261

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Uit hetzelfde artikel van de Standaard:

Bovendien zijn de voorbije weken ook nog eens twijfels gerezen over de waarde van de tests in het NICC. De voorwerpen zouden niet onder dezelfde omstandigheden in het water zijn ondergedompeld als destijds in Ronquières.

Lagen de zakken op de bodem of verzonken in het slib? Kan het zijn dat de bodemsamenstelling de inhoud van de zakken hermetisch afsloot, waardoor het corrosie effect vertraagde in verhouding tot de testen door het NICC?

262

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Het lijkt wel alsof de daders uit het extreem rechts milieu moeten komen. Als onderzoeksrechter Michel perse de handel en wandel van de Delta cel wenst te onderzoeken, dan kan ze beter Whatelet senior eens uit zijn bed gaan lichten, met de vraag waarom Troch van het onderzoek werd gehaald.

263

(50 replies, posted in Andere Personen)

Rond de sfeer van Bob Denard en SAC, komen automatisch Jacques Foccart en François de Grossouvre in beeld. Merkwaardig genoeg werd François de Grossouvre in het Elysée dood aangetroffen. Zelfmoord of gezelfmoord denken sommigen. France3 had er onlangs nog een documentaire over uitgezonden.

264

(168 replies, posted in Getuigen)

De Fransen waren terug vertrokken rond half juni en de Belgen rond 10 juli. De meeste slachtoffers zijn na die operatie gevallen, door het repressieve regime van Mobutu die daar nog jaren heeft huis gehouden. De conclusie is dat niemand iets gewonnen heeft. Alleen maar veel menselijk leed en materiële schade. Maar het westen kan zich volharden in de geschiedenis als een humanitaire operatie.

Dit is ook het punt van deze topic. Een correcte rechtszaak rond de Bende van Nijvel zal er nooit komen, tenzij wat kleine garnalen. Het minste wat men kan doen is kritische vragen stellen, en deze ook in vraag te stellen, zodat de gebeurtenis levendig blijft en vooral als onaanvaardbaar word beschouwd.

265

(168 replies, posted in Getuigen)

Vox maakte deel uit van defensie en zodoende was het "onafhankelijk gehalte" zwaar beperkt. Best te vergelijken met eenzijdige propaganda. BelgaVox verzorgde vroeger wel veel interessant beeldmateriaal.

266

(168 replies, posted in Getuigen)

K& wrote:

Eigenlijk waren het de Fransen die gesprongen hebben en Kolwezi bevrijd hebben. Pas de dag erna hebben de Belgen een stormlanding gedaan op de piste. Te confirmeren.

Een Cie van 311bn (FAZ) die via land gevorderd waren, hadden de luchthaven verovert, maar zijn Kolwezi uiteindelijk niet binnen getrokken. Die informatie was bij de Belgen bekend maar niet onafhankelijk bevestigt. Op het laatste moment zijn de Belgen dan overgeschakeld naar een scenario voor een stormlanding.

Toen zij ter plaatse waren hebben zij de tweede shift van 2REP zien springen. De Fransen hebben zich toegelegd met de strijd tegen de rebellen, terwijl de Belgen zich ontfermden over de expats.

267

(168 replies, posted in Getuigen)

dim wrote:

Kolwezi moet toch iets speciaals geweest zijn, ook al omdat Paul Latinus een dossier over Kolwezi tot zijn levensverzekeringsportofolio leek te rekenen (naast ondermeer het dossier Pinon). Wat zou daar toch in gestaan hebben?

Wat Latinus over Kolwezi had weet ik niet, maar het volgende gegeven schetst de toenmalige situatie. De toenmalige Belgische regering (Tindemans II) was verdeeld om een militaire interventie uit te voeren. Zij onderhield contacten met het Mobutu regime alsook met de rebellen van het FLNC. De achtergrond van deze verdeeldheid was ontstaan door de toenmalige economische relaties tussen België en Zaïre nadat Mobutu de buitenlandse ondernemingen genationaliseerd had in 1973. Een deel van de regering hoopte met de overwinning van het FLNC dat de nationaliserings-politiek terug kon omgedraaid worden (?) Uiteindelijk was het de toenmalige vice-premier en minister van defensie  Vanden Boeynants die de knoop doorhakte voor een humanitaire interventie, wat ook veel achterdocht opwekte bij de Belgische media.

Toen de Belgen Kolwezi bereikte werden zij geconfronteerd met een slachtpartij. Een groep Belgische expats werden samengebracht in een woning onder de bescherming van de FAZ. Men heeft altijd volgehouden dat de FAZ hen heeft achtergelaten voor deel te nemen aan het gevecht of gevlucht was en zodoende dat de slachtpartij zou uitgevoerd zijn door de FLNC. Heden is meer aannemelijk dat deze moord van 28 Belgen werd uitgevoerd door elementen van de FAZ in opdracht van het entourage rond het Mobutu-regime.

Volgende fragment gaat over Kitona 1979 dus niet Red Bean in Kolwezi (vanaf 6.40) » YouTube

268

(168 replies, posted in Getuigen)

Dank u voor uw toelichting.

269

(168 replies, posted in Getuigen)

Robert,wat de vete tussen eenheden, hier betrekking heeft is mij een raadsel, net zoals de discussie over de bewapening van de UDA. U geeft zelf aan dat u en uw chef jullie ervaring in 2010 op papier hebben gezet, dus kan het ook niet moeilijk zijn om het hier correct weer te geven. U laat hier uitschijnen dat u bij de operatie betrokken was, wat voor veel forumleden, omdat zij de geschiedenis niet kennen, als realiteit word aanvaard. Uw omschrijving is ook wat dubbelzinnig te interpreteren want u geeft niet echt duidelijk aan in hoever u bij de operatie betrokken was.

Robert French wrote:

Toen ik als "beroeps" air-commando vrijwillig werd gevraagd om in 1978 als OPS naar Kolwezi te vliegen met een beperkt aantal collega's, en om zodoende de weg te openen tegenover zwaar bewapende rebellen, dat de 700 Franse Legionairs en 400 Belgische paracommando's op veilige manier konden landen, maar op de laatste seconde werd ontzegt door de Franse eerste minister.

We werden opgeroepen om de vlieghaven in Kolwezi "rebellen" vrij te maken, landingsbaan controletoren, generators te vrijwaren, een voorbereiding, planning, strategie, die maximum (zo ik me nog kan herinneren max.) 74 uur mocht in beslag nemen, en wachtende om het bevel om te vertrekken vooruit alle andere commando's "op de tarmac" die wachten op het startsein nadien gedropt te worden. Zoals ik schreef, enige seconden voor de generale start, vliegtuig en grotendeels lading stond voor ons klaar, naast de C130 van de para's en legioen, wachtende op Recce-jeeps  werden we "teruggehouden" door de beslissing van de Franse minister.

Zo laat u dubbelzinnig uitschijnen dat u al tenminste in Kamina was, terwijl jullie Melsbroek nooit verlaten hebben. Jullie hebben dus ook nooit contact gehad met 2REP. Het was trouwens ook geen Franse minister die dit beslist heeft aangezien die in België niets heeft te zeggen. Het is wel zo, dat Frankrijk de nodige obstructies heeft gevoerd om het de Belgen moeilijk te maken. De Belgen hebben hierdoor hun vlucht moeten omleiden langs de westkust van Afrika.

270

(168 replies, posted in Getuigen)

Robert, ik ga niet beweren dat jullie tijdens Red Bean niet zouden kunnen ingezet worden. In het verleden is het nog gebeurt dat ABL-eenheden samenwerkte met de para's tijdens operaties. Niets mis mee trouwens. Alleen het scenario dat u omschrijft, rammelt langs alle kanten. U zegt dat 1 C130 voor jullie gereserveerd was? Dat is mogelijk, alleen krijg je daar geen 4 jeeps en 4 paletten in. Die foto met die bewapening is van na 78 genomen en laten we eerlijk zijn; het is een beetje show. Uw uitleg over de Minerva-jeep is ook geloofwaardig en bewezen, alleen is de bijgevoegde foto een Iltis-jeep. Bijkomend is 2REP vertrokken vanuit Calvi Corsica en zij hebben hun gefit in Kamina. Volgens uw chef is hij nooit in Kamina geraakt. Hoe kun jij dan beweren dat je naast de Legionairs, net buiten de foto staat?

Korporaal JP Van Doorselaer zegt: In mei 1978 was er dan de legendarische interventie Red Bean, waarbij de UDA in alarm kwam te liggen voor een eventuele interventie op de luchthaven van Kolwezi in Shaba, (Katanga). De 13de Cie van het 1 Para heeft echter die klus voor ons geklaard en uiteindelijk zijn we dan toch niet naar Congo moeten vertrekken. Al is het kantje boordje geweest want Kolonel Blume, (Korpsoverste 15de Wing), wou zijn UDA's stationeren eerst in Kamina om daarna de luchthaven van Kolwezi te bezetten. Hij was er immers van overtuigd dat UDA's beter de specifieke noden kenden die een (militair) vliegveld met zich meebracht. De beveiliging van de perimeter rond een vliegveld, de bescherming van de toestellen zelf.

Het vrijwaren van de runway, zodat er veilig kon opgestegen en geland worden, kortom alle specifieke taken eigen aan personeel van de UDA. Hij was ook de mening toegedaan dat de paracommando's op die manier een compagnie meer zouden hebben om de eigenlijke evacuatieopdracht uit te voeren. Bovendien zouden de UDA's de vluchtelingen op de luchthaven opvangen en begeleiden naar de C-130's om alzo naar Kamina, Lubumbashi of N'djili overgebracht te worden. De medische antenne Para-Commando zouden dan de eerste zorgen in Kolwezi toedienen.

Bron » www.uda.be