221

(839 replies, posted in 1985)

LEO en the end, ik hoop dat deze tekening jullie wat verduidelijkt.

PS LEO: ik sprak met een winkelier over wat zij hadden verbouwd, uitbreiding naar voren en aan de achterkant. Alleen de praline-shop deed niet mee en die gevel is dus nu nog waar de oude pui-en van de krantenwinkel en bloemenwinkel eerst ook ophielden (ik meen dat er nu wat anders dan een praline-shop inzit). Om te "showen" in hoe ver ik gedetailleerd probeer te werken, meld ik even dat ik zelfs de parkingvakken zo ongeveer een beetje goed heb. Alleen hoe de parkingvakken liepen vanaf de (twee?) ingangen bij de Carwash naar de achterkant van Windekind toe, dat weet ik niet want ik heb er geen beelden van.

De luiffel van de Delhaize heb ik, om reden van duidelijkheid, weg gelaten. Ook fietspaden en voorsorteervakken op de Brusselseweg heb ik weggelaten. De situatie is nog redelijk zoals hij toen ook was; De dakparking (en oprit) en de lift naar beneden waren er nog niet, enkele winkels zijn van plek verandert (de shoe-service) of zijn weg (de bank en het tankstation), de parkeervakken waren geheel anders en natuurlijk was er de kleine parking dat nu een pleintje is (en waar een gedenkplaat trouwens niet zou misstaan).

https://lh3.googleusercontent.com/-_OYM5_52Aw0/UQZuLQnj8oI/AAAAAAAADBo/aZIgG_uEkM8/s1152/Overijse%2520overzicht%2520final%2520photo%2520black.jpg
(klik voor iets grotere versie » hier)

En als we dan toch bezig zijn, meteen maar eens op zaken vooruitlopen met een reconstructie-tekening:

https://lh3.googleusercontent.com/-CV958AcCnfc/UQvC4o-NrkI/AAAAAAAADEA/cKi5a9bO2E0/s800/Overijse%2520overzicht%2520final%2520fase%2520vertrek%2520Black.jpg

De plaatsen van de lichamen zijn bevestigd op foto, uitgezonderd Luc Bennekens die zou zijn overleden in de Ambulance (vandaar dat zijn lichaam en de omgeving van waar hij werd neergeschoten op geen enkel (door mij tot nog toe gevonden) beeld is te zien. Er wordt echter geschreven dat hij zou zijn neergeschoten op de hoek van de kleine parking met Windekind. Stefaan Noté werd geraakt waar zijn fiets ligt maar rende naar de hoek alwaar hij neerviel. Vermoedelijk stonden er veel meer auto's op de parking, enkele die ik op beeld zie en waarvan ik vermoed en soms zeker weet dat ze er tijdens de feiten ook stonden, heb ik in grijs weergegeven.

Ik plaatste nog enkele foto's van de Delhaize Overijse bij » Foto's Overijse

222

(839 replies, posted in 1985)

andycap wrote:

Volledig mee akkoord. Er is al genoeg theorie complotten.

Schreef jij niet tegelijkertijd iets over een ex-BOB en staatsveiligheidsagent uit jouw dorp die een verdachte zou wezen en volgens jou zelfs lid zou zijn van dit forum? Goed bezig....

Finné was een man met een centrale rol in de wereld van corruptie, trafiek en witwasserij en vandaar ook dat hij (niet de minste) informant was, hetgeen op zichzelf al genoeg motief vormt voor derden om hem uit de weg te willen ruimen. Is het logisch om iemand te liquideren tijdens een overval? Nee! Is er iets anders wél logisch aan wat de Bende van Nijvel deed? Nee! Geloof ik dat dit een bewuste liquidatie was? Weet ik niet...

Ik zie sterke aanwijzingen (positie van hulzen) dat hij als nr-.2 werd gedood maar de getuigen van de plakploeg en de positie van de Ford van Finné zetten toch aan het denken. Ook dat hij als 2e of 4e werd gedood heeft niet persé veel te maken met of hij bewust werd doodgeschoten. Het is allemaal niet zwart of wit, zoals veel mensen die anderen betichten van complotdenkerij menen te denken. Er worden terecht vragen gesteld over Finné en omdat de omstandigheden rond zijn dood eveneens niet helder zijn, worden ook daar terecht vragen bij gesteld. Degenen die daar niet tegen kunnen gaan maar in de Donald Duck lezen.

K& wrote:

Een Delhaize -werknemer heeft de heer Finné zien teruglopen naar zijn auto. Gelukkig zijn daar de vragen van hun advocaten Magnée en Graindorge en die laten wel zien dat ze hun huiswerk hebben gedaan.

Heb ik iets gemist? Maar wat ik mij meer afvraag: heeft onderzoeksrechter Lacroix dit dan eveneens gemist? Beste K&, kun je mij een directe link toesturen want ik kan het desbetreffende "huiswerk van Magnée en Graindorge" nergens vinden.

K& wrote:

Een Delhaize-werknemer heeft de heer Finné zien teruglopen naar zijn auto. Tevens liep hij rond als een cowboy met twee revolvers zelfs als hij in Overijse zijne gazet ging ophalen. De mensen zijn aldaar dus niet content en zien hem als de oorzaak van hun miserie temeer dat hij graag nieuwtjes vertelde in de winkel. Was dit allemaal waar? En zijn wapens schijnen nergens teruggevonden te zijn.

Nadien werd onder meer verder gerechercheerd onderhet personeel van de Delhaize te Overijse. Dit onderzoek leverde een wat beter beeld van Finné op. Met name dat hij hier wel vaker kwam winkelen en dan soms een of meer wapens bij zich droeg (479). Verder wekte hij bij het personeel wel eens de indruk dat hij iets te maken had met politie- of veiligheidsdiensten. (*479) Met betrekking tot het wapenbezit van Finné werd nog in 1995 een synthese proces-verbaal opgesteld naar aanleiding van inlichtingen opgevraagd bij diverse diensten, waaruit bleek dat Finné 10 wapens, bijna allemaal vergund, en enkele granaten in zijn bezit gehad heeft, en dat deze wapens en granaten totaal onbekend zijn in de dokumentatie van de CBW(Ch, E20, K109,PV 25792, 2-8-95). (bron : 2e BC. bijlage 3 pagina 147)

Granaten? WTF?

the end wrote:

In het boek van David, Niet schieten, is de volgorde van de gebeurtenissen iets anders: eerst de gijzeling van de man op de ladder dan het doodschieten van Finné en daarna het jongetje van de fiets schieten. Dit is zeker ook een mogelijkheid.

Dit is simpelweg fout, daarbij was het niet de man op de ladder (Marc G.) die werd gegijzeld maar een ander lid van de plakploeg (Luc). De plakkers zagen de moord op het jongetje, maar niet Finné, de moord op hem, of zijn auto. Zij stonden nochtans enkele meters van waar Finné zijn lichaam lag. Na de moord op het jongetje kwam(en) de dader(s) op hen af maar de nauwkeurige beschrijving (welke dader, wat droeg hij, was het de schutter) is niet openbaar.

the end wrote:

Nu met alles zo een beetje gelezen te hebben, vermoed ik dat Finné de eerste dode was,

Dat klopt in principe (uitgaande van theorie P.F.), alhoewel Finné niet als eerste is neergeschoten. Het jongetje werd als eerste geraakt (definitief) maar overleed niet direct, hoe ik het begrijp is hij overleden vlak na het vertrek van de daders. In die c.a. 10+ minuten is Finné van kleur verandert, dit is volgens medische sites genoeg tijd om bij aanzienlijk bloedverlies "grauw" te worden. Als de Engels dame vertelt over het kleurverschil tussen Finné en het jongetje is deze tijd dus een factor. Als zij zegt "considering it happened in the same timeframe" heeft zij gelijk voor wat betreft de schoten maar ongelijk voor wat betreft het tijdstip van overlijden.

Leo wrote:

Hoelang bleven de overvallers nog ter plaatse na het vermoorden van dhr. Finné? M.a.w. Was Finné het doel en de warenhuisoverval 'colleteral damage', of was de warenhuisoverval het doel en Finné de 'collateral damage'?

  • Braine : 2 (van 3) doden alvorens het geld te bemachtigen. (c.a 7/8 minuten totaal)

  • Overijse : 4 (van 5) doden alvorens het geld te bemachtigen.(c.a. 10 minuten totaal)

  • Aalst : 6/7 (van 8) doden alvorens de winkel binnen te gaan/het geld te bemachtigen (waaronder doden in de achterste hoek van de parking). (c.a 10-14 minuten totaal)

Lijkt het duidelijk dat doden meer prioriteit had dan roven. Het is toch wel algemeen bekend dat het aantal doden en de buit in geen enkele verhouding zijn. We kunnen nu wel eens ophouden om ons hier nog steeds vragen bij te stellen. Buit en slachtoffers staan al 28 jaar in geen enkele verhouding met elkaar. Een parking uitmoorden nog voor je de winkel binnengaat slaat helemaal nergens op. Dat is dan ook wat de Bende van Nijvel uniek maakt op deze wereldbol. Ter vergelijking; de bende van Baasrode overviel supermarkten voor het geld. Minstens 15 overvallen en het aantal doden hierbij was Nul! En in enkele minuten waren zij weer weg.

223

(35 replies, posted in Andere)

Tijdens een huiszoeking bij Beelen troffen de speurders geheime documenten aan over de geplande staatsgreep in 1973. Beelen stond toen in nauw contact met de Franstalige pro-apartheidslobby, de Banque Copine en het netwerk rond kolonel Militis.

Bron: De Bende van Nijvel en de CIA | Guy Bouten (pag. 179)

224

(175 replies, posted in Magistraten)

K& wrote:

Welk slachtoffer was weer verre familie van Deprêtre?

Het zou hier gaan om de heer Roger Engelbienne die om het leven kwam in Eigenbrakel.

Citaat Michel: La victime serait Roger Engelbienne tué à Braine et non à Overijse comme le disait le PR par erreur. Il s'agissait d'un cousin éloigné.

Citaat Trish: C'est un membre de sa famille plus ou moins éloignée qui lui a dit que Mr. Engelbienne figurait parmi les victimes. Grandes familles = grand éloignement ou un truc du genre.

» tueriesdubrabant.com

Depretre was die avond naar de Delhaize Eigenbrakel gegaan, schijnbaar dus onwetende dat er een ver familielid was neergeschoten. Het slachtoffer was overigens afgevoerd met een ambulance voordat Depretre arriveerde.

225

(44 replies, posted in Bende De Staerke)

En een der medeplichtigen was volgens dit artikel een onbekend gebleven "grote blonde".

Pinta (de la bande De Staerke) le Gitan et Bébel aux assises du Brabant

Qui a étouffé à mort M. Ruelle?

Août 1988: le bâillon mis par les voleurs serrait trop fort, et le nonagénaire est mort. Trois accusés dans le box. Ils nient être les meurtriers.

Le dimanche 7 août 1988, à 2 h 45 du matin, le girophare de la petite cylindrée des gendarmes de Chaumont-Gistoux jette une lumière crue sur la façade d'une toute vieille petite habitation de la rue du Bas-Bonlez, à Bonlez. Un appel de détresse avait été lancé dix minutes plus tôt par Roger Ruelle, qui habitait à l'étage. Ayant entendu du bruit au rez-de-chaussée, il avait trouvé son vieux père, Fernand Ruelle, 93 ans, bâillonné, ligoté, ficelé par des voleurs qui avaient déjà pris la fuite. Le vieux Fernand aura encore la force de dire: Y m'ont sauté a l'gorge et je n'ai su crier, mais il mourra peu de temps après, asphyxié, dès son arrivée aux urgences de la clinique Saint-Pierre à Ottignies.

L'enquête sera menée rondement. Il est vrai que, peu de temps avant la découverte de cette agression, ce même dimanche, vers 1 h 30, une patrouille de la même brigade de gendarmerie avaient repéré, à 150 mètres du lieu du drame, une voiture Fiat Ritmo rouge dont les occupants avaient pris la fuite. Plus tard, au cours de la matinée, la police judiciaire de Nivelles retrouve cette même voiture abandonnée sur un petit chemin, à moins de 2 kilomètres de la maison des Ruelle. Une voiture volée par les agresseurs du vieux Fernand? Fils déconnectés et clé de contact brisée... Nos limiers ne se laissent pas berner par cette mise en scène: c'est du bidon, on a simulé un vol. La police judiciaire va donc interpeller le vrai propriétaire du véhicule. Et de un, dans le box des accusés: Joseph Schneberger, alias «le Gitan», arrêté en Allemagne un peu plus tard. Les langues se délient dans le milieu, et on met aussi à l'ombre, le 26 septembre, un ancien amant de la soeur de Schneberger, Bébel, alias Marcel Cambier, ouvrier maçon.

Effet boule de neige: Bébel dira que les maîtres de cette expédition qui fut fatale au vieux Fernand étaient Pinta, alias Istvan Farkas (allié à la fameuse tribu de cambrioleurs De Staerke), et "un grand blond" qu'on n'arrivera pas à identifier. Farkas sera arrêté le lendemain, 27 septembre. Il nie, d'une manière d'abord absolue, prétendant même ne pas connaître les deux autres. Il finira par reconnaître que Schneberger est un copain d'enfance, réfugié ONU comme lui. Menteur? Oui, selon le dossier. Coupable? Aux jurés du Brabant de faire l'inventaire de cette instruction peu banale.

On verra des experts. Parce que dans la voiture qui servit aux agresseurs, on a retrouvé des mégots de cigarettes. Analyses de salive... On entendra les biologistes.

Quel est l'intérêt de ce procès, qui sera présidé par Mme Lilly Beaupain et au cours duquel M. Patrick de Le Court soutiendra l'accusation de «vol avec la circonstance que les violences exercées sur Fernand Ruelle, sans intention de donner la mort, l'ont pourtant causée»? De mettre en lumière qu'il existe de bien dangereux «accidents du travail» chez les cambrioleurs professionnels et qu'il finissent au terme de leurs nombreux passages en correctionnelle par se retrouver un jour aux assises. C'est peut-être vrai pour Farkas. Mais non pour les deux autres, qui paraissent bien avoir joué les utilités dans cette expédition, et n'ont d'ailleurs pas de casier judiciaire chargé comme le premier.

Rappelons qu'en compagnie de sa femme Bertha De Staerke, de Charles De Staerke et de l'épouse de ce dernier, Istvan Farkas a été impliqué dans une vingtaine d'agressions commises en France. Ses trophées judiciaires, toujours pour vols avec violences, et souvent contre des personnes âgées? Un an de prison en 1979 (cour d'appel de Mons), deux ans de prison en 1979 (cour d'appel de Gand), quatre ans de prison en 1983 (cour d'appel d'Anvers) plus quatre ans de prison à Bourges et deux ans à Rennes. Lourde carte de visite pour entrer dans le box des assises... et rude besogne pour ses défenseurs, Mes Michèle Loquifer et Bouchat.

D'autant plus qu'on risque d'assister à la même dérive qu'au procès Vlassenroot: un front commun du ministère public, de la partie civile et... des avocats des autres prévenus, qui sont Mes Emmanuel Leclercq et Didier de Quévy pour Joseph Schneberger, ainsi que Mes Martial Lancaster et Sorel pour Marcel Cambier. Cela ferait du «six contre deux» et une occupation du temps de parole absolument déséquilibrée.

C'est mal parti pour ce Farkas qui nie. Il l'a sans doute cherché, non?

» archives.lesoir.be

226

(839 replies, posted in 1985)

the end wrote:

Ik ga er vanuit dat dit een veronderstelling is op basis van getuigenissen. Is dan de witte Ford de auto? nu de witte Ford staat nogal raar, maar ook het tijdsschema dan zijn de daders en Finné bijna op het zelfde moment aangekomen.

Wat Patricia Finné vergeet erbij te vermelden is dat dit een theorie is, er waren geen getuigen die de moord op Finné hebben zien gebeuren. Zij vergeet ook te vermelden dat er 4 eerstelijns getuigen zijn die expliciet verklaren dat zij Finné en/of zijn wagen daar niet hebben zien staan. Deze mensen waren wel getuigen van de moord op het jongetje dat, volgens de theorie van Patricia Finné, een seconde (of twee) voor haar vader werd beschoten.

Daarna liepen de daders op deze eerstelijnsgetuigen af en namen Luc Bennekens mee als hun gijzelaar en (uiteindelijk laatste slachtoffer van die avond). Toen de daders met Luc de winkel binnengingen vluchten deze getuigen naar de Carwash waar zij zich achter het gebouw schuilhielden. Toen zij na het vertrek van de daders terugliepen naar de Delhaize, zagen zij voor het eerst Leon Finné liggen en zijn auto daar staan.

Toen onderzoeksrechter Lacroix (in '87 of '88?) een wedersamenstelling van de feiten deed (mij onbekend in hoeverre dit grondig was) kon hij niet om deze verklaringen heen en kwam hierdoor tot de theorie dat Finné niet slachtoffer-nr.2 was maar slachtoffer-nr.4. Hij vertelde dit ook voor de Bende-Commissie.

Ik weet niet waarom Patricia Finné dit alles niet vermeld. Misschien is het "wishfull thinking"? Zelf zie ik ook wel een paar gronden (plaats van de hulzen) voor Finné als nr.2 en het zou ook het meest logisch zijn maar er zijn ook sterke redenen dat Finné, althans zijn auto, het terrein opkwam midden tijdens de overval. Je zou denken "wie rijdt er nu een parkeerterrein op terwijl er mensen gillend van het terrein vluchten" maar er was nog iemand die zomaar de parking opreed en werd beschoten. Jean-Paul M. kwam er vanaf met een hagelbol die zijn schouder schampte. Verder blijft het uitermate vreemd waar Finné zijn auto neerzette. Precies in een vak waar een caddy stond waardoor hij met zijn achterwielen buiten het parkeervak bleef staan, terwijl de parkeervakken links en rechts naast de Ford leeg waren.

Opvallend is ook dat op andere foto's de caddy opeens is weggehaald, maar er zijn ook beelden waar je personeel de rijen karretjes ziet opruimen (waarschijnlijk werden zij bij het sluiten binnen in de winkel geplaatst) en misschien hebben zij ook dit karretje weggehaald. Wat toch vreemd zou zijn omdat dit karretje in feite deel uitmaakte van een Plaats-Delict. Het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat een snuggere agent dacht "effe dat lastige karretje aan de kant, dan kan ik beter zien of er nog een huls onder de wagen ligt".

227

(168 replies, posted in Getuigen)

the end wrote:

het waren hulzen 7,65 op de parking in Aalst vermoed ik.

Dit betreft geen 7,65 munitie maar 9mm-munitie... Om specifiek te zijn zou het gaan om in België zeldzame GEVELOT SFM 9mm (uit 1978). De patronen waren hervuld en werden afgevuurd met bendewapen 9mm-nr3" (= het machinepistool). Hoogstwaarschijnlijk is deze GEVELOT-munitie dan eveneens gebruikt in Eigenbrakel en Overijse.

In het jaar 1985 is er, voor zover men weet, geen 7,65 afgevuurd door de bende. Voor zover ik weet is er geen hervulde .12 munitie gebruikt door de bende, of aangetroffen in het kanaal. De bende heeft in een aantal gevallen één of beide Riotguns geladen met verschillende merken en soorten .12-munitie.

the end wrote:

enkel van het 0,22 wapen en de riotguns is er geen spoor van waar ze komen en deze wapens zijn ook niet terug gevonden maar al de rest hebben ze gestolen>

Dit klopt niet, er zijn meerdere (en ook nog de belangrijkste) bende-wapens waarvan zowel de herkomst als het uiteindelijke lot, onbekend zijn gebleven.

  • FN 7.65-nr.1

  • FN.22LR (*)

  • COLT 1911 cal.45

  • Riotgun-nr.1

  • Riotgun-nr.2

  • Revolver cal.38 (*)

  • Revolver cal.357 (*)

  • Pistool 9mm-nr.1

  • Pistool 9mm-nr.2

  • Machinepistool 9mm-nr.3 (*)

  • Onbekende "karabijn" met (afge)korte loop (gebruikt in Maubeuge)

Alhoewel het mogelijk is dat de wapens waar ik een (*) achter plaatste afkomstig zijn van Dekaise, is dit niet bewijsbaar. Deze wapens zijn immers niet gevonden en men heeft er dus geen ballistische tests mee kunnen doen. Deze wapens kunnen dus net zo goed niet die van Dekaise zijn. De bende had ook minstens één persoon in zijn gelederen die genoeg kennis en kunde bezat om onderdelen te verwijderen of te verwisselen tussen wapens, teneinde het bewerkstelligen van ballistische verbanden (dmv serienummers, extractie, hamer- of loop-kenmerken) te bemoeilijken.

noorderling wrote:

De eerste keer ging het om 1 wapen, de tweede keer een groep vooral wildwest pistolen,

Waarmee je je status als nitwit nog maar weer eens bevestigd.

228

(21 replies, posted in Mededelingen)

Gelukkig nieuwjaar allemaal.

229

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Rechercheur Vermeersch van de BOB Gent werd van 11 november 1985 tot einde 1985 toegevoegd aan de BOB Aalst (werkte daar aan het natrekken van al dan niet anonieme tips) en werd in maart 1986 toegevoegd aan de Delta-cel. Hij werkte daar één jaar en twee maanden (dus t/m mei 1987) op het spoor Bende De Staerke ism Bende van Nijvel en hij was één van de vinders van de zakken in het kanaal van Ronquiéres (op 6/7-11-1986). Hieronder volgt het gedeelte van zijn getuigenis voor de Bendecommissie (achter gesloten deuren) dat gaat over de vondst van de zakken in het kanaal van Ronquiéres:

De heer Vermeersch: Dat is het geval of de vondst van de zakken in het Hellend Vlak van Ronquières. De elementen die ik heb gebruikt om die zaak boven water te brengen waren aanwezig twee dagen na de feiten te Aalst, maar dan op een andere onderzoekszaak.

De heer Van Parys: Hoe komt het dat er niet onmiddellijk gevolg werd aan gegeven?

De heer Voorzitter: Ik wens nog twee bijkomende vragen te stellen. Het onderzoek was reeds lang bezig bij een ander Parket. Men heeft het niet gedaan. Nu zegt U "wat ik gedaan heb was ook reeds in Aalst vroeg aanwezig." Het zijn dus twee elementen die voor ons toch belangrijk zijn. Waarom was dat dan niet gebeurd? Wat heeft U ervan overtuigd het toch door te zetten?

De heer Vermeersch: gewoon een samenhangen van bepaalde processen-verbaal. Inlichtingen die wij hadden en de manier waarop het hellend vlak van Ronquières werd doorzocht in de eerste fase waren volgens mij niet afdoende.

De heer Voorzitter: Dat begrijp ik niet goed.

De heer Vermeersch: De zwaaikom werd volgens mij op een amateuristische manier onderzocht. Nadat ik alle stukken had, hebben wij die zaak voorgelegd in de groep Delta. Men heeft een speciaal toestel uit West-Duitsland laten overkomen, samen met een specialist. Hoe het toestel noemt, ontsnapt mij op dit ogenblik. Wij hebben de zwaaikom systematisch laten onderzoeken door gespecialiseerde duikers van het leger, omdat wij 100 pct. zeker waren dat er zakken van de daders van de Bende van Nijvel in lagen.

De heer Voorzitter: Waren andere onderzoekers voor u daarvan op de hoogte of konden zij op de hoogte geweest zijn? U zegt "Wij waren 100 pct. zeker." Konden ook zij 100 pct. zeker geweest zijn? Als zij die zekerheid niet hadden, hoe komt het dan? U hebt met de marine gewerkt, maar hoe hebben zij het bassin onderzocht?

De heer Vermeersch: Ik dacht dat zij daarvoor een duiker hebben onder de arm genomen die de duiksport als hobby beoefent. Volgens ik heb gelezen werd er maar 2 uur gezocht om te zien of er de nacht na de feiten iets in het water was gegooid. Wij hebben zelf zakken in net water gegooid om te kunnen vaststellen of die zakken zich verplaatsen, aangezien de zwaaikom tamelijk groot is en de stroming die voorwerpen zou kunnen verplaatsen. Zo wisten wij dat wij niet moesten zoeken op de plaats waar werd gegooid.

De heer Voorzitter: U wist dus dat de zakken zich verplaatsten.

De heer Vermeersch: Het is een zwaaikom waarin de schepen draaien, met slib en veel stroming.

De heer Voorzitter: U hebt dat systematisch gedaan?

De heer Vermeersch: Wij hebben eerst een test gedaan met voorwerpen om te weten wat al dan niet afdrijft.

De heer Voorzitter: Wat geeft dat als concreet resultaat voor het onderzoek en wat had het resultaat kunnen zijn indien men dat een jaar vroeger had gedaan?

De heer Vermeersch: Ik denk dat er een grotere kans bestond, een meer gedetailleerde verklaring te krijgen van de getuigen die de zakken in het water hebben zien gooien.

De heer Voorzitter: Hebben zien gooien? Stonden de namen van die mensen ook in de processen-verbaal van de andere onderzoekers?

De heer Vermeersch: Ik heb de processen-verbaal die in Nijvel aanwezig waren op de kop kunnen tikken.

De heer Voorzitter: Die namen waren al een jaar gekend.

De heer Vermeersch: Ja.

De heer voorzitter: Hebt gij meer precieze verklaringen van die mensen kunnen afdwingen?

De heer Vermeersch: Er zijn verklaringen van die mensen afgenomen. Meer precies of minder precies, daar kan ik u op dit ogenblik geen antwoord op geven.

De heer Voorzitter: Het feit dat u resultaat had hangt niet zozeer van wat die mensen hebben verklaard, maar wel van het feit dat u hebt gezegd dat het niet gelijk is op welke manier men dit onderzoek doet. U hebt dus geprobeerd hoe u zo goed mogelijk aan de resultaten kunt geraken.

De heer Vermeersch: In de groep Delta waren wij van mening dat die zaak moest worden hernomen, maar op een grondige manier.

De heer Voorzitter: Hebt u dat kunnen doen in samenwerking met het parket van Nijvel of Charleroi of hebt u dat op uw eigen gedaan?

De heer Vermeersch: Wij hebben dat enkel met Delta gedaan. Eenmaal de zakken werden gevonden is Nijvel er achteraf wel tussengekomen.

De heer Van Parijs: Is het uw aanvoelen, als men zoveel tijd heeft verloren, of laat een aantal zaken heeft vastgesteld, dat de reden hiervoor is dat het op amateuristische wijze gebeurde, of was het onwil, of was er gebrek aan coördinatie? Het feit dat men op iemand beroep doet die de duiksport beoefent en niet op een professioneel iemand die gebruik kan maken van de meest moderne apparatuur, is dat uit onwil, uit gebrek aan aan opleiding of begeleiding?

De heer Vermeersch: Ik vermoed dat het gaat in de richting van het niet gepast inzetten van iemand die de duiksport als hobby beoefent. Elke politiedienst kan een beroep doen op de gespecialiseerde diensten van het leger. Die mensen werken zeer goed. Iedereen kan er trouwens een beroep op doen. Vandaar dat wij besloten hebben die zaak grondig te laten doorzoeken en niet door iemand die zomaar eens op de bodem voelt en vertrekt.

De heer Voorzitter: Volgens u was men niet voldoende bewust van het feit dat het belangrijk was en dat men het bijna op wetenschappelijke manier moest doen. Maar het feit dat u eerst zelf proeven doet enzovoort, schijnt te wijzen op een zekere wetenschappelijke aanpak om het grootst mogelijke resultaat te bekomen. Had men daaraan nooit gedacht bij de andere opsporingsdiensten?

De heer Vermeersch: Omtrent de vondsten in Ronquières heb ik geen contacten meer gehad, zeker niet met de mensen die daar de opzoekingen hebben verricht . De contacten daarover kunnen bestaan, rnaar dan zal dat de leiding Delta en de leiding Nijvel zijn .

De heer Van Parys: Is het feit dat men een beroep doet op iemand die niet in staat is die opzoekingen daar te doen, met name die bevindingen in dat bassin, gebaseerd op onwil, op onkunde of op wat? Het zou voor ons belangrijk kunnen zijn te weten of men eigenlijk niet wenste te vinden wat men kon vinden.

De heer Vermeersch: Ik denk zeker niet dat dat het geval is. "Niet kon vinden" zou ik zeker niet zeggen maar eens de stukken in ons bezit hebben wij gezegd : er moet iets zijn van de bende van Nijvel. Waarom die zaak door een andere cel op een andere manier werd aangepakt, weet ik niet.

De heer Voorzitter: U had vooraf geen contacten genomen met de andere cel om te vragen : hoe hebt u dat gedaan, en om te zeggen : wij zijn van plan het zo te doen? Heeft dergelijk gesprek plaatsgehad?

De heer Vermeersch: De vraag "waarom hebt u dat zo niet gedaan" heb ik nooit gesteld. Ik weet niet of de leiding Delta die vraag heeft gesteld. In elk geval heb ik opvragingen gedaan van processen-verbaal aan de cel van Nijvel ten einde te kunnen weten wat daar werd gezien die nacht.

De heer Voorzitter: U hebt dat gekregen?

De heer Vermeersch: Ja.

De heer Derycke: Heeft de getuige, door zijn grote ervaring die hij met die vondst heeft gehad, de indruk - en dit werd hier een tijd geleden door een bepaalde getuige gezegd - dat de daders, welke bende men ze ook noemt, door de manier waarop zij die zakken in het hellend vlak van Ronquières hebben gedeponeerd en de wijze waarop zij bewijsstukken hebben verpakt, daaraan een bepaalde boodschap aan vast zat? Was het de bedoeling van de daders om daar iets mede te delen? Dit blijft altijd het levensgrote vraagteken over die zaak.

De heer Vermeersch: Daar kan ik geen antwoord op geven.

De heer Voorzitter: Waarom niet?

De heer Vermeersch: Omdat ik dan het beroepsgeheim zou schenden. Omdat het onderzoek lastens de bende nog steeds lopende is.

De heer Voorzitter: Er heeft hier nochtans iemand verklaard dat de manier waarop die stukken verspreid lagen en de manier van verpakking van het bij elkaar gebrachte, niet zomaar toevallig was. Als u het beroepsgehein. inroept, mijnheer Vermeersch, zullen wij eventueel op een andere manier moeten te werk gaan. Ik tracht u er dus van te overtuigen maar ik dwing er u niet toe, hierop een antwoord te geven; misschien is het alleen de bevestiging van wat iemand anders hier al heeft gezegd. Het werd op zo een bewuste manier gedaan zodat men zegt dat die mensen wisten wat ze wilden. Sommigen hebben de indruk dat de leden van die bende in feite systematisch te werk gingen, wat bleek uit hun manier van optreden, anderen zeggen dat eenieder die milicien is geweest weet hoe dat gaat. Ter zake zijn er twee scholen en dit tot in de hoogste kringen van de universiteitsprofessoren en van de magistraten;de enen zeggen wit, de anderen zeggen zwart. Zulk een element zou toch richtinggevend kunnen zijn om te stellen dat er meer achter zit Dat dit geen toevallige uitstap was met een geweer en dat zij door de omstandigheden in een bepaalde situatie zijn geraakt, zodat ze geschoten hebben. Dit zijn elementen die wijzen op een systematisch tewerk gaan. Ik zal mijn vraag anders stellen : Hebben zij signalen aan een ander Parket of aan het uwe, gegeven waaruit men bij nader onderzoek had kunnen opmaken dat men daar iets zou kunnen vinden indien men grondig had gezocht. Hebben zij terzake signalen gegeven?

De heer Vermeersch: Mijnheer de Voorzitter, kan u de vraag anders formuleren?

De heer Voorzitter: Ik heb reeds tweemaal een andere formulering gegeven, maar ik zal pogen het nogmaals anders te formuleren: hebben zij een teken gegeven, direct of indirect, dat er hier of daar moest worden gezocht en dat er dan wel iets zou gevonden worden? Ik heb het dossier niet , ik weet het dus niet maar in het dossier kunnen zulke dingen vervat zijn . Werd er een vermoeden geuit in de zin van honderd procent zekerheid? Daarom stel ik de vraag. Was het vanuit uw eigen wetenschappelijk onderzoek of was het omdat er ergens signalen waren dat men daar beter moest zoeken?

De heer Vermeersch: Zeker niet. Zoals ik reeds gezegd heb was het een samen leggen van alle gegevens en onze primitieve proefnemingen.

De heer Voorzitter: Ook langs infiltranten of langs gewone informatie hebt u niets vernomen? Sommigen zeggen dat er daar niet voldoende werd gezocht.

De heer Vermeersch: Neen.

De heer Voorzitter: Vanuit de bende zelf hebt u die inlichtingen niet gekregen?

De heer Vermeersch: Neen.

De heer Voorzitter: U kan dan ook niet verklaren waarom zij eventueel die zakken op een bepaalde manier hadden gedeponeerd.

De heer Derycke: Ik heb de indruk dat de getuige een ernstig man is, die ook enige ervaring heeft op dat vlak. Als politieman met enige feedback in deze problematiek vindt u het persoonlijk normaal dat zo'n pakket eigenlijk samengesteld en gedropt wordt? Het is louter persoonlijk - en u schendt daarmee het beroepsgeheim niet - vindt u het abnormaal? Dat is toch een eigenaardige manier van doen.

De heer Voorzitter: Gaven zij niet zelf de mogelijkheid ontdekt te worden door zoveel dingen op dezelfde plaats te brengen.

De heer Vermeersch: Mijnheer de Voorzitter , ik zal enkel mijn mening naar voren brengen: ik dacht van niet. Niettemin, zoals gesteld in de brief die ik van uw commissie heb ontvangen zijn er door de vondst van Ronquiéres belangrijke zaken naar boven gekomen die de link leggen tussen bepaalde feiten , daar waar de link op gerechtelijk vlak nooit kon worden gelegd. Enkel door de vondst op het Hellend Vlak van Ronquières werd die link gelegd.

De heer Voorzitter: Als U zegt "link", tussen welke feiten is dat dan?

De heer Vermeersch: Dat start met de dubbele moord Temse.

De heer Voorzitter: Dus eigenlijk alle feiten.

De heer Vermeersch: Neen, niet alle feiten: de moord op de rijkswachter de heer Morue, Aalst: de kassa van Aalst werd teruggevonden, kogelvrije vesten van één der eerste feiten van de Bende van Nijvel.

De heer Derycke: Heeft getuige tijdens het tweede en decisieve onderzoek naar het Hellend vlak van Ronquières onregelmatigheden ontdekt tijdens het eerste onderzoek bijvoorbeeld naar vorm of inhoud? Op een bepaald ogenblik heeft getuige verklaard PVs te hebben opgevraagd.

De heer Vermeersch: Dat klopt.

De heer Derycke: Heeft u zaken ontdekt d ie u eigenaardig voorkwamen? Heeft u zich vragen gesteld waarom bepaalde formele aspecten niet werden benaderd?

De heer Vermeersch: Ik denk niet dat iets onregelmatigs werd vastgesteld ,enkel het feit dat de dreggingswerken niet op een deskundige manier werden verricht.

De heer Voorzitter: Dus een beslissing die eventueel anders kon worden genomen.

De heer Vermeersch: Men kon inderdaad een andere beslissing nemen.

De heer Voorzitter: Omtrent de laatste vraag die door de heer Derycke werd gesteld neem ik aan dat u gehouden is aan het beroepsgeheim. Het is in geuren en kleuren naar voren gebracht dat het allemaal geen toeval was. Ik zou toch willen vragen dat u daarover nadenkt en dat u eventueel aan uw oversten vraagt wat u mag mededelen. Als het mogelijk is zou ik er prijs op stellen dat wij deze gegevens ontvangen. Dit is voor ons belangrijk om eventueel tot een andere vraagstelling over te gaan, eventueel bij andere personen. Ik dank u. (De getuige verlaat de zaal).

Bron: Bendecommissie-notulen. Deel L (verhoor Vermeersch). Geen directe link beschikbaar dus vandaar deze lange quote.

230

(804 replies, posted in 1982)

Merovinger wrote:

De zaken waar geen bevestiging of bewijs van is bespreken ze in voorwaardelijke of vraagstellende zin in hun boek. Echter over bepaalde zaken zeggen ze expliciet dat wat in de media of fora is verschenen foutief is, zoals de aktetas van Vanden Eynde, hetzelfde taxibedrijf, het verplaatsen van de lichamen van Fourez-Dewit, ...

Merovinger, ik zou dit boek niet zonder meer als de bende-bijbel neerzetten.

  • Fourez is wel degelijk versleept naar het hek en dan naar de muur. Dit komt rechtstreeks uit het onderzoeksverslag! (Het Colruyt Nivelles-document dat schijnbaar verder niemand leest.)

  • Het ligt misschien gevoelig maar om waarschijnlijk persoonlijke redenen laat Mevrouw Finné de theorie van onderzoeksrechter Lacroix (Finné = slachtoffer nr-4 ) volledig buiten beschouwing en wordt slechts (summier) ingegaan op de theorie dat Finné slachtoffer nr-2 was. Daarbij vergeet zij te melden dat er géén getuigen zijn die hebben gezien dat Leon Finné werd vermoord en er maar liefst 4 eerstelijns-getuigen zijn die nadrukkelijk verklaren Finné (en zijn wagen) daar niet te hebben gezien terwijl die moord in hun directe omgeving plaats had moeten vinden. Los van wie er gelijk heeft was het toch wel netjes geweest om in het boek even aan te stippen dat het hier handelt om theorieën en niet om vaststaande waarheden.

Omdat niet is na te gaan in hoeverre dergelijke onjuistheden/onvolledigheden/theorieën ook in andere hoofdstukken van het boek zijn binnengeslopen, kan men het beter beschouwen als een perceptie van de waarheid i.p.v. de absolute waarheid.