281

(804 replies, posted in 1982)

Merovinger wrote:

Gruwelijke afslachting in restaurant van domein van Beersel – Inbreker schiet geknevelde huisbewaarder zes keer voor het hoofd – Buit: Champagne, dure wijn, Havanna’s en taart

De moordenaar (of moordenaars) van de 70-jarige José Vanden Eynde heeft zijn slachtoffer geen enkele kans gelaten. De bejaarde man werd op zijn bed vastgebonden en dan koelbloedig en laf neergeschoten met zes kogels. De meeste ervan troffen de man vlak in het hoofd.

Het drama gebeurde in het gekende restaurant Auberge du Chevalier gelegen op het domein van het kasteel van Beersel, waar de gewezen Anderlechtspeler en voetbalinternational Jef Jurion één der uitbaters is.
Vanden Eynde hield in het restaurant een oogje in het zeil als huisbewaarder want de zaak kreeg de jongste tijd nogal wat ongenood bezoek. Tijdens de nacht van 30 november op 1 december jongstleden was er nog ingebroken. Daarom ook dat José Vanden Eynde al een week met een alarmpistool onder zijn hoofdkussen sliep. Maar daarmee kreeg hij geen enkele kans.

De dag van de moord was het de derde keer in één jaar tijd dat er dieven op bezoek waren, volgens precies hetzelfde scenario. Nu weer werd de achterdeur geforceerd met een koevoet en bestaat de buit hoofdzakelijk uit drank, en wel de beste champagnes en bourgognes.

De dader (of daders) heeft overigens willen tonen dat hij van geen kleintje vervaard is. Na de afschuwelijke afslachting trok hij naar de gelagzaal waar hij zich te goed deed aan drank en taarten. Gebak dat gemaakt werd door de zoon van het slachtoffer, Marc, die kok is in de Auberge.

Bron: Het Laatste Nieuws | 27 december 1982

Het vervolg van het artikel:

Het is ook zoon Marc geweest die donderdagvoormiddag de moord op zijn vader ontdekte. Het restaurant sluit gewoonlijk van woensdagmiddag tot donderdag en wordt dan alleen in ’t oog gehouden door de uit Saint-Servais afkomstige gepensioneerde José Vanden Eynde. Hij heeft er een klein appartementje op de eerste verdieping, waar hij als huisbewaarder geregeld de nacht doorbrengt. Hij is eigenlijk gedomicilieerd bij zijn zoon Marc, die wat verder aan de Molenstraat te Beersel een villa betrekt en sedert anderhalf jaar als kok tewerkgesteld is in de Auberge. José zelf werd er in juli jongstleden huisbewaarder.

Marc kwam donderdagvoormiddag omstreeks 9u30 de grote parking naast de Auberge opgereden en toeterde er een paar keer om zijn vader te roepen. Toen deze echter niet onmiddellijk kwam opdagen, ging Marc zelf naar de achterdeur en merkte dat deze geforceerd was. Deze deur geeft toegang tot de keuken waarna men door de gelagzaal moet naar de houten trap die naar de eerste verdieping leidt. In het appartementje deed hij de vreselijke ontdekking.

Zes schoten

José Vanden Eynde lag op rechterzijde op het bed, de handen achter de rug gebonden en ook de voeten waren samengesnoerd. De dader gebruikte hiervoor een stuk telefoondraad die hij in het appartementje zelf had afgerukt. Op korte afstand moet hij vervolgens zes keer geschoten hebben in het achterhoofd van de geknevelde man, volgens de eerste vaststellingen met een revolver of een karabijn .22. Vanden Eynde was in nachtkledij. Zijn dood wordt gesitueerd tussen middernacht en één uur.

In de kamer werden sporen gevonden van een gevecht zodat verondersteld wordt dat het slachtoffer niet in zijn slaap werd verrast. Voor de onderzoekers komt het hoe dan ook vreemd over dat Vanden Eynde eerst werd vastgebonden en dan pas neergeschoten. Een mogelijke uitleg zou kunnen zijn dat de man zijn belager of één van zijn belagers herkende en dat deze zich van een lastige getuige heeft willen ontdoen.

Feest

De Auberge ligt wat afgelegen zodat de dader zich na zijn wrede daad allerminst moet verontrust hebben gevoeld. Het feit dat hij zich nadien nog tegoed deed aan drank en gebak in de gelagzaal wijst er wel op dat hij in alle kalmte nog alles heeft doorzocht. Duidelijk is ook dat hij niet op geld of waardevolle voorwerpen uit was. Zijn buit bestond uit een tiental kisten champagne en wijn (alleen de goede soorten werden meegenomen), enkele bakken Stella, wildgebraad, Cubaanse sigaren sloffen sigaretten en gebak. Ook een aantal hoogst vreemde zaken, een spuitbus om slagroom te spuiten bijvoorbeeld, of een aantal kaarsen en aluminiumfolie. Kortom, alles wat men nodig zou kunnen hebben om een weelderig kerst- en nieuwjaarsfeest op te bouwen.

Verteerbaar

Trouwens de eerste diefstal die in de Auberge gepleegd werd, gebeurde ook al een week voor Kerstmis van vorig jaar. Toen werden eveneens levensmiddelen en dranken meegenomen. Men gapte ook de kassa, maar die was ledig. Ze werd nadien in een wei teruggevonden.

De tweede diefstal gebeurde de laatste nacht van november jongstleden waarbij men alweer enkel eetwaren en dranken meenam en de spuitbus voor slagroom. Deze die nu ontvreemd werd, was pas nieuw aangekocht.

Het koperwerk en antieke voorwerpen in de gelagzaal werden telkens, onaangeroerd gelaten alsook de schilderijen die toch enige waarde bezitten. De dader had dus telkens alleen maar ook voor hetgeen verteerbaar is. “Voor eigen gebruik of anders moet men toch goed weten waar ermee naartoe”, zegt men in de Auberge, waar de kerst- en nieuwjaarsstemming op een laag pitje staat. Maar ook daar ‘the show must go on’, het spektakel moet doorgaan.

Bron: Het Laatste Nieuws | 27 december 1982

En nog een artikel van die dag met de reactie van zaakvoerder Jef Jurion op de gruwelijke moord.

Zaakvoerder Jef Jurion: “De dief kent het restaurant zo goed als ikzelf”

Het staat als een paal boven water, diegene die hier kwam stelen, wellicht al voor de derde keer, kent het restaurant bijna zo goed als wij”, aldus Jef Jurion, de gewezen voetballer van Anderlecht en de Belgische nationale ploeg. Hij is één van de zaakvoerders van de Auberge du Chevalier, gelegen aan de Lotstraat 65, tussen de E10 en het centrum van Beersel.

Het restaurant maakt deel uit van het geklasseerde domein van Beersel, dat beheerst wordt door het beroemde kasteel uit de 13e eeuw dat door de graaf en gravin van Hemricourt geschonken werd aan de Vereniging van de Vrienden van het kasteel van Beersel alvorens in 1934 naar de huidige eigenaar, de Historische Gebouwen van België te gaan. Het restaurant is van veel jongere datum maar maakt deel uit van de historische site. Vier jaar geleden werd de uitbating van het restaurant overgemaakt aan een naamloze vennootschap waarvan Jef Jurion één der zaakvoerders is.

Auberge du Chevalier gaat door als één der goede tafels van het Brusselse. Binnen is het restaurant ingericht in Vlaamse stijl, een zoldering met balken, uitgestald oud koperwerk, een gezellige open haard en wat antiek. De ene kant van de zaak is gewoon café, de andere kant restaurant. Aan de muren hangen foto’s van Jef Jurion met vedetten allerhande o.m. ook met Julio Iglesias en Sidney Rome.

De dief is ook een kenner”, zegt Jurion. “Wie in de kelder komt ziet eerst verscheidene kisten met goedkopere wijn. Voor de duurdere moet je helemaal achteraan gaan zoeken. Wél, die goedkope wijn heeft men gelaten voor wat hij is. Ook moet men voor de champagnekelder nog eens langs een deels verborgen deur. En die heeft men blijkbaar ook al gemakkelijk gevonden”.

Maar men steelt niet alleen in het restaurant. Men heeft al ingebroken in mijn auto en ook in deze van een andere zaakvoerder toen ze hier vlak voor de deur op de parking stonden. Het is er overigens zo donker als in de hel”.

Die onverlichte parking ligt Jef Jurion zwaar op de maag. “Kijk, na de eerste diefstal heb ik aan de gemeente gevraagd om er drie verlichtingspalen te plaatsen. Ik kreeg toen als antwoord dat men het zou voorleggen aan Historische Gebouwen maar intussen gebeurde er nog niets. Nu dat er lijken gevallen zijn zal men misschien reageren.” “Hoe dan ook, het personeel is doodsbenauwd om hier ’s avonds nog te komen. Wanneer je aan de ene kant van de parking staat, zie je niet wat er gebeurt aan de andere kant. En er is altijd wél wat beweging. De parking wordt niet alleen gebruikt voor het restaurant maar ook treinreizigers, die hier opstappen aan de stopplaats Beersel, zetten er hun auto. Ik heb zelfs de gewoonte aangenomen de nummerplaten te memoriseren van de auto’s die hier ’s avonds laat geparkeerd staan. Iemand kan je neerschieten zonder ooit gezien te worden”.

Ook voor Jef Jurion komt de moord als volkomen onbegrijpelijk over. “Misschien is de dief wel gestoord geworden of heeft hij althans boven iets gehoord. Het is immers een houten zoldering en het blijft mogelijk dat José Vanden Eynde opgestaan is en dat de dief het gekraak gehoord heeft en dan naar boven ging. Maar toch, iemand zo meedogenloos neerknallen! Er is maar één uitleg, José moet hem gekend hebben”.

“Het ergste is nog dat wij de plannen al hadden om een alarmsysteem te laten installeren. Dat komt er nu zeker, maar toch te laat voor José”.

Bron: Het Laatste Nieuws | 27 december 1982

282

(32 replies, posted in Documentatie)

Nog een Alain die aan het lijstje kan toegevoegd worden: Alain Halemans die aan het hoofd stond van een Brusselse bende en die betrokken was bij het voorval in Etterbeek op 15 januari 1982 » Forum.

283

(14 replies, posted in 1980-1989)

Merovinger wrote:
the end wrote:

Is er meer geweten over wie de daders waren en welke overval dit was?

Ja, de overval en de daders zijn gekend.

Merovinger wrote:
the end wrote:

Zijn zij dan ook de daders van de overval op de rijkswachters?

Ja.

the end wrote:

Punt 2, gaat over dit voorval op 15 januari 1982. De daders zijn dus rijkswachters?

Neen de daders waren geen rijkswachters maar leden van een Brusselse bende. Het voorval van 15 januari 1982 zou dus niets met de groep G noch met WNP te maken hebben.

Proces van bende Halemans deels Assisen, deels correctioneel

De wapenfeiten van de beruchte Brusselse bende-Halemans zullen gedeeltelijk door een assisenhof en gedeeltelijk door de correctionele rechtbank behandeld worden, zo besliste de raadkamer. De bende heeft heel wat overvallen op het actief.

Hun drukste dag was 15 januari 1982: ’s ochtends vroeg werden nabij hun kazerne te Etterbeek twee jonge rijkswachters op ronde overvallen en van hun wapens beroofd. Dezelfde namiddag werd een overval gepleegd op een filiaal van Interlabor te Sint-Joost-ten-Node. Twee personen werden daarbij ernstig gewond.

Een maand later ongeveer [dus ergens in februari 1982] werd de bende opgerold. Er zijn nu nog acht leden aangehouden. De raadkamer besliste alle feiten van vóór de middag van 15 januari 1982 te correctionaliseren, dus ook de overval op de rijkswachters. Voor de feiten gepleegd na dat uur (dus de overval op Interlabor en de overige overvallen, die de bende pleegde in de daaropvolgende maand) werden de betrokken bendeleden verwezen naar het assisenhof.

Uiteraard werden de drie bendeleden (Ante Markulin, Mario Strollo en Antonio Rakioppi) die op 21 november 1981 een gepensioneerde trambediende, Jozef Van Beethoven, doodden bij een overval, eveneens verwezen naar het assisenhof. De verdedigers van Alain Halemans en zijn naaste trawanten hebben beroep aangetekend tegen deze beslissing.

Bron: Het Laatste Nieuws | 10 januari 1984

284

(25 replies, posted in Andere Personen)

LEO wrote:

In welke context of link met de Bende van Nijvel dien ik dit te plaatsen? Dit lijkt me een normale afrekening uit het Franse misdaadmilieu! Zijn familienaam of zijn alias "Francis le Belge" zijn geen echte raakpunten. Johnny Halliday noemde zelfs Smets, naar zijn Brusselse vader.

Ik kwam zijn naam tegen in volgend artikel » Forum

Daarom dat ik toen een topic over de man geopend had. Het is niet gezegd dat hij een link heeft met de Bende van Nijvel. Bepaalde zaken uit dat artikel komen wel wat met de Bende van Nijvel overeen.

285

(47 replies, posted in Wapenhandel)

Beruchte wapenhandelaar Jacques Monsieur krijgt zwaardere straf in beroep

De beruchte wapenhandelaar Jacques Monsieur heeft in beroep een zwaardere straf gekregen voor illegale wapenleveringen aan onder meer Libië, Tsjaad, Iran en Pakistan. Hij is veroordeeld tot 4 jaar cel en een boete van 1,2 miljoen euro. In eerste aanleg was dat nog 3 jaar cel en 300.000 euro boete.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

286

(301 replies, posted in Andere Personen)

Tueries du Brabant: les révélations de Jean Bultot

De passage en Belgique, Jean Bultot, suspecté, un temps, d’être impliqué dans les attaques des Delhaize, fait de nouvelles révélations.

Celui qui était le plus jeune directeur de prison (28 ans) a été soupçonné, suite à la découverte de "petits papiers" dans le bois de la Houssière, quelques heures avant l’attaque d’Alost. Les enquêteurs ont affirmé que les documents trouvés permettaient de remonter jusqu’à lui: "Et bien -a dit le commissaire De Vroom de la police judiciaire- c’est l’écriture de votre petite amie, la preuve elle n’a pas demandé de contre-expertise graphologique, c’est bien la preuve, ça vient bien de chez vous!".

Jean Bultot dans le bois de la Houssière pour la première fois

Jusqu’il y a quelques mois Jean Bultot ignorait toujours comment ces indices se sont retrouvés dans ce bois où il affirme n’avoir jamais mis les pieds: "Comment ces documents sont arrivés dans le bois de la Houssière? Je n’en sais rien. La seule chose que je savais c’est que ce n’est pas moi qui les avaient amenés".

Jean Bultot a accepté de se rendre au bois de la Houssière. Par curiosité et pour tourner la page. Car désormais il sait comment les documents qui lui ont valu tant d’ennuis ont pu se retrouver là: "Il y a très peu de temps grâce au livre publié par un ancien inspecteur de la Sûreté de l’Etat Gérald Damseaux, 'Les années noires vous intéressent', j’apprends que des documents ont été volés dans mon bureau à la prison de Saint-Gilles par un gardien. Et j’apprends que ce gardien était un ‘informateur’ répertorié de la Sûreté chargé de me surveiller. Les documents dérobés, il les a ensuite transmis à son agent traitant au sein de la Sûreté".

Des documents dérobés dans son bureau pour le compromettre

Les papiers retrouvés au bois de la Houssière correspondent-ils à ceux qui ont été volés dans le bureau de Jean Bultot? Pour Jean Bultot, lorsqu'on connait le parcours emprunté par les documents, il s’agit d’une manipulation destinée à le compromettre: "Si ces papiers ont été volés chez moi, ont été réceptionnés par la Sûreté, c’est dans le livre de Damseaux…, quelqu'un les a bien amenés là".

A l’époque des années 80, Jean Bultot avait, dit-il, le profil idéal pour envoyer l’enquête dans le mur. Amateur de tirs et noceur invétéré, Bultot était entouré de gens très différents dans laquelle se trouvait aussi des sympathisants de l’extrême-droite: "Le costume qu’on m’a préparé ici a été préparé bien avant, il fallait d’abord pour l’opinion publique déclarer que j’étais un sinistre néo-nazi, que j’étais dangereux. Fatalement pour correspondre à quelqu’un qui pouvait avoir fait des choses aussi horribles, il fallait trouver un type d’extrême-droite qui aime les armes et le tir. Ils ont essayé avec la bande des borains ça n’a pas marché, ils ont essayé avec moi à un niveau un peu plus élevé, ça n'a pas marché, ...c’est une continuité tout ça".

Les enquêteurs au courant de l'origine de ses ennuis depuis 2013

Bultot affirme avoir désormais des arguments pour se défendre. Il s'étonne que personne au sein de la cellule d'enquête sur les tueries ne l'ait contacté car tant la juge Martine Michel que ses enquêteurs doivent être au courant depuis au moins 2013 de l'origine de ses ennuis.

Gérald Damseaux a été entendu à cette époque par les enquêteurs et leur a dit tout ce qu'il savait. Ceux-ci connaissent l'affaire du vol de ses papiers, l'implication de la Sûreté et les noms et fonctions des personnes concernées. Depuis lors dit-il silence radio...Jean Bultot espérait bien qu’un jour quelqu’un parlerait. Pour lui cette affaire est une machination impliquant des personnes au sein de plusieurs services de l'Etat.  Et Jean Bultot d’ajouter que l’ancien de la Sûreté, auteur du livre, s’est dit prêt à témoigner pour lui devant la Justice.

Bron: RTBF | 19 oktober 2018

De reportage kan je hier zien » www.rtbf.be

287

(174 replies, posted in 1983)

CleverTrevor wrote:

Vanwaar komt de informatie dat de buit is teruggevonden bij de Golf? Dat is voor het eerst dat ik hiervan hoor...

Van één (betrouwbare) bron. Ik heb echter geen verdere bevestiging, vandaar de voorwaardelijke wijs in mijn zin: "... zou de buit ..."

288

(301 replies, posted in Andere Personen)

Jean Bultot vandaag in de krant La Dernière Heure. Jean Bultot heeft zopas het boek van Gérald Damseaux (gepensioneerde medewerker van de staatsveiligheid) gelezen en viel daarbij van zijn stoel bij het lezen van een passage over zijn persoon. Damseaux beweert in zijn boek dat het valse spoor naar Bultot ontstaan is door een misnoegde gevangenisbewaker die als informant voor de staatsveiligheid zou gewerkt hebben. Deze bewaker zou valse verklaringen hebben afgelegd (als wraak, rancune tegen Bultot omdat hij gesanctionneerd werd) en mogelijks ook de papieren en foto gestolen hebben die later in het bos van La Houssière halfverbrand teruggevonden zijn. De bewaker/informant bracht verslag uit aan de staatsveiligheid aan een zekere 'Funk' en nadien aan een zekere A.D.. Deze A.D. zou volgens Damseaux de schoonbroer van Martens geweest zijn.

Bultot zegt wel niet nieuws aangezien het boek van Damseaux al in 2014 is uitgebracht en de speurders deze info ook al sinds september-oktober 2013 in hun bezit hebben.

Let op: de 'Cocu' in onderstaand artikel is niet Michel Cocu van de Borains maar is de bijnaam van de gevangenisbewaker. De gevangenisbewaker is J.D..

https://nsm09.casimages.com/img/2018/10/19//18101912232114738715951009.jpg
https://nsm09.casimages.com/img/2018/10/19//18101912232114738715951007.jpg
https://nsm09.casimages.com/img/2018/10/19//18101912232114738715951008.jpg

Bron: La Dernière Heure | 19 oktober 2018

Lack of a better name wrote:
Django68 wrote:

Op het Franstalige forum staat dat Jean Bultot terug naar België is gekomen om na overleg met zijn advocaat bepaalde onthullingen te doen. Als spijtoptant?

Zijn hier reeds evoluties rond?

Echte onthullingen zijn er niet van Bultot. Hij heeft het over wat hij gelezen heeft in het boek van Gérald Damseaux, zie » Forum Bultot zou nu opnieuw naar Mozambique vertrekken.

289

(174 replies, posted in 1983)

Neen er werden geen Breitlings gestolen. De buit was een reeks juwelen en horloges ter waarde van +/- 140.000 BEF (ongeveer €3.470). Volgens mijn informatie zou de buit zelfs integraal teruggevonden zijn nabij de uitgebrande Golf.

290

(275 replies, posted in 1985)

Die informatie van Marlair is niet juist. Het volledige overzicht van de goedgekeurde extra kredieten en manschappen door de Belgische regeringen voor de ordehandhaving vind je hier terug (daar werd een uitgebreide thesis over gemaakt) » Forum

Uit het overzicht kan je opmerken dat op 1 november 1985 (dus vóór Aalst) een crisiscomité een budget van 500 miljoen Belgische frank (en geen 5 miljard) goedgekeurd heeft voor de ordehandhaving. Op 7 februari 1986 werd een supplementair krediet van 7,6 miljard Belgische frank goedgekeurd voor de Rijkswacht. Deze kredieten moesten besteed worden aan communicatiemiddelen en bewapening.

Nu is er ook altijd een verschil tussen het voorzien van budget en het effectief betalen van gedane uitgaven. Het is dus niet omdat een krediet van 7,6 miljard werd goedgekeurd en ter beschikking gesteld dat dat budget ook effectief volledig is gebruikt geweest. De informatie over de werkelijke uitgaven ontbreekt jammer genoeg in de thesis. Ik had daar ook graag zicht op gehad.