged in. Please login or register.
Active topics Unanswered topics
Contact
Heeft u een vraag of informatie over de Bende van Nijvel? Contacteer ons via »
info@bendevannijvel.com
Search options (Page 15 of 35)
Ben wrote:"Donderdagochten begonnen we te duiken in de zwaaikom. Wij hebben een team ingezet van soms tien, elf duikers van de genietroepen in Burcht die met een kapel heel de zwaaikom op de tast, meter voor meter hebben gedregd, want we waren bang dat de metaaldetector kleine voorwerpen zou missen."
"We hadden een tactisch team dat niks anders deed dan sporenanalyse, wat toen revolutionair was bij de Belgische politie. Zij hadden uitgezocht dat een Duits bedrijf het verst stond op vlak van analyse in het water met een mobiele metaaldetector. Het was te duur om die apparatuur te kopen, maar ze waren bereid om ze een week te verhuren, en we konden ze bevestigen op een rubberbootje. Van 3 tot 7 november konden we erover beschikken. De duikers hadden snel resultaat."
Wat is dat nu weer voor ne zever. Wisten ze dat dan niet van tervoren? Ach, ja. Vermeersch had een nieuwe methode uitgevonden om de zakken te lokaliseren. Hij had een vuilniszak van de bond zonder naam in het water gegooid die hen zou leiden naar te lokaliseren plaats. Maar hoe kon Vermeersch weten dat het plastieken vuilniszakken zouden zijn, het konden evengoed jute zakken zijn geweest. En hoe wist Vermeersch de plaats waar hij de vuilniszak in het water moest deponeren? Voor de bendecommissie verklaart Vermeersch immers zelf dat de getuigen de zakken in het water hebben zien gooien.
Wat was Vermeersch nu ook alweer, de kop van jut of de peer?
Ben wrote:"In 2012 zei de Cel Waals Brabant: 'Jullie hebben die apparatuur gehuurd om te gaan duiken in de zwaaikom, de rest is opgezet spel, die sonarbeelden zijn onvindbaar.' Vermeersch is de kop van Jut. Hij had een vuilniszak in het water gegooid om te zien hoe ver die bovendreef en wanneer die zou zinken, afhankelijk van het gewicht dat erin zat. Hij dacht dat de naam van de gemeente erop stond, maar dat bleek niet te kloppen. Verdacht! Maar dat is zesentwintig jaar geleden. Ze zeiden net niet dat we die zakken er zelf hebben in gegooid. Dat is de situatie waarin we zitten."
Ik denk niet dat er in België in 1986 al vuilniszakken bestonden met de naam van de gemeente op, maar ik kan mij vergissen.
Ben wrote:"Terwijl we bezig waren, contacteerde een speurder ons, die we kenden omdat hij in Halle gewerkt had en daar te maken kreeg met de De Staerkes, en die verkast was naar Nijvel. 'Jullie weten toch dat getuigen de zondagnacht na Aalst spullen zagen dumpen in de zwaaikom?'
Maar ze waren wel op hoogte van de getuigenis tijdens het maken van de sonarbeelden. Mij lijkt het dan logisch dat een onderzoeksrechter met bekwame spoed een kopij opeist van deze getuigenis om zodoende zo snel mogelijk duikers te kunnen inzetten. Temeer daar de weersomstandigheden in september veel beter zijn dan in november. Ik merk tevens op dat de duikers op 6 november snel resultaat boekten en dat zou in september niet anders zijn geweest. Als de zakken er toen al lagen tenminste?!
Ben wrote:Heel de tekst lezen. Er werden geen sonarbeelden gemaakt van de zwaaikom omdat het water te ondiep was voor de boot.
Als de zwaaikom diep genoeg is om een logge rivierboot van 1.350 T een bocht van 180° te laten maken is ze ook diep genoeg om een boot toe te laten waarvan de diepgang ongetwijfeld een stuk kleiner is. Bovendien meen ik dat de sonar kon gericht worden vanaf een voldoende diepe plaats in de zwaaikom naar de oever toe. Ben ik verkeerd? Mogelijk, maar dat de CWB het dan eens vraagt aan een specialist ter zake.
Ben wrote:Er zat niets anders op dan het kanaal te dreggen. Delta-leden vertelden: "We zijn afgevaren vanuit Brussel naar Charleroi met een boot van het ministerie van Openbare Werken om sonarbeelden van de bodem te maken. Op maandagmorgen 11 september doken we de eerste keer in Anderlecht. We werkten het kanaal elke werkdag verder af, veertien dagen aan een stuk, en we waren tot in Nijvel geraakt. Die sonardocumenten zijn nu verdwenen in Charleroi." (...)
"Terwijl we bezig waren, contacteerde een speurder ons, die we kenden omdat hij in Halle gewerkt had en daar te maken kreeg met de De Staerkes, en die verkast was naar Nijvel. 'Jullie weten toch dat getuigen de zondagnacht na Aalst spullen zagen dumpen in de zwaaikom?' Dat wisten we dus niet. De collega kopieerde het proces-verbaal van de getuigenissen, en speelde het door aan Delta-speurder Philippe Vermeersch. Die riep ons erbij: 'Moet je dat hier zien, daar moet iets gebeurd zijn.' Wanneer was dat? Sla me dood, niemand van ons die het nog weet."
De zoekactie begon dus op 11 september en eindigde 14 dagen later op 25 september (goed geheugen). De Delta-cel werd gecontacteerd terwijl ze bezig waren, dus tussen 11 en 25 september. Dat men zich de juiste dag niet herinnert kan ik begrijpen maar het is al zeer wel dat men zich de periode herinnert. Van de zwaaikom werden dus ongetwijfeld gedetailleerde sonarbeelden gemaakt maar er werd niets gevonden omdat de zakken die op 6 november 1986 gevonden werden er in de desbetreffende periode eenvoudigweg niet lagen. Waarom moet men het altijd zo ingewikkeld maken terwijl de waarheid meestal de eenvoud zelf is.
Ben wrote: De cheques zaten in een open plastic vuilniszak, die in een andere, ook al niet gesloten plastic vuilniszak zat. Maar hoe zaten die in elkaar? Opgerold, zodat het water er minder snel in kon sijpelen? In het proces-verbaal staat dat niet. Kon dat een verschil maken?
Hiermee is in elk geval het mysterie van de derde zak opgehelderd. Hoe de zakken in elkaar zaten weten we niet. Feit is wel; hoe trager het water in de zakken kon insijpelen, hoe meer kans op luchtzakken en dus meer kans op minder snel zinken en/of meer kans dat de zakken niet stabiel in het water zouden vertoeven. Ik vraag mij ook af of de zakken kort bij de oever lagen of er verder vanaf.
Ben wrote:"Terwijl we bezig waren, contacteerde een speurder ons, die we kenden omdat hij in Halle gewerkt had en daar te maken kreeg met de De Staerkes, en die verkast was naar Nijvel. 'Jullie weten toch dat getuigen de zondagnacht na Aalst spullen zagen dumpen in de zwaaikom?' Dat wisten we dus niet. De collega kopieerde het proces-verbaal van de getuigenissen, en speelde het door aan Delta-speurder Philippe Vermeersch. Die riep ons erbij: 'Moet je dat hier zien, daar moet iets gebeurd zijn.' Wanneer was dat? Sla me dood, niemand van ons die het nog weet."
Eddy Vos kwam van de BOB van Halle, waar hij zijn sporen had verdiend in het onderzoek naar de Lada-moorden en naar Patrick Haemers.
Ben wrote:Ik ga hier even iets toevoegen: als de Delta-speurders op 11 september in Brussel vertrokken zijn, wil dit zeggen dat iemand na de start van de zoekactie de spullen in het kanaal heeft gedumpt. Ik kan mij voorstellen dat de start van de zoekactie in de kranten heeft gestaan.
Uitstekend opgemerkt, Ben. Er was dus tijd genoeg om voorbereidselen te treffen.
Dus als ik het goed begrijp is het optrekken van de verjaringstermijn in feite een toegedekte doofpotoperatie. Dan staat het rechtgeaarde burgermannetje er goed voor, zie ik.
René De Witte wrote: En hij vertelde mij ook dat hij Bouhouche en consoorten uit zijn PPS-club had gegooid omdat ze zich niet aan de regels hielden. Hij verafschuwde die gasten. Enfin, dat was in 1986 dat hij dat vertelde. En ik geloofde hem. Ik was niet alleen, want mijn (oude) collega Claude Herminaire was erbij. En ook de toenmalige vrouw van Fons was er. Dit was niet geveinsd van Fons. Maar misschien ben ik een idioot.
Bouhouche werd gearresteerd in januari 1986. Misschien was dat de reden dat hij niet meer naar de schietstand in de Termurenlaan kwam. Zou Bouhouche zich dan in 1984 en 1985 wèl aan de regels hebben gehouden? Bouhouche was bovendien een goede klant van Alfons Baeyens. Goede klanten verafschuw je toch niet.
Maar wat als de N-VA deze avond haar fiat niet krijgt van haar achterban?
Er woont ene Patrick Hiemeleers in de rue du Pilori te Ecaussinnes op ca. 1,5km van het bos van Houssière. Meen ik niet 1m85 te ontwaren op de foto links onderaan.
kenza wrote: Ter info, de groeneweg was vroeger een wegeltje dat van aan de Osbroek - waar de Mercedes stond - rechtstreeks naar de Albatros of via ander wegeltje naar industrie in Erembodegem liep!
De Mercedes zou als back-up gebruikt worden ingeval de gangsters moesten vluchten via de Dockusberg/Osbroek. De tijd dat de gangsters nodig hadden om de back-up te bereiken schat ik op 15'. Zou het dan nog aangewezen zijn om een lange rit te maken met een wagen met vol bewijsstukken of zou het veiliger zijn om een schuilplaats op te zoeken voor wagen en/of gangsters?
Merovinger wrote:Inderdaad die info over de Termurenlaan staat hier op het forum maar is het precies op deze plaats dat de leden van de vriendenkring van de officieren gingen schieten?
Voorpost, 22/02/1985:
Oude fabriek De Boer - Tremurenlaan Erembodegem - Woensdag 27 februari om 20 uur.
Schieten met GP 9mm op de schietstand voor officieren en onderofficieren. (...)
Posts found: 141 to 150 of 343