151

(66 replies, posted in Onderzoekspistes)

fenix wrote:

Aan de andere kant hebben ze nooit de burgerbevolking aangevallen, in tegenstelling tot hun tegenstanders, vaak ongeschoold.

De huurlingen hebben in Congo ongestraft de meest gruwelijke misdaden gepleegd, vooral 52 Commando (C-52) onder leiding van gewezen Wehrmacht-officier Siegfried Müller was bekend om hun extreme misdaden tegenover de burgerbevolking. Man, vrouw of kind, het betekende voor hen niets. In dat groepje zaten een ook een aantal mannen die later bovenaan kwamen te staan op de lijst van Bende-verdachten.

Terug in België spraken (ex-) huurlingen vaak af in café La Resistance van Charles Mazy. Over dat café kreeg ik recent nog volgende getuigenis binnen:

(...) Wie wel regelmatig over de vloer kwam bij Charles Mazy is de vroegere eigenaar van een winkel tegenover het toenmalige café. Hij ging elke ochtend zijn koffie in het café drinken. Hij was ooit in de kamer van Charles Mazy toen hij erg ziek was. Het stond er vol nazi-decoratie. De man heeft ook gezien hoe maandelijks officieren van het leger en de rijkswacht in een zaal boven het café vergaderden.

152

(66 replies, posted in Onderzoekspistes)

Dit artikel over de gevechten in Congo in 1964-1965 (de Simba-opstand) stelt ons in staat om nog een aantal huurlingen aan de lijst toe te voegen » soldatducontingent8308.wordpress.com

  • Bob Noddyn

  • Charles Masy

  • Armand Traweels

  • Xavier Piers de Raverschoot

  • Goossens

  • Michel Pauchen

  • Thadeus Kowalsky

  • Alphonso Abession-Conde

153

(97 replies, posted in 1985)

the end wrote:

Wat tijdstippen i.v.m. de aanslag in Aalst uit het "aanvankelijk proces-verbaal" AW/3985/85, ook interessant om de tijdlijn aan te vullen:

  • De eerste melding oproep bij de politie van Aalst is om 19u37, een zekere N.L. over een overval aan de Delhaize Aalst.

  • De politie verwittigd om 19u45 de rijkswacht Aast (die waren natuurlijk vroeger verwittigd via andere kanalen).

  • Om 19u50 verwittigen ze de rijkswacht van Ninove.

Iets meer details over de rol van de politie en de rijkswacht:

  • 19u30: De rijkswachtpatrouille die het Delhaize-warenhuis van Aalst bewaakt, verlaat de parking

  • 19u35: Het moment waarop de VW Golf van de Bende van Nijvel de parking op rijdt

  • 19u37: De overval begint

  • 19u37: De eerste melding komt binnen bij de politie

  • 19u47: Een opperwachtmeester van de Rijkswacht krijgt een oproep binnen op het 901-nummer. Hij noteert dit tijdstip.

  • 19u47: Na de oproep wordt direct de rijkswachtpatrouille verwittigt. Ze keren onmiddellijk terug naar het waren. Alle andere beschikbare rijkswachtpatrouilles worden opgeroepen en rijden naar het warenhuis.

Op het moment dat de rijkswacht werd verwittigd, was er reeds een oproep binnen gekomen bij de politie van Aalst. Omdat zij eerder verwittigd waren, waren de politiepatrouilles voor de rijkswacht ter plaatse.

154

(5 replies, posted in Overzicht Bendes)

Een poging om de levensloop van Roger Berger in een tijdlijn te gieten, wegens het gebrek aan bronnen is deze zeer onvolledig:

  • 8 juni 1979 - Bern, Zwitserland: Overval door Roger Berger op het postkantoor in de wijk Schosshalde in Bern. Buit circa 130.000 CHF

  • Tweede helft 1979 of later - ?, Frankrijk: Arrestatie van Roger Berger; Veroordeling tot 4 jaar (volgens sommige kranten 3 jaar) gevangenisstraf;

  • Voor 1983 of begin 1986 - ?, Frankrijk: Ontsnapping uit de gevangenis van Toul voordat straf is uitgezeten. Volgens latere berichten was hij in 1986 op verlof uit de gevangenis, dit ook gezien het feit dat er in 1990 door de nabestaande schadevergoeding van de Franse staat wordt geëist.

  • 23 augustus 1986 - Luzern, Zwitserland: Overval op een postkantoor in Luzern buit 6.700 francs;

  • 27(?) augustus 1986 - Toul(?), Frankrijk: Roger Berger had terug moeten keren van verlof uit de gevangenis.

  • 17 september 1986 - Bern, Zwitserland: Overval door Roger Berger en een medeplichtige op het postkantoor in de wijk Schosshalde in Bern, waarbij ze de 60-jarige postbode, Adolf Graber, doodden met een zwaar wapen;

  • 27 september 1986 - Nijmegen, Nederland: Café-ruzie met vuurwapengebruik, waarbij 1 persoon gewond raakt;

  • 4 oktober 1986 - Echt, Nederland: Inbraak in café, daders worden betrapt en vluchten met Golf GTI, die later wordt teruggevonden door de politie;

  • 11 oktober 1986 - Budel, Nederland: Inbraak in 3 cafés;

  • 24 januari 1987 - Bour-bach-le-Haut bij Mulhouse, Frankrijk: Roger Berger schiet een jachtopziener neer die hij tegenkwam in een bos;

  • 2 april 1987 - Uffholz bij Mulhouse, Frankrijk: Arrestatie van Roger Berger nadat hij een bediende in een cafe bedreigde met een revolver;

  • 15 maart 1990 - Colmar, Frankrijk: Roger Berger wordt veroordeeld tot 15 jaar cel door het Assisenhof van Haut-Rhin; Mede-dader is nog op de vlucht.

  • 6 november 1990 - Mulhouse, Frankrijk: Nabestaanden van de postbeambte eisen schadevergoeding van de Franse staat omdat Roger Berger blijkbaar op verlof kon uit de gevangenis.

Merci aan forumlid edd voor de tijdlijn!

155

(1 replies, posted in Filière Boraine)

Paul Strasser is een gewezen crimineel uit de Borinage. Hij werd op 22 mei 1986 gearresteerd door de GP van Mons en de BOB van Ath. Hij kan echter ontsnappen uit de lokalen van de BOB van Ath. Hij vlucht samen met zijn vriendin naar Rotterdam, waar hij ondergedoken blijft tot februari 1987. Daarna reist hij samen met zijn vriendin onder een valse naam - Alain Loetscher - naar Paraguay.

Enkele jaren later komt hij in Paraguay om het leven:

(...) De tol van hun verzet [tegen de dictator Alfredo Stroessner] bedroeg 41 doden: luitenant-kolonel Miguel Ángel Ramos Alfaro en 22 dienstplichtigen van het leger, 4 dienstplichtigen van de marine, een adjunct-commissaris, 3 officieren en 9 onderofficieren van de politie, naast een burger, de Fransman Alain Loetscher, verrast tussen de branden in zijn auto, meters van de kazerne van het Escortbataljon.

De Waarheids- en Rechtvaardigheidscommissie schrijft zo'n 450 moorden en verdwijningen aan hem toe, naast 20.000 arrestaties om politieke redenen en een vergelijkbaar aantal ballingen, nog afgezien van de duizenden die om economische redenen zijn verdreven sinds hij de macht overnam in 1954.

In de Archives of Terror bevinden zich slechts getuigenissen van de repressie.

Bron » www.abc.com.py (vertaald met Google Translate)

156

(0 replies, posted in Filière Boraine)

Oswaldo Regali is een gangster uit de Borinage, hoogstwaarschijnlijk geboren in 1943. Hij was woonachtig in Boussu. In januari 1971 werd hij veroordeeld vanwege deelname aan een diefstal van mitrailleurgeweren in de Rolin-kazerne te Etterbeek. Bij die diefstal waren ook Jean-Louis Dramaix en Jean-Claude Estiévenart betrokken. Op 19 december 1969 pleegde hij samen met Dramaix en Estiévenart een gewapende overval op de Carbochimique te Tertre.

157

(2 replies, posted in Andere Personen)

Hij woonde in de Borinage.

158

(1 replies, posted in 1970-1979)

Nog een artikel over de vrijgesproken Siciliaan. Er werd toen ook een Franse "zware jongen", een zekere Gerard Krahula, aangehouden.

Aangehouden Siciliaan hield destijds bar te Brussel

In het Brusselse blijft de gerechtelijke politie verder zoeken naar eventuele medeplichtigen van de Siciliaan die vorige week werd aangehouden naar aanleiding van de hold-up gepleegd in het West-Vlaamse Lendelede. Op 7 maart 1979 werd daar een bediende in bezit van om en bij de 5 miljoen fr. stempelgeld overvallen. Zoals vorige zaterdag gemeld, werden er vier personen aangehouden, onder wie twee Vlamingen, een Fransman en een Siciliaan.

De Fransman wordt als een "zware jongen" beschouwd en te Brussel werd genomen dat het om een zekere Gerard Krahula gaat, in het milieu gekend als "Carlos". Over de Siciliaan laat de politie weinig los. Men weet wel dat het de vriend is van Krahula en dat beiden een bar hebben uitgebaat aan de Louizapoort te Brussel. Het zou gaan om een zekere Propreo maar in de onderwereld spreekt men over Eros.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 December 1981

Richard Strzelczyk uit Oostende was ook actief in het milieu van de Place Keym. Hij werd in juni 1979 door het hof van beroep van Luik veroordeeld vanwege drugshandel.

Drugshandelaars in beroep veroordeeld te Luik

Het hof van beroep te Luik heeft woensdag de 29-jarige Richard Strzelczyk uit Oostende en de 30-jarige Rudolf Cattoor uit Gent veroordeeld tot respectievelijk 4 jaar en 2 maanden gevangenisstraf en 200.000 fr. boete, en 3 jaar en 160.000 fr. Hun onmiddellijk aanhouding werd bevolen.

Zij waren beiden eerder door de correctionele rechtbank vrijgesproken van drughandel, maar Strzelczyk kreeg toen 3 maanden gevangenisstraf omdat bij hem thuis drugs werden aangetroffen, en 1 maand wegens onwettig wapenbezit. De rechtbank was namelijk van mening dat de drughandel, wat de voornaamste beschuldigde betreft - Strzelczyk - door de speurders uitgelokt was.

Het parket tekende echter beroep aan. Het Hof van Beroep te Luik verwierp woensdag de thesis van provocatie en oordeelde dat de inspecteur van de gerechtelijke politie, die drugs kocht van de beschuldigde, het misdrijf niet uitlokte.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Juni 1979

Leden:

De bende bestond uit vier jonge kerels, twee van hen waren 17 jaar, een derde 18 en het hoofd van de bende 19 jaar. De leider van de bende was een deserteur.

Ze werden in de nacht van 15 op 16 november 1982 gearresteerd door de politie.

Feiten:

Ze pleegden overvallen op autobestuurders die 's nachts gingen tanken, o.m. aan de Vorstlaan te Oudergem, nabij de autosnelweg te Grimbergen, nabij een telefooncel te Oudergem, aan de Drie Lindensquare te Watermaal-Bosvoorde, aan de Generaal Jacqueslaan te Elsene, aan het Guy d’Arezzoplein te Ukkel en ook op het grondgebied van Vilvoorde.

Aanrandersbende opgerold te Bosvoorde

Vier jonge kerels, die de jongste tijd gemaskerd met een hoofdkap, aanrandingen pleegden op autobestuurders, die bij nacht met een benzinekaart brandstof gingen tanken bij automatische pompstations, werden in de nacht van 15 op 16 november door de politie van Watermaal-Bosvoorde aangehouden.

Tijdens voornoemde nacht had de politie van Watermaal-Bosvoorde zich in een hinderlaag opgesteld nabij een pompstation aan de IJsvogellaan in deze gemeente. Omstreeks 3u in de morgen, kwam er een Volvo aangereden, waarin vier jonge mannen zaten, van wie drie gemaskerd met een hoofdkap.

Toen de drie gemaskerden merkten dat zij met de politie hadden te maken, sprongen ze meteen in het voertuig dat er dadelijk vandoor reed. Er werd een achtervolging ingezet. De Volvo werd klem gereden en de vier inzittenden werden aangehouden.

Het bleek dat twee van hen 17 jaar waren, een derde 18 en het hoofd van de bende 19. Ze bleken de jongste weken nachtelijke aanrandingen nabij benzinepompstations te hebben gepleegd o.m. aan de Vorstlaan te Oudergem, nabij de autosnelweg te Grimbergen, nabij een telefooncel te Oudergem, aan de Drie Lindensquare te Watermaal-Bosvoorde, aan de Generaal Jacqueslaan te Elsene, aan het Guy d’Arezzoplein te Ukkel en ook op het grondgebied van Vilvoorde.

De 19-jarige leider van de bende bleek een deserteur bij het leger te zijn, die over een namaakpistool beschikte. Hij bekende tevens een paar weken geleden een particulier telefonisch met het plaatsen van een bom te hebben bedreigd indien hij weigerde 300.000 fr. te gaan deponeren nabij een bekende instelling te Watermaal-Bosvoorde.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 November 1982