201

(351 replies, posted in Politiek & Business)

De piste dat het "een extraverte journalist met academische opleiding in de psychologie of filosofie die graag zwaarwichtige archaische taal gebruikt en spreekt met gravitas" is ga ik toch verlaten. De schrijfwijze van "Procureur Generaal" klopt niet met de persoon waaraan ik dacht. De unieke match op "de vuilste streken niet schuwen" zal dan toch toeval geweest zijn.

Het is toch iemand die begaan is met zowel journalisten als onderzoekers. De taal blijft me doen denken aan formele Vlaamse documenten uit de wereld van justitie. Ik denk nu eerder aan iemand uit de magistratuur. De nieuwe brief die vandaag gepost is in de nieuws sectie stuurt me toch eerder in deze richting.

202

(1,221 replies, posted in 1985)

Vermeulen wrote:

Goed geïnformeerd, goed voorbereid, goed georganiseerd, goed bewapend, goed beschermd, maar wel hun lot of werkwijze laten afhangen van de goodwill van een amateur plaatjesdraaier van een lokale piraatzender. Ben blij voor u dat u het 100% weet, maar ik durf dat niet stellen. 't komt misschien ooit uit als een dader bekent, laat het ons daar op houden.

Volledig mee akkoord Vermeulen. Het was puur cynisme. Dat is ook de visie die ik er over heb. Je verwijzing naar de CCC in je vorige uitleg zou idd de mede-inspiratie kunnen zijn voor dat soort cynisme. Of de Staerke wat treiteren ... Dat soort "existentiele afhankelijkheden" in de planning met zo een hoog risico op falen kan men echt niet riskeren. Zei men van De Staerke ook niet dat hij  nooit geen geweld gebruikte en alles zonder gewonden of doden deed ? als een soort "heilige" ... die te voet naar Scherpenheuvel gaat ... op bedevaart... naar zijn vriendinneke. wink

203

(351 replies, posted in Politiek & Business)

Ik heb in die folder dat ook zien staan. Net als nog wat andere metadata zoals de browser en besturingssyteem van de persoon. Ik vind daar momenteel niets verder over. Ook niet als ik zoek op "Brianon Lacron" of "Brian On Lacron 8" of "Bri Anon Lac Ron".

204

(351 replies, posted in Politiek & Business)

Mijn "gutfeeling" toen ik de brief een eerste keer las was oospronkelijk "een iets oudere journalist". De paar typisch Hollandse woorden maakten van mijn onderzoeksstelling: Het is een Nederlandse iets oudere journalist.

Dan ben ik die stelling stap voor stap gaan verifiëren en tot de conclusie gekomen dat die fout was. De inhoud van de tekst deed mij wel nog steeds aan een journalist denken.

1) De inhoud

Zijn bekommernis gaat uit naar zowel de journalisten die met gewetensproblemen en levensproblemen zitten alsook de rechercheurs die zo een problemen. Indien de auteur echt een rechercheur van de WNP piste zou zijn ... dan zou die niet zo verboos over de problemen en situatie van de journalisten berichten. Mensen van de recherche zouden schrijven over hun eigen problemen en hun bekommernis om het dossier. Het welzijn van de journalisten, die pas in 2 orde betrokken zijn bij dit dossier, zouden voor iemand van eerste orde (de rechercheurs) echt worst wezen.

De auteur spreekt ook over de interne structuur van de VRT: "Canvas". En over de RTBF als geheel. Hij vernoemt steevast Canvas en niet VRT als juridische entiteit die normaal zo een contract zou tekenen.

2) Woordenschat

"Levensprobleem" is ook een interessant en uniek NL woord. Het getuigt van een opleiding in de filosofie of psychologie. De auteur gebruikt het meerdere malen, wat getuigt van onderdeel van zijn actieve woordenschat. Niet de woordenschat van een rechercheur.

De paar Hollandse woorden die mij in de richting van een Nederlandse journalist deden denken, bleken ook woorden te zijn die Belgische journalisten soms gebruiken. Zeker als ze iets beter beletterd zijn en een academische opleiding gehad hebben. De zinstructuren wijzen ook naar iemand die gewend is van gewichtig en verboos te schrijven. Dat kan je niet immiteren als je daar de intelligentie, talent en kennis niet voor hebt. Die eigenschappen zijn ook consistent over gans de brief.

Ik denk dat dit de authentieke brief is die Jef Vermassen in 2015 ontvangen heeft om wille van 5 redenenen. Er zijn 2 artikels in de Vlaamse pers die 5 elementen uit de brief beschrijven. Deze brief voldoet aan alle 5 de elementen.

  • 3 inhoudelijke beschrijvingen gelekt door de Morgen en Nathalie Pastermans zijn in alle 3 in deze brief aanwezig

  • 2 metadata elementen: aantal pagina's en datum zijn zoals beschreven door Jef Vermassen.

Heeft iemand op basis daarvan een valse brief geconstrueerd ... het zou kunnen. Maar de schrijfstijl is niet die van degene die deze brief gescand heeft en gepost heeft op het forum. Ruf Nachtergaele die deze brief met ons deelde scant alles met dezelfde software en scanner in de metadata van de pdf. Hij heeft de brief dus ingescand volgens mij, of iemand die al zijn scans voor hem doet. Ruf zet ook alles op archive.org via die scanner volgens mij. Ik denk niet dat Ruf deze brief geschreven heeft.

205

(351 replies, posted in Politiek & Business)

Welk artikel bedoel je in de Morgen? Er is maar 1 artikel van 18 mei 2018 die een paragraaf uit die brief quote. Bedoel je dat deze brief die nu gelekt is geschreven is op basis van die 1 quote in dat artikel en de brief op archive.org vals is? De pdf is idd past gemaakt op 12/10 volgens de metadata en op die datum op archive.org gezet

Zelfs als enkel die 1 quote correct zou zijn. Er is maar 1 journalist die in een ander artikel online, niets met de bende of deze brief te maken, die term gebruikt.

206

(351 replies, posted in Politiek & Business)

Merovinger wrote:

Slachtoffers Bende van Nijvel: 'We kregen een regelrechte dreigbrief van Vermassen'

Nathalie Palsterman, die in 1985 haar vader verloor bij de aanslag op de Delhaize in Aalst, ziet alle tips en onthullingen in het dossier van de Bende van Nijvel met lede ogen aan. Ze neemt ook onverbloemd haar vroegere advocaat Jef Vermassen op de korrel.

Niet alle nabestaanden en slachtoffers van de Bende van Nijvel zijn onverdeeld gelukkig met alle nieuwe tips en onthullingen van de voorbije weken. Nathalie Palsterman, die in 1985 haar vader verloor bij de aanslag op de Delhaize in Aalst, ziet het allemaal met lede ogen aan: 'Iedere nieuwe doorbraak heeft alleen voor vertraging gezorgd.'

In een exclusief interview met Knack neemt ze onverbloemd haar vroegere advocaat Jef Vermassen op de korrel. Ze vertelt ook over de gang van zaken bij de onderzoekscel in Charleroi, waar journalisten van RTBf stukken uit het dossier komen kopiëren, met instemming van de onderzoeksrechter en hoe een paar Nederlandstalige speurders uit de onderzoekscel werden gegooid.

De familie Palsterman begrijpt vooral niet waarom advocaat Vermassen volgens hen niets deed met een lange anonieme brief die hij kreeg, met allerlei gedetailleerde informatie over het onderzoek en met foto's van enkele leden van de Bende.

Contract tussen Justitie en VRT

Nathalie Palsterman: 'Er stond letterlijk in de brief dat bepaalde leden van de Bende al geruime tijd bekend waren bij de onderzoekscel in Charleroi. Hun foto's zaten in het dossier. Het onderzoek was tot op het bot gemanipuleerd, zowel in Charleroi als indertijd in Dendermonde. Er werd neponderzoek gevoerd. De brief verwees gedetailleerd naar concrete sporen die de speurders niet hadden mogen onderzoeken. De brief gaf details en namen over de betrokkenheid van extreemrechtse kringen. De briefschrijver vermeldde ook een vertrouwelijk contract dat Justitie had gesloten met VRT en RTBf voor een reportage die moest aantonen hoe hard de speurders van Charleroi wel werkten. Volgens de brief werden speurders tegen hun zin gedwongen om daarin te acteren. De inhoud sloeg bij ons in als een bom. We mochten de brief even inkijken, maar Vermassen wilde ons geen kopie geven.'

Op een bepaald moment komt ook Freddy Troch (de gepensioneerde onderzoeksrechter die in Dendermonde de raid op de Delhaize van Aalst had onderzocht, nvdr.) naar het kantoor van advocaat Vermassen. Hij reageert woedend op de inhoud van de brief die ook zijn vroeger onderzoek in Dendermonde op korrel neemt.

En dan loopt het helemaal fout tussen de advocaat en zijn cliënten, die tersluiks een foto van de brief hadden genomen. Wanneer Vermassen dat te weten komt, eist hij dat ze die foto onmiddellijk vernietigen.

Dreigbrief

Palsterman: 'We kregen een regelrechte dreigbrief van Vermassen. We mochten absoluut niets doen met de informatie uit de anonieme brief en we moesten dat fotootje vernietigen. Als we dat allemaal niét deden, zou hij ons gerechtelijk vervolgen en hij dreigde met geldboetes en gevangenisstraf. We werden dus afgedreigd en verraden door onze eigen advocaat!'

Lees hier het hele artikel » Nieuws

Ik heb die brief die gedeeld stond op dit forum is op taal geanalyseerd. Er zijn een aantal zeer atypische woorden in de woordenschat en aantal interessante schrijfstijlen. De auteur gebruikt ook zeer veel archaïsche formele woorden.

Mijn eerste mening was "Een Nederlandse journalist die zich interessant wil maken". Ik moet die mening herzien na grondiger onderzoek. Er zijn een aantal typisch, bijna uitsluitend, Nederlandse woorden (als in niet-vlaams) die echter ook gebruikt worden door Belgische journalisten en Belgische politie:

  • schotwond (ipv schotwonde).

  • rechercheur (ipv speurder of onderzoekers en dergelijke)

  • levensprobleem

Volgende woorden zijn eerder NL nederlands, maar ook formeel Vlaams.

  • derhalve

  • gelet op

  • verschaffen

  • zonder verwijl

Deze woorden komen statistisch veel meer voor op .nl websites dan .be websites. Maar je vindt ze wel veel in formele Vlaamse documenten.

Andere woorden doen mij idd dan toch denken dat het toch een oudere Belgische persoon is (drieste, gerant, quasi), en iemand uit politionele omgeving die dikwijls lange tekst geschreven heeft, gebruik makende van veel bijzinnen. Ik merk nu op vorige posts op dit forum topic dat er een artikel in de krant was over deze brief waar de journalisten beweren dat het iemand van de onderzoekers is op het WNP spoor. Dit zou dus idd goed kunnen... of de brief is geschreven door een journalist. De term "de vuilste streken" niet schuwen is een zeer unieke term. Door slecht 1 iemand gebruikt online. Een journalist. En die journalist gebruikt ook graag veel benadrukkingstekens (accentjes) en ook graag ( ) in zijn tekst. Die brief is volgens mij geschreven door die journalist, geinformeerd door mensen die ooit op het onderzoek gewerkt hebben.

De schrijfwijze van het woord "Procureur Generaal" was echter wel zeer uniek. Niemand schrijft dat zo. Meestal wordt het geschreven zonder hoofdletters, en met koppelteken. 2 uitzonderlijke "afwijkingen" dus. En er is ook 1 iemand op dit forum die het zo schrijft ... de gebande cobra. Maar zijn schrijfstijl is wel helemaal anders dan die brief.

Edit die ik nog wou doen op deze paragraaf:

bertlagaisse wrote:

Andere woorden doen mij idd dan toch denken dat het toch een oudere Belgische persoon is (drieste, gerant, quasi), en iemand uit politionele of journalistiek omgeving ...

Ik blijf erbij, het taalgebruik wijst naar 1 journalist, en heeft inhoud gekregen van onderzoekers op het Bende dossier. wink Zou hij ook "de vuilste streken niet schuwen"? wink Ik schatte hem iets ouder in omdat hij graag formeel archaiische termen gebruikt.

207

(351 replies, posted in Politiek & Business)

Ivm de anonieme brief die vermassen kreeg,en die in het forum "snelle vragen" gepost was. Ik stelde voor om daar (samen?) een tekst analyse op te doen.

Mijn eerste analyse van de woordenschat zegt over de auteur: een Nederlandse iets oudere journalist. Ik denk persoonlijk aan iemand "genre Peter R De Vries", maar niet noodzakelijk hem. Mijn motivatie voor deze rationale volgt als ik meer tijd heb.

208

(148 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Merovinger wrote:
Merovinger wrote:

Men spreekt altijd over Dery maar men vergeet dat heel wat ballistische analyses toen door verschillende experten en/of instanties zijn gebeurd.

Zie bijvoorbeeld » Forum

Klopt Mero, maar wat dooreen gehaald is door Bouhouche en Dery in het begin, dus voor deze nieuwe analyses die men achteraf gedaan heeft ... is voor altijd gecompromitteerd. Dit zegt Humo en Hilde Geens erover:

In een aantal gevallen manipuleerde rijkswachter Madani Bouhouche de gebruikte munitie. En de ballistische expert Claude Dery, die veel verbanden tussen Bendefeiten heeft vastgelegd, maakte verslagen over munitie die hij vervolgens zelf niet eens meer kon ontcijferen. Hij had de munitie met een hoop andere kogels in een confituurpot gegooid en neergezet in zijn opslagplaats, die vol stond met confituurpotten.

Ik denk dus dat de ballistische analyse van de eerste clusters van feiten (die rond de Santana, tot en met die rond de Saab) mogelijks beinvloed kunnen geweest zijn. Van de 2de golf (1985) zal alles wel betrouwbaar zijn. Ik zou dus de eerste helft van het schema iets minder strikt interpreteren qua ballistieke analyse.

209

(76 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Als de namen van de mensen die betrokken waren bij de bende vandaag gekend zijn in het dossier (dixit Vermassen), en men gaat ervan uit dat Eddy Nevens raak geschoten heeft... welke gangster of gekende persoon is dan van de aardbol verdwenen op 9 november 1985? Bouhouche, Haemers, bende van De Staerke, en al dat ander gekend kr*p**l ... iedereen is toch na 9 november nog gezien? Is er een gekend iemand in dat milieu verdwenen in die periode? Dus ofwel waren het ongekende personen ofwel leeft hij nog ... (imho)

210

(1,221 replies, posted in 1985)

Lack of a better name wrote:
bertlagaisse wrote:

In zo een complexe operatie als de overval in aalst ga je de timing,   communicatie en synchronisatie tussen de overvallers niet laten afhangen van een verzoekliedje op de radio

de kans dat het niet gespeeld wordt of te laat is zeer waarschijnlijk.

Zoals door Hilde Geens gesuggereerd: dit was pure provocatie naar politie en maatschappij. het was donkere macabere sarkastische humor tussen de overvallers. Als het niet zou gespeeld worden, maakte het niets uit. Alles was al lang in gang gezet en afgesproken.

In wat ik hiernet zei, had ik het ook niet over het afspelen van het liedje. Eerder over de aanvraag als boodschap. Van de aanvraag ben je zeker, het al dan niet afspelen ben je niet zeker.

Als het telefoontje live op de radio was, dan zou dat idd mogelijk zijn. Als het gewoon een telefoontje was naar "de redactie" die niet live op de ether was, hoort enkel de DJ het...
Maar dan is het risico: wat is de kans dat je met je telefoontje binnenraakt live op de radio ?