the end wrote:

Kees, België in de jaren 80 kan je niet vergelijken met Nederland. Ik ben geen complotdenker en ik zeg niet dat het boek niet deugd. Ik weet alleen dat de auteur niet over bepaalde info beschikt waar ik wel over beschik.

Ja en? Maakt dat het boek "slecht"? (Ik weet het niet, ik heb het niet gelezen.) Ik ben behoorlijk zeker dat ik ook over informatie beschik waar de auteur niet over beschikt, jij ook niet over beschikt, en ook geen enkele auteur over eender welk bendeboek over beschikt. Daarom is het nog geen slecht boek.

Billy& wrote:

De schrijver laat ook duidelijk merken dat hij weet wie de "mankende Reus" is.

Dat is jammer dat die schrijver dat op die manier presenteert. Het is naar mijn mening maar al te makkelijk om te gaan beweren te weten wie een of meerdere Bende van Nijvel-leden waren zonder ook maar 1 verwijzing er naar te geven die misschien ooit gecontroleerd kan worden. De initialen of de beginletter van de voornaam of familienaam volstaat om in geval (laat ons hopen) dat die mankende reus ooit bekend zou worden, het verhaal op waarheid te toetsen. We hebben hier op het forum en elders al veel berichten gelezen over mensen die overtuigd zijn te weten hoe alles in elkaar zit.

Billy& wrote:

Ik heb zeer sterk de indruk dat de schrijver iemand is die zeer goed de Amerikaanse wetgeving kent

De schrijver heeft zijn/haar best gedaan om de anonimiteit te bewaren. Niet onbegrijpelijk in deze materie. Dat is wel jammer omdat dan geen makkelijk "kennisbeeld" van die persoon geschetst kan worden.

Anonimiteit is natuurlijk niet zo makkelijk hedendaags. Ik wil ook nog eventjes de groetjes overbrengen aan J. (Salutations à J.).

the end wrote:
EricF wrote:

Nu er werd zo veel naar Bouhouche wijst; is er hier of ergens anders een korte biografie van Bouhouche? En dan vooral  voor hij het verkeerde pad opging: Waar geboren, opgegroeid, naar school, opleiding rijkswacht etc. Heb hier gezocht, maar er is zoveel...

Wel hij ging al heel vroeg het verkeerde pad op :-) . Wat interessant is is dat de vriendschap tussen Mendez en Bouhouche sterker was en belangrijkers is dan deze tussen Bouhouche en Beijer. Bouhouche heeft Mendez in 1974 leren kennen in de schietclub in Etterbeek ook tussen de vrouwen van beiden klikte het goed. De link tussen Bouhouche en de bende loopt over Mendez.

the end:  dat is totaal geen nieuw gegeven en staat her en der geschreven.
Ik ga zelfs nog een stapje verder: Bouhouche & Beijer zijn zelfs nooit echt vrienden geweest. Ze zijn enkel maar "goeie collega's" en "partners in crime" geweest gedurende hun Rijkswachtperiode bij de BOB sectie drugs.
Als er al een lichte vorm van vriendschap geweest zou zijn, dan was die wellicht al véél vroeger compleet verdwenen dan wat de meesten hier zouden denken.



bertlagaisse wrote:

Na het lezen van dit boek, en je alles omtrent Bouhouche op een rijtje zet, neig ik toch naar de piste Bouhouche.

De rol van Bouhouche wordt naar mijn mening overschat terwijl de rol van anderen onderschat wordt. Daarmee zeg ik niet dat hij met geen enkel bendefeit betrokken kon zijn.

bertlagaisse wrote:

Maar ieder feit van de Bende van Nijvel wordt voorzien van een motief. En het houdt steek. Voor het motief van de tweede golf van 1985 zit hij er misschien naast. Dat vond ik minst gemotiveerd. Maar voor Nijvel en Anderlues vond ik het zeer inzichtelijk van de auteur.

Het is niet zo moeilijk om een motief te verzinnen wat wel kan kloppen voor zowat de helft van de verdachten die hier genoemd worden op het forum. smile Wat was het motief/betrokkenheid van Bouhouche bij Anderlues?

Billy& wrote:

Dit zou hen dan later toelaten zelf met "de gouden tip" af te komen die tot arrestatie (en veroordeling) zou leiden, en zo de uitgeloofde premie binnen te rijven.

Dat is een hypothese (want het blijft een hypothese volgens mij) dat misschien door nog niet al te veel (of geen) boekenschrijvers werd aangehaald als motief, maar komt voor mij niet als nieuw aan. Bouhouche had namelijk in der tijd al aanleiding gegeven om dat als motief te kunnen op hem toepassen aangezien hij her en der al liet vallen dat hij de Bende van Nijvel wou opsporen.

172

(156 replies, posted in Hypotheses)

coconut wrote:

Het nut van deze terreurcampagnes was de bevolking in een bepaalde politieke richting te duwen.
Volgens de Amerikaanse generaal Westmoreland diende hiervoor een bommencampagne van links best afgewisseld te worden  met een  terreurcampagne  van rechts. Zo bereikte men volgens hem de grootst mogelijke efficiëntie.

Generaal Westmoreland heeft zijn militaire carriëre afgesloten in 1972. Lang voor er dus sprake was van de Bende van Nijvel.

Als de gedachte van Westmoreland als motief diende voor de Bende van Nijvel, om de bevolking in een politieke richting te drijven, dan was dit niet de "strategie van de spanning" maar "strategie van de simpelheid" want het had geen enkele invloed. Integendeel zelfs. De socialisten werden de grootste familie (meer dan 30% ).

173

(156 replies, posted in Hypotheses)

LEO wrote:

Geachte luk paard , FreCR en Kees BK . Bedankt voor jullie inbreng ! Ik zou me bijna schuldig gaan voelen door wat ik voorgaand gepost heb

Dat hoeft zeker niet smile Je dringt je hypothese niet op aan anderen en geeft iedereen de vrijheid daar over na te denken en te discussiëren met argumenten en/of tegen-argumenten.


LEO wrote:

Buitenlandse organisaties hadden belang bij een sterk stabiel België en niet de heersende wankele regeringen van Martens I tot Martens IX !

Martens 1, 2, 3, 4, 6 zijn allemaal regeringen die gevallen zijn.
Martens 7 is niet gevallen maar was er eentje die eigenlijk de lopende zaken afgewerkt heeft tot aan de volgende verkiezingen (die een goed half jaar heeft bestaan).
Martens 8 is officieel niet gevallen maar "hervormd" omdat de Volksunie er uit stapte. (Déjà vu met hedendaags? smile )
Martens 9 heeft het dan nog minder dan een half jaar moeten volgehoud tot aan de verkiezingen.


Alle Martens-regeringen waren dus onstabiele regeringen die vallen en opstaan waren. Met uitzondering van één:
Martens 5. Dat is de enige Martens-regering die een volle termijn heeft uitgedaan. Dat was de meest "stabiele" Martens-regering die er is geweest en de meest stabiele regering in het algemeen die er geweest is in de jaren 80. Het was toen der tijd zelfs de op 2 na langst-zittende na-oorlogse regering.
Martens 5 liep van december 1981 tot november 1985. Tijdens (alle) bendefeiten had men dus op die eigenlijke moment een tamelijk stabiele regering.

LEO wrote:

De CCC acties duurden tot december '85 zonder een algemene roep naar meer veiligheid door de bevolking ! Er moesten dus hardere acties ondernomen worden . Er moesten en zouden meer slachtoffers vallen , kinderen inbegrepen en liefst op gruwelijke wijze . Dit noem ik " gerichte liquidaties " in het belang van een alliantie ! En dit gebeurde tot en met november ' 85 in Aalst ! De bevolking was ontzet en organisatorische maatregelen drongen zich op ! Ondertussen was de stockage van de raketten al een feit geworden met de toestemming van de premier

De kernraketten lagen al in Florennes in het voorjaar van '85, nog voor de Bende van Nijvel-feiten van 1985. Dat kan dus al geen "motief"meer geweest zijn. De betere beveiliging (bewapening, uitrusting, enz.) voor bijvoorbeeld de Rijkswacht, was ook al van start gegaan, maar uiteraard is dat niet op 1-2-3 allemaal operatief. Ik hoef dit niet te "bewijzen" dat men daar al mee bezig was, de Bende van Nijvel heeft dat onrechtstreeks bevestigd door de diefstal van de kogelwerende vesten in Temse in 1983 die in ontwikkeling waren voor de Rijkswacht.

174

(156 replies, posted in Hypotheses)

Doelbewust mensen doodschieten die onschuldig zijn, waaronder kinderen, dat is geen "gerichte liquidatie van personen die een gevaar waren, konden zijn, of zouden worden".

Zo'n "gerichte aanslag door de overheid" zou (volgens mij) ook weinig nut gehad hebben en tamelijk onlogisch geweest zijn, omdat er politiek weinig beïnvloeding kon zijn i.f.v. stemgedrag door de kiezer bijvoorbeeld omdat er pas verkiezingen waren geweest voor Aalst de Bende van Nijvel op bezoek kreeg.

Akkoord, de Rijkswacht kreeg betere middelen na '85 omdat ze verouderd materiaal hadden, maar deze betere middelen waren reeds vastgelegd in de planning nog voor Aalst de Bende van Nijvel op bezoek kreeg, dus dat zou ook nutteloos zijn dan. De uitvoering er van werd hooguit een beetje sneller uitgerold. De slechte communicatie tussen ordediensten (in het bijzonder tussen Rijkswacht en Gemeentepolitie) is wel verbeterd en werd wel meer op elkaar afgestemd. Daar lag niet de slechte communicatie tijdens de overvallen van de Bende van Nijvel voor aan de basis maar het Heyzeldrama.

Moest "de overheid" moorden "in functie van de Staat", dan kan ik niet onmiddellijk een motief bedenken. "Strategie van de spanning" zou ferm mislukt zijn moest dit het motief zijn. Men zou verwachten dat het politieke klimaat meer rechts wordt, niets is minder waar. De politieke linkerzijde boekte de volgende verkiezingen resultaten waar ze nu zelfs niet durven over dromen en de socialisten waren toen zelfs de grootste "politieke familie".

Ik zeg niet dat er geen Rijkswachters of militairen bij betrokken konden zijn, alleen kan ik geen staatsbelang-motief zoals "gerichte liquidatie" in de overvallen van de Bende van Nijvel terug vinden.

175

(118 replies, posted in 1983)

Merovinger wrote:

Er zaten zelfs drie agenten in de beschoten Golf: inspecteur Ruys als chauffeur, hoofdbrigadier (of is de juiste term opperwachtmeester?) Bernier en agent Lemal.

Wat Ruys, Bernier en Lemal als politiegraad hadden op die moment weet ik niet. Het waren er van de gemeentepolitie, en in de gemeentepolitie kwamen de rangen "inspecteur", "hoofdbrigadier" en "agent" alvast voor, dus dat kan wel correct zijn. Opperwachtmeester was een Rijkswachtgraad.
Bij de Rijkswacht was "brigadier" ook een graad, maar deze was (totaal) niet vergelijkbaar met dezelfde benaming bij de gemeentepolitie.

176

(1,283 replies, posted in 1985)

the end wrote:
FreCR wrote:

En hoe weet je exact dat dit om 19:47 was? Heeft er dat iemand staan timen met een chronometer? (ik denk het niet).

Het staat gewoon in de PV van de bewuste rijkswachters, ik vermoed dat ze een uurwerk hadden. De politie was er 8 minuten eerder.

Misschien dat ze daarom niets ondernomen hebben, die Rijkswachters. Ze hadden het te druk met op hun uurwerk te kijken.

Eindelijk een duidelijk antwoord. 8 minuten =  het verschil.

Ok, als de Politie er 8 minuten voor de Rijkswacht was, en de Rijkswacht zou er om 19:47 zijn, dan was de gemeentepolitie om 19:39 reeds aanwezig volgens uw tijdberekeningen.

Dat lijkt me wel verbazend snel aangezien de oproep om 19:37 binnenkwam. Dit betekent dat de eerste agent die ter plaatse was, van aan de dispatching moet vertrokken zijn toen deze telefoon binnenkwam want de uitgestuurde ploegen kregen om 19:42 de oproep binnen om zich naar Delhaize te begeven omdat deze overvallen werd.

Als de oproep van 19:37, 30 seconden duurde en het overbrengen van die boodschap naar de agent die ook aan de dispatching aanwezig zou moeten zijn ook 30seconden duurde, dan heeft die agent (in de veronderstelling dat hij vertrekkens-klaar aanwezig was, wat meestal niet het geval is) van op die locatie, op 1 minuut tijd gehad om de kantoren te verlaten en naar buiten te lopen, instappen in een geparkeerd dienstvoertuig, starten met het dienstvoertuig en ter plaatse komen aan Delhaize (welke +- 1km van die locatie was). En dat allemaal op 1 minuut. Dat moet wel Robocop geweest zijn dan.

177

(1,170 replies, posted in 1983)

"Kees BK" schreef: "zoals inbrekers die..."

Dat was dus maar gewoon een voorbeeldje van een "klassiek geschoolde inbreker" veronderstel ik.

Nitelet was zeker niet de enige "klassiek geschoolde inbreker" veronderstel ik wink Sterker zelfs, zijn "gaatjesboortechniek" was helemaal niet origineel en niet exclusief zijn "kenmerk".

178

(1,283 replies, posted in 1985)

the end wrote:

Het tijdstip staat in mijn post 19u47 is de aankomst van de eerste rijkswachters aan de Delhaize 3 BOB'ers om 19u45 waren ze in de Villalaan toen ze de oproep kregen. Het verschilt dus veel.

Daarmee weet ik nog altijd niet wat jij onder "het verschilt dus veel" bedoelt om te kunnen vergelijken. Wanneer was de eerste gemeentepolitie-agent aanwezig?

En hoe weet je exact dat dit om 19:47 was? Heeft er dat iemand staan timen met een chronometer? (ik denk het niet). In wanneer de daders van de parking zijn gereden, is die timing precies veel minder exact tot op de minuut.

Hoelaat is die ene dader met z'n riotgun van de parking naar de inrit van de parking gegaan om daar te schieten en vervolgens (volgens ooggetuigen) niet al te gehaast terug te keren naar de parking?

179

(22 replies, posted in Andere Personen)

Als je het hebt over Michel Anthemus, zit je in het milieu rond types zoals Marcel Walthery, François Besse, Robert Van Oirbeek, Francis Royen, Yvan Somville, Heinrich Toumaniantz, Willy Deweer, enzoverder.... dat zijn behoorlijk "zware types" die een strafblad hebben/hadden welke een pak langer is dan menigte "verdachten" die hier op het forum geregeld aan bod komen.

180

(1,170 replies, posted in 1983)

Zou een grootwarenhuis-keten in een van z'n vele vestigingen zwart geld hebben? Ik denk dat je in een Colruytwinkel dat toch niet zo snel zal vinden?