Serge Detienne, alias "Serge d'Ostende". Sinds de jaren '70 bevriend met Michel Piro. Hijwam regelmatig in Michel Piro zijn restaurant in Nalinnes en hij at gratis. In december ’70 werd Detienne na een gewapende overval in het Parijse aangehouden
Belg veroordeeld te Frankfurt
Het Hof van Beroep van Frankfurt heeft vrijdag de uitspraak bekrachtigd van de boetstraffelijke rechtbank die Joseph Fabry, een handelaar uit Charleroi, wegens handel in verdovende middelen veroordeeld had tot 2 jaar gevangenisstraf en een boete van 3.000 D.M. De twee medeplichtigen van Fabry werden vrijgesproken. Het zijn Abel Durveau en Serge Detienne, die respectievelijk tot 2 jaar en 15 maanden gevangenisstraf waren veroordeeld. Hun invrijheidstelling werd bevolen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Juni 1970
Belg wil hongerstaking houden in Franse gevangenis
In “Le Journal et Indépendance” van dinsdag wordt bericht dat de Belg Serge Detienne reeds dertien maanden in een gevangenis nabij Parijs opgesloten zit, zonder dat een datum voor zijn proces is vastgesteld.
Serge Detienne is afkomstig uit Châtelineau. Hij is catcher van beroep. Hij was in oktober 1969 bij een drugzaak betrokken, werd zeven maanden later te Frankfurt opgesloten en na de bekentenissen van de voornaamste betichte vrijgelaten. Daarna hij hij zijn werkzaamheden als catcher hervat en reisde hij heel Europa door vooraleer zich in Parijs te vestigen.
In december ’70 werd Detienne na een gewapende overval in het Parijse aangehouden en in de “Couloir des Dangereux” in de gevangenis te Fresnes opgesloten.
Overval
Steeds volgens het blad zou Detienne in december 1970 de auto van een vriend aan twee van zijn kennissen hebben geleend. Enkele dagen later zou die auto gebruikt worden voor een roofoverval te Aubervillers. De boeven werden aangehouden, maar de politie trok onmiddellijk het spoor door tot Serge Detienne, die werd aangehouden op beschuldiging van medeplichtigheid aan diefstal. Op 21 december kwam hij in de gevangenis nabij Parijs terecht.
Hij zit in een cel van 2 bij 4 meter. Een keer per dag mag hij die voor een wandeling van een uur verlaten. Alle lectuur, bezoek, werk of tabak wordt hem verboden. Hij mag met niemand spreken, zelfs niet met zijn cipier. Zijn briefwisseling wordt gecensureerd. Een keer per maand mag hij zich even met zijn advocaat onderhouden. Reeds vier keer vroeg hij in voorlopige vrijheid te worden gesteld. Aan zijn advocaat, Mr. Georges Bideau, verklaarde hij een hongerstaking te zullen houden.
Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Januari 1972