In de boeken van Bouten is dan weer sprake van een streep die enkel over het dak van de auto liep. Iemand op het forum reageerde daar toen op met de opmerking dat het destijds in bepaalde stoere (jongeren)kringen gebruikelijk was om een gekleurde streep op het dak te hebben (over de hele auto zou niet gemogen hebben, juist om verwarring met politie- en rijkswachtauto’s te vermijden).
Als je al die elementen naast elkaar legt, dan krijg ik toch sterk de indruk dat die Lambert helemaal niet probeerde om bewust als een valse rijkswachter over te komen, maar dat men dat er van gemaakt heeft, aangedikt met gegevens als ‘hij had een zwaailicht en een radioantenne’, waarvan ik steeds meer vermoed dat die gewoon verzonnen werden.
En dat hij door het spervuur van de daders zou gereden hebben, maar opvallend genoeg gespaard werd, klinkt heel verdacht, maar ook redelijk ongeloofwaardig. Ik schat de kans groter in dat hij ofwel pas na de schietpartij aankwam of al aan de Diable Amoureux was voor de daders daar passeerden. En als hij daar een meisje had werken, dan had hij een plausibele reden om daar te zijn.
En inderdaad, dat we een jaar eerder de roofmoord op Zwarts hadden (en ook de beroving van een geldkoerier in Mechelen), waarbij telkens sprake was van valse rijkswachters, zal zeker geholpen hebben bij het verspreiden en aannemen van dit - in mijn ogen - dwaalspoor. Het sloot bovendien naadloos aan bij de populaire complottheorie dat Fourez en Dewit naar de Colruyt gelokt waren en dus geen toevallige slachtoffers waren. Een theorie die Philippe De Staerke, als ik me niet vergis, gretig bevestigde. Wat toch ook een serieuze alarmbel zou moeten doen afgaan over de geloofwaardigheid van die theorie.
Maar de bewijzen (de tankkaart, de manier waarop F&D om het leven kwamen), zoals Xenophon al terecht opmerkte, wijzen niet op een politie-escorte en geplande dubbele moord, maar eerder op betrapping, paniek en improvisatie. En daar heb je geen valse rijkswachtauto voor nodig.