2,681

(44 replies, posted in Andere Personen)

Daniel Van Cutsem was van 1963. Zie onderstaand artikel en de rechtse foto. Het artikel dateert van 7 december 1983. De dag voordien gebeurde de overval op het postkantoor in Drogenbos. Maar het is niet gekend of die feiten met elkaar te maken hebben.

Van Cutsem werd samen met Filali Tahiri en Murat Kapllan in december 1983 door onderzoeksrechter Eloi gezocht naar aanleiding van een vluchtmisdrijf in de Aumalestraat in Anderlecht. In dezelfde straat werd ook gevuurd op café 'L'Auberge'. De drie werden gezocht voor gewapende overvallen, diefstallen met inbraak en autodiefstallen. Over Van Cutsem was toen (en nu nog niet) niet veel gekend. Wel werd hij als gevaarlijk beschouwd.

http://r28.imgfast.net/users/2815/42/92/24/album/decemb10.jpg

2,682

(83 replies, posted in Bewijsstukken)

Er zijn inderdaad verschillen, vooral met de mouwen. lol

Ik wou daarmee zeggen dat het niet ondenkbaar is dat de gevonden jas een soort 'overheids'jas (leger, ordediensten, inspecteurs, douaniers, ...) zou zijn. Wie zou er anders zoiets dragen? Het is vreemd dat die jas nog altijd niet geïdentificeerd is geraakt. Het lijkt mij voor speurders toch niet zo moeilijk om de oorsprong van die jas te achterhalen, zelfs als deze uit het buitenland zou komen. Door het model en de textielsamenstelling weet men toch al veel.

Eén van de merkwaardigste elementen aan de gevonden jas is dat volgens de tekening (en lichtjes te zien op de foto) de jas zowel op de linker- als de rechterflap van de kraag een knoopsgat heeft. Wat is de reden van beide knoopsgaten? Is dat funcioneel of is dat puur esthetisch? De jas van de luchtmacht heeft dat bijvoorbeeld niet. Dat specifieke detail is een toch een punt waar speurders mee verder moeten kunnen.

2,683

(83 replies, posted in Bewijsstukken)

De gevonden jas lijkt sterk op onderstaande jas van de Belgische luchtmacht:

http://nsm08.casimages.com/img/2014/01/20/14012010112014738711916212.jpg

2,684

(4 replies, posted in Andere Personen)

Van die man zou er dus in 1997 een robotfoto verspreid geweest zijn. Welke robotfoto zou dit zijn?

2,685

(5 replies, posted in Overzicht Bendes)

Tussen 1983 en 1986 pleegde een familiale bende in Wallonië meer dan 80 misdrijven zonder dat de politie hen kon opsporen. Het is pas nadat een vrouwelijk bendelid uit de biecht klapte (omdat haar man haar bedroog), dat de bendefeiten opgelost geraakten.

De bendeleden woonden in de regio van Hoei maar opereerden over heel het Waalse grondgebied. De bende was uit op het spaargeld van oude mensen die op het platteland woonden. Om te horen waar het spaargeld verstopt was deinsden de bendeleden er niet voor terug om de oudjes te martelen of zelfs te verkrachten.

De bende bestond uit vier mannen (Robert Delcour, Jean Godefroid, Daniël Godefroid, Robin Jacob) en drie vrouwen (Gina Godefroid, Blanche Delcour en Marie-Christine Jacob), allen uit eenzelfde familie. De jongste telg van de bende was de in 1965 geboren Daniël Godefroid. Ze hadden allemaal een normale job en de meeste van hen waren eigenaar van hun woning.

De bendenaam "bande des chauffeurs" (stokersbende) verwijst naar de criminelen die indertijd Waalse plattelandsbewoners terroriseerden, door o.a. de voeten van de slachtoffers te branden, opdat de slachtoffers zouden zeggen waar ze hun spaargeld hadden verstopt. Ze zochten hun slachtoffers voornamelijk op aan de hand van zoekertjes maar ook door onderzoek ter plaatse. Ze zochten hoofdzakelijk alleenstaande oudere mensen (60, 70 of 80 jaar oud) uit en bij voorkeur mindervaliden of dementen.

De daders sloegen steeds 's nachts toe en gingen daarbij fors te keer. Gemaskerd en met handschoenen aan en voorzien van een ijzeren staaf of een matrak sloegen ze ramen in, strooiden ze etenswaren rond, sloegen en bedreigden ze de slachtoffers. Meestal bonden ze de slachtoffers vast. Ook zouden ze één slachtoffer verkracht hebben en één slachtoffer doodgetrapt hebben.

In totaal heeft de bende een hondertal slachtoffers aangevallen in tientallen Waalse dorpen. Soms herhaalden ze hun misdrijf bij hetzelfde slachtoffer. Op die manier hebben ze, tijdens de vier jaar dat de bende toesloeg, in totaal vier miljoen Belgische franken buitgemaakt. Soms bedroeg de buit 50.000 Belgische franken, soms slechts 4.000 Belgische franken.

De feiten werden pas opgelost nadat een vrouwelijke bendelid haar man had aangegeven omdat haar man haar bedrogen had. Zonder deze aangifte was elk spoor naar de daders zoek. De daders zorgden er immers voor dat ze moeilijk opspoorbaar waren. De daders kwamen niet uit het misdaadmilieu, hadden geen strafblad en gingen heel voorzichtig te werk om geen sporen achter te laten. Zo zorgden ze er voor dat er geen vingerafdrukken waren, trokken ze de telefoonsnoeren uit, barricadeerden ze de toegangen en sloten ze de elektriciteit af zodat de slachtoffers niet onmiddellijk alarm konden slagen.

De bendeleden werden uiteindelijk in 1989 veroordeeld.

Meer info » Le Soir

Zo zien we maar dat een bloedband heel sterk kan zijn en een familiedaad jarenlang geheim kan houden. De modus operandi van deze Stokersbende doet voor een stuk denken aan de moord op Vanden Eynde in de Auberge des Chevaliers in Beersel.

2,686

(279 replies, posted in Getuigen)

Goed voorstel.

2,687

(279 replies, posted in Getuigen)

bely, ik wil je zeker wel geloven hoor maar je begrijpt dat er daarvoor een aantal antwoorden of bijkomende info nodig zijn. Want als je hele verhaal klopt zit hier mogelijk een sleutel naar de ontrafeling van het Bendemysterie. In de eerste plaats en het allerbelangrijkste is te weten naar welk nummer je gebeld hebt. Als je het niet openbaar wil of kunt maken kan je altijd mailen.

Ik ben ook nog even naar de eerste pagina van deze topic gaan kijken om je eerste posts van 22.12.2010 te herlezen. Die dag schreef je

bely wrote:

Drie van de vijf zijn duidelijk te herkennen op robotfoto's.


Op de vraag van Boemerang

Boemerang wrote:

Dag bely, zou je ons eens kunnen vertellen op welke robotfoto's deze lui leken


antwoordde je het volgende

bely wrote:

Wat betreft de gezichten kan ik zeker naast Philippe De Staerke, Leon de Staerke aanwijzen en een struise man van middelbare leeftijd met een volle haardos en breed geschouderd. Hij was de bestuurder.
De andere twee kan ik niet linken aan de robotfoto's en er was geen blonde kerel bij. Wel een kerel met bakkebaarden en tamelijk groot van gestalte. Zeker geen Salesse.


Wou je daarmee zeggen dat Philippe De Staerke, Leon De Staerke en de struise man van middelbare leeftijd de drie personen zijn die je herkend op de robotofoto's? Of zijn het de drie metgezellen van de broers De Staerke die je op de robotfoto's herkend hebt?

Ik kom graag ook nog even terug op dat tweede telefoontje door die nette heer. Als het om manipulatie van je getuigenis of het onderzoek gaat is het onderstaande misschien een piste.

Op 14.01.2014 schreef je

bely wrote:

Thuis gekomenen zette ik alles op een rijtje, en daar waar ik eerst overtuigd was van gesjoemel of vergissing bij het beluisteren van de bandjes door de speurders, schoot mij het voorval te binnen waarbij een persoon belde in mijn frituur over de Bende van Nijvel.

Conclusie; een corrupt iemand die toegang had tot het onderzoek (en de Bende van Nijvel wou beschermen) wist van mijn telefonische getuigenis, zag er gevaar in en heeft ze alle kracht ontnomen door dat 2e belachelijke telefoontjevanuit mijn frituur.


In de discussie die daarop volgde vroeg patrick111:

patrick111 wrote:

Wie was er tussen de herfst van 1996 en februari 1997 op de hoogte van bely's telefonische getuigenis? Voor zover we weten: Bely zelf en de onderzoekers die zijn getuigenis ontvangen hebben. Hijzelf verdenkt nog een zekere Vilvoordenaar, maar hoe kan die weten dat bely getuigd heeft?


Daarop formuleerde je het volgende:

bely wrote:

Toen ik mijn getuigenis doorbelde (namiddag) was ik alleen in de frituur. Mijn vrouw wist hierover niets, zij interesseert zich daar ook niet in. Zij was wat verbaasd toen Humo voor de deur stond. Toen ik in discussie ging met de speurders over het 2de telefoontje begonnen zij onder elkaar te praten en lieten zij 1 of 2 namen vallen die volgens hen de bandjes beluisterden of ...? Zij weten zeer goed dat er gesjoemeld werd!


En dan nu misschien een piste, want na je eerste bijdrage aan het forum vroeg dim je op 22.12.2010 het volgende:

dim wrote:

Beste Bely, heb je deze info aan de onderzoekers doorgegeven?


Daarop formuleerde je toen het volgende antwoord:

bely wrote:

Ja, ik heb dit gemeld aan de rijkswacht enkele jaren nadien. Maar deze waren zeer terughoudend en eigenlijk gaven ze mij met weinig woorden de stille wenk om hierover niet te veel te kraaien. Deze gasten waren eigenlijk door de jaren goeie kameraden geworden en bedoelden het zeker goed.


Begrijp ik het goed dat je je verhaal aan bevriende rijkswachters hebt verteld? Wanneer?

2,688

(279 replies, posted in Getuigen)

Sorry bely, maar dit wordt nu toch wel wat te kafkiaans en moeilijk om volgen voor mij hoor. Ik ga er voorlopig nog van uit dat uw getuigenis geloofwaardig is. Maar ik zit toch wel met een aantal pertinente vragen waardoor je getuigenis toch wel sterk wringt.

bely wrote:

In de herfst van 1996 is het mysterie Bende van Nijvel niet opgelost en verschijnen de gele affiches met robotfoto's van de daders.
Ik doe een anonieme telefonische getuigenis van in mijn frituur. Deze luidde als volgt: op 11/11/1985, 2 dagen na Aalst zag ik Leon en Philippe De Staerke in mijn frituur in Vilvoorde vergezeld van robotfoto 4 en robotfoto 7.
Ik heb nooit enige respons gekregen op deze eigenlijk op het eerste zicht weinig ter zake doende getuigenis, omdat deze werd gecorrumpeerd.


bely wrote:

Het toestel stond achter de toonbank en was voorzien van een teller om misbruik te voorkomen.


Als ik je goed begrijp heb je eind 1996 anoniem (dus je hebt je naam niet doorgegeven?) gebeld vanuit uw frituur om te zeggen wat en wie je gezien hebt op 11.11.1985. Naar welk nummer heb je gebeld? Het nummer op de gele affiches? De politie van Vilvoorde? Hoe is dat gesprek verlopen? Heeft u gewoon uw verhaal gedaan en dan onmiddellijk ingehaakt? Werden u door de politie aan de telefoon vragen gesteld? Ik neem aan dat ze op zijn minst uw naam moeten gevraagd hebben of niet?

Anderzijds zeg je dat je telefoon een soort openbaar toestel was vermits iedereen met munten met die telefoon kon bellen. Je zegt dat je nooit respons hebt gekregen. Tja, als je geen naam hebt gegeven is dat ook logisch. Ik begrijp hier dan ook uit dat er niemand van de politie in 1996 naar je frituur is gekomen noch dat de politie je teruggebeld heeft op dat toestel om je vragen te stellen over wie dat telefoontje zou kunnen gepleegd hebben. Ik leid uit wat je zegt dus ook af dat er in 1996 geen proces-verbaal werd opgemaakt van je getuigenis. Klopt dat?

Na het verschijnen van je getuigenis in Humo word je door Annemie Bulté (via Eddy Vos) op de hoogte gebracht van het feit dat er op 28/02/1997 een tweede getuigenis werd afgelegd vanuit je frituur. Dus ook na dat tweede telefoontje kreeg je geen politie over de vloer? Je herinnert je nu het voorval met die net geklede heer. Je concludeert hieruit dat dit een manier was om je getuigenis te ondermijnen. Het is pas na het verschijnen van het artikel in Humo dat je door de politie wordt ondervraagd en dat er voor de eerste maal een PV opgemaakt wordt.

Van je telefoontje uit 1996 werd er geen PV opgemaakt. Dus stel dat een corrupte speurder je getuigenis 'lastig' zou gevonden hebben, dan kan ik mij voorstellen dat die speurder toch wel andere middelen zal gehad hebben om je getuigenis in de vuilbak te kieperen. Je zegt dat dat gesprek op band werd opgenomen. Maar is dat wel zo? Kan er iemand bevestigen of telefonische getuigenissen systemathisch worden opgenomen? En als je getuigenis effectief opgenomen werd, was het dan voor die speurder niet makkelijker geweest om je getuigenis van de band te wissen dan heel die toestand met die net geklede heer? Ofwel werd het telefoonnummer waarop je gebeld hebt afgetapt (door de staatsveiligheid?). Als die persoon die het nummer aftapte (extern aan het speurderteam) betrokken is bij de Bende van Nijvel en je getuigenis 'lastig' vond dan kond de band niet wissen maar wel een mannetje uitsturen. Maar waarom zolang na je telefoontje? Die nette heer kwam pas op 28/02/1997 terwijl jijzelf al in de herfst van 1996 gebeld hebt.

Het is dus cruciaal om te weten naar welk nummer je gebeld hebt.

Verder zeg je nu dat je in 1996 telefonisch aan de speurders verklaard hebt dat je Léon en Phillipe De Staerke gezien hebt vergezeld van robotfoto 4 en 7 gezien. Maar in je onderstaande posts heb je het ook nog over robotfoto 10. Is dat niet een beetje teveel van het goede?

bely wrote:

dim, robotfoto nr. 10 die ik zag was zeker groter dan 1m80. Eerder een goeie 1m90 ,brede schouders . Type" Action Man".


bely wrote:

Aanleiding waarom ik op het forum reageer i.v.b met robotfoto nr. 10 (op het forum killer genoemd);

De onduidelijkheid op het forum of de killer na Aalst al dan niet geliquideerd werd. Als er na de overval in Aalst iemand het leven liet was het alleszins niet robotfoto nr 10. Trouwens toen ik mijn getuigenis aflegde aan de speurders van Charleroi merkte ik duidelijk dat zij weten wie nr 10 is! Bij die graafwerken op zoek naar ??? heb ik steeds grote vraagtekens geplaatst. Deze persoon (nr.10) wordt op het forum uitvoerig besproken. Doch wil ik mij niet op glad ijs begeven en stop hier mijn bijdrage.

2,689

(135 replies, posted in Andere Personen)

GN wrote:

Ik ga alle vragen hier eens bundelen en dan navraag doen. Van zodra ik iets verneem post ik hier de antwoorden.

En heb je al nieuws GN?

2,690

(163 replies, posted in Plaatsen)

Juul, de plaats die jij aangeeft is geen ruïne maar zien er gebouwen uit met een plat dak. De foto's van Google en Bing-maps dateren van 2013 of 2014. Het spookhuis zou afgebrand en gedeeltelijk afgebroken zijn dus kan het dat niet zijn. Al kunnen er natuurlijk nog altijd een Golf GTI of wat wapens gestockeerd zijn in die gebouwen. lol

De coördinaten van Kael wijzen wel een ruïne aan. Op de volgende foto van Bingmaps is de ruïne nog beter te zien » Bing Maps Op Google Streetview is de ingang naar die ruïne op deze coordinaten te zien » Google Maps Eventjes die oprit in aardeweg ingaan en dan onmiddellijk naar links (Y-splitsing). De ligging van die oprit kan overeenkomen met onderstaande tekst van Patricia Finné (vermoedelijk staat er wel een foutje in haar wegbeschrijving en bedoelt ze de rue Point-du-Jour die vertrekt aan Torinne i.p.v. de rue du Pire die dieper in het bos gelegen is):

En venant de Nivelles à l'entrée du Bois il y a un resto dont j'ai oublié le nom genre Chez Titine [is Torinne], il faut rentrer dans le bois prendre la rue du Pire [moet Point-du-Jour zijn?], il y a un renfoncement sur la droite qui permet l'accès aux véhicules et à partir de la il faut s'y rendre à pied la maison n'est pas visible de la route. Il y a une chaine plastique rouge et blanche indiquant "Propriété Privé". La maison se trouve à plus ou moins 200m. (Trisch)