2,881

(182 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

Dim, DeadLetterbox en anderen sta mij toe om even tussen te komen in het debat rond het strategospelletje in Syrië (met dank aan een collega die zich in deze materie al jarenlang sterk verdiept en documenteert).

Waarom is die vreemde oorlog in Syrië aan de gang? Waarom wil vooral Frankrijk tussenkomen na die recente (ironisch genoeg) gasaanval? Waarom steunt Rusland het regime van Assad? Waarom is de VS Syrië niet binnengevallen? Wel het draait in hoofdzaak om de aanleg van een gaspijpleiding vanuit Qatar naar Europa. Met deze nieuwe pijpleiding zou Europa nl. niet meer zo sterk afhankelijk blijven van de Russische gastoevoer en kan Europa de dure Russische monopolie doorbreken en de gasprijs drukken. Rusland ziet dit niet zitten en zorgt ervoor dat het regime van Assad aan de macht kan blijven. Hoe? Door dit regime te betalen. Die zit nl. in geldnood wegens haar opdrogende olieontginning en haar groot olieverbruik (zie wat verder hieronder).

» Begin van het verhaal in 2011
» Rusland vindt dit geen leuk initiatief

Waarom is de VS Irak binnengevallen en niet Syrië? De VS is als grootste olieverbruiker naarstig bezig om wereldwijd controle te krijgen over de nog resterende olievelden. De olie geraakt nl. stilaan op. De VS beseffen dit maar al te goed en weten dat diegene die de controle heeft over de olievelden de rest van de wereld zal domineren. Maar waarom dus wel Irak en niet Syrië? Omdat er in Irak nog voldoende potentieel aanwezig is om uit de grond te halen. In Syrië is dat potentieel er niet en daarom laat de VS voorlopig Syrië links liggen. Bovendien verbruikt Syrië nu zelf meer olie dan ze zelf ontgint. M.a.w. Syrië moet nu olie importeren terwijl ze die olie vroeger kon exporteren. De inkomsten uit het verleden zijn er niet meer. Nog erger, omdat het verbruik groter is dan de ontginning moet Syrië nu voor olie betalen. Het leven in Syrië wordt dus duurder waardoor de mensen het moeilijk krijgen en makkelijk in opstand komen tegen de huidige regering. Een perfecte broeihaard voor revolutie. Hetzelfde verhaal is aan de gang in Egypte en Yemen. Allemaal landen die tot voor kort altijd olie hebben kunnen exporteren en bijgevolg in het verleden zeer veel geld het land hebben zien binnenstromen. Nu is die instromende geldkraan plots volledig opgedroogd en zitten die landen met een serieus probleem. Het bevolkingsaantal in deze landen is bovendien meer dan verdubbeld(!) sinds 1980. Onderstaande grafieken verduidelijken veel:

http://www.theoildrum.com/files/population-compared-to-1980-population.png
http://www.theoildrum.com/files/syria-oil-production-and-consumption.png
http://www.theoildrum.com/files/egypt-oil-production-and-consumption-v2.png
http://www.theoildrum.com/files/yemen-oil-production-and-consumption.png
http://www.theoildrum.com/files/food-and-oil-prices-are-correlated.png

En waarom volgde de UK de VS in haar plan om Irak binnen te vallen. Wel om dezelfde reden. De UK moet sinds 2004 olie importeren om haar verbruik te garanderen. De oliekoek in Irak zal mooi verdeeld geweest zijn tussen de VS en de UK.

http://mazamascience.com/OilExport/output_en/Exports_BP_2013_oil_bbl_GB_MZM_NONE_auto_M.png

Om het simpel te houden, heb ik hierboven bewust enkel gefocust op de productie en consumptie van olie. Natuurlijk zijn er ook de andere brandstoffen die het verhaal mee beïnvloeden zoals gas, steenkool, nucleaire energie, waterkracht, zonne-energie.

Het ultieme doel van de VS zal inderdaad wel Iran zijn. Een zeer groot land met nog grote voorraden aan fossiele brandstoffen.

Alles in het Midden-Oosten, ook de Arabische lente, draait de laatste jaren puur om de strategie om de macht te behouden of te verwerven over de resterende voorraden aan fossiele brandstoffen en andere grondstoffen. Net zoals in het gezelschapsspel "De Kolonisten van Catan", maar dan in het echt. Dat is volgens mij wat Gladio B is. Het gaat niet enkel maar om de wapenindustrie draaiende te houden (dat is ondertussen wel mooi meegenomen), maar om de macht om de nog resterende fossiele brandstoffen op onze aardbol waarvan de ontginning op een bepaald ogenblik (binnen 10, 20 of 50 jaar?) eindig is. Meer moet men er niet achter zoeken.

Zie ook de opdracht van de US Departement of Energy en het finale Hirsch rapport uit 2005.

2,882

(651 replies, posted in 1983)

Ben wrote:

Het koppel Broeders-Van Huffelen bezat een Toyota. Alle vier de banden van deze wagen werden door de gangsters kapot geschoten.

Enig idee wanneer de gangsters dit gedaan hebben? Vóór of na de inbraak?

Als het vóór de inbraak is geweest kan dit een voorzorgsmaatregel geweest zijn van de gangsters. Ze vermoedden/wisten dat de fabriek bewoond was en wilden met het kapotschieten van de banden vermijden dat de bewoner van de fabriek de achtervolging zou inzetten. Maar in dat geval moet toch die hond van Broeders wakker geschoten zijn en beginnen blaffen zijn? Tenzij de gangster de banden beschoten hebben met een wapen met geluidsdemper.

Als de gangsters pas ná de inbraak de banden kapot gemaakt hebben, dan kan dit niet meer een voorzorgsmaatregel geweest zijn. De gangsters hadden nl. de bewoners al in de fabriek uitgeschakeld. Dan wijst dit eerder op het feit dat de daders wilden dat de buurt geweerschoten zouden horen en dat het hun bedoeling was de inbraak de nodige ruchtbaarheid te geven. Is Hector Riské opgestaan door het horen van de geweerschoten op de banden en is hij daarom door het raam gaan kijken waarna hij vanop de straat onder vuur werd genomen? We komen in dat geval toch eerder in de mogelijke theorie dat het gebruik van vuurwapens, het uitzonderlijke (en onnodige) geweld en bloedvergieten ervoor moesten zorgen dat de inbraak zeker en vast in het nieuws zou komen.

2,883

(651 replies, posted in 1983)

Een rijkswachter met zwart haar en een zwarte snor ... tja dat kunnen er veel geweest zijn. Ik twijfel er zelf niet aan dat de Rijkswacht op de hoogte was van de confectie van kogelwerende vesten in Temse. Ook bewakingsfirma's zullen dit wel geweten hebben.

2,884

(1,170 replies, posted in 1983)

Zoals de voorbije jaren werd, ter nagedachtenis van het overlijden van rijkswachter Morue, een herdenkingsceremonie gehouden in Nijvel » www.rtbf.be

2,885

(20 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Zie het antwoord van Ben.

2,886

(1,170 replies, posted in 1983)

Le cambriolage du Colruyt de Nivelles, c'était il y a 30 ans

Il y a 30 ans à nivelles, un braquage de nuit s'était transformé en une véritable tuerie. Un gendarme était décédé, un autre blessé, et un couple d'automobilistes qui passaient par là avaient également perdu la vie.  30 ans après les faits, les auteurs courent toujours et ce mardi matin, la ville de Nivelles a décidé de se souvenir. Elle rendra hommage à Marcel Morue, le gendarme qui a perdu la vie en intervention.

C'était la nuit du 16 au 17 septembre 1983 et Marcel Morue n'aurait en principe pas dû aller travailler : sous certificat médical, il a voulu prouver qu'il n'était pas un tire-au-flanc comme certains le prétendaient. Mal lui en a pris car ce soir là il avait rendez-vous avec la mort. Sa fille Laurence avait six ans. Aujourd'hui encore elle ravalent se larmes :

"Ca s'est passé la nuit, on a sonné à la porte, maman était énervée, le soupçonnant d'avoir encore oublié ses clés. Et puis elle a vu le prêtre, la police, et elle a compris. Entre-temps nous sommes descendues. Maman était assis sur l'escalier, elle pleurait, on l'a questionnée, et elle nous a répondu que papa ne reviendrait plus. Je me suis mariée sans mon papa; j'ai eu des enfants qu'il ne connaîtra jamais. Impossible de tourner la page, chaque événement de la vie vous rappelle des souvenirs."

Ceux qui ont tiré ce soir là étaient déterminés à ne laisser aucun témoin. C'est le déclenchement d'une alarme qui a provoqué l'arrivée des gendarmes. Une fois sur place les tireurs les ont arrosés de projectiles. Avant de venir achever les blessés. L'hommage rendu aujourd'hui est une marque de réconfort qui malheureusement réveille aussi les blessures. Laurence, comme sa soeur et sa maman n'ont qu'un désir. Que l'on identifie les auteurs afin de savoir pourquoi on a tué trois fois, pour un butin dérisoire.

Bron: La Libre | 17 september 2013

2,887

(33 replies, posted in Organisaties)

L'ex-chef d'état-major José Charlier et un ancien patron du SDRA refusent de donner des noms. À deux ans de la prescription, la juge d'instruction rencontre des obstacles et bute sur des refus et sur des silences. Des témoins refusent de répondre et de coopérer dans l'enquête sur les tueries du Brabant.

La justice a souhaité faire entendre des militaires à la retraite des services belges de renseignements de l'armée. Deux officiers supérieurs dont l'ancien chef d'état-major général José Charlier ont refusé de répondre aux questions. C'est ce qu'affirme l'avocat Michel Graindorge interviewé hier par nos confrères de La Dernière Heure, et qui cite d'autres noms. Michel Graindorge qui, en possession d'informations, révèle aussi: "La juge a des noms dans le collimateur."

Mais Me Graindorge dit clairement les choses: "Cessons de rêver. C'est perdu au niveau d'un éventuel procès et de condamnations […] À supposer même que la juge procède à des arrestations ce week-end, le délai de deux ans qui reste sera trop court pour les juger." Pour Me Graindorge, pourtant, "la piste suivie par la juge Martine Michel et ses enquêteurs va dans la bonne direction: c'est celle de l'extrême droite avec des implications dans l'appareil d'État et pour le compte peut-être des Américains".

À la veille des trente ans lundi de la tuerie du Colruyt de Nivelles le 17 septembre 1983, Me Graindorge lance enfin un appel aux politiques pour "une prolongation de 10 ans de la prescription (jusqu'en 2025 donc)". Michel Graindorge: "En enquêtant dans l'appareil d'État en lien avec les services de renseignements, la juge a fait interroger Charlier et Legrand qui ont en leur temps dirigé SDRA 8."

Le lieutenant-colonel Bernard Legrand a dirigé cette section du SDRA (Service de renseignements de l’armée) que composaient des militaires qui enduraient des entraînements spéciaux. Également en lien avec SDRA, le futur lieutenant général José Charlier qui est aujourd'hui âgé de 79 ans fut, de 1988 à 1995, le chef d'état-major général de l'armée belge. Selon Graindorge , les deux ont été entendus dans l'enquête sur les tueries. Et les deux ont refusé de parler.

L'enquête voulait des noms, ceux des membres de Gladio, le réseau stay behind (réseau dormant) créé après guerre en Belgique sous l'égide des Américains en prévision d'une éventuelle 3e Guerre mondiale."Legrand a répondu: No comment. Et Charlier a refusé de répondre." Refus de répondre dans un dossier de 28 assassinats. Refus de répondre à un juge d'instruction. Au nom du secret défense? Sans motif, répond l'avocat, "le mur de Berlin est tombé depuis un quart de siècle".

Meer  » Nieuws

De orders en bevelen staan duidelijk boven ethiek, burgerzin en burgerplicht. Een schande!

2,888

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Als een advocaat van meerdere burgerlijke partijen dit zegt over het NICC-rapport, dan kan dat wel tellen. Ik had graag het gezicht van Gilbert Dupont willen zien toen Graindorge hem dat vertelde. Dit geeft duidelijk aan dat Dupont gewoon maar schrijft wat één bron hem verteld zonder check bij een tweede bron.

2,889

(1,170 replies, posted in 1983)

Ben wrote:

Over een paar dagen is het exact 30 jaar geleden dat een groep gangsters een "overval" pleegden op het Colruyt-warenhuis van Nijvel. Daarbij werden drie mensen vermoord en raakten 3 agenten gewond. Het is door die overval dat de bende in Vlaanderen haar naam kreeg: de Bende van Nijvel. In La Capitale van gisteren stond een interview met Laurence Morue, de zoon van de vermoorde rijkswachter Marcel Morue.

Laurence is de dochter.

Ben wrote:

Finalement, ce samedi 17 septembre 1983, la seule erreur de Marcel aura été de se rendre au travail. "Ma maman m’a dit qu’il n’aurait pas dû travailler ce jour-là. Il était en congé maladie… Mais il y avait des mauvaises langues qui parlaient sur son dos. Pour les faire taire, il a décidé de prendre son service."

Chose incroyable, le gendarme avait comme un pressentiment. "Il n’avait pas dit au revoir à ma maman comme il le faisait d’habitude. Pour la première fois, il lui a dit qu’il n’était pas sûr de revenir…", poursuit cette maman de deux enfants de 12 et 9 ans.

Dat laatste is toch wel heel merkwaardig. Zou Morue op voorhand iets over de plannen voor de Colruyt in Nijvel gehoord hebben? Want waarom zou hij dit net op de avond van de inbraak tegen zijn vrouw gezegd hebben en niet een paar dagen eerder?

dolorean wrote:

Dans mon souvenir, c’est un commissaire F. R. aujourd’hui décédé qui m’annonce le lundi soir que la tuerie de Nivelles est liée par la balistique à plusieurs faits sanglants répertoriés depuis 1982, dont l’attaque de l’armurier Dekaise à Wavre en septembre 1982; et celle à Tamise, et pour y voler des vestes pare-balles, de la filature Wittock Van Landeghem dont le concierge est tué et l’épouse Linda laissée pour morte avec une balle dans la tête.

F.R. = Frans Reyniers?

En hoe kende die op maandag 19 september 1983 al de resultaten van het ballistisch onderzoek?

2,890

(651 replies, posted in 1983)

De zoveelste trieste verjaardag zonder antwoord voor Linda Van Huffelen en haar familie. Ik wens ze bij deze veel sterkte toe.