You are not logged in. Please login or register.
Active topics Unanswered topics
Contact
Heeft u een vraag of informatie over de Bende van Nijvel? Contacteer ons via »
info@bendevannijvel.com
Search options (Page 20 of 46)
Ik denk ook niet dat het dwaalsporen waren. Het was de bedoeling dat de gegevens die naar Bultot verwezen zouden verbranden. Ik denk niet dat het mogelijk is iets in brand te steken en te zorgen dat er een papier of foto niet verbrandt. Tenzij men er echt bij blijft, wat riskant is. Maar in Houssière (verbrande spullen na Overijse) is men alvast niet bij de verbrande spullen gebleven want het vuur was nog niet gedoofd toen het werd gevonden door een politieman.
Conclusie: Bultot kan meer weten.
Een aantal interessante afleidingen uit bovenstaande bijdragen. Op 21 januari 1983 is de Delhaize aan de George-Henrilaan in Woluwe overvallen. Op 28 januari 1983 werd de Peugeot gestolen die zou dienen voor de Bende van Nijvel-overval in Genval. Die overval had plaats op 11 februari 1983. Exact veertien dagen later volgt de overval in Ukkel. Alles op een vrijdag.
Ook interessant is volgende uitspraak: In elk geval was dat de eerste gewapende overval op een warenhuis in België. Het was de eerste keer dat een bende het gemunt had op de koffers en niet op de 'waren', en dat ze met geweld zijn binnengedrongen. Voordien waren gangsters dus tevreden met 'waren'. De buit die de Bende van Nijvel steeds binnenhaalde was dan toch groter dan die van hun overvallende voorgangers.
Niet te verwaarlozen info. Als het klopt wat in het bovenstaande bericht staat, namelijk dat de overval in Woluwe de allerleerste overval was op een warenhuis, dan is de kans groot dat het om de Bende van Nijvel gaat die drie weken later met zekerheid toesloeg in Genval.
Wat ook zou kunnen is dat de Bende van Nijvel zich inspireerde op die overval van drie weken vroeger om er zelf mee te beginnen. Maar is drie weken genoeg om die ommeslag te maken? Het vergt een heel andere techniek. Eerst supermarkt verkennen. Overvalwagen stelen. Beide kosten ietwat tijd. Dan de overval zelf: tegen het sluitingsuur een volle supermarkt binnenlopen, een heleboel mensen in bedwang houden, de geldkoffer zoeken en leegmaken, vluchten.
Als het de Bende van Nijvel niet was in Woluwe, dan moet ze bijna onmiddellijk na die eerste overval besloten hebben: dat willen wij ook doen.
Karel wrote:Maar waarom denk je van niet? Politiek kan ook politiek binnen een organisatie betekenen, denk ook aan het beschikbaar stellen van budgetten etc. smile En wat die verkeerde keuze betreft, dat kan je toch niet menen. smile Als de recherchechef van het onderzoeksteam aangeeft wat die wil hebben om de zaak op te kunnen lossen en er zijn geen andere alternatieven. Daarnaast ken je de zaak waar ik het over hebt überhaupt niet eens.
Allemaal gelukkig nieuwjaar. De zaak hoef ik niet te kennen want je hebt zelf aangegeven dat het om het budget draaide. Het beschikbaar stellen van budgetten is inderdaad politiek binnen een organisatie. Dat is juist het punt. Die Officier deed zijn werk maar hij deed het verkeerd. Bij de Bende van Nijvel gaat dat ook zo. Ik ben tegen de mening dat de speurders de zaak niet willen oplossen maar ik ben er wel van overtuigd dat ze meer kunnen doen.
Karel wrote:Dat is het grote probleem in de opsporing. Als de ondersteuning van bovenaf niet stabiel is, dan is de kans dat de zaak vastloopt heel groot. Hier in Nederland gebeurt dat helaas ook. Ik weet dat bij een grote moordzaak, het opsporingsteam en de betreffende recherchechef van de politie een DNA bevolkingsonderzoek wilde uitvoeren van alle bewoners binnen een bepaalde straal van de plaats delict. De Officier van Justitie (Openbaar Ministerie) die uiteindelijk de baas is, heeft dat destijds grondig tegengewerkt.
Ik weet dat een oud rijkswachter in een documentaire van 2 Vandaag zei dat er een goede kans was dat men heel dichtbij was in het Bende van Nijvel-onderzoek, maar dat elke keer van bovenaf er veel tegenstand was.
De vraag is wat 'van bovenaf' is en wat 'veel tegenstand'. De Officier van Justitie in Nederland maakt deel uit van het onderzoek. Wou de Officier van Justitie in die grote moordzaak iemand beschermen? Werd hij beïnvloed door de politiek? Ik denk het niet. Het gaat gewoon om het maken van de verkeerde keuzes.
DeadLetterBox wrote:Volgens mij hebben ze alle voor de hand liggende pistes uitgeboord in al die jaren. Geen speurdersteam zou het bij zo een grote zaak nalaten om de voor de hand liggende zaken na te gaan. Of het team dan weer de juiste ondersteuning en hulp kreeg van bovenaf is een ander verhaal
Dat klopt niet. Ze hebben niet genoeg gedaan met de bevindingen van Zucker. Bijvoorbeeld de piste van 'Eddy' hebben ze maar zeer oppervlakkig onderzocht.
Hebben ze Bely gevraagd om in een fotoboek te kijken om eventuele verdachten die vergezeld van De Staerke in zijn frituur waren aan te wijzen? Hebben ze De Staerke op de rooster gelegd om te weten wie de man was die hem vergezelde in de frituur in Vilvoorde? Ze hadden nochtans een drukkingsmiddel: een getuige verklaart dat De Staerke vergezeld was van de Killer. Een ideaal drukkingsmiddel. Het is niet verboden om vergezeld te zijn van de Killer als je niets met zijn misdaden te maken hebt, maar het is wel obstructie van het onderzoek als je weigert zijn naam te zeggen. Met andere woorden: ze hoeven De Staerke niet opnieuw in staat van beschuldiging te stellen, maar kunnen hem wel als getuige oppakken.
Hebben ze voldoende de huurders en onderhuurders nagetrokken van immo 2000 in Elsene waar het bloedspoor na Wavre werd gevonden? Hebben ze voldoende gedaan met het telefoontje naar de vrije radio in Aalst op 9 november 1985? Hebben ze voldoende de omgeving en de huizen van het bos van Houssière uitgekamd? In de jaren 2000 zijn ze op aangeven van bewoners uit de omgeving eens gaan kijken wie de eigenaar was van het afgebrande spookhuis. Is dat nog een moment om de eventuele schuilplaats van de Bende van Nijvel in 1985 te zoeken?
Je kan zo uren doorgaan, om te beginnen over getuigen die amper werden ondervraagd. Daar bestaan interviews van die het bewijzen.
Karel wrote:Ik denk dat je meer naar de feiten moet kijken. Wat hebben we per zaak. Wat hebben getuigen gezien, wat is er aan fysiek bewijsmateriaal. Wanneer is het gebeurt, waar, welke werkwijze, waarmee, wat is er precies gebeurt, e.d. .
Er bestaan verschillende technieken en elk is goed in de zijne. Je kunt via een achtergelaten wapen gaan zoeken naar een mogelijke eigenaar ervan of je kunt via een theorie een verdachte selecteren en die ontmaskeren door bvb DNA. Allebei evengoede technieken.
Karel wrote:Bekijk elke zaak apart en daarnaast de samenhang. Waaruit blijkt die samenhang, kogel sporen etc. Kunnen er zaken zijn die met de Bende samenhangen die bv. niet bekend zijn en waar blijkt dat uit.
En vervolgens bepaalde scenario's schetsen.
Een scenario schetsen is een theorie ontwikkelen. Niemand ontwikkelt een theorie zonder de zaak apart en daarnaast de samenhang te bekijken. Dat zou gek zijn.
Karel wrote:Herkomst sporen moet je altijd onderzoeken als er geen andere alternatieven zijn. Daarom verbaasde het mij dat over een opmerking van mij werd gezegd van die abonneehouders is zinloos om uit te zoeken. Het geeft toch wel bepaalde indruk. Want de Bende van Nijvel heeft voldoende herkomst sporen achtergelaten.
Ik vind ook dat je alles en dus zeker ook de herkomstsporen moet onderzoeken. Het zou zelfs een grove fout zijn als de speurders de abonneelijst uit die tijd niet hebben opgevraagd.
Interessante info. Wat Zucker meemaakt is wat ook Bely meemaakte en waarschijnlijk veel andere getuigen en waarnemers. De speurders nemen hen niet serieus genoeg en dat komt omdat de speurders niet serieus genoeg met de zaak bezig zijn. Ik denk niet dat zij in hun vrije tijd zoveel met de zaak bezig zijn als wij bijvoorbeeld. Ik denk dat de zaak met meer gemotiveerde speurders verder zou staan.
Ik geef een voorbeeld. Als speurder zou ik het Franstalige en Nederlandstalige forum over de zaak van a tot z doornemen. Daar worden soms heel waardevolle dingen geschreven die niet in het dossier staan. Duizend of meer mensen die meedenken, dat mag je niet verwaarlozen. Maar iemand als Eddy Vos haalt zijn neus op voor deze gewone-mensen-informatie.
Idem voor Zucker. Een profiler zorgt eens voor een andere invalshoek. Zij had toegang tot het dossier. Zij kan het ook niet zomaar oplossen. Maar een frisse kijk op de zaak kan mits men er gevolg aan geeft leiden tot een kettingreactie van ontdekkingen. Daarom is het godgeklaagd dat men niets doet met haar werk. Ik kan dat alleen verstaan als de speurderscel werkelijk onderbemand is.
Feit is dat alle verzamelde informatie er komt op basis van een of meerdere theorieën. We zoeken geen info over inbraakgolven in Kapellen boven Antwerpen in het jaar 1984 omdat die niet relevant is. We zoeken informatie over mogelijke vluchtwegen en bewegingen na Aalst op basis van een theorie. We gaan niet de bewegingen tijdens zijn jaren in vrijheid van de overigens gevaarlijke Jan Cauberghs na, maar wel die van Philippe De Staerke. Omdat we een theorie hebben over De Staerke die waarschijnlijk tien tegen een verkeerd is, maar die andere tien procent maken dat het toch de moeite waard is.
Informatie verzamelen en checken, een theorie lanceren en alle andere activiteiten op dit forum hebben altijd een belangrijke beperking. We kunnen er namelijk niets mee aanvangen. Het zijn alleen maar de speurders die met de info een theorie kunnen checken door oa mensen te ondervragen. Toch is het forum (en de verzamelde info en theorieën) niet nutteloos. De speurders lezen ook mee. Zo werd Bely pas ondervraagd na zijn getuigenis op het forum.
Posts found: 191 to 200 of 452