191

(72 replies, posted in Bewijsstukken)

Ik begrijp van diverse filmpjes dat je de snede onder de hagellading moet maken. Volgens dit YouTube-filmpje, van dezelfde makers, zou een magnum-load niet zo geschikt zijn voor een cutshell. Men zou hem zeer laag moeten insnijden omdat er meer hagel in het patroon zit. De ingesneden bende-patronen die we hier zien hebben de snede zo ongeveer in het midden van het patroon zitten waardoor dan een gedeelte van de hagel niet met de cutshell zou meevliegen.

Ook vraag ik steeds meer af of de insnedes die de Bende van Nijvel maakten wel afdoende zijn om het voorste stuk huls af te scheuren. De insnedes die men in de diverse filmpjes maakt zijn toch echt steeds netjes horizontaal en geheel rondom met een overlapping. Er is slechts een variant op door het patroon rondom te perforeren met de punt van het mes.

DeadBetterBox wrote:

alsof er hier een nauwe groep van enkele hagelbollen is ingeslagen.


Onmogelijk gezien de afstand van de schutter. Andere schoten van die avond die van veel dichterbij een ander voertuig raakten laten duidelijk inslagen van 12 hagelbollen zien over een vlek van zo'n 30 cm doorsnede, en in andere gevallen inslagen van "plomb 0" die over een nog grotere doorsnee ingeslagen zijn. Bedenk, het kofferdeksel van een Mercedes is bijna verticaal maar leunt een beetje achterover als hij openstaat. Door de manier van scharnieren komt de klep ook omhoog, hetgeen dit schot op ongeveer schouderhoogte plaatst en in een iets neerwaartse baan. Door de klap van het schot veerde het kofferdeksel waarschijnlijk mee en sloeg het misschien zelfs wel dicht.

192

(72 replies, posted in Bewijsstukken)

Robert French wrote:

Deze magnum patronen zijn van Browning

Het betreft hier Remington patronen (in hun typische groene kleur). Er is bekend dat in Ronquiéres o.a. 23 patronen van het type "Remington .12 3 inch Magnum" zijn gevonden en we zien 23 groene patronen van 3 inch magnum op deze nieuwe foto.

Wat betreft de inkepingen heb je me wel wat aan het peinzen gezet, ik ging (en ga) er ook altijd van uit dat het hier "cutshells" betreft, echter bij een cutshell snij je helemaal rondom met een kleine overlapping. Zie » LiveLeak (Redneck-warning! big_smile). De op die foto getoonde inkepingen lijken slordiger, schuiner en korter te zijn dan die in het cutshell-filmpje, en dus niet helemaal rondom met overlap.

Toch ook een vraagje aan de leden. Deze inslag is in de Mercedes van Jacques Fourez. De wagen werd achter de Colruyt getroffen vanaf linksvoor en op een afstand van pak 'm beet een metertje of 15  (de positie van Rg-2) terwijl de kofferbak open stond. Zou het hier dan een cutshell betreffen?

https://lh4.googleusercontent.com/-azbfr3cIgR8/TcBBDUXmtYI/AAAAAAAAClA/UZWf0B7yJrE/s567/Nijvel%2520Mercedes%25201.JPG

193

(133 replies, posted in 1983)

the end wrote:

Van Camp is onder andere ook met een nekschot afgemaakt, beiden waren niet opslag dood en hebben een doodstrijd gehad. Het is wreed en onprofessioneel. Het valt op dat er een verschillende patroon inzit op de wijze hoe men de slachtoffers afmaakt, soms word in het hoofd geschoten oog, of nek. Ik vind de gelijkenissen tussen Halle en van Camp treffend en zelfs Aalst. Ook was de dader in Halle groot en had blauwe ogen.

Walter Verstappen werd afgevoerd naar het Leopoldspark-ziekenhuis in Etterbeek. Daar zou hij volgens mijn informatie 2 dagen later, op 5 maart 1983 zijn overleden op 33-jarige leeftijd. In hoeverre de informatie klopt over een schot door de nek/hals is moeilijk te bepalen. Dit soort informatie uit de pers blijft altijd twijfelachtig, de website van CBW zegt dat het slachtoffer werd gevonden met een kogel in het hoofd. Zo ligt ook het verhaal over een nekschot bij Van Camp iets anders.

Jacques Van Camp werd door één kogel 7.65 geraakt achter en onder het rechteroor, de kogel is vervolgens links van het voorhoofd naar buiten gegaan waarbij de basis van de schedel werd verbrijzeld. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis van Ottignies gebracht waar hij om 4:50 overleed zonder nog bij bewustzijn te zijn gekomen. M.a.w. Van Camp werd niet door zijn nek/hals geschoten maar door zijn hersenen.

Wat betreft Halle ontbreekt ons ook een nauwkeurige beschrijving van de kogelbaan. Voor wie zich in dit soort materie verdiept, zijn er in meer of mindere mate patronen zichtbaar bij bepaalde moorden/wapens . Dit soort info is echter niet zo veel voorhanden en men moet ook beseffen dat een onderwerp als de verwondingen van de slachtoffers een wat ernstiger en wellicht gevoeliger onderwerp is waarbij de nodige voorzichtigheid op zijn plaats is.

Wat betreft overeenkomsten tussen Van Camp en Verstappen, ander wapen, geen info (natuurlijk wél in het dossier) of de kogel op identieke het hoofd van het slachtoffer trof, geen beschrijving van de dader in Ohain die er uitsluitsel over geeft of dit dezelfde dader kan zijn als in Halle (type Reus, blond en blauwe ogen). En of het hier "hulpjes" zou betreffen, dat zou ik ook niet zeggen. Het kunnen andere daders zijn geweest maar een Bende van Nijvel-moordenaar is wat anders dan een hulpje (autodief o.i.d.).

Robert French wrote:

Wat ook, de echte keuze van en professional valt niet alleen over het kaliber, maar welke kop men kiest. Lood, volmantel, spits, ... geven elk een andere wonde of uitkomst bij het indringen en verlaten van de massa. Zo uit het hoofd weet ik wel nog enkele, maar dit moet ik ergens terug opzoeken. In ieder geval, cal & grain + kop = verwachtbare schade verzekeren.

Nieuw topic » Gebruikte munitie

194

(48 replies, posted in Bewijsstukken)

Quotes uit het onderwerp » Munitiedoos Rottweill

Herr Flick wrote:

Tussen de hierboven opgenoemde munitie is er wel een soort die opvalt, dat is de .22 zimmer, dat is een sport munitie die gebruikt wordt voor 10 meter kogel karabijn. .22 zimmer SWR is onder sportschutters dan ook weer heel gekend. En tot '92 vrij verkrijgbaar, vanaf dan geldt er een registratieplicht.

Waarom is die nu bijzonder, het gaat om kogels met een gereduceerde lading, om te voorkomen dat het projectiel terugkomt naar de schutter. 10 meter is relatief kort voor een geweer. Het nadeel is dat deze kogels niet genoeg energie leveren om de slede terug te laten glijden in een semi automatisch wapen. Het grote voordeel is echter dat het veel minder lawaai maakt dan een standaard .22 of een high speed .22

Boemerang wrote:

Om ongewenste richochets te voorkomen is Zimmer-munitie dus zeg maar "Kamer-munitie", voor in kleinere ruimtes zoals bijvoorbeeld iemands slaapkamer of een taxi? Is het daarom misschien ook nodig om wat meer kogels in iemand zijn hoofd te schieten, omdat ze wat minder kracht hebben?.

Herr Flick wrote:

Dat zou ik wel durven zeggen ja. Als je munitie gaat bespreken zijn een aantal zaken belangrijk:

1. De aanvangssnelheid van de kogel, in m/sec
2. De omvang/gewicht van de kogel (in grains)

Een .22 kogel heeft een laag gewicht en een normale snelheid, meestal supersonisch, van meer dan 365 m/sec dus. Een high speed, gaat nog sneller, doorgaans hoe sneller het projectiel gaat, hoe dieper het kan penetreren, zelf als het om een kleine kogel gaat kan je nog een dodelijke penetratie kracht hebben.

Een highspeed .22 is, mits hij goed gericht wordt afgeschoten, over relatief grote afstand dodelijk.

Een zimmer is dus trager, wegens minder zware lading om richochets te voorkomen en ga je dus om zeker te zijn, meerdere kogels lossen in uw doel. Professionals doen dat trouwens sowieso, 2 schoten in het hoofd. Omdat Zimmer gereduceerd is, maakt het ook minder lawaai. Zet een demper op een .22 pistool steek er Zimmers in en je gaat zo goed als niks horen.

195

(48 replies, posted in Bewijsstukken)

Door de Bende van Nijvel gebruikte munitie

  • 0.22 LR RWS Zimmer

  • 0.22 LR RWS Standard

  • 0.22 LR REMINGTON Standard

  • 0.22 LR WINCHESTER Subsonic hollow point husch power.

Ter aanvulling, in Ronquiéres vond men:

  • 19 Patronen kal.22 Hollowpoint (met vermelding van de letter C of G)

  • 18 Patronen kal.22 Hollowpoint cartridges (met vermelding van de letter H)

  • 9 Patronen kal.22 (met vermelding van de letter R).

  • REMINGTON.45 ACP

  • GECO .45 ACP

  • FN LEGIA .12 Chevrotines met 9 ballen (witte kleur)

  • FN LEGIA .12 Chevrotines met 12 ballen (witte kleur)

  • WINCHESTER .12 Western X Super 3" Magnum (plomb 0) (rode kleur) Zeldzaam in België

  • REMINGTON .12 Express Power Piston Magnum (groene huls)

  • REMINGTON .12  3 inch Magnum (groene huls)

Bovendien zijn op foto's ook Slug-patronen te zien van zowel Legia als Remington. De .12 munitie heeft zijn eigen topics » Legia hulzen en Kogelhuls (Remington).

  • FN 7,65 (met paarse lak)

  • FN 7.65  B-81

  • SBP 7.65 (Sellier & Bellot)

  • WINCHESTER .38 SPL - metal piercing 150 gr.

  • .38 SPL-SFM

  • .38 SPL-CCI speer soft flat nose

Ter aanvulling, in Genval zou men hervulde .38 munitie hebben gebruikt.

  • REMINGTON 357 Magnum metal point

  • 357 WINCHESTER federal JSP of JSPH

  • FN 9mm OTAN met violet-kleurige zegellak

  • FN 9mm PARABELLUM uit 1954 (zeldzaam) en uit 1959

  • GEVELOT SFM (Societè Francaise de Munition) 9mm uit 1978 en zeldzaam in België

Ter aanvulling, Bij de dubbele overvallen op de Delhaizes van Eigenbrakel en Overijse zou de bende hebben geschoten met de FN 9mm Parabellum munitie uit 1959. Of er bij deze twee feiten ook nog andere 9mm-munitie werd gebruikt of dat er hervulde munitie werd gebruikt is mij vooralsnog onbekend.

In Aalst zou men hervulde 9mm-munitie hebben gebruikt. Er zou met Gevelot zijn geschoten maar een familielid zegt in de pers dat er verschillende kogels zaten in het machinepistool/geweer waarmee haar familieleden werden neergeschoten. Eddy Vos zei dat men in de grond in het Bos van Houssiére twee kogelkoppen van 9mm Parabellum vond op de plaats waar getuige Philippe C. de bende zag.

Zie ook » Gebruikte wapens | Gebruikte maskers | Gebruikte nummerplaten | Gebruikte wagens

196

(34 replies, posted in Bewijsstukken)

Merovinger wrote:

Boemerang, werden de riotguns niet voor de eerste maal gebruikt (echt mee geschoten ) in Temse?

Mero, het is ook een ballistische link in de "tweede graad" (2e graad = patronen van overeenkomstig kaliber, merk en type/ lotnummer, zoals bv ook de tientallen onafgevuurde hulzen die men in Ronquières vond. Of een hagelshot-inslag in een plafond of voertuig). Bij de Peugeot werd een patroon van cal.12 gevonden.

"Dans cette Peugeot 504 on retrouve une cartouche de chasse non tirée, à propos de laquelle un témoin du hold up de Genval affirme qu'il s'agit d'une cartouche identique à celle qu'il a vu tomber sur le parking du Delhaize de Genval et qu'un des auteurs du hold up a ramassée."

Bron: Colruyt-Nivelles doc

De replica van het CBW-schema toont deze link niet maar een ballistisch schema van CBW toont deze wel, echter heeft men bij deze link geen onderscheid gemaakt tussen Rg-1 en Rg-2. Een link met Genval wordt niet gegeven (betreft ook slechts een ooggetuigenis).

In de zaak Colruyt-Halle beschrijft CBW een dader met een geweer met korte loop en deze dader vuurt dit wapen ook af. Ook hier laat het ballistisch schema een link zien zonder onderscheid te maken tussen Riotgun-1 en Riotgun-2. Verdere gegevens over de aard van deze ballistische link zijn mij onbekend. In Temse identificeerde men het daar gebruikte wapen definitief als Riotgun-1.

In alle zaken daarna onderscheid men steeds de twee riotguns (behalve nog het schot op de Saab in Braine), maar het kan nog steeds zijn dat er bij de andere feiten gevonden tientallen .12-hulzen zich een paar hulzen bevinden die men ook niet definitief heeft kunnen toeschrijven aan een van de twee riotguns (het zou gaan om 2 identieke Winchesters).

Opmerkelijk is verder dat uit de quote van Colruyt-Nivelles doc blijkt dat tenminste één van de daders bij tenminste het feit-Genval zijn .12 hulzen weer opraapt en meeneemt. Het Colruyt Nivelles doc is uit 1984, het ballistisch schema dat in 2010 (en naar ik aanneem nu nog steeds) bij CBW aan de muur hangt komt uit 2001, er zal vast wel sprake zijn van voortschrijdend inzicht en wetenschappelijke vooruitgang (en meervoudige hercontrole van de ballistische verbanden).

Robert French wrote:

Kan je mij verwijzen, met een link naar een foto en informatie over deze cal16?

Robert, ik heb geen link of foto, en er is geen officiële uitlating, over het gebruik van een cal.16 door de Bende van Nijvel. Er is door de Bende van Nijvel (te Maubeuge) een geweer of karabijn met afgezaagde loop gebruikt dat men niet ballistisch heeft kunnen duiden. Gezien dat dit Rottweil-doosje (gevonden op 30-9-82) volgens jou van een cal.12 maar net zo goed ook van een cal.16 kan zijn, hou ik dus de mogelijkheid open dat dit onbekende geweer/karabijn van een cal.16 kan zijn (maar ook van cal.10 of toch cal.12, kalibers die de Bende van Nijvel ook gebruikte).

Merovinger wrote:

Robert, kan het zijn dat je ook deze munitiedozen toen aan Haemers hebt verkocht?

Doosje werd gevonden 30-9-1982. Robert ging elf maanden later in de winkel werken op 1-9-1983.

197

(34 replies, posted in Bewijsstukken)

Interessant Robert, er is bij Maubeuge een "onbekend wapen" gebruikt, CBW omschrijft het als "een geweer of karabijn met afgezaagde loop". Een Cal .16 is daarmee dus niet uitgesloten in deze beginperiode van de Bende van Nijvel. De 2 riotguns die de Bende van Nijvel gebruikte komen ballistisch gezien pas later (vanaf Plancenoit, 15-2-1983) in beeld.

Wat betreft het handschrift zou ik zeggen, mocht je je collega eens tegenkomen dan vraag hem eens of hij naar het handschrift op de foto wilt kijken.

Herr Flick en Geronimo, wat betreft het totaaloverzicht van de gebruikte munitie en de bespreking hiervan zal ik een dezer dagen eens een nieuw topic maken.

198

(41 replies, posted in Bewijsstukken)

Aan in beslag genomen of gevonden geweren geen gebrek in de bewijsstukken-kamer van CBW.

https://lh3.googleusercontent.com/-BUTwhmrjuPs/US1QD3_qXQI/AAAAAAAADJI/xXQcL4HXZ6s/s524/evidenceroom%25207.png

https://lh6.googleusercontent.com/-CrId9TY-Rf4/US1QCnziKgI/AAAAAAAADJA/1hL6G7NNyiA/s524/evidenceroom%25205.png

We zien enkele riotguns en enkele geweren (Fal?). Op een van de foto's zien we dat dat enkele van die wapens in 1988 in beslag zijn genomen/zijn gevonden. Elders in de ruimte (achter de geldkist van Aalst) ligt ook nog een riotgun. Op de onderste foto zie je nog net een doos met iets van een dozijn videobanden staan.

199

(72 replies, posted in Bewijsstukken)

Op deze Remington-hulzen staat: 3" MAG 2.

3" staat voor 3 Inch, MAG staat voor Magnum, wat is 2? Het OZ-getal? En ik begrijp ook niet helemaal waar dat OZ voor staat (ook wiki hielp me niet verder big_smile). Heeft een van de wapenkenners onder onze leden toevallig een 3"MAG 2-patroon in zijn collectie (op foto?). En valt er iets over te vertellen? Is het Turky-shot of Buck? Is het short of longe range?

200

(34 replies, posted in Bewijsstukken)

Ik denk niet dat dit schouderflappen of "onder de oksel" flappen met klitteband zijn. Ze zijn namelijk beide hetzelfde, met de bocht naar onder, en dus niet een spiegelbeeld van elkaar. Mocht er toch wel klitteband op de niet zichtbare zijde zitten dan zou dit moeten betekenen dat ieder van deze twee identieke flappen van een ander kogelvrij vest moeten komen.

Maar er is ook nog de kromme vorm, met de ongelijk rond uitlopende uiteindes. Als ik op internet door een paar honderd foto's van vesten scroll zie ik deze vorm enkel terug bij bepaalde types kogelvrije vesten die zijn uitgerust met een kraag. Als dit een in tweeën geknipte kraag zou zijn verklaart dat ook waarom hij met kevlar is bekleed.

Voor zover ik weet is er geen vrije info over of de vesten uit Temse waren uitgerust met kragen, enkel dat het om 2 groene en 5 blauwe vesten zou gaan. Op de foto's van de hoezen is niet goed te zien of daar (in de grootste hoes, is de rughoes) een sleuf voor deze kraag inzit of niet. Kijkend naar de foto waar de vesten zwart lijken (nat uit het kanaal) lijkt het een beetje of daar bovenaan een naad zit (?).