2,391

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

In het artikel van La Dernière Heure van vandaag zou, volgens Hervé (ik heb het artikel niet onder de neus), Gilbert Dupont zeggen dat hij  ... op 5 (!) november 1986 in de namiddag ... de scoop had gekregen over de vondst van de wapens in het kanaal in Ronquières. Hij zou die info per telefoon gekregen hebben van iemand die noch daarvoor noch daarna ooit enige informatie heeft doorgegeven. hmm En Dupont komt daar nu pas mee af! roll

Was dat dan net na de romantische boswandeling van 5 november 1985 van Lionel Ruth en Alain Lachlan met Eric Lammers?

2,392

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Al bijna dertig jaar wordt verkeerdelijk gedacht dat de in 1986 uit het kanaal van Ronquières opgeviste wapens en buit van de Bende van Nijvel in de nacht van 10 op 11 november 1985, na de laatste overval van de Bende op de Delhaize in Aalst, in dat kanaal gedumpt werden. Dat zou ten vroegste op 27 oktober 1986 gebeurd zijn, of maximaal "8 à 10 dagen" voor de vondst op 6 november van dat jaar gebeurde. "We zijn honderd procent zeker", zegt procureur-generaal Christian De Valkeneer vandaag in La Dernière Heure.

Meer » Nieuws | www.dhnet.be

2,393

(148 replies, posted in Westland New Post)

Christian Elnikoff in 1989:

"Ik ben gedurende twee jaar in Algiers hoofd van een commando moordenaars geweest en ik hield er de moeilijke opdrachten voor mezelf. Bijvoorbeeld heb ik een slet neergeknald in een ziekenhuis voor een 'werk' dat niet afgewerkt werd. Er waren twee flikken aan de deur. Om binnen te geraken had ik een toga aangetrokken en had ik een holle brevier meegenomen … We hadden meer dan tweehonderd aanslagen op ons actief vóór de putsch van Algiers. Nadien behoorde ik tot de Lambda-groep belast met de interne politie …"

2,394

(782 replies, posted in Westland New Post)

Michel Libert gaf in 1989 de volgende uitleg over de rekrutering van manschappen voor het WNP en de toelatingsexamens die deze nieuwe WNP-leden moesten uitvoeren:

"Mijn tweede vader [wie?] was bij de Gestapo in dienst getreden, nadat hij een korte tijd in de rangen van Léon Degrelle had gediend. Daardoor kwam ik al heel vroeg in die wereld terecht. Na de oorlog liep hij een veroordeling op, maar hij werd in 1946 door de Amerikanen gerecupereerd. Hij werd meteen ingeschakeld in organisaties van hetzelfde soort als WNP, die zij vanuit Duitsland opzetten om de belangen van het Westen te verdedigen tegen de dreiging van het communisme.

Zowel spierbundels, huurdoders als denkers werden ingezet in organisaties met wisselende namen maar steeds opgebouwd volgens hetzelfde stramien. Het is alsof men andere stekkers in eenzelfde centrale voeding insteekt. Mijn tweede vader introduceerde mij aanvankelijk in de Teutoonse Orde, pas later kwam ik bij Westland New Post.

Ik heb zelf mannen voor de organisatie gerekruteerd. Van de graad van kapitein af had ik daar de bevoegdheid toe. Hoe gaat dat … Je bent anticommunist, je beoefent een gevechtssport, wij zijn al een keer samen wezen stappen. Dan vraag ik of je bereid bent je in te zetten voor de verdediging van het Vrije Westen. Ik vertel dat er een mogelijkheid is om iets reëels te doen terwijl je toch gedekt bent. Een antwoord vraag ik niet meteen, ik laat de zaak liever even bekoelen tot je bij een volgende ontmoeting zelf over de brug komt.

Door illegale missies uit te voeren, moet iedereen zich verbranden, dat is de regel. Eenmaal je je geëngageerd hebt, verandert dan ook alles. Dan is er tussen ons een moreel contract gesloten en dan geldt ook voor jou de wet van de stilte. Je kunt kiezen voor min of meer actief inlichtingenwerk, voor een universitaire groep die publicaties verzorgt of ook zowat barbouzewerk gaan doen. Maar altijd zul je ertoe gedreven worden iets onwettelijks te doen, helemaal in je eentje. En weigeren kan dan niet meer. Dat gaat van infiltreren van een militaire inlichtingendienst tot het liquideren van iemand. Ik vind niets uit, dat zijn concrete voorbeelden. Iedereen moet ergens zijn vingers aan branden.

Ik was pas zestien toen ik begon en mijn tweede vader zorgde ervoor dat ook ik verbrand raakte. Zo'n opdracht kan ook zijn ergens binnen te breken, een brandkoffer te kraken en ongezien weer buiten te raken. Als je gepakt wordt, is er altijd wel een autoriteit die op de hoogte is. Zelf werd ik verschillende keren gevat en telkens heeft men mij uit de gevangenis gehaald. Zo leer je, zo doe je praktische ervaring op. Tot je kunt binnendringen in een ambassade, een nacht lang klaar wakker blijven, een dossier vinden en ermee ontkomen.

In Antwerpen voerden we ooit zo'n operatie uit. We moesten er inbreken in het kantoor van de Antwerpse zakenman Herman Geschier. Onze opdracht was uit zijn koffer documenten te halen die bezwarend waren voor de veiligheidsdienst van Zuid-Afrika; documenten waarvoor de Belgische Staatsveiligheid interesse had. Een lid van de Sûreté gaf ons trouwens groen licht voor de operatie. Ons commando bestond uit vier man: Nemry, Elnikoff, Saucez en ikzelf. Wij kregen allen informatie mee over de verkeerslichten in de buurt, de interventietijd van de politie én we hadden een sleutel van het kantoor. Omdat een onvoorzien alarmsysteem in werking trad, moesten we er onverrichter zake vandoor gaan. Dat heb ik later allemaal aan mijn ondervragers verteld, maar ik heb er niets meer over gehoord.

Het gerecht heeft trouwens nooit wat gedaan met alle inlichtingen, met alle schema's die ik verstrekte. Niemand heeft er wat mee gedaan. Men houdt het er liever bij dat WNP een klein groepje was, een geïsoleerd fenomeen. Terwijl het tegendeel waar was."

2,395

(1,283 replies, posted in 1985)

Merovinger wrote:

Als reden voor het stopzetten van de bewaking om 19u30 wordt door rijkswachtcommandant Millecamps opgegeven dat op dat ogenblik 'de grootste geldvoorraad toen reeds geëvacueerd was'.

Nochtans waren er toen al berichtgevingen en meningen na voorgaande Bendeacties dat het de Bende niet om het geld te doen was. Ook is het cynisch om te lezen wat diezelfde Millecamps tijdens de festiviteiten op 30.10.1985 vertelt heeft over de noodzaak tot coördinatie met kans op slagen, vooral de laatste alinea. En als je dan je manschappen een halfuur voor sluitingstijd laat vertrekken, tja ...

2,396

(1,283 replies, posted in 1985)

Niet Simpel wrote:

Denkt Van den Abiel nu werkelijk dat de rijkswacht de Bende ondersteunde door klokvast de eigen troepen terug te trekken? Dat denkt hij inderdaad, en hij niet alleen. Verschillende mensen die die avond het R4?tje zagen en erover willen getuigen, worden door de rijkswacht weggestuurd. De officiële versie van de twee rijkswachters in het R4?tje staat beschreven in hun proces-verbaal 5337 van 9 november 1985. Ze reppen met geen woord over het waarom van het verlaten van hun positie.

Wie dergelijke werkwijze hanteert heeft iets te verstoppen, en blijkbaar sta ik met deze mening niet alleen. En wat te denken over diegenen die dergelijke werkwijze ondersteunen?!

Hierbij nog wat krantenknipsels over het stopzetten van de bewaking op 9 november 1985 om 19u30. Er staan wel een paar foutjes in de artikels zoals de datum van de vondst van de wapens in het Osbroekpark (dat was op 30 oktober 1985 en niet op 30 september 1985). Als reden voor het stopzetten van de bewaking om 19u30 wordt door rijkswachtcommandant Millecamps opgegeven dat op dat ogenblik "de grootste geldvoorraad toen reeds geëvacueerd was".

Vooruit 12-11-1985

http://nsm08.casimages.com/img/2014/09/05/14090501171114738712501754.jpg

Vooruit 13-11-1985

http://nsm08.casimages.com/img/2014/09/05/14090501171014738712501751.jpg

Vooruit 14-11-1985

http://nsm08.casimages.com/img/2014/09/05/14090501170914738712501750.jpg

2,397

(248 replies, posted in Westland New Post)

Ben wrote:

Op 3 maart 1988 wordt Christian Amory ondervraagd door de Cel Waals Brabant. Op een bepaald moment gaat het ook over Eric Lammers:

"A votre question, je vous réponds qu'au cours de mes recherches, j'ai appris que Lammers Eric fréquentait une milieu criminogène du Borinage, du moins à cette époque. Je ne connais rien de plus au sujet de ce personnage que je n'ai d'ailleurs jamais rencontré."

In datzelfde PV wordt ook nog verwezen naar de verklaring die Amory op 12.02.1988 gemaakt heeft voor de speurders over de notities en documenten die bij hem in beslag werden genomen. Op 12.02.1988 verklaart Amory over stuk 97 "uit de gevangenisneming van Eric Lammers op 14.01.1985":

En ce qui concerne cette extraction, il s'agit d'un contact de Villani Luigi dont je vous ai déjà parlé si avant et sur lequel j'ai mené une enquête. Je n'ai jamais eu l'occasion de rencontrer l'intéressé [Eric Lammers]. J'avais toutefois pu l'identifier suite à divers renseignements obtenus lors de mon enquête.

Over Luigi Villani verklaarde Christian Amory dat hij een verdacht figuur is die contacten heeft met individuen van criminele organisaties alsook met sympathisanten van extreem-linkse organisaties. Op 27.01.1987 verklaarde Mohamed Asmaoui, vriend van Christian Amory en Adriano Vittorio, dat Luigi Villani zijn beste vriend is.

Is Villani de fameuze V. die herhaaldelijk geweigerd heeft te worden gehoord in verband met inlichtingen betreffende Eric Lammers en in verband met een Golf GTI die bij een overval zou zijn gebruikt?

2,398

(248 replies, posted in Westland New Post)

Uit de akte van inbeschuldigingstelling over de Pastoralemoorden:

Eric Lammers studeerde aan het Atheneum van Etterbeek maar heeft zijn laatste jaar beëindigd in het Atheneum van Oudergem ten gevolge van twee incidenten die hem verplicht hebben om dat schooljaar te trissen. Hij wou zijn studies niet verder afmaken in dezelfde school en behaalde uiteindelijk zijn diploma in het Atheneum van Oudergem in 1980.

Hij heeft zich ingeschreven voor het toelatingsexamen tot de sectie 'Toutes Armes' [Alle Wapens] bij de KMS (Koninklijke Militaire School) en werd ingeschreven in de 120e promotie van deze sectie. Ten gevolge van een mononucleose heeft hij zijn eerste jaar moeten herbeginnen in de 121e promotie. Echter doordat hij het moraal was verloren en tegelijkertijd zijn vrienden van de vorige promotie, verliet hij de KMS op 1 maart 1982 en heeft hij zijn legerdienst gedaan in Brasschaat en Evere.

Op het moment van zijn aanhouding [wanneer? 4 oktober 1983?] was hij ingeschreven in de ULB voor het behalen van een licentiaat in lichamelijke opvoeding en sport. Hij beoefende trouwens meerdere sporten zoals judo, karaté, zwemmen, bergbeklimmen en tafeltennis.

Eric Lammers maakte kennis met Marcel Barbier op het Atheneum van Etterbeek maar had hem daarna uit het oog verloren. Tijdens zijn contacten met het Front de la Jeunesse leerde hij Jean-Louis Nemry kennen en vond hij Marcel Barbier terug die hem aan Michel Libert voorstelde. Libert stelde hem voor om lid te worden van het WNP, een beweging die Libert voorstelde als "comme porteur d'une haute idée du devoir au Pays" en waarvan Libert bevestigde dat deze beweging voor en met de Staatsveiligheid werkte.

Op het moment van zijn aanhouding op 4 oktober 1983 in het kader van de Pastoralemoorden had Eric Lammers  nog geen juridische antecedenten.

De genaamde Michel Carnier, Rijkswachtofficier en commandant van de 120e promotie bij de KMS heeft eveneens de commentaren beaamt die zijn collega's en oversten van Eric Lammers over Lammers maakten tijdens zijn verblijf bij de KMS. Volgens Carnier komen de kenmerken 'gewelddadig, brutaal, agressief' regelmatig, als een constante, terug in de geschreven commentaren van diverse personen.

2,399

(511 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Bij de opening van het nieuwe juridische jaar heeft procureur-generaal Christian De Valkeneer andermaal aangedrongen op de verlenging van de verjaringstermijn voor zware criminele feiten zoals de Bendefeiten.

Meer » Nieuws | www.7sur7.be

2,400

(1,221 replies, posted in 1985)

Juul wrote:

Het doet er niet toe of ze naar Radio Mi Amigo luisterden (dat zal wel niet) maar ze zijn het dan toch te weten gekomen hé. Soit, de meest belanrijke vraag die men zich kan stellen: Is het waar dat er een rijkswachtfeestje in Hofstade plaats vond?

Of er op 9 november 1985 een Rijkswachtfeestje was in Hofstade weet ik niet. Het traditionele feest van de Rijkswacht van Aalst, ter herdenking van de slag bij Edemolen had plaats op 31 oktober 1985 in het Kasteel Terlinden.

De Voorpost van 1.11.1985

http://nsm08.casimages.com/img/2014/08/29/14082902120914738712484987.jpg

http://nsm08.casimages.com/img/2014/08/29/14082902120914738712484986.jpg

Wat er op 9 november 1985 wel was was een voetbalwedstrijd georganiseerd door de vriendenkring van de Rijkswachtbrigade van Aalst op het veld van 'Eendracht'. Het is niet duidelijk wanneer deze wedstrijd ging plaatsvinden (begon die om 19u15?). Aangezien er voorzien was dat tijdens de rust een aantal para's zouden parachutespringen vermoed ik eerder dat de wedstrijd in de namiddag voorzien was. Het kan natuurlijk nog altijd zijn dat er dan 's avonds nog een feestje of etentje voorzien was.

De Voorpost van 8.11.1985

http://nsm08.casimages.com/img/2014/08/29/14082902121014738712484989.jpg

Blijkbaar was er in Aalst in die periode ook heel wat te doen rond de USSR (maar om daarvoor dan De Delhaize van Aalst te overvallen?)

De Voorpost van 1.11.1985

http://nsm08.casimages.com/img/2014/08/29/14082902120914738712484988.jpg