151

(33 replies, posted in Plaatsen)

Dit stond op de website van de zeilvereniging, maar deze is momenteel offline. Heeft iemand dit genoteerd?

152

(33 replies, posted in Plaatsen)

Locaties Zuid-Frankrijk

Nu er opnieuw een aantal lokaties in Zuid-Frankrijk opduiken in het Bende van Nijvel-dossier, lijkt het me interessant om even een oplijsting te maken en informatie hierover in dit topic samen te brengen. Een eerste aanzet :

Fougax-et-Barrineuf
Departement Ariège - Regio Midi-Pyrenées

In dit dorpje woonde Madani Bouhouche van 2000, bij zijn voorwaardelijke vrijlating tot aan zijn dood in 2005. Hij zou er om het leven gekomen zijn door een ongeluk bij het snoeien van een boom. Hij beheerde er ook enkele vakantiehuisjes voor zijn vriend Alain Weykamp, die in Toulouse woont.

Toulouse
Departement Haute-Garonnes - Regio Midi-Pyrenées

Uitvalsbasis (woonplaats?) van Alain Weykamp. Hij kwam in deze regio wonen kort nadat eerder Bouhouche hier kwam wonen. Ze hadden regelmatig contact. Weykamp verhuurde vakantiehuisjes, een aantal daarvan werden beheerd door Madani Bouhouche, woonachtig in Fougax-et-Barrineuf.

Saintes-Maries-de-la-Mer (60km van Montpellier)
Departement Bouches-du-Rhône - arrondissement Arles

Hugo Coveliers: "Een hele tijd geleden werd ik opgebeld door iemand die me vertelde over een gesprek op café waarbij iemand zijn betrokkenheid bij de Bende toegaf (Tinck?). Ik weet nog goed dat die man het had over een café in Saintes-Maries-de-la-Mer, een vissershaven niet zo ver van Montpellier. Tja, wat moest ik van dat verhaal geloven? Ik heb de persoon naar de speurders verwezen."

Montpellier
Departement Hérault - regio Languedoc-Roussillon

Jean-Marie Tinck zou in een café in Montpellier (of was het Saintes-Maries-de-la-Mer) uit de biecht geklapt hebben over zijn betrokkenheid bij de bende van Nijvel. Een getuige benaderde de speurders van de cel Waals-Brabant met deze informatie.

Sète
Departement Hérault - regio Languedoc-Roussillon

Ligplaats van een yacht, die door een Belgische zeilvereniging wordt aangeboden voor meerdaagse zeiltochten met Jean-Marie Tinck als schipper.

Béziers
Departement Hérault - regio Languedoc-Roussillon

Geboorteplaats van Jean-Francois Calmette.

Wie vult verder aan? Het zou ook fijn zijn mocht iemand een Google Map kunnen maken met pinpoints.

153

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

Ben wrote:

Hugo Coveliers: "Een hele tijd geleden werd ik opgebeld door iemand die me vertelde over een gesprek op café waarbij iemand zijn betrokkenheid bij de Bende toegaf. Ik weet nog goed dat die man het had over een café in Saintes-Maries-de-la-Mer, een vissershaven niet zo ver van Montpellier. Tja, wat moest ik van dat verhaal geloven? Ik heb de persoon naar de speurders verwezen."

Als men zeiltochten doet vanuit Sète (referentie : aanbod op de website van de zeilvereniging met Tinck als skipper) is het bijna vanzelfsprekend dat het mooi gelegen jachthaventje van het pittoreske Saintes-Maries-de-la-Mer aangedaan wordt. Kans is dus groot dat het hier idd over de 'bekentenis' van Tinck gaat.

Google gerust maar eens lokatie en en afbeeldingen van dit stadje.

154

(176 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Als een arrestatie binnen een dergelijk dossier gebeurt, kun je er bijna zeker van zijn dat wel iemand dit naar de pers zal lekken, er zijn immers veel personen bij betrokken. Het lekken van deze info moet denk ik niet altijd gezien worden als een bewuste sabotage van het onderzoek. Wat mij vooral intrigeert is dat het hoofdmotief van de speurders en onderzoeksrechter bij de aanhouding van Tinck vooral was dat ze (o.a. tegenover nabestaanden - maar wellicht nog veel meer tegenover mededaders) nadrukkelijk wilden ontkennen dat hij tot bekentenissen was overgegaan, wat volgens het eerste perslek wel het geval was. Men heeft het perslek van de 'bekentenissen' echt op de valreep proberen bij te sturen lijkt me (kijk naar de tijdslijn van de eerste persberichten, aankondiging persconferentie, reactie nabestaanden)

Een gelijkaardige vreemde gang van zaken zag men bij de persberichten omtrent Claude Nitelet. Eerst doet hij een verklaring tegenover de pers om zichzelf wit te wassen in het dossier, daarna noemt de onderzoekscel hem een 'bevoorrechte getuige', vervolgens ontkent Nitelet in de pers dit ten stelligste en zegt dat hij na het bekendmaken van de info door de CWB 'vreest voor zijn leven'. Wat we wel weten is dat er een aantal gesprekken geweest zijn tussen Nitelet en de CWB.

Dit sterkt mij in mijn overtuiging dat:

  • De CWB heeft een goed overzicht over wat er is gebeurd, behalve dan misschien wat opdrachtgevers betreft.

  • Zij hebben echter weinig materiële bewijzen, wat in dit dossier steeds een handicap zal blijven, zeker als het tot een proces komt.

  • Een aantal mensen zijn beginnen praten, maar voor de CWB blijft het een heel moeilijke oefening deze mensen enerzijds te beschermen en anderzijds bewijzen te laten aanvoeren, want België heeft nog steeds geen spijtoptantenregeling.

  • Het feit dat er vroeger nooit een wettelijke regeling was rond informanten, maakt de opbouw van een degelijk dossier dat ingeleid kan worden voor een rechtbank heel moeilijk. Forumleden weten goed genoeg dat essentiële informatie in pv's dan ingeleid wordt met 'het is onze diensten ter ore gekomen..'  of 'volgens een bepaalde bron...'

  • Anderzijds duiden al deze zaken erop dat de CWB nu in de fase zit dat ze echt een definitief dossier aan het samenstellen zijn - en dus over genoeg bewijslast beschikken - om tot een proces te komen.

En wat Tinck betreft: als je iemand van 9 zaken beschuldigt en de raadkamer bevestigt zijn aanhouding, dan moet je toch al een stevig dossier hebben. Veel meer dus dan een getuigenis van een zatte bekentenis en het dragen van een bepaald hoedje. De CWB staat veel verder dan we denken. Alleen botsen ze volgens mij nu op de grens van - qua bewijskracht licht wegende - getuigenissen, beperkte materiële sporen en de delicate anonimiteit van de bekentenissen.

155

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

Noem me misschien naïef, maar ik vind dat deze asbl zichzelf helemaal niets te verwijten heeft, integendeel. Als Tinck de straffen heeft uitgezeten waarvoor hij veroordeeld was, en hij kan in een omgeving actief zijn waar hij als schipper met jongeren uit Brusselse probleemwijken moet omgaan, mogen we hopen dat zijn houding tegenover mensen met een migratieachtergrond al een stuk geëvolueerd is sinds zijn delicten.

Als deze vereniging hieraan heeft bijgedragen, is dit een positieve zaak. Ik spreek me geenszins uit over het verleden en de intenties van Tinck, maar heb het hier enkel over de zeilvereniging. - En dit staat natuurlijk helemaal los van zijn eventuele betrokkenheid bij de Bende van Nijvel.

156

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

Louis D. is een oudgediende bij de Zeemacht.

157

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

Een grote gelijkens is er in ieder geval als je de foto op pagina 10 van volgende document bekijkt » www.ventvoile.org

158

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

Boemerang wrote:

L'arme par contre, probablement un su-rin, n'a pas été retrouvée

Wat is een su-rin » Wikipedia

159

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

René De Witte wrote:

Weet iemand of Montpellier (of omgeving) eerder is vernoemd in het dossier van de Bende?

Voor wat het waard is: Jean-Francois Calmette is geboren in Beziers, op 70km van Montpellier.

Weet iemand waar Adriano Vittorio (Borinage piste), voormalig lid SAC, actief was in Frankrijk of gewoond heeft?

Alain Weykamp woont geloof ik in Toulouse, maar dat is wel al een heel eind van Montpellier.

160

(511 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Chapeau voor David Van De Steen en mevrouw Palsterman (en ik vergeet hier wellicht nog anderen) om - ondanks hun opgedane trauma, en ondanks hun herhaaldelijke teleurstellingen aangaande het onderzoek - nog steeds en opnieuw de pers te woord te willen staan. Hun eerlijke blik recht in de camera, hun openhartigheid en niet aflatende hoop en zoektocht naar de waarheid hebben veel meer effect bij de publieke opinie dan ze beseffen, denk ik.

Want als we het van de politiek moeten hebben: na rondvraag enkele maanden geleden over de verjaring bij alle partijen kwamen er amper antwoorden (nietwaar Ben?). Nu de zaak opnieuw in de pers komt net voor de verkiezingen, vallen ze bijna over elkaar om ons toch maar te overtuigen van hun goeie wil en overtuiging in dit dossier. Oprecht respect aan iedereen die de zoektocht levend houdt, op welke manier dan ook.

Als het volgen van dit forum heeft me enkele zaken heeft geleerd, zijn het de volgende:

  • Door de steeds meer resultaatgerichte media (lees centen) is het grootste slachtoffer de onderzoeksjournalistiek. Ze is nochtans broodnodig. Bij ieder artikel dat in de pers samengerakeld wordt op een uurtje tijd kunnen forumleden er gemiddeld drie of vier ernstige fouten in terugvinden... Het is ver gekomen dat journalisten die zich willen verdiepen in een of ander onfris dossier het moeten doen via initiatieven zoals Apache, die het moeten hebben van crowdfunding om te overleven. Hoofdredacteurs van dagkranten en VRT: vind aub uw waardigheid en beroepseer terug en ondersteun onderzoeksjournalistiek in eigen rangen.

  • Twee: Niet te geloven tot welke resultaten een website als deze kan leiden: respect voor Ben, die deze website al die jaren op een voortreffelijke manier beheert en respect aan alle mensen die bijdragen leveren. Het lijkt wel te vragen om een nieuwe term: ipv crowdfunding lijkt dit wel een crowd-investigation. Of wie vindt een betere term?