2,821

(552 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

In zijn boek 'De laatste leugen' schrijft Beijer:

Het gebied van de luchthaven is volledig afgesloten, zoals het hoort. Maar ik had vroeger [hij bedoelt vóór de affaire Zwarts] schietoefeningen gedaan samen met Claude Dery in de AVIA-club. Die club bevindt zich naast de oude militaire luchthaven, met lege hangars die aan de omheining grenzen.

Interessant om te weten dat die twee samen schietoefeningen hebben gedaan. Iemand meer info over die club?

2,822

(108 replies, posted in Bewijsstukken)

Volgens dit artikel van Le Soir van 17 oktober 1983 werd de achterbank op woensdag 12 oktober 1983 gevonden, dus zes dagen na de overval van 7 oktober 1983. Hilde Geens schrijft dat de getuige vier dagen na de moord de politie contacteerde en diezelfde dag ergens met hen op café heeft gezeten. Verder is in de beschrijving in het boek van Geens niet duidelijk of de speurders op dezelfde dag van het gesprek met de getuige naar de Delhaize zijn gereden en de achterbank hebben gevonden of dat dit een paar dagen later na het gesprek gebeurde. Ook nog volgens Geens werd de achterbank pas op 20 oktober [ik veronderstel juridisch], dus pas dertien dagen na de feiten, in beslag genomen.

http://i43.servimg.com/u/f43/09/03/15/13/lesoir17.jpg

In onderstaande artikel van Le Soir van 3 oktober 1983 over de moord op Van Camp wordt enkel vermeld dat de daders er vandoor gingen met de auto van de dochter van Van Camp zonder melding van type noch kleur. Wat natuurlijk niet uitsluit dat het autotype of de kleur niet in een ander artikel of op televisie vermeld is geweest.

http://i43.servimg.com/u/f43/09/03/15/13/lesoir14.jpg

2,823

(67 replies, posted in 1982)

Deze hypothese blijft voor mij nog altijd een mogelijke verklaring.

2,824

(10 replies, posted in Organisaties)

Bedankt dim en Ben voor die info. Een heel interessant artikel trouwens.

Ik stelde de vraag omdat in een rapport van 1985 vermeld wordt dat de firma Acrim (een veiligheidsfirma dus) kogelwerende vesten gebruikten van het type welke ook de onderbuik beschermde en die afkomstig zijn van een fabriek in de omgeving van Temse. Die vesten zouden daar ofwel onder Israëlische licentie gemaakt zijn ofwel bestemd geweest zijn voor Israël. Het is misschien vergezocht maar met de ligging in Hofstade bij Zemst dacht ik ook aan dat telefoontje aan Radio Mi Amigo: "Van de Bende van Hofstade voor de Bende van Nijvel ...".

2,825

(209 replies, posted in Andere Personen)

the end wrote:

Wat ik me ook afvraag: waarom werd Vandeuren pas in '88 vermoord? Heeft het te maken met het wapen dat gevonden is in de auto waar Roky het over had? Wat is er trouwens met dat wapen gebeurd? En welk wapen kan het zijn? Er moet toch een PV over zijn.

Of wat mij de meest plausibele verklaring lijkt: Vandeuren zat heel de tijd in de gevangenis en werd pas vrijgelaten op 1 december 1988. Hem doden in de cel zal moeilijk te organiseren geweest zijn. Er zat niets anders op om te wachten tot hij vrijkwam. En toevallig waren toen ook Bouhouche en Beijer een paar weken eerder vrijgekomen dan Vandeuren.

2,826

(45 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

Tja, de Confituurbende was waarschijnlijke een gepastere naam geweest dan de Bende van Nijvel.

2,827

(1,283 replies, posted in 1985)

speurneus wrote:

Redelijk goed, dat zeg je goed maar niet zo goed als anders verre van dat. Je moet het toch met me eens zijn dat het niet moeilijk is om je een paar uur verborgen te houden in een bos. Je kunt zelfs je auto verbergen zonder er veel moeite voor te doen. Probeer het 's avonds maar is. Rij een bos in redelijk diep, parkeer je auto in de bosjes en wahlla niemand die je ziet. Dat hebben ze waarschijnlijk gedaan omdat ze niet wisten wat ze precies moesten en wilden gaan doen.

Dan ben je duidelijk nog niet in het bos van Houssière geweest. Ten eerste zijn de wegen daar zo smal (ze werden pas nu wat breder gemaakt) en ligt er naast de wegen bijna overal een verhoogde taludberm dat je daar zeer moeilijk je auto aan de kant van de weg kan zetten. Ten tweede zijn de onverharde boswegen bij droog weer zanderig en bij regen modderig waardoor de kans op vastrijden vrij groot is. Ten derde is dat bos heel doorzichtig (bijna geen struikgewas) waardoor een geparkeerde auto van ver zichtbaar is of dat een aankomende auto van ver kan opgemerkt worden. Ten vierde was dat bos zeer goed gekend door de buurtbewoners en reed er vrij veel verkeer door het bos waardoor de kans op confrontatie met getuigen dus zeer groot was.

speurneus wrote:
Ben wrote:

Waarom zouden ze in de nacht van 9 op 10 november al met zakken rondlopen als ze die pas de volgende nacht gaan dumpen in het kanaal? Zou in Bende in "redelijke paniek" niet onmiddellijk al hun wapens dumpen, er van uitgaan dat de politie ze toch nooit zal vinden?

Omdat ze niet precies wisten wat ze moesten? Ze hebben er misschien nog wel mee rondgereden. Het is gissen maar ik sluit het niet uit niemand weet precies wat ze gedaan hebben, zeker niet in de uren dat ze van de radar waren.

En als die zakken uiteindelijk niet die nacht werden gedumpt maar pas ergens in de loop van 1986 (waar de huidige speurders blijkbaar vanuit gaan), dan houdt die hypothese van speurneus over het paniekerig handelen door de Bende na de overval in Aalst geen steek meer en was het niet de intentie van de Bende om vlak na Aalst ermee te stoppen.

2,828

(278 replies, posted in 1982)

De feiten in Maubeuge speelden zich in Frankrijk af. Heeft er iemand eigenlijk een idee wanneer de link werd gemaakt met de feiten die zich in België hebben afgespeeld? Er is een mogelijke link met de overval op Dekaise door het gebruikte wapen en door de Santana. Maar ik neem aan dat de teruggevonden munitie in eerste instantie door een Franse expert geanalyseerd werd. Enkel in het boek van Finné vind ik iets terug over een wisselwerking tussen Franse en Belgische speurders.

In het boek staat dat na de inbraak in Maubeuge de Franse politie de vingerafdrukken, opgenomen in de kruidenierswinkel, via Interpol doorgestuurd heeft naar de buurlanden, zonder resultaat. Ook heeft de SRPJ van Rijsel het dossier doorgestuurd naar de Belgische Rijkswacht. Wanneer gebeurde dit? En welke Belgische expert heeft de munitie van Maubeuge met die van Waver vergeleken? Tot wanneer hebben de Franse speurders hun onderzoek gevoerd of zijn ze daar in Frankrijk ook nog altijd mee bezig?

2,829

(148 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Bedankt GG voor die alternatieve visuele vormgeving. Sommige zaken springen dan beter in het oog.

Ik had bijvoorbeeld ook al de vele wapens in Anderlues opgemerkt. In het boek van Finné is er wel slechts sprake van vier en geen vijf wapens in Anderlues (de .38 zou die van de juwelier geweest zijn en door de daders meegenomen zijn, dus niet dezelfde .38 als die in Ukkel, in Halle en in de achtergelaten Saab). Ze hadden in Anderlues toch wel veel wapens bij om een kleine juwelier te overvallen. Dan is het toch wel vreemd dat iemand van de daders een andere dader moest aanmanen om op Szymusik te schieten en er uiteindelijk slechts één kogel de juwelier geraakt heeft. Was de juwelier niet het doel maar de nabijgelegen Colruyt? Of was deze overval een bevolen overval die door anderen (en onervaren) dan de voormalige Bende van Nijvel-daders moest worden uitgevoerd met als opdracht om daar met zoveel mogelijk wapens te schieten om feiten aan elkaar te linken of om sommigen een alibi te geven?

2,830

(10 replies, posted in Organisaties)

Ik ben op zoek naar meer informatie over de firma Acrim met vermoedelijk adres Tervuursesteenweg 142 in Zemst (Hofstade). Deze firma was actief in de jaren tachtig maar ik weet niet welke activiteiten zij precies uitvoerde. Het bedrijf werd stopgezet op 2 december 1986.

Alle info over deze firma zijn welkom.