271

(934 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Madani Bouhouche stond op een lijst van personen die in het kader van het onderzoek werden afgeluisterd, zo getuigde een lid van de GP op het proces Bouhouche-Beijer.

"Zijn naam stond tussen een achttal anderen, allen hogere officieren of oud-leden van het Nationaal Drugbureau. Daar moest toch een reden voor zijn…"

Allen hogere officieren… “… tanden stuk bijten op het onderzoek op het niveau hierboven…”

272

(10 replies, posted in 1990-1999)

Ben wrote:

Ik zou denken van wel. Als je op zoek gaat naar een lijk - omdat je sterke aanwijzingen hebt dat er iemand dood is - ga je toch eerst op zoek naar alle onbekende lijken die in de regio in heel die periode gevonden zijn.

Hear hear ... Om niet in herhaling te vallen:

Tiens wrote:

Mooi opzoekingswerk maar dit zou toch een van de eerste onderzoeksdaden van de CWB moeten geweest zijn in relevantie tot de opgravingswerken in het beruchte bos. En er werd ook al heel veel forensische triage gedaan, met hulp van DNA-analyse. Daarom acht ik de kans klein dat dit skelet ‘er iets’ mee te maken heeft. Maar een vraag aan de onderzoeksrechter tot deze case is wel gerechtvaardigd.

Als je dus een vermoeden hebt dat dit skelet iets met de ‘Bende van Nijvel’ te maken had of heeft, stuur de onderzoeksrechter dan een mailtje ... De aangestelde onderzoeksrechter inzake dit skelet dat gevonden werd in de Chemin du Foriest was Marc Cruysmans.

Een naam out of the blue of course. Je kan daar naar verwijzen.

Het betrof overigens geen man van in de 60 maar rond de leeftijd van 50 jaar. Ik hou het hierop, anders zou er nog durven beweerd worden dat ik dit topic ondermijn.

273

(10 replies, posted in 1990-1999)

Ben wrote:

Misschien is dat wel de reden waarom ze nooit een lijk hebben gevonden in het Bois de la Houssière. Het lijk van de killer was in 1997 al gevonden.

Mooi opzoekingswerk maar dit zou toch een van de eerste onderzoeksdaden van de CWB moeten geweest zijn in relevantie tot de opgravingswerken in het beruchte bos. En er werd ook al heel veel forensische triage gedaan, met hulp van DNA-analyse. Daarom acht ik de kans klein dat dit skelet ‘er iets’ mee te maken heeft. Maar een vraag aan de onderzoeksrechter tot deze case is wel gerechtvaardigd.

Deels relevant hieraan » justitie.belgium.be

274

(17 replies, posted in Onderzoekspistes)

Voeg in het lijstje van ‘relevante taxichauffeurs’ ook maar al de caïd uit de Deschannellaan in Schaarbeek toe…

275

(5 replies, posted in Speurders)

Voeg hem maar toe aan het lange lijstje.

276

(14 replies, posted in Hypotheses)

Ik vergeet vooral de relevantie niet.

Ook Herman Vernaillen getuigde op de Bende-commissie en dit op 9 mei 1989: "Niet alleen de wapendiefstal bij groep Diane, maar ook de 2 aanslagen die daaraan voorafgingen konden niet gebeuren zonder medeplichtigheid binnen de rijkswacht zelf."

Zeer moedig, deze getuigenis, die hem alleen maar meer ellende nadien zou bezorgen!

En toch klopte wat Herman Vernaillen zei, o.a. doordat de hogere rijkswachtoverheid (Beaurir) Madani Bouhouche en Robert Beijer terug naar de BOB plaatste, terwijl majoor Herman Vernaillen en zijn echtgenote in het ziekenhuis verbleven door de aanslag op hen, om opnieuw deel te nemen aan de onderzoeksactiviteiten!

Handig want daardoor bleef de moordpoging op Herman Vernaillen en zijn gezin zo lang onopgehelderd, ‘wapenexpert’ Claude Dery liet zich bij dit ballistisch onderzoek assisteren door Madani Bouhouche. De dader sloot toen op basis van een gemanipuleerde kogelhuls zichzelf uit als mogelijke dader.

Nochtans wist Herman Vernaillen goed genoeg wie en waarom, met dit voorbeeld tamelijk recent nog in confrontatie tot Robert Beijer bij het federaal parket: “Ik weet dat jij erbij was en Bouhouche ook, en ik denk ook Goffinon, maar de vierde man?" "Van mij en Bouhouche, dat klopt, maar verder kan ik niet gaan," antwoordde Beijer waarop hij een totaal ander motief voor de moordpoging gaf dan in zijn boek. Het doel was niet de rijkswacht te ontwrichten. “Beijer zei vlakaf dat het de bedoeling was me te vermoorden. Het was een contract,” vertelt Herman Vernaillen. “Waarom, dat wilde hij niet kwijt, in dienst van wie ook niet.”

Onmiddellijk na de aanslag had Herman Vernaillen in het ziekenhuis ook al tegen Paul Calluy gezegd: “Ik weet wie de daders zijn.  Het zijn mensen van het Nationaal DrugsBureau (NDB).  Het zou me niet verwonderen als het Cammerman (ex-lid van het NDB) zou zijn..." zo had hij Vernaillen enkele uren na de aanslag tegen Paul Calluy gezegd.

Paul Calluy?
Gekke naam?
Alweer een naam out of the blue?
Alweer een ondermijning?

Niet echt, Paul Calluy was van januari 1980 tot november 1983 commandant van de rijkswacht en in die functie als chef van de BOB Brussel de overste van Madani Bouhouche en Robert Beijer.

Wie kan je nog vertrouwen? Dezelfde Paul Calluy noemde op het assisenproces van Beijer en Bouhouche beiden uitstekende rijkswachters, erg precieze wetsdienaren.

Herman Vernaillen: “Ik wist dat het niks dan problemen met zich zou meebrengen, want mijn oversten waren tégen dat onderzoek. Ze wilden niks liever dan dat ik alles onder de mat zou vegen. Maar dan kenden ze mij niet, ik heb álles onderzocht. Het was alsof ik een beerput opende. Het commando van de rijkswacht deed er alles aan om me tegen te werken, valse pv’s te laten maken en zaken weg te moffelen. Iedereen bij de rijkswacht bekeek mij kwaad. Ze noemden mij de inquisiteur. Met drugsonderzoeken is het ook altijd hetzelfde: je trekt aan één draadje en overal komen draadjes los. In de zomer van 1981 kreeg ik van de douane informatie over een trafiek van harddrugs in bevroren vlees, waarvan de transporten onder toezicht van de rijkswacht zouden gebeuren. Dat wilde ik natuurlijk onderzoeken. Een rijkswachter van het Centraal Bureau voor Opsporingen, Luc Vanden Daele, had het spoor van harddrugs in bevroren vlees eerder ook al aangeboord, maar pleegde op 13 maart 1981 – in nooit opgehelderde omstandigheden – zelfmoord. Er werd nooit onderzoek gedaan naar die verdachte dood, en onmiddellijk na zijn overlijden werd zijn bureau leeggemaakt en verdwenen alle documenten. Dan begin je natuurlijk te denken: wie heeft invloed én heeft iets met vlees te maken?”
“Toen is de miserie pas echt begonnen…”, zegt Vernaillen.

Het psychiatrisch verslag over Madani Bouchouche, opgesteld voorafgaand aan het proces Beijer-Bouchouche- was ook veelzeggend. Een stukje eruit: “… een briljante jongen, maar heel getroebleerd, hij wil afrekenen met het systeem. Bouhouche is intelligent, hij is zelfs superieur intelligent, zeer observerend en precies in zijn denken en zijn concentratie. Maar hij heeft remmingen, verliest soms zijn kalmte, kan koud razend worden. Dan kan niets hem nog stoppen."

Precies in zijn denken. Juist. Tijdens de begrafenis van Mendez gebeurde er iets merkwaardigs. Madani Bouhouche zei toen dat de ‘Bende van Nijvel’ geen aanslagen meer zou plegen.  Hoe wist Madani Bouhouche dat, tenzij hij zelf bij de zogeheten ‘Bende van Nijvel’ betrokken was?

Je hebt het over ‘Giovanni Falcone’. Er is inderdaad relevantie hiertoe tot een klasgenoot van Paul Vanden Boeynants. Goed van jou alvast om dat in een mogelijke reactie hierop te duiden.

277

(118 replies, posted in 1983)

Leestip: De pooier - een naam out of the blue - blijkt een ander geval. Het gaat om een technisch ingenieur, werkzaam bij Sabena. Ponsaers over de schietpartij bij Le Diable Amoureux.

278

(39 replies, posted in Andere Personen)

Xenophon wrote:

Behalve dat er in België (itt) tot Nl geen wettelijk kader voor bestaat in het kader van gerechtelijk onderzoek ...

"...bestond..."

Het is fijn dat je inhoudelijk tracht te reageren, in plaats van het te hebben over fantasme, namen out of the blue of het 'ondermijnen' van topics ... maar hetgeen je zegt is - eindelijk en gelukkig - gedateerd inmiddels. De wetgeving is inmiddels aangepast » www.ejustice.just.fgov.be

En 2 relevante, recente voorbeelden:

  1. Stephaan Du Lion, de glazenwasser uit Deurne kreeg levenslang voor de moord op 4 vrouwen. Hij werd na al die jaren van vruchteloos speuren finaal genekt door de DNA-sporen die hij achterliet bij één van zijn slachtoffers. Door doorgedreven forensisch onderzoek, dus. Mocht je geïnteresseerd zijn hoe deze DNA-speurtocht verliep »
    www.vrt.be/vrtnws/

  2. Idem dito met Brigitta Cloetens, hoewel het ook erg moeilijk ging: "Een match vinden duurt enige tijd. Het loopt niet zoals in de politieseries waarin het op enkele uren geklaard wordt. Er kunnen verschillende weken of maanden over gaan." En wonderbaarlijk, werd via de databank een match gevonden met Britta Cloetens. Dat toont volgens Bieke Vanhooydonck, forensisch expert bij het NICC, hoe belangrijk de databank is om vermiste personen terug te vinden, ongeacht hoelang het geleden is. "Niemand legde de link met de zaak toen de overschotten werden gevonden in het bos. Die link werd pas gelegd in de databank."

279

(39 replies, posted in Andere Personen)

Blijkbaar worden (ook hier) de mogelijkheden van het DNA-verwantschapsonderzoek nog steeds onderschat en/of niet begrepen.

Peter R. De Vries, de bekende en inmiddels door de drugsmaffia vermoordde Nederlandse onderzoeksjournalist - heeft ook nog aan onderstaande cold case meegewerkt... Het onderstaande artikel daarover geeft een goede duiding van de mogelijkheden van DNA-verwantschapsonderzoek aan de hand van een gruwelijk voorbeeld. En deze mogelijkheden worden jaar na jaar (wettelijk) uitgebreider, de ontwikkelingen hierin gaan razendsnel...

» dnadatabank.wordpress.com

Met een update bij onderstaand artikel: de straf werd later nogmaals bevestigd door een hogere rechtbank.

Nog even kort om - ik citeer - dit topic niet te ondermijnen:

Je hebt geen DNA van Edmond Masson of van de broertjes Sliman nodig om een rechtsgeldig DNA-verwantschapsonderzoek te kunnen uitvoeren. Dat van een ver familielid volstaat tegenwoordig ook al. Idem dito voor bijvoorbeeld Heinrich 'Toutou' Toumaniantz.

280

(14 replies, posted in Hypotheses)

Spitfire wrote:

Sommige verdachten hadden banden met Marseille en werden ook verdacht van daar zware feiten te hebben gepleegd.

Zowat halfweg tussen Saint-Raphaël en Marseille bevond er zich een goede kapper. Geen slager. 

Veel succes met je zoektocht, nu het misschien wat koeler gaat worden, is een trip naar Marseille altijd leuk. In 1985 was het blijkbaar toch ook al de moeite.