Hipa, ik ben al zeer blij dat de namen kloppen. Dat is toch al iets om van te vertrekken. En dan zijn er toch al minstens 3 mensen die dezelfde namen genoemd hebben. Waaruit we waarschijnlijk ook kunnen concluderen dat Lucien niet loog en niet gek was. Maar Michel ging nog een stapje verder, in zijn post staat:
"Mais des enquêteurs ont acquis la certitude que ce hangar avait abrité un moment la Gti et les armes des tueurs."
(Vrij vertaald: De speurders hadden de zekerheid dat in deze loods op een bepaald moment de GTI en de wapens van de daders
stonden.)Vraag, over welke speurders spreekt Michel? (Ik vermoed GP.) En dan:
"suite n'a vraiment été donnée vu que le dossier sera transmis de Termonde à Charleroi."
Er is dus geen verder gevolg gegeven of dit spoor is niet verder onderzocht aangezien het dossier van Dendermonde naar Charleroi
werd overgeheveld. Op dit moment begin ik mij de vraag te stellen of Ronquières een valstrik was om het dossier van Dendermonde naar Charleroi te krijgen (twee vliegen in eén ... dwaalspoor). Eigenlijk zou ik zeer graag de reden kennen waarom de huidige cel vond dat dit spoor niet verder onderzocht diende te worden.Als men ons mag komen vertellen dat Bonkoffsky niet de reus was dan mag men ons toch ook vertellen waarom dit spoor niet verder onderzocht moet worden? Dit geeft de indruk dat het geheim van het onderzoek alleen een geheim is wanneer het hun goed uitkomt. Maar goed, voor elke deur die dichtslaat zijn er twee die opengaan.
Stel dat een aantal forumleden deze piste onderzocht hebben, dan staat het deze amateurspeurders vrij de resultaten van deze speurtocht op het forum te smijten onder de noemer "vals spoor". Namen noemen mag niet maar daar is een mouw aan te passen.
Overijse en omgeving ... go for it!
Interessante inbreng.
Waarom wordt de vondst (in het kanaal Brussel-Charleroi, bij Ronquières) van een zak gevuld met (onderdelen van) wapens, munitie en andere zaken die aan de (Bende-)overvallen kunnen worden gelinkt, door menigeen als een (mogelijk) dwaalspoor beschouwd? Ik ben zo vrij om hier te beweren dat de vondst daarvan een schitterend spoor is, dat nog steeds zou kunnen leiden naar (in)direct aan de (Bende-)overvallen te koppelen verdachten of - nog beter - daders. Sterker nog, in de context van de (Bende)zaak (in zijn geheel), vind ik het nogal gênant om van een 'dwaalspoor' te spreken, zelfs indien wordt uitgegaan van de premisse dat het bedoeling was van de verdachten/daders/(mede)plegers/medeplichtigen, die de betreffende zak met inhoud in dat kanaal hebben gedropt, om dezen en genen op een dwaalspoor te brengen. Als speurder zou ik dan denken: voor zover dát toen door jullie hoofd zou kunnen zijn geschoten, wat ik voor kennisgeving aanneem, is mijn perceptie dat deze vondst mij zeker verder zal kunnen helpen om het mysterie (deels) op te lossen.
Voornoemde vondst is gedaan op 06-11-1986, terwijl Troch pas in het najaar van 1991 - bijna vijf jaar later - werd ontheven uit zijn functie als onderzoeksrechter, weshalve ik over die boeg geen verband zie tussen die vondst en het aan Troch gegeven congé.
Dit klemt te meer, omdat het toch écht de Kamer van Inbeschuldigingstelling te Gent was, die het door het parket van Dendermonde(!) ingediende beroep tegen de beschikking van de raadkamer in de rechtbank van Dendermonde, om Troch te handhaven als onderzoeksrechter, gegrond had verklaard. Of het toenmalige hoofd van het parket - dus ook het parket in Dendermonde -, minister van Justitie Melchior Wathelet daar (uitdrukkelijk) op heeft aangestuurd, is mij onbekend, hoewel hij al in juni 1990 (bron?) '(informeel?) zou hebben getekend' voor het ontslag van Troch als onderzoeksrechter, wat mij wel bevreemdt, omdat het toch echt een hogere rechtbank - de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling (K.I.), rechtsprekend in beroep - was die heeft beslist dat Troch als onderzoeksrechter moest opzouten. Aldus wijs ik de Gentse K.I. en zeker niet minister Wathelet aan als verantwoordelijke of ultieme beslisser in dezen, aangezien die K.I. als onafhankelijk rechtscollege niet haar oren hoefde te laten hangen naar het Dendermondse parket, dat al dan niet in commissie met haar baas Wathelet van Troch afwilde.
Bovendien heeft Troch zelf beweerd dat zijn ontslag als onderzoeksrechter (van de Delta-cel te Dendermonde) erin zat, omdat 'men bang was dat hij andere potjes (lees: zaken die niet direct (of per se) iets te maken hadden met de Bende van Nijvel) zou opentrekken'. Over valstrikken gesproken...
» Nieuws