Aubanel wrote:En de chef van het gewapend verzet in Aalst was een zekere Victor Van de Steen.
Niet te hard van stapel lopen. Ik heb buiten de bevestiging door één forumlid, zonder enige verdere details, nog geen bewijs gezien dat Laurent wel degelijk familie is van Jozef Podevijn.
Er was inderdaad een Victor Van de Steen uit Aalst die vernoemd wordt in verband met het verzet, meer bepaald Groep G, die opgericht was door ingenieursstudenten aan de ULB. Die groep kreeg steun, opleiding en wapens en sabotagemateriaal van de Britse geheime dienst. Maar dat is ook op een forum, zonder bron.
Hoe past die man binnen dit hele verhaal, behalve dat hij van Aalst was en zijn naam een beetje lijkt op die van het gezin Van den Abiel-Van den Steen?
Wat we wel zeker weten over Laurent Podevijn is dat hij een gerespecteerd figuur was in de Belgische Motorrijdersbond (BMB), de nationale motorsportvereniging in België. De BMB vertegenwoordigt de mondiale motorsportfederatie FIM op het Belgisch grondgebied. Hij zat mee in het bestuur, was jarenlang voorzitter van de technische commissie en in 2006, een jaar voor zijn overlijden, werd hij nog tot erelid van de techniche college van die wereldmotorsportfederatie benoemd in Brazilië.
Ik denk dat we in dat aspect van z'n leven ook een verklaring kunnen vinden waarom prins Albert bij hem een moto koopt. Het begon allemaal in de jaren '50. Na de oorlog was er een Europees circuit van baanraces, waar jonge waaghalzen op Nortons en andere machines op straatcircuits rakelings langs gevels raceten. Google maar eens op 'Continental Circus':
De stratencircuits bestonden meestal uit geplaveide omlopen door de dorpskern, rakelings langs gevels, stoepranden, elektriciteitspalen, bomen of andere hindernissen. Het racen in de jaren ’40 en ’50 was flirten met de dood. Men moest er heel wat voor overhebben en over een flinke dosis moed beschikken. De piloten werden dan ook als helden ontvangen. Het hele racegebeuren was een sociale aangelegenheid waarbij de lokale bevolking betrokken werd en dat meestal uitgroeide tot een feest.
Eén van de bekende figuren uit dit circuit is Belg August Goffin, een coureur die pas een paar jaar geleden, op 100-jarige leeftijd, overleed. Volgens een in memoriam over Podevijn van de BMB, zat Podevijn in de Belgische renstal die Goffin in 1958 op poten zette om de toen zieltogende Belgische baanracerij nieuw leven in te blazen. Onafhankelijke teams begonnen toen stilaan de ruimte te verliezen tegen fabrieksteams, en coureurs in België kozen meer en meer voor motocros » docplayer.nl
Al kort na de oorlog, had Podevijn een motorwinkel in Aalst, op de Gentsesteenweg, nummer 202 of 204. Zie advertenties hier, er zijn er nog meer » aalst.courant.nu | aalst.courant.nu
In de advertentie van 1947 bijvoorbeeld maakt hij expliciet reclame voor een merk moto - Sarolea - met de vermelding dat deze motoren ook werden gebruikt door het leger, de politie en de Belgische Touring Wegenhulp en Nederlandse Wegenwacht.