Dim, DeadLetterbox en anderen sta mij toe om even tussen te komen in het debat rond het strategospelletje in Syrië (met dank aan een collega die zich in deze materie al jarenlang sterk verdiept en documenteert).
Waarom is die vreemde oorlog in Syrië aan de gang? Waarom wil vooral Frankrijk tussenkomen na die recente (ironisch genoeg) gasaanval? Waarom steunt Rusland het regime van Assad? Waarom is de VS Syrië niet binnengevallen? Wel het draait in hoofdzaak om de aanleg van een gaspijpleiding vanuit Qatar naar Europa. Met deze nieuwe pijpleiding zou Europa nl. niet meer zo sterk afhankelijk blijven van de Russische gastoevoer en kan Europa de dure Russische monopolie doorbreken en de gasprijs drukken. Rusland ziet dit niet zitten en zorgt ervoor dat het regime van Assad aan de macht kan blijven. Hoe? Door dit regime te betalen. Die zit nl. in geldnood wegens haar opdrogende olieontginning en haar groot olieverbruik (zie wat verder hieronder).
» Begin van het verhaal in 2011
» Rusland vindt dit geen leuk initiatief
Waarom is de VS Irak binnengevallen en niet Syrië? De VS is als grootste olieverbruiker naarstig bezig om wereldwijd controle te krijgen over de nog resterende olievelden. De olie geraakt nl. stilaan op. De VS beseffen dit maar al te goed en weten dat diegene die de controle heeft over de olievelden de rest van de wereld zal domineren. Maar waarom dus wel Irak en niet Syrië? Omdat er in Irak nog voldoende potentieel aanwezig is om uit de grond te halen. In Syrië is dat potentieel er niet en daarom laat de VS voorlopig Syrië links liggen. Bovendien verbruikt Syrië nu zelf meer olie dan ze zelf ontgint. M.a.w. Syrië moet nu olie importeren terwijl ze die olie vroeger kon exporteren. De inkomsten uit het verleden zijn er niet meer. Nog erger, omdat het verbruik groter is dan de ontginning moet Syrië nu voor olie betalen. Het leven in Syrië wordt dus duurder waardoor de mensen het moeilijk krijgen en makkelijk in opstand komen tegen de huidige regering. Een perfecte broeihaard voor revolutie. Hetzelfde verhaal is aan de gang in Egypte en Yemen. Allemaal landen die tot voor kort altijd olie hebben kunnen exporteren en bijgevolg in het verleden zeer veel geld het land hebben zien binnenstromen. Nu is die instromende geldkraan plots volledig opgedroogd en zitten die landen met een serieus probleem. Het bevolkingsaantal in deze landen is bovendien meer dan verdubbeld(!) sinds 1980. Onderstaande grafieken verduidelijken veel:
En waarom volgde de UK de VS in haar plan om Irak binnen te vallen. Wel om dezelfde reden. De UK moet sinds 2004 olie importeren om haar verbruik te garanderen. De oliekoek in Irak zal mooi verdeeld geweest zijn tussen de VS en de UK.
Om het simpel te houden, heb ik hierboven bewust enkel gefocust op de productie en consumptie van olie. Natuurlijk zijn er ook de andere brandstoffen die het verhaal mee beïnvloeden zoals gas, steenkool, nucleaire energie, waterkracht, zonne-energie.
Het ultieme doel van de VS zal inderdaad wel Iran zijn. Een zeer groot land met nog grote voorraden aan fossiele brandstoffen.
Alles in het Midden-Oosten, ook de Arabische lente, draait de laatste jaren puur om de strategie om de macht te behouden of te verwerven over de resterende voorraden aan fossiele brandstoffen en andere grondstoffen. Net zoals in het gezelschapsspel "De Kolonisten van Catan", maar dan in het echt. Dat is volgens mij wat Gladio B is. Het gaat niet enkel maar om de wapenindustrie draaiende te houden (dat is ondertussen wel mooi meegenomen), maar om de macht om de nog resterende fossiele brandstoffen op onze aardbol waarvan de ontginning op een bepaald ogenblik (binnen 10, 20 of 50 jaar?) eindig is. Meer moet men er niet achter zoeken.
Zie ook de opdracht van de US Departement of Energy en het finale Hirsch rapport uit 2005.