11

(991 replies, posted in Bende De Staerke)

Een brief aan het weekblad Panorama

In maart 1991 zet De Staerke het land op stelten met een brief aan het weekblad Panorama: "Ik, Philippe De Staerke, beken dat ik willens en wetens misdaden heb begaan, niet om het geld maar om ideologische principes, evenals uit naïef respect voor sommige personaliteiten van de rijkswacht en de politiek." In zijn brief heeft hij het over de ultra rechtse PSC-vleugel Cepic, de staatsveiligheid en een extreem-rechtse rijkswachters die achter de Bende van Nijvel zouden schuilgaan. En over de aanslagen in Nijvel, Overijse, Eigenbrakel en Aalst: "ik heb dat gedaan, ik maakte deel uit van een commando dat uit drie groepen bestond." En over laarzen met 7 centimeter hoge hakken die van hem de 'reus' konden maken. En over vergaderingen bij een politicus in de Belliardstraat 39 in Brussel.

Daders » Bende De Staerke

12

(34 replies, posted in Bende De Staerke)

12 Maart 1985

Op 12 maart werden Léopold van Esbroeck en Jean Bultot door de gerechtelijke politie te Brussel gearresteerd ingevolge een inlichting uitgaande van de Bank Brussel Lambert, luidens welke effecten ter inning waren aangeboden waartegen verzet was aangetekend. Het onderzoek heeft uitgewezen dat Bultot had getracht een partij effecten voor een waarde van ongeveer 1.500.000 frank ten gelde te maken, die hem door Léopold van Esbroeck waren overhandigd. Er zij aangestipt dat Bultot van Esbroeck zeer goed kende, omdat de laatstgenoemde herhaaldelijk in de gevangenis van Sint-Gillis was opgesloten.

Daders » Bende De Staerke

13

(13 replies, posted in 1980-1989)

De Delhaize van Lokeren, om 2u00 's nachts vindt er hier een overval plaatst. De daders gaan aan de haal met een stevige hoeveelheid sigaretten, voor een totale waarde van 164.142 fr. en enkele flessen wijn. Er wordt alarm geslagen en de politie van Lokeren komt ter plaatste. Een getuige verklaard dat hij een BMW zag wegrijden. In de wagen zag hij een schim met een bivakmuts vluchten, richting E17. Enkele uren later, omstreeks 5u05, vindt een verkeerseenheid van de rijkswacht in Merelbeke een BMW in de gracht. Twee personen nemen de vlucht. Vanuit een aangrenzende straat worden lichtsignalen gegeven. De rijkswachters begeven zich in de richting van de signalen en treffen er Edouard Ophalffens en zijn echtgenote Marie Bressan aan. De gestolen sigaretten uit de Delhaize van Lokeren worden in de koffer van BWM gevonden.

In eerste instantie ontkennen Ophalffens en Bressan ook maar iets te maken te hebben met de diefstal, maar vrij snel vallen ze door de mand. Het blijkt dat de twee inbrekers van de Delhaize in Lokeren een defect kregen aan de startmotor en de wagen in de gracht duwden. Zij telefoneerden naar Ophalffens en Bressan, om de buit over te laden. De rijkswachters schrikken zich een aap als ze de BMW van naderbij bekijken. Het blijkt dat de wagen compleet werd omgebouwd: dat er een speciaal contact werd aangebracht in het handschoenkastje, zonder sleutel, dat de achterbank eruit verwijderd is, dat er een opening is aangebracht tussen de passagierszetel en de koffer en dat de koffer van binnenuit geopend kan worden.

Daders » Bende De Staerke

14

(134 replies, posted in Andere Personen)

De man die zijn vriendin in stukken snijdt

In 1985 pleegde de Bende drie overvallen. Telkens werden filialen van Delhaize geviseerd. Nog steeds is onduidelijk waarom het uitgerekend Delhaize was. De speurders onderzochten of het bedrijf Delhaize zelf mogelijk het slachtoffer was van een afpersing. Onder meer werd gedacht aan een afpersing door de maffia op het Amerikaanse filiaal Food Lion. Deze hypothese werd snel verlaten. Maar er was nog een denkspoor, mogelijk werd niet het bedrijf zelf maar twee van de toenmalige bestuurders gechanteerd.

In april 1984 wordt aan een uitrit van de E19 een koffer gevonden die toebehoorde aan Claude Dubois, een man die ervan verdacht werd zijn vriendin te hebben vermoord en in stukken gesneden in de Maas te hebben gegooid. In de koffer: twee vuurwapens, een aantal gestolen identiteitskaarten en een stukje papier dat verwijst naar een bestuurder van Delhaize en zijn geschatte vermogen van 1,25 miljard frank (31 miljoen euro). Dubois is geen onbekende in het Brusselse zakenmilieu. Het is een man met rechtse sympathieën.

Meer » Claude Dubois | Afpersing

15

(42 replies, posted in Andere Personen)

Schuldig, maar niet veroordeeld

In Vlaamse rechtszalen is de voorbije jaren heel wat afgefilosofeerd over de invulling van het begrip wettige zelfverdediging. Daar had de 14de kamer van de correctionele rechtbank in Luik op 23 juni 1999 minder moeite mee, toen ze moest oordelen over Anne Mariage. De vrouw stond, rijkelijk laat, terecht voor de moord op haar man, in de vroege ochtend van 12 juli 1991. Het onderzoek was al meer dan zes jaar rond. Het strafdossier had al die tijd stof liggen vergaren op het parket in Luik. Anne Mariage, die na de moord zelf de politie had verwittigd en bekentenissen had afgelegd, werd schuldig geacht, maar niet veroordeeld. Behalve vijf dagen voorarrest in juli 1991 kreeg ze geen enkele straf voor de moord op haar man. De rechtbank haalde twee redenen aan: "wettige zelfverdediging" en het feit dat de verdachte "onredelijk lang" op het vonnis had moeten wachten.

Haar man heette Claude Delperdange (43), was zaakvoerder van het bedrijf Zeus Computers en stond bekend als een geweldenaar en seksuele veelvraat. Hij zou zijn vrouw hebben verplicht tot deelname aan seksfuiven met enkele Luikse notabelen in hun villa in Esneux. Precies omdat ze het geweld en het misbruik niet meer kon verdragen had ze die ochtend na een zoveelste dispuut naar het jachtgeweer gegrepen. Of het echt zo gegaan is, is moeilijk te achterhalen. De rechtszaak speelde zich van begin tot eind achter gesloten deuren af. Als er al eens wat uitlekte, prikkelde dat meteen ieders verbeelding. Zoals toen Le Soir onthulde dat "een belangrijk iemand" aan die seksfuiven had deelgenomen. Nieuwe inzichten in onopgehelderde Belgische affaires komen de laatste tijd steeds vaker vanuit Parijs.

Een ploeg van de Franse zender Canal + strikte Nihoul begin 2000 tijdens research omtrent de zaak-Dutroux in een hotel met een verborgen camera. Hij vertelde met smaak doch off the record hoe in de marge van de moord op minister van Staat André Cools (PS) twee getuigen "uit de weg geruimd zijn in opdracht van ministers". Eén moord, aldus Nihoul, was achteraf door justitie getransformeerd in zelfmoord, in het andere geval had de echtgenote de klus geklaard, wetende dat justitie haar niets zou maken. Nihoul doelde daarmee overduidelijk op Delperdange.

Daders » Claude Delperdange

16

(143 replies, posted in Andere Personen)

De verklaringen van Lekeu

Begin maart 1989 publiceerde de Franstalige krant La Dernière Heure een interview met Martial Lekeu, een voormalige rijkswachter van de Brusselse BOB die in augustus 1984 in onduidelijke omstandigheden en met hulp van DEA-agent Frank Eaton België ontvlucht was en sindsdien, met een toeristenvisum dat slechts zes maanden geldig is, onder de valse naam David Adams in Orlando, in de Amerikaanse staat Florida, verblijft. Toen het effect van zijn onthullingen in La Dernière Heure was uitgedeind, volgde op 5 september 1989 een reeks nieuwe revelaties in het weekblad Panorama. In het eerste interview vertelde Lekeu aan journalist Gilbert Dupont dat hij eind jaren zeventig was toegetreden tot de Groep G, een op nazi-leest geschoeide parallelle geheime organisatie binnen de rijkswacht geleid door Francis Dossogne en Paul Latinus, de kopstukken van het Front de la Jeunesse.

Groep G zou staan voor 'Groupe d'Action Politique'. Andere bronnen spreken van 'Groupe de la Gendarmerie', naar analogie van de zusterorganisatie van Groep G in het leger, de Groep M, Groupe Militaire. Daarnaast bestonden er ook kernen aan de Université Libre de Bruxelles, bestaande uit kandidaat rijkswacht-officieren die criminologie studeerden aan deze universiteit, in de Koninklijke Militaire School, in het Mobiel Legioen, in de groep Dyane, in de drugssectie van de Brusselse BOB en in verschillende andere brigades van de rijkswacht.

Volgens speurders die anno 1989 enig inzicht proberen te krijgen op de omvang van deze extreem-rechtse infiltratie zouden er bij de rijkswacht minstens een zestigtal manschappen bij betrokken zijn. De organisatiestructuur van de Groep G bestond uit afzonderlijke cellen die van elkaars bestaan en werking niets afwisten. Er wordt dan ook toegegeven dat de infiltratie wellicht groter was dan de geraamde zestig manschappen. Naar eigen zeggen was Martial Lekeu gerekruteerd door Didier Miévis, een BOB'er die bij het Centraal Bureau voor Inlichtingen werkte en door Lekeu omschreven werd als de rekruteringsofficier van het Front bij de rijkswacht. Lekeu nam ook geregeld deel aan informele bijeenkomsten in het Brusselse 'Hotel de la Pompe' met commandant François van het NBD en Frank Eaton van de DEA.

Over de politieke gezindheid van de club liet Lekeu geen enkele twijfel: 'Toen ik bij de rijkswacht kwam, werd ik een overtuigde fascist. Bij de groep Dyane leerde ik mensen kennen die er dezelfde opvattingen op nahielden als ik. We groeten elkaar zoals de nazi's. Telkens we in de kantine of in de gangen van het BOB-gebouw aan de Leuvense weg onze hakken tegen elkaar klikten, hoorden we anderen dat ook doen. Dat was een teken van samenhorigheid. We lachten om de migranten wier gezichten we in puin sloegen. Wanneer we meewerkten aan een of andere actie in een migrantenbuurt gingen we er keihard tegenaan. Ik vraag me nu af wat we zouden gedaan hebben als we op zo'n moment het bevel hadden gekregen om op die mensen te schieten. Als ik eraan terugdenk schaam ik me. Samen met een tiental andere rijkswachters luisterden we naar marsmuziek van de Waffen SS. Aan de muren hingen nazi-vlaggen.'

Volgens Lekeu werd door de Groep G en de Groep M vanaf 1975 gewerkt aan een plan tot staatsgreep. Die coup moest het orgelpunt zijn van een hele serie terreuracties en zou de macht in handen moeten spelen van het CEPIC. Lekeu in Panorama: 'Tijdens de bijeenkomsten van het Front werd een plan uitgewerkt om België te destabiliseren en klaar te stomen voor een autoritair regime. Dat plan bestond uit twee delen, een luik politiek terrorisme en een luik banditisme. Ik heb in het luik banditisme gewerkt. Ik was een van de specialisten die jonge kerels met rechtse trekken een opleiding moest geven, ze moest kneden tot een getrainde bende die tot alles bereid was. Daarna moest ik alle contact met hen verbreken zodat ze als zelfstandige groep konden voortbestaan en overvallen plegen, zonder dat ze beseffen dat ze deel uitmaakten van een uitgekiend complot.'

Nog steeds volgens Lekeu waren er veel meer van die groepen en zijn die vermoedelijk uitgegroeid tot de Bende van Nijvel. De ex-rijkswachter beweert ook dat hij de speurders van de BOB in Waver, belast met het onderzoek naar de Bende, in 1984 al had ingelicht. Voordien zou hij ook al een rapport over de extreem-rechtse infiltratie in de rijkswacht bezorgd hebben aan adjudant-chef Roger Tratsaert van de info-sectie van de Brusselse BOB.

Daders » Martial Lekeu

17

(301 replies, posted in Andere Personen)

De huiszoeking bij Bultot

Op 14 november werd aan het parket te Brussel gemeld dat Jean Bultot in zijn woonplaats in de gevangenis van Sint-Gillis wapens en munitie zou hebben verborgen. Bij een huiszoeking werden verschillende laders van vuurwapens, verscheidene honderden patronen en zes bussen buskruit ontdekt. Bultot gaf toe aan verschillende personen te hebben verkocht en zelf het merendeel van de bij hem gevonden patronen te hebben gefabriceerd. Er zij aangestipt dat Bultot een vurig wapenliefhebber was en in een schietclub aan 'practical shooting' deed.

Ten laste van de genaamde Bultot werd op 16 november 1985 een aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Kort na de arrestatie van Jean Bultot werd een huiszoeking verricht in zijn ambtswoning. Op dat moment belde een man aan, die zich legitimeerde als lid van de Staatsveiligheid. Hij vroeg de spullen te mogen doorlopen die in beslag werden genomen. Toen hij de aktetas van Bultot nam, die enkele documenten bevatte en aanstalte maakte ermee te verdwijnen, zeiden de speurders dat dat niet kon. Het kwam tot een hoogoplopende discussie, die zowat een half uur duurde. Toen trok de man van de Staatsveiligheid zijn dienstwapen en verdween met de aktetas ...

Lees meer » Jean Bultot

De getuigenis van een jogger

In mei '87 meldt een getuige zich bij de onderzoeksgroep in Charleroi. De getuige wordt in het proces-verbaal van het verhoor niet bij naam genoemd. De man bestierf het immers van de angst. Hij wordt door de verbalisant omschreven als iemand die de indruk geeft geloofwaardig te zijn en als iemand die dagelijks tot tweemaal toe zijn geliefkoosde hobby beoefent, joggen. De 'jogger' verklaart dat hij een foto zag van Jean Bultot in La Dernière Heure van 1 juli 1986 en dat hij hem formeel identificeerde als de man die zich herhaaldelijk, 7 à 8 maal, aan de benzinepompen van de Colruyt ophield in de periode voor de overval in Nijvel. De dag van de feiten zag hij opnieuw dezelfde man op dezelfde plaats.

De jogger vertelt er nog bij wat hij dacht: 'Tiens, dat is zo iemand als ik, die buiten op zijn vrouw wacht op het moment dat zij in het warenhuis de inkopen doet.' Volgens de jogger gaat het om Bultot, ondanks het feit dat de man een naar beneden gekrulde snor droeg en lang gegolfd haar, wellicht een pruik. De man verplaatste zich, volgens de jogger, de dag van de feiten in een witte Mercedes. Bij andere gelegenheden zag hij een rode wagen, die telkens halt hield voor een eetgelegenheid in de onmiddellijke omgeving van de Colruyt. Men legt de man andere foto's voor. Telkens opnieuw duidt hij Bultot aan als de persoon die tijdens de nacht van 16 op 17 september 1983 aanwezig was op de Colruytparking.

Lees meer » Jean Bultot

18

(16 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Op 13 juni 1996 keurde de Kamer van volksvertegenwoordigers de oprichting goed van een tweede parlementaire onderzoekscommissie in verband met de bloedige aanslagen van de Bende van Nijvel uit de jaren tachtig, vandaag nog steeds onopgelost. Op 14 oktober 1997 legde de commissie haar verslag neer. Een deel van het tweede bendeonderzoek betrof het verschijnsel van de 'Roze Balletten', vormen van groepsex waaraan prominenten uit de politiek, de zakenwereld en de magistratuur deelnamen.

De commissie hecht niet veel of zelfs geen geloof aan de hypothese waarbij de overvallen van de Bende van Nijvel met het verschijnsel van de roze balletten te maken zou hebben. Het bestaan van de roze balletten werd wel bevestigd, al voegt het verslag er snel aan toe dat er geen aanwijzingen zijn dat er ook minderjarigen bij waren betrokken. Niets strafbaars aan de hand dus.

Maar het verslag gaat verder. 'Bovendien zijn vaststellingen in verband met de wijze waarop een aantal zedendossiers zijn behandeld, van die aard dat bescherming niet kan worden uitgesloten.' Het rapport citeert de 'niet-uitputting van alle onderzoeksmogelijkheden ten aanzien van het blootgelegde netwerk, de olympische snelheid waarmee het dossier van luxecallgirl Montaricourt werd afgewikkeld, de afzonderlijke behandeling en snelle seponering van het analoge dossier Fortunato Israel, haar relaties met bepaalde personen en vooral ook de verdwijning van een aantal overtuigingsstukken die bij de huiszoeking werden meegenomen, waaronder een 'plan de table' en een agenda met namen van vooraanstaande personen'.

Belangrijk is dat onder de 'bepaalde personen' waarmee Fortunato Israel relaties had, zowel een hooggeplaatst militair, een beruchte wapenhandelaar, een toppoliticus, als een lid van de koninklijke familie zouden zijn. Van deze laatste zouden naam, verblijfplaats en 'call-nummer' een intrigerend A-B-C notitie in de agenda vormen. Maar de Bendecommissie kon de zoekgeraakte bladzijde niet terugvinden. Bovendien verhindert artikel 88 van de grondwet een gerechtelijk of parlementair onderzoek naar de betrokkene toe.

Op 14 april verklaart senator Hugo Coveliers voor de Senaatscommissie die een onderzoek voert naar de Bende van Nijvel: 'Door die enkele onbetrouwbare magistraten niet te willen ontmaskeren heeft men de reputatie van de hele magistratuur besmeurd. In Italië heeft men het netwerk achter aanslag in Bologna pas kunnen ontrafelen nadat men gezocht heeft naar de willens en wetens gepleegde procedurefouten. Wie ligt aan de basis van de overdracht van het instructiedossier omtrent de moordbende? Ik denk dat het antwoord op deze vraag essentieel is om opheldering te brengen in het dossier van de bloedige aanslagen in Waals-Brabant.'

Onderzoek » Bendecommissie II

19

(9 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Op 24 maart 1988 nam de kamercommissie van Justitie een wetsvoorstel aan dat op 2 februari door de Vlaamse socialist Luc Van den Bossche was ingediend. Het voorstel kreeg een zeer lange titel en een bijzonder korte toelichting mee. De gevolgen van dit voorstel en het aannemen ervan zouden indrukwekkend en enigszins beslissend worden voor de justitie in België.

De volledige titel van het voorstel luidde: 'Voorstel tot instelling van een onderzoekscommissie belast met het onderzoek naar het bestaan van een of meerdere groeperingen die er op gericht zijn onze democratische instellingen te ontwrichten of de werking ervan te destabiliseren, de betrokkenheid van deze groeperingen bij recente zware misdaden, ondermeer bij deze toegeschreven aan de zogenaamde Bende van Nijvel en de wijze waarop de onderzoeken naar deze misdaden worden gevoerd.'

Na lange debatten in de kamer en een wijziging van de titel, kon op 24 mei de eerste bendecommissie van start gaan. De commissie heeft over twee jaar 187 vergaderingen gewijd aan de uitvoering van dit onderzoek en heeft 118 getuigen verhoord. In haar eindrapport zal de commissie bevestigen dat er 'duistere machten' aanwezig waren in de onderzoeken.

Onderzoek » Bendecommissie I

20

(138 replies, posted in Onderzoeksdaden)

De nieuwe Bende-theorie: vergeet alle vorige theorieën

Het dossier van de Bende van Nijvel, die in de jaren tachtig 28 mensen ombracht, is als een doolhof: hoe langer je erin rondloopt, hoe verder je verdwaalt. De speurders van de Cel Waals-Brabant hebben onlangs voor een nieuwe aanpak gekozen. Ze gingen hun licht opsteken bij twee zogeheten profilers, specialisten in de sinds de film The Silence of the Lambs vrij algemeen aanvaarde techniek om seriemoordenaars via psychologische profielen te identificeren.

Begin september 2002 deden de onderzoeksrechters Jean-Claude Lacroix en Jean-Pol Raynal een beroep op twee specialisten. De twee profilers zijn autoriteiten in hun domein. De eerste is een ex-militair: generaal Louis Crocq. Hij is een ex-legerpsychiater van het Franse ministerie van Landverdediging en doceert aan de Universiteit van Parijs V. Nummer twee, Jean-Pierre Bouchard, is doctor in de psychologie en therapeut bij de Unité de Malades Difficiles in het zuidwesten van Frankrijk. Hij is een bekende figuur in het wereldje van de specialisten in de criminele psychologie en ook een regelmatige gast in Franse televisiepanels.

De twee Franse experts konden in het Bende-onderzoek met een schone lei beginnen. Ze kenden de zaak niet of nauwelijks en waren niet op de hoogte van de vele speculaties over de motieven en het profiel van de Brabantse doders. Bouchard en Crocq beperkten hun analyse met opzet tot de manier van werken van de doders, de plaatsen van de misdaden en de getuigenissen van de slachtoffers die de moordpartijen overleefden. Ze zochten naar verbanden tussen het gedrag van de moordenaars en de robotfoto's waarover de CWB beschikt. Hun eindrapport is er nog niet, maar volgens onze informatie wijken hun conclusies een heel eind af van de hypothesen die België de voorbije twee decennia bezighielden.

Onderzoek » Cel Waals Brabant