Het verslag begint als volgt:
"Op vrijdag 27.01.89 werd toevallig de genaamde "Jef DE JONGE" (...) Betrokkene kwam herhaaldelijk met het Gerecht in kontakt (tal van onderzoeken veelal gevoerd door de GPP Aalst), in hoofdzaak steeds verdacht zijnde van de verkoop van gestolen goederen (heling) en de namaak van antieke voorwerpen (o.a. tinnen schotels, klokken, beelden) en verder van diefstal, valsmunterij en ook eens één keer drugs."
Had ik niet beter geweten, dan had ik gedacht dat het over een van De Staerke's zou gaan, die openingszin.
Dat een De Staerke (Philippe of een andere), de familie "De Jonge" kent is niet uitgesloten. Maar het hoeft niet noodzakelijk een De Staerke zijn. Als de dader in Aalst een "collega"/vriend van Jozef/Jef was, kan die misschien om die reden de genaamde Renè niet doodgeschoten hebben.
In hetzelfde verslag lees ik over de zoon Renè dat hij ook niet van de braafste is. Er is sprake van een verhoor enkele dagen later door de BOB (bij de Bde Ninove) over (volgens Jozef) een "banaliteit". Uit de context kan je afleiden dat het om heling gaat (en misschien diefstal?). Vader en zoon zitten in dezelfde business blijkbaar. Renè werd beschoten (en gewond) maar uiteindelijk niet vermoord. Een uitzondering? Neen: Daniël Dekaise werd ook zwaargewond maar niet gedood.
Nog in het verslag: "Op vrijdag 03.02.83 omstreeks 20.30" zal een tikfoutje zijn. Gezien het tijdsverloop in de PV, zal dit 03.02.89 zijn (wat overigens een vrijdag was, 03.02.83 was een donderdag). In dat stukje is er sprake van dat Renè verklaart: "De vader van "Het manneke" een huis had gekocht te Brussel op de Steenweg op Bergen, niet ver van de "Coca cola" fabriek;"
Dat is de "De Staerke"-regio. De Bezemstraat (Henri De Staerke) en Stokerijstraat (Julien De Staerke), het Rattenkwartier (waar ook wat Becker's rondliepen): dat is daar allemaal vlakbij.