De federale politie heeft gisterochtend Marcel Habran (72), peetvader van het Luikse banditismemilieu, en zijn Brusselse metgezel Jean Renson (65) samen met nog zes andere verdachten opgepakt. Dat gebeurde in een onderzoek naar een reeks van zware overvallen op geldtransporten waarbij in de loop van de jaren '90 minstens twee doden vielen. Habran werd 's avonds aangehouden.
De voor zijn leeftijd opvallend fitte Marcel Habran rook klaarblijkelijk onraad. Toen de speurders gisteren bij het krieken van de dag aanbelden, was hij geenszins verrast. De peetvader van het Luikse banditismemilieu had een indrukwekkende reistas klaargezet omdat hij er vrijwel zeker van was dat hij 's avonds niet naar huis zou terugkeren. Wat inderdaad ook gebeurde, ook al heeft iedereen het raden naar zijn informatiebron.
Voor de Luikse speurders is het nu alles of niets. Drie jaar geleden stuurden zij Marcel Habran, Jean Renson en de meeste van de gisteren opnieuw opgepakte gangsters al voor dezelfde reeks van overvallen naar de cel. Een bloedige reeks overvallen, dat moet gezegd. In 1998 werd een Brink's-Ziegler geldtransport op de E40 in Borgworm klemgereden. De overvallers gingen wild tekeer. Twee geldkoeriers schoten er het leven bij in. De buit bedroeg ongeveer 15 miljoen euro.
Toen Marcel Habran daar in 2002 voor werd opgepakt, was dat op aangeven van een ,,beschermd getuige'', een primeur in ons land waarbij deze persoon op basis van een nieuwe wet in ruil voor zijn verklaringen mocht rekenen op een speciale politiebegeleiding. Deze persoon verklaarde dat Habran in een auto achteraan het overvalcommando reed om kraaienpoten uit te strooien om achtervolgers het nakijken te geven. Tot dusver konden de speurders de aanwezigheid van Habran op de moordende overval niet bewijzen.
Maar de schaduw van de Luikse peetvader zweefde volgens de onderzoekers ook over zes brutale overvallen die in 2000 in het Groothertogdom Luxemburg werden gepleegd. Daaronder de kraak in het magazijn van de beveiligingsfirma Brink's-Ziegler. De daders gingen in dit heilige der heilige tijdens een weekend met 15 miljoen euro buit lopen.
Daarnaast werden een poging tot diefstal in een warenhuis Auchan in Kirchberg en een overval op de luchthaven van het Luxemburgse Findel op 9 oktober 2000 met bijna 2 miljoen euro buit eveneens op naam van de bende-Habran geschreven. Bij dat laatste wapenfeit werden een geldkoerier, een bagageman en twee andere personen gewond. Koenraad Spitaels, een vriend van Marcel Habran, werd in Luxemburg tot 20 jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in deze overval. Niet alleen ontkent hij de zaak, hij houdt ook de lippen stijf op elkaar over mogelijke mededaders.
En dan is er ook een reeks van moorden en verdwijningen in kringen rond Marcel Habran. Volgens Luikse speurders houdt iemand om een geheimzinnige reden al enige tijd grote schoonmaak in het Luikse gangstermilieu. Toen Serge Pierrin en vooral Léopold Maréchal vorig jaar werden neergeknald, keek iedereen naar peetvader Habran. Het gerucht deed de ronde dat iemand een moordcontract met 25.000 euro prijzengeld op het hoofd van Habran had gezet om de ouwe uit de weg te ruimen. Tot dusver is dat niet gelukt.
Hoe dan ook moest het gerecht Habran na meer dan een jaar voorlopige hechtenis opnieuw vrijlaten bij gebrek aan bewijsmateriaal. Dat hij gisteren opnieuw in de boeien geklonken werd, wijst erop dat het onderzoek over nieuwe aanwijzingen beschikt. Met de aanhouding van Habran en zijn kompaan Renson geven de speurders duidelijk te kennen dat zij zeker van hun stuk zijn. Het zou hoofdzakelijk gaan om het gebruik van de bankkaart van Habran op het ogenblik van een van de overvallen. De kaart zou Habran kilometers ver van de plaats van de overval lokaliseren. De speurders denken echter dat iemand anders dan Habran de kaart gebruikte. Makkelijk wordt het voor de speurders niet. Zij beseffen dat beide oudgedienden nooit uit de biecht zullen klappen.