211

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Het vervolg van het verhaal van de twee BOB'ers van Soignies die aan de basis lagen van de zoekingen in het kanaal in november 1985. Ze ontkennen dat de duiker in november 1985 slechts twee uur zou gezocht hebben (en geven Troch dus geen gelijk) en bevestigen de versie van Jef Goossens dat de duiker, Lucien Van Damme, in 1985 anderhalve dag gezocht heeft zonder iets te vinden. Ook vertellen ze dat ze altijd beroep deden op Van Damme, dat hij zeer goed werk leverde en soms heel kleine voorwerpen uit het kanaal kon opvissen maar ook dat hij wel eens iets miste. Na het zoekwerk in 1985 zou Van Damme gezegd hebben: "Ik heb niets gevonden, maar dat wil niet zeggen dat er niets ligt." Ze stellen zich wel vragen bij het verhaal van Jef Goossens over het opvissen van de jute zak in november 1986. Daar hadden ze nog nooit van gehoord. Volgens hen zou Goossens zich mogelijk kunnen vergissen.

https://i.servimg.com/u/f69/15/00/61/71/ron110.jpg
Bron: La Dernière Heure | 14 november 2018

212

(561 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

tjatja wrote:

Oja, waarom zou een dief juist deze dingen tijdens een inbraak stelen? Lijken mij weinig waarde te hebben tenzij men niet wilde dat Mendez nog iets zou opvangen.

Er staan wel meer spullen op de lijst van gestolen goederen bij Mendez waar je je vragen bij kan stellen wie zoiets steelt en waarom. Zo staan er ook lakens, dekens, een squash-racket, ... op vermeld. Men moet rekening houden met het feit dat er op die lijst meer spullen staan dan dat er effectief gestolen zijn. Mendez zal wel vergoed geweest zijn door zijn verzekeringsmaatschappij voor de geleden schade. Het is algemeen geweten dat velen in zulke situatie wat overdrijven naar de verzekeringsmaatschappijen toe.

213

(18 replies, posted in Bewijsstukken)

Volgende voorwerpen werden tijdens de duik in 1986 gevonden in de zwaaikom van Ronquières.

https://nsm09.casimages.com/img/2018/11/13//18111302393614738715993803.jpg

Veel van deze voorwerpen of metalen onderdelen zijn mij onbekend. Vooral B27 (M-teken) vind ik intrigerend. Wat zou dit zijn en waarvoor dient het? Is het een insigne?

Kan er iemand onderstaand lijstje verder aanvullen:

  • B21: een veer?

  • B22: ?

  • B23: ?

  • B24: medische spatel, lepel?

  • B25: ? (metalen U-vorm)

  • B26: ?

  • B27: ? (M-vorm)

  • B28: klink?

  • B29: ?

  • B30: ring?

  • B31: huls?

  • B32: ?

  • B33: ?

  • B34: ?

  • B35: holster

  • B36: karton munitiedoos?

  • B37: flesje met blauwe vloeistof

  • B38: leren lapjes munitiegordel

  • B39: kraag kogelwerende vest

214

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Volgend artikel handelt over de getuigenissen en zoektocht van 1985, niet van 1986. De twee BOB'ers vertellen jammer genoeg niets over de duikopdracht in 1985. Enkel dat ze toen op de berm touwtjes en munitiedozen gevonden hebben.

https://i.servimg.com/u/f69/15/00/61/71/dh13.jpg

Bron: La Dernière Heure | 13 november 2018

215

(1,232 replies, posted in Andere Personen)

Djoop wrote:

Ja, je hebt een punt hoor maar toch ervaar ik dat genoemde sporen actief beëindigd worden, verdachte af zijn, terwijl er bij bijv. WNP en de Boraines wel allerlei immateriële zaken verzameld worden en in de verslagen van de bendecommissies belanden.

Ik zou het toch ook niet zo stellen hoor Djoop. Kijk al maar naar de huiszoeking vorige week bij Gérard Lhost. Er wordt altijd gedaan alsof rijkswachters de hand boven hoofd gehouden worden. Dat zal soms wel eens het geval geweest zijn maar toch ook dikwijls niet. Kijk maar naar de affaire François, Bouhouche en Beijer, Guy Ergo, Hubert Defourny, Willy Van Mechelen, enz. ... Al deze rijkswachters zijn allemaal tijdens openbare zittingen gestraft en veroordeeld geweest.

216

(58 replies, posted in Westland New Post)

Michel Libert over Mirko Tavra. Ze hebben op dezelfde school gezeten.

J'ai fort bien connu Mirko Tavra lors des mes études en Humanités au Collège des Fréres maristes à Saint-Gilles, sans en devenir un ami intime, quoique ayant tous deux de nombreux amis en commun, issus de la communauté yougoslave de l'époque.

Je me souviens d'un élève studieux, fort sportif, agréable en tous points. En fin de parcours de nos études, nos routes se sont séparées par la nécessité de la vie. Je l'ai revu, bien plus tard, au hasard du quotidien par deux ou trois fois dans l'enceinte de la Gendarmerie, rue de Louvain.

Tavra zou vorig jaar, samen met een andere ex-collega (en chauffeur) van Dyane, aanwezig geweest zijn op de voorstelling van de film Tueurs van François Troukens. Forumlid pami75 herinnert zich nog het volgende gesprek gevoerd te hebben met Tavra en zijn collega:

Concernant MT, je ne résiste pas à vous raconter une anecdote pas sans intérêt. Nous sommes le soir de la première de "Tueurs" à Louvain-la-Neuve en présence de François Troukens mais aussi le PG De Valkeneer et le PG De la Serna. A l'issue de la projection, un échange avec la salle est prévu. Et parmi les spectateurs sont présents deux anciens de "Dyane". Ils se signaleront lors d'une question sans donner leurs noms. Je rappelle qu'à ce moment on vient de suspecter "Bonkoffsky".

A la fin du débat je m'arrange pour approcher les deux ex-Dyane et je leur dis que je suis content de rencontrer des anciens qui ont connu l'époque Bonkoffsky. L'un d'eux me dit alors que si c'était en tout cas pas le chauffeur de la bande vu la manière dont il conduisait... J'évoque aussi la présence de gendarmes au parcours déviants... et aux sympathies extremiste comme par exemple Mirko Trava... et à ce moment le gendarme à qui je m'adresse me dit: "je suis Mirko Trava!"

Un temps décontenancé, je m'élance: "ça tombe bien, vous allez pouvoir alors me dire ce qu'il en est?" "vous avez été suspecté?"; et Trava de me répondre: "exact. J'ai été entendu et réentendu mais ils n'ont rien trouvé".

Je relance des questions sur le groupe "Sparte" de Calmette: "En étiez-vous membre?"; réponse: "Oui j'avais 18-20 ans, j'étais dans le groupe, on faisait des entraînements en tenue militaire à l'extrérieur".

Question: "Mais Calmette, c'était un ancien de l'OAS...?" "Non" me dit Trava, "il était du SAC."

Une conversation partagée avec le deuxième gendarme ex-dyane qui lui était chauffeur en 81 au moment du vol des armes de l'ESI dans la caserne à Etterbeek. Et là aussi énorme surprise, il m'explique qu'il est le dernier à s'être servi de la voiture Mazda dans laquelle les armes ont été volées. Et lors de l'enquête qui a suivi, il a été l'un des premiers interrogés. "Et savez-vous qui était mon interrogateur?". Son oeil malicieux m'a laissé entrevoir qu'il gardait le meilleur pour la fin: "Robert Beijer"!

Bron » tueriesdubrabant.winnerbb.com

217

(599 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Het ziet er eigenlijk toch wel naar uit dat het federaal parket één persoon of meerdere personen in het vizier heeft en over hem/hen zoveel mogelijk materiële bewijzen tracht te verzamelen. Men is blijkbaar ook de verstrekte alibi's aan het nakijken, wat na meer dan 30 jaar toch wel straf is en want nog moeilijk te controleren valt. Heeft men iemand op het oog die er zich destijds vanaf heeft gemaakt door het geven van een alibi?

Minister Koen Geens: De informatie die ik u nu kan geven is afkomstig van het federaal parket. Zoals werd aangegeven in de uitzendingen van het programma Faroek en van de RTL, concentreert het onderzoek zich thans op de materiële feiten, onder meer de in beslag genomen goederen, documenten en wapens, vingerafdrukken, de DNA-sporen en de verstrekte alibi's. Het onderzoek wil zich namelijk hoeden voor veronderstellingen en hypotheses die feitelijke grondslag missen.

(...)

Minister Koen Geens: "Het federaal parket meent dat op dit ogenblik geen nood bestaat om een nieuwe vergadering met de slachtoffers te organiseren. Het gerechtelijk onderzoek is volop gaande. Voor bepaalde aspecten werd de hulp van het publiek ingeroepen, dit via de media in Vlaanderen en Wallonië. Van een aantal andere aspecten van het onderzoek werd melding gedaan, bijvoorbeeld het DNA-onderzoek in Lyon, de nadruk die wordt gelegd op de materiële bewijzen. Het is het belang van het onderzoek en zijn evolutie en gezien het beroepsgeheim thans niet mogelijk om uit te leggen op welke personen, pistes en situaties onderzoeken worden uitgevoerd".

Bron: Verslag Commissie voor de Justitie nr. CRIV 54 COM 994 | 7 november 2018

218

(57 replies, posted in Onderzoeksdaden)

In de Kamercommissie Justitie van 7 november 2018 heeft minister Koen Geens als volgt geantwoord op de vraag van Annick Lambrechts of er zich al spijtoptanten hebben aangediend.

Minister Koen Geens: De vraag of er al gebruik is gemaakt van spijtoptanten behoort tot het geheim van het onderzoek. In de nieuwe wetgeving op de spijtoptanten is bepaald dat de inzet van een spijtoptant enkel kan worden bevestigd indien er met deze een akkoord bestaat.

Bron: Verslag Commissie voor de Justitie nr. CRIV 54 COM 994 | 7 november 2018

219

(159 replies, posted in Onderzoeksdaden)

In de Kamercommissie Justitie van 7 november 2018 heeft minister Koen Geens nog iets meer toelichting gegeven over de manipulaties in het Bendeonderzoek met volgende straffe uitspraak.

Minister Koen Geens: Over de manipulatie van het bewijsmateriaal en de daders ervan deelt het federaal parket mij mee dat dit volop wordt onderzocht. De mogelijke gevolgen voor deze personen zijn dat hun daden van uitvoering, aanzetting of voorbereiding kunnen leiden tot strafbare deelneming, dat is mededaderschap of medeplichtigheid.

Bron: Verslag Commissie voor de Justitie nr. CRIV 54 COM 994 | 7 november 2018

220

(1,232 replies, posted in Andere Personen)

In de Kamercommissie Justitie van 7 november 2018 heeft minister Koen Geens nog iets meer toelichting gegeven bij de afwijzing door het Federaal Parket van Bonkoffsky als reus van de Bende van Nijvel. Het parket gaat in zijn antwoord nog veel verder dan te stellen dat Bonkoffsky niet de reus is, hij zou zelfs geen dader zijn voor geen enkel Bendefeit.

Minister Koen Geens: Wat de identificatie van de zogenaamde reus betreft deelt het federaal parket mij het volgende mee:

"Uit het onderzoek dat tot op heden werd gevoerd, zijnde verhoren, vergelijking van DNA en analyses van de verklaringen, blijkt dat er geen enkel bewijs, zelfs geen enkele ernstige aanwijzing bestaat dat de heer Bonkoffsky als dader voor de feiten of sommige feiten of een feit die/dat aanhangig zijn/is bij de onderzoeksrechter te Charleroi in aanmerking komt".

Bron: Verslag Commissie voor de Justitie nr. CRIV 54 COM 994 | 7 november 2018