11

(4 replies, posted in Hypotheses)

Een interessante hypothese. Er zitten een paar namen tussen die niet algemeen bekend zijn maar die inderdaad om meerdere redenen (profiel, kennis omgeving, links met Bergen én Waals-Brabant...) eersteklas kandidaten zijn. Waar ik zelf op vastloop is dat een aantal onder hen op cruciale momenten (feiten) vastzaten.

Ook: je theorie veronderstelt dat (een groot deel) van de 12 apostelen elkaar kenden en effectief samenwerkten, minstens met elkaar in contact stonden want er is de kwestie van de wapens die steeds terugkwamen.

De veronderstellingen zoals bv. over Djuroski die neergeschoten werd omdat hij iemand zou herkend hebben etc...ik weet niet. Kan zijn maar lijkt me niet echt onderbouwd. Het is niet zo dat ze veel provocatie nodig hadden om te beginnen schieten. Misschien waren ze verrast hen te zien, door een beweging...of redeneerde degene zonder masker dat er geen getuigen mochten achterblijven die zijn gezicht gezien hadden. Wie zal het zeggen?

Het intrigeert me dat je met een aantal zeer specifieke namen aankomt die werkelijk niet algemeen bekend zijn.

12

(839 replies, posted in 1985)

fenix wrote:

Ik wil het wel hebben over één zinnetje in de post van Xeno: "Het inzagerecht van slachtoffers en burgerlijke partijen ontslaat hen niet van de geheimhoudingsplicht."

Ik denk dat dit zinnetje niet klopt:

Hoe groot de vrijheid van één slachtoffer ook is, deze wordt naar mijn bescheiden mening begrensd door de bescherming van het privé leven van mogelijke andere slachtoffers.

Ik denk dat je verkeerd bent, fenix. Zie Omzendbrief van het College van Procureurs-generaal nr. 06/2018, p. 35 (dt gaat ove rinzage in het kader van een gerechtelijk onderzoek, wat is waar we het over hebben. Er zijn andere bepalingen voor het opsporingsonderzoek (= waar geen OR werd aangesteld).

Gebruik door de verzoeker van de door inzage verkregen inlichtingen

f.1. Algemeen

De verzoeker kan de door de inzage of afschrift verkregen inlichtingen enkel gebruiken:

  • in het belang van zijn verdediging

  • op voorwaarde dat hij het vermoeden van onschuld in acht neemt

  • op voorwaarde dat hij de rechten van de verdediging van derden in acht neemt

  • op voorwaarde dat hij het privé-leven en de waardigheid van personen in acht neemt

Bij het gebruiken van de door inzage verkregen inlichtingen verwijst de wet uitdrukkelijk naar het recht waarin art. 61quinquies voorziet, namelijk het recht om de verrichting van bijkomende onderzoekshandelingen te verzoeken.

De verwijzing naar art. 61quinquies wijst erop dat de inzage of het afschrift van het dossier of een deel ervan betrokkene in staat zal stellen te oordelen over eventueel nog vereiste aanvullende onderzoekshandelingen die nog moeten verricht worden. Dit maakt het voorwerp uit van de procedure van art. 61quinquies die echter enkel openstaat voor de inverdenkinggestelde en de burgerlijke partij (art. 61ter § 4 tweede lid Sv.).

f.2. Invoeging van een strafbepaling ter beteugeling van het gebruik van de door inzage verkregen inlichtingen in strijd met de wet

Art. 44 van de wet van 12 maart 1998 voegde art. 460ter in het strafwetboek. Gelet op de uitbreiding van de categorieën van personen, die van het inzagerecht kunnen genieten, werd art. 460ter Sw. eveneens door de wet van 27 december 2012 aangepast.

Dit artikel bepaalt thans dat elk gebruik van door de inzage of het nemen van een afschrift van het dossier verkregen inlichtingen, dat tot doel en tot gevolg heeft:

  • het verloop van het gerechtelijk onderzoek te hinderen;

  • inbreuk te maken op het privé-leven van een in het dossier genoemd persoon;

  • inbreuk te maken op de fysieke of morele integriteit of de goederen van een in het dossier genoemd persoon.

wordt gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot één jaar of met geldboete van zesentwintig euro tot vijfhonderd euro.

13

(759 replies, posted in 1982)

Die vrachtagen (een oude Bedford) wordt vermeld in de verklaringen van de borains. Ze zouden daarin de kluizen die ze zinnens waren te roven uit de Colruyt te Nijvel willen transporteren hebben.

Afgezien van het feit dat die dingen niet door de opening in de deur die ze hadden gemaakt zouden gekund hebben vraag ik me dan af: hoe gingen ze een paar loeizware kluizen meer dan 1 meter omhoog krijgen om die op te laden? Die Bedfords hebben geen laadklep en de Colruyt op die plek geen laadkade.

Vermoedelijk met de heftruck en het pallet die ze ongetwijfeld ook bij hadden.

14

(839 replies, posted in 1985)

To a hammer, everything looks like a nail, Youssou.

Jij hebt je idee, je thema en ik denk niet dat gelijk wat hier gezegd of beargumenteerd wordt of om het even wat anderen aanbrengen je de zaken anders zal doen zien.  Dus daar ga alvast ik geen tijd in steken, veel succes ermee.

15

(839 replies, posted in 1985)

Ik heb de transcriptie van die documenten (de autopsieverslagen) wel gezien zoals ze door Bossi werden gepost en je zal het uiteraard niet van me willen aannemen maar hetgeen daar in klinisch detail zoals vastgesteld door 2 wetsdokters stond beschreven ondersteunt de stelling dat Finné een toevallig slachtoffer was die twee keer werd geraakt door vuur uit een riot gun, nl. toen hij rechtstond en daarna vermoedelijk toen hij op de grond lag. Geen verrassingen. Geen doofpotoperatie. En ik denk dat het daar best bij blijft.

16

(839 replies, posted in 1985)

Je beweert advocaat te zijn dus het volgende zou niet moeilijk mogen zijn: het posten van hele p.v.'s uit het dossier is in principe nog steeds verboden, hoe interessant het ook moge zijn. Het inzagerecht van slachtoffers en burgerlijke partijen ontslaat hen niet van de geheimhoudingsplicht. Ik erken dat aan dat principe een - zeer - bittere nasmaak zit in dit specifieke dossier.

Details uit autopsieverslagen, dat is nog een andere categorie. Een nabestaande kan die details wel kennen maar er is een groot verschil tussen dat en ze lezen op een forum dat open staat voor de wereld. In dit geval: Patricia Finné heeft nooit over die details gesproken en dat is haar goed recht. Heeft zij toestemming gegeven?

Bossi neemt het risico om hier zaken te publiceren. OK, dat is zijn risico en voor zijn rekening. Moet Ben als webmaster ook het risico nemen om morgen een uitnodiging Salduz-3 te krijgen of een vordering? Waar gaat advocaat Youssou dan zijn?

17

(12 replies, posted in Andere Personen)

Ik heb het al gezegd en zal het blijven zeggen: informanten, dat is spelen met vuur en wachten tot je jezelf verbrandt. Als je geen 'Chinese wall' bouwt tussen onderzoekers en informanten dan eindig je onveranderlijk in situaties waarbij de informant de politie runt en de politie crimineel wordt. Farcy was daar een meester in zoals een paar van de namen die hierboven genoemd worden maar al te goed wisten. De weg naar de hel is geplaveid met goede intenties.

18

(839 replies, posted in 1985)

Bossi wrote:

Wat mij betreft waren er vier daders aanwezig bij de feiten in OVERIJSE.

Ondenkbeeldig dat de daders het risico zouden genomen hebben om hun voertuig onbemand achter te laten tijdens hun actie. Met het risico groot dat een ooggetuige of ander burger het voertuig zou kunnen genomen hebben om de daders hun vervoermiddel te ontnemen en daarmee te vluchten. Op dat ogenblik zouden de daders al een ander voertuig moeten kunnen bemachtigen om ermee op de vlucht te slaan. Dat risico hebben ze zich wellicht niet kunnen en willen veroorloven.

Wanneer men spreekt over een persoon van 1.90 meter en de beschrijving van een mededader, zijn voor mij alvast de twee verdachten HAEMERS Patrick en BASJRAMI (Tosca). Zoals Onderzoeksrechter en FED. Procureur in juni jl. verkondigde, was er telkens een verschillende modus operandi vanwege de daders.

Waarom werd er door een magistraat nadien contact gehouden met HAEMERS en wat wou HAEMERS onthullen op een Assisenproces voor zijn overlijden in de gevangenis?

Bedankt voor het posten van de info over Finné, ik hoop dat daarmee al de bizarre theorieën die hier circuleerden eindelijk ten grave kunnen  worden gedragen.

Ik stel me al een hele tijd vragen over het aantal daders en de enorme risico's die ze namen door ogenschijnlijk hun wagen onbemand achter te laten.  Maar er werden nooit meer dan 3 personen opgemerkt -uitgezonderd mogelijk Aalst-, wat niet wil zeggen dat er mogelijk geen tweede 'crew' in de buurt was die op de achtergrond bleef zolang het niet nodig was.  Voor mij is vooral 'Nijvel' problematisch gelet op het aantal gebruikte wapens én de kwestie dat de daders zonder wagen maar vermoedelijk mét wapens en bebloed weggeraakt zijn.  Ofwel hadden ze een locatie niet ver uit de buurt waar ze te voet heentrokken, ofwel een 'fallback' punt waar de anderen hen opgehaald hebben.  Ik vraag me in dat verband af of er ooit ernstig onderzoek is gedaan naar het gebruik van publieke telefooncellen, bv. aan het benzinestation waar ze zich vermoedelijk wat 'opgekuist' hebben.

Wat Haemers betreft:  als hij iets had willen zeggen had hij het gekund maar hij koos voor zelfmoord.

19

(57 replies, posted in Getuigen)

Django68 wrote:

Ik denk dat dit weer een getuigenis is die in de prullenmand mag.

+1

20

(839 replies, posted in 1985)

Hij zou dat verklaard hebben in 1989 tegenover O.R. Collin, die onderzoek voerde naar de bende Haemers. Die zaak werd nooit gevoegd bij het bendedossier. Ik weet niet of daar verder ernstig onderzoek op werd gevoerd, ondanks een aantal intrigerende - ik ga het geen verbanden noemen - correlaties via in een box van de bende Haemers teruggevonden wapens van bij Mendez, maskers etc. In elk geval,

Col. Eric Sack, de latere DirJud van FGP Antwerpen en weliswaar verre van een makkelijk karakter maar een scherp denker zag tijdens zijn verklaringen voor Bendecommissie 2 (zie bijlage 5, p. 120 e.v.) verbanden tussen criminele groepen rond Haemers, De Staerke, Bultot en extreem rechts dat als soort tegenpool voor extreem links zou gefungeerd hebben uit maatschappijhaat.

Echter, in een interview met Bouten jaren later verandert hij zijn tune aanzienlijk en concludeert hij dat het vooral ging om de tros bovengenoemde criminelen, gerund en ondersteund door (ex) rijkswachters (hij keek naast Bouhouche & Beijer vooral naar Amory) en als motief wraak op de rijkswacht en de maatschappij. En hij voegt er voor de goede orde aan toe dat het niet opgelost raakte door de stupiditeit van een aantal onderzoekers en het feit dat ze meer bezig waren de poten van onder elkaars stoel te zagen dan met onderzoek.