281

(42 replies, posted in Bewijsstukken)

Naar aanleiding van de discussie elders op dit forum: ik vraag me al een heel tijdje af waar die woorden Comte, 74 en ANU.75 op de foto staan. Een van de woorden lijkt Soignies te zijn, een plaatsnaam. Zoals ik het lees, is het:

"Wauthie[r-Br]aine
Pil[ori] (Gendarmerie á côté)
-----
[....] lez"

"...
-----
mes N J[...]
Tu[..]r  (???)"

"....
____
Soignies
_____"

Met als legende: tussen [ ] = gereconstrueerde tekst; [...] = ontbrekende tekst; ... = onleesbare tekst. Zijn er nog fragmenten, waarvan geen foto's zijn?

282

(22 replies, posted in Wagens)

K& wrote:

Dus u denkt dat dit voertuig niets met de Bende van Nijvel te maken had?

Integendeel! Ik bedoelde net dat het een mogelijke plek voor de Bende kan zijn geweest. De hypothese van een wegbeschrijving is een mogelijkheid waarover ik ook heb liggen denken. Op de snippers meen ik echter ook 'Soignies' te kunnen lezen, dit is ten westen van Houssières. Wauthier braine en pilori zijn andere plaatsnamen.

Begin- en eindpunt zijn me niet duidelijk, mogelijk wordt de weg naar iets of iemand in (of vanuit?) Henegouwen of die kanten beschreven. Niet veel verder, want dan had men de snelweg gebruikt. Kan interessant zijn: voor de Bende uit 1982-1983 zijn er links te leggen naar Henegouwen, o.m. Boussu.

Als er elementen naar Houssières wijzen, hoor ik ze graag.

283

(22 replies, posted in Wagens)

Die glasfabriek is rond 1981 gesloten. Auto moet er vermoedelijk erna gevonden zijn. Interessant: de weg langs het kanaal waarlangs de Bende na de dumping van de wapens mogelijk de vaartkom verliet, komt vlakbij deze site uit (echter geen directe toegang).

284

(19 replies, posted in Wagens)

Ook mijn idee. Je zou kunnen vermoeden dat Van Camp een problematische relatie had met een aantal criminelen. Dat betekent niet automatisch dat hij niet zuiver op de graat was (voor hetzelfde geld probeerden ze hem gewoon af te persen en werd hij gedood om een voorbeeld te stellen).

Een aantal zaken wijzen toch in de richting van een reeds langer durende, problematische verhouding met criminelen:

Zijn gewelddadige dood is natuurlijk de eerste. Het feit dat zijn auto gestolen wordt en teruggebracht, is een nauwelijks verholen waarschuwing. Een andere verklaring lijkt mij uitgesloten. Het feit dat een kopie van zijn auto in Parijs gevonden wordt, is zeer interessant maar moeilijk verklaarbaar. We zouden meer moeten weten over de omstandigheden waarin die auto werd teruggevonden. Was het opgezet spel?  Knap speurwerk van de politie?

Een hypothese die ik heb gelezen is dat Van Camp gestolen voedingswaren opkocht van Bendeleden voor zijn restaurant, en zelfs dat hij zelf bij feiten betrokken was. Dit is interessant en kan veel verklaren, maar zijn familie beweert dat dit niet klopt.

285

(83 replies, posted in Robotfoto's)

Ben wrote:

Waarom zouden deze gegroepeerd hangen? De vaste kern?

Of dezelfde persoon? Het frustrerende aan het Bende-onderzoek is dat je altijd dezelfde namen ziet terugkeren, maar als puntje bij paaltje komt, blijkt het moeilijk veel robotfoto's effectief te identificeren.

286

(19 replies, posted in Wagens)

Blijkbaar werd de nummerplatentruuk ook bij VDA uitgehaald na de overval in Aalst. Dit lijkt zo'n beetje een constante te zijn bij de Bende en het wijst er op dat dezelfde mensen van de moord op Van Camp ook terugkomen bij de overval van Aalst (DS?).

Anderzijds springt de diefstal van Van Camps wagen, het meteen terugbrengen ervan en de nerveuze reactie van Van Camp in het oog. Dient men dit als een waarschuwing van iemand te interpreteren?

Nog vreemder is dat element met de auto in Parijs. Stel dat Van Camp überhaupt in iets louche betrokken was, dan heeft het misschien met die auto in Parijs te maken. Maar ik zie de link niet. Kan iemand uitleggen waarom iemand er voordeel aan kan hebben om met een kopie van iemands auto en nummerplaat in het buitenland rond te rijden?  En als Van Camp betrokken was, wat was dan het voordeel voor hem dat er een identieke wagen in Parijs rond reed?

Handel in gestolen auto's, die naar Frankrijk gesmokkeld worden?

287

(19 replies, posted in Wagens)

Volgens Bouten zit het als volgt:

Op 25 april 1982 werd in Parijs een Porsche 924 teruggevonden die in Brussel gestolen was. Op die auto hing het plaatnummer BEL-310 van Jacques Van Camp. Het ging daarbij dus blijkbaar niet om de feitelijke auto van Van Camp, maar een andere van hetzelfde merk als van Van Camp en met  dezelfde nummerplaat als Van Camp! Dader: niet bekend.

Op 29 maart 1983, zes maanden voor de moord, werd Van Camps eigen Porsche dan gestolen in Sint-Lambrechts-Woluwe, voor zijn woning. De auto werd de volgende dag teruggevonden. Ik vermoed dat dat nabij het huis van Van Camp was. De dief was hier Murat Kapllan - die overigens vaak naar Parijs ging. Murat Kapllan kende Lammers en Weykamp toen goed.

288

(7 replies, posted in Wagens)

K&, heb je preciezere gegevens? Locatie? Een beschrijving van de auto? Wat bedoel je met 'volgeschuimd'?

289

(599 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Hiermee zouden ze het zaakje in 1-2-3 kunnen oplossen wink.

Speurders en experts willen DNA van alle criminelen

Speurders en forensische experts vragen dat veroordeelden verplicht worden om een DNA-test te ondergaan. Nu komen enkel criminelen die veroordeeld zijn voor gevangenisstraffen van 5 jaar of meer in een DNA-databank terecht. "Al degenen die kleinere misdrijven begaan hebben, zoals banale diefstallen, komen niet in de databank terecht. Het zijn net die mensen die hervallen", zegt Els Jehaes, specialiste forensisch DNA-onderzoek aan de UZ Antwerpen in radioprogramma "Peeters & Pichal". "Als die erin zouden komen, zouden we meer misdaden kunnen oplossen."

Meer » Nieuws

290

(279 replies, posted in Getuigen)

K&, uw getuigenis interesseert mij. Ik woon er niet ver vandaan, ik ga binnenkort eens kijken. Heeft u eventueel foto's genomen? Kunt u beschrijven hoe diep die put was? Hoe ver lag hij van de grote pijler? Heeft u nog andere locaties kort na de feiten bezocht? Ik kan me zo stilaan voorstellen dat daar onder het viaduct inderdaad nog dingen lagen of zelfs liggen.

Ik vraag me al een tijdje af hoe Philippe De Staerke & co er zo bemodderd konden uitzien. Op dit forum werd er gesuggereerd naar het Bois de la Houssières en dat ze daar misschien langere tijd bleven en er mede daarom zo vuil uitzagen, maar dat houdt weinig steek. Het verklaart niet waarom ze naar de andere kant van Brussel reden om er frieten te gaan eten. Het strookt bovendien niet met de getuigenis van de vriendin van Philippe De Staerke, dat Philippe na Aalst 's avonds bij hen thuis was. Geen survival-woudloper dus.

Als je ervan uitgaat dat ze bij het Viaduct van Vilvoorde gingen graven, past het puzzelstukje plotseling wel. Het verklaart de modder op de schoenen van de De Staerkes. Het verklaart waarom ze op hun hoede waren (ze hadden 700 meter verderop staan graven! Natuurlijk waren ze supernerveus dat iemand hen had gezien en hen kwam halen!) en het verklaart ook waarom ze uit de richting van het Viaduct kwamen. Het zou ook de link tussen Philippe De Staerke en Bouhouche & Beijer zeer duidelijk aantonen.

Als het klopt, rest wel een vraag: wat begroeven ze daar? Iets groots (uitgehongerd + moe)?