11

(351 replies, posted in Politiek & Business)

ctrix wrote:

Waarom durft hij dit nu wel te zeggen zonder enig bewijs?

Hoe weet jij ctrix dat hij (Jef Vermassen) geen enkel bewijs zou hebben? Kan je vertellen waarop je je baseert om zo'n uitspraken te doen?

Zoals hij (Jef Vermassen) al eerder zei, de namen staan in het dossier! Vermassen zal eerder wel zaken tegen gekomen zijn zoals dit:

https://images4.imagebam.com/95/af/e7/MEXDCUN_o.jpg

Maar je bent er NIKS mee. Het is op basis van het opsporingsonderzoek (verantwoordelijkheid van de procureur des konings) en het gerechtelijk onderzoek (verantwoordelijkheid van de onderzoeksrechter) dat het parket eventueel kan beslissen om 1 of meerdere daders naar in dit geval het hof van assisen te sturen.

De Vlaamse Overheid heeft dit mooi samen gevat » www.vlaanderen.be

Het is beter eens iemand aan het woord te laten die een genuanceerd maar ook onderbouwd standpunt (ook) in deze kan innemen » www.apache.be

12

(351 replies, posted in Politiek & Business)

Django68 wrote:

Maar als je weet wie het heeft gedaan en je gooit die namen met de relevante dossierstukken in de media wat kan er dan gebeuren?

Het 'gooien van namen in de media' (zonder de relevante dossierstukken maar wel op basis daarvan) is al gebeurd en dat deze post hierboven staat toont ook aan wat er dan nadien gebeurd is.

Namelijk niks.

13

(12 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Dit is wat justitie niet kan en daarom niet wil vrijgeven. Dit is waarom het gerechtelijk onderzoek naar de zogeheten 'Bende van Nijvel' nog steeds loopt.

En for the record... Danny Vanhamel getuigde bij Peter Boeckx over zijn ervaringen met de rijkswacht als bad guy:

(...) Ik kwam ook alles te weten over het lopende onderzoek of de opsporingen: wat ze gingen doen, wat ze wisten en niet wisten. Op de honderd flikken waren er altijd wel tien die corrupt waren, en dan nog eens tien die "mogelijk omkoopbaar" waren. Het mooiste was dat die mannen zichzelf spontaan aanboden. Ik heb nooit zelf iets moeten vragen. Ze deden dat niet alleen voor het geld, maar ook voor cadeautjes en hand- en spandiensten.

Als je - als gangster - de info hebt over lopende onderzoeken,
als je - als gangster - de info hebt over opsporingen,
als je - als gangster - de info hebt wie in je bende een informant van de politie is,
als je - als gangster - een hele rits aan mensen bij politie en gerecht in je 'zak' hebt...

waar sta je dan nog als justitie?

14

(177 replies, posted in Organisaties)

Danny Vanhamel getuigde bij Peter Boeckx over zijn ervaringen met de rijkswacht als bad guy. Nu kan je denken dat hij dat deed uit rancune omdat hij 'gepakt' is, maar de forumbeheerder heeft ondertussen een overname van een deel van het archief van de Gazet van Antwerpen al genoeg voorbeelden gepost die duiden dat wat Vanhamel zegt zeker niet uit de lucht gegrepen is:

Ik kreeg mijn handgranaten van de flikken. Alle soorten granaten die ik maar wilde. Ze leverden die gewoon. Ik kwam ook alles te weten over het lopende onderzoek of de opsporingen: wat ze gingen doen, wat ze wisten en niet wisten. Op de honderd flikken waren er altijd wel tien die corrupt waren, en dan nog eens tien die "mogelijk omkoopbaar" waren. Het mooiste was dat die mannen zichzelf spontaan aanboden. Ik heb nooit zelf iets moeten vragen. Ze deden dat niet alleen voor het geld, maar ook voor cadeautjes en hand- en spandiensten.

Dan zeiden ze bijvoorbeeld: "We hebben een probleem met persoon X, kan jij die eens een lesje leren?”. En dan gingen wij die gast afdreigen, zo deden wij dat. Dan was het rap gedaan.

Er waren ook flikken die na verloop van tijd volledig van kant wisselden. Zoals Danny Stiers die eerst in dienst was van de rijkswacht, dan steeds meer bij ons in de bende geraakte en uiteindelijk bij de rijkswacht is weggegaan. Er was ook iemand als Willy Van Mechelen, ooit een topflik bij de Antwerpse rijkswacht en chef van de sectie zware criminaliteit van de Bijzondere Opsporingsbrigade (BOB). Hij is later veroordeeld voor drugshandel. Hij heeft me nog ondervraagd, al deed toen al het gerucht de ronde dat hij corrupt zou zijn. Ze konden het op dat moment echter niet hard maken."

Er was een politieman die mij ondervroeg over de ontvoering von Anthony De Clerck. je zou denken dat zo iemand zegt: "Dat doe je toch niet, een kind ontvoeren!" Weet je wat die zei? "Allez Danny, je had toch andere dingen kunnen doen? Waarom geen afpersing bij een warenhuis of zo? Dat is toch veel makkelijker.

Zoiets moet je doen. Een ontvoering is te ingewikkeld, daar moet je afblijven. Een afpersing is makkelijker" Dat kwam dan van een politieman die mij moest ondervragen!

15

(351 replies, posted in Politiek & Business)

ctrix wrote:

Waarom durft hij dit nu wel te zeggen zonder enig bewijs? Kan dit dan geen staart(je) krijgen? Nog opmerkelijk dat Christophe D'Haese eerder zei dat er een tijdbom onder justitie ligt

Omdat die uitspraken aandacht en reactie(s) ontlokken uiteraard; En kijk... Vermassen heeft altijd al zo'n uitspraken gedaan, jaren geleden al » Nieuws

Maar waarom kenden we in de jaren tachtig zo bovenmatig veel aanslagen? Daar had mijns inziens het toenmalige fenomeen van de rijkswacht veel mee te maken. Vanhamel had tipgevers bij de rijkswacht. Hij kon wapens bestellen bij de rijkswacht. Wanneer hij door rijkswachters ondervraagd werd, vroegen die soms of zijzelf ook eens niet konden deelnemen aan een overval of suggereerden zij plaatsen waar geld te roven viel. Allemaal voor het geld. Ook bij Securitas waren veel mensen makkelijk omkoopbaar. Dat waren eenvoudige mensen met een modaal loontje. Wat wil je, als je een miljoen BEF kon bieden in ruil voor een tip? Bankbedienden, bedienden in postkantoren, cipiers: velen onder hen waren bereid om inside-informatie te geven in ruil voor geld.

Maar dat er destijds vooral bij de rijkswacht zovelen mensen waren met vuile handen, was toch opvallend. De naïeve burger dacht zwart-wit: de criminelen waren 'de slechten' en de politie waren 'de goeien'. Maar de realiteit en het verhaal van Danny Vanhamel leren ons dat er een soort van grijze zone was waarbij het niet duidelijk was wie nu eigenlijk ‘de goeien' of 'de slechten' waren. Ook de duidelijke betrokkenheid van de rijkswacht bij de Bende van Nijvel bewijst dit. Bij die bende ging het dan wel om politieke terreur, maar in de meeste gevallen raakten rijkswachters gewoon verleid door het makkelijke geldgewin.

Als je 20.000 of 30.000 BEF per maand verdiende en je kreeg door je contacten met de misdaadwereld plots zicht op miljoenen, wat doe je dan? Dan is de verleiding in ieder geval bijzonder groot...

17

(602 replies, posted in Hypotheses)

Columbo wrote:

Men durft genadeloos onschuldigen aan het kruis nagelen in dit land. Els Van Doren was de ex-schoonzus van Patrick Dewael. Van Doren heeft waarschijnlijk zelfmoord gepleegd. Men trachtte 'labiele' Els Clottemans daar voor op te laten draaien. Met alle mogelijke middelen, een jaar voorarrest!! Maar in het gevang herpakte Clottemans zich. Dat hadden ze niet verwacht.

Men deinst er niet voor terug om een onschuldige voor een moord te laten opdraaien. Dat zegt wat.

Als je de 'parachutezelfmoord' eens goed onder de loupe neemt. Dan zie je zo dat Clottemans onschuldig is. Twee dagen na het ongeval hing ze rond in Opglabbeek, vond de Pilot Chute en meldde dat aan de politie. Die vonden dat hoogst verdacht.

Als ze het gedaan had zou ze daar wel weggebleven zijn. Waarschijnlijk kon Clottemans er niet goed aan over. En wilde ze gaan kijken. En Clottemans liet zich niet doen.

» Populisme.

Hier zijn duidelijk genoeg liefhebbers van het absolute recht op vrije meningsuiting, tegen de scheiding der machten en voor de terugkeer van donkere tijden. En uiteraard steigeren als je onderbouwde tegenargumenten geeft die ze niet kunnen maar uiteraard vooral niet willen weerleggen.

Vandaag in de krant De Morgen, uit een interview met Vermassen:

De kritiek op bijvoorbeeld de veroordeling van Els Clottemans (in de zaak rond de zogenoemde parachutemoord, red.) komt vooral van mensen die geen dag in die rechtszaal hebben gezeten. Wie daar wel aanwezig was en goed oplette, begrijpt heel goed waarom die veroordeling is uitgesproken.

18

(351 replies, posted in Politiek & Business)

Als je een serieus gesprek met degelijke onderbouwing met 'de Jef' zou willen voeren, dat voor hem een meerwaarde zou kunnen zijn, dan moet je dat niet liggen claimen op een (internet-)forum, maar dat is nogal wiedes.

Voorts en relevant hieraan:

Ooit zei Jef Vermassen in een interview dat computers niets voor hem waren. Hij had naar eigen zeggen nog nooit een e-mail verstuurd en was ook niet van plan dat te doen.

Is dat nog altijd zo?

"Ik héb een mailadres, maar ik heb ook vijf secretaresses die op digitaal gebied honderd keer beter zijn dan ik. Waarom zou ik mijn energie steken in iets te leren waarin ik nooit zo goed zal worden als zij? (lacht) Ik ben nog jong. Als strafpleiter blijf je jong door een brein dat dagelijks wordt getraind. Door dossiers te lezen en door daarbij gebruik te maken van de ervaring die je in eerdere zaken hebt opgebouwd. Door details op te merken die anderen niet zien en waarmee je een jury kunt overtuigen."

Is dat uw geheim?

"Absoluut. Dossiers goed lezen, aantekeningen maken, post-its plakken. Ik denk dat ik daar net iets meer tijd aan besteed dan veel van mijn confraters. Tegenwoordig krijg je de dossiers digitaal en moeten die dan op kantoor worden uitgeprint. Ik ben en blijf een man van het papier. Je moet álles gelezen hebben, álles in je hoofd hebben. Alleen op die manier kun je een jury overtuigen. En humor helpt ook, al moet je die in je slotpleidooi zorgvuldig doseren. Je moet de mensen mee kunnen nemen in je verhaal."

19

(13 replies, posted in Speurders)

Vreemd.

De Bendecommissie was erg geïnteresseerd in het interne onderzoek in verband met het optreden van Georges Marnette, toen commissaris bij de GP, betreffende een moordzaak uit 1986. Een intern onderzoek dat normaal gezien door Jean-Paul Peelos moest gevoerd worden want deze was tot begin 1990 tuchtofficier bij de GP. Reyniers liet dit onderzoek echter uitvoeren door zijn persoonlijke secretaris.

Er is nog heel veel niet verteld.

20

(551 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Ben wrote:

Op de website kan je het onwaarschijnlijke verhaal van de huiszoeking bij Beijer lezen. Hier alvast het hoogtepunt:

Beijer was niet gearresteerd en hij had geen handboeien om. Etienne liet hem zelf de deur openmaken omdat er speciale sloten op zaten. De deuren waren gepantserd. Beijer stond vooraan en toen Etienne de flat binnen wilde gaan, sloeg Beijer de deur dicht. Daar stond de gerechtelijke politie.

In zijn boek De Laatste Leugen vertelde Beijer zijn kant van het verhaal. Hij had zijn gewezen collega's wijsgemaakt dat hij een gevaarlijke hond had. Hoe het ook zij, ongeveer drie kwartier later - Beijer maakte er twee uren van - was de slotenmaker begonnen de deurstijlen te demonteren toen Beijer openmaakte. De monden van de speurders vielen open. Op elke verdieping van het gebouwen waren er twee appartementen en Beijer had een hele verdieping gekocht en verbouwd tot een riante, chic gemeubileerde flat. Er stond een speelklaar schaaktafeltje en er liep inderdaad een Amerikaanse cockerspaniël rond, naar verluidt een kindervriend en vogeljager.

In de open haard smeulde een vuurtje. Wat had de detective opgeruimd terwijl zij op de overloop op de slotenmaker stonden te wachten? We zullen het nooit weten. De flikken vonden een bijna verkoolde RTT-overall. Ze namen stapels documenten van ARI in beslag, en diskettes, omdat ze een band zochten tussen de gearresteerde RTT-agent en Beijer. De PC had geen harde schijf en dus geen geheugen. Beijer had zijn diskettes niet weggestopt.

Lees hier het hele verhaal » Daders

Het verhaal wordt nog veel onwaarschijnlijker als je een uitgebreide reconstructie maakt wanneer, hoe en door wie de hele zeik van het dossier Pinon, het dossier van de Roze Balletten, de staatsgreep, Gladio, Groep G en WNP en bij uitbreiding ook nog met grote graagte het dossier van Dutroux en alles wat er nog vanuit de krochten dan de archieven van wijlen P-Magazine, GVA en andere kranten wordt gehaald waarvan vele dingen ook allang weerlegd geweest zijn.

Zoals eerder gezegd, het publiek (en sommigen nog steeds) smulde er met de grootste teugen van en waar sta je dan bijna een halve eeuw later? Juist.

Het blijft niet te vatten dat wordt los gelaten wat in het verleden vast staat, wat in het verleden bewezen geweest is. Er zijn namen geplakt aan feiten toegewezen aan de Bende van Nijvel.

Ah, maar het onderzoek heeft niks opgeleverd, dus dan zullen we maar eens proberen of het niet een huurling was uit Katanga of een noordfranse gangster die ook wel eens bij Dekaise op bezoek kwam… met daarbij alles negerend wat reeds vast staat om het verhaaltje toch maar te doen kloppen…