2,891

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Bedankt voor die info Ben. Straf allemaal. Wat moeten we nu van het onderzoek nog denken/verwachten? Ik weet het niet meer hoor.

2,892

(4 replies, posted in Magistraten)

Claude Michaux werkte ook op de dossiers van de slachter van Bergen, de moord op journalist Stephane Steinier en de zaak Simon Poncelet.

Meer » www.lanouvellegazette.be

2,893

(19 replies, posted in Speurders)

Speurder bij de BOB van Waver. Hij deed samen met zijn collega Gérard Bihay, en onder leiding van Guy Dussart, onderzoek naar de overval van de Bende in Waver.

2,894

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik weet niet wie of wat je goede bron is Ben, maar ik zou dat toch wel heel straf vinden hoor. Ik zal het dan ook pas geloven als het NICC-rapport ooit openbaar gemaakt is. Maar ja het kan natuurlijk waar zijn. Er zijn tenslotte in het verleden al vele kemels geschoten geweest in het onderzoek rond de Bende.

2,895

(148 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Opvallend is dat enkel in Nijvel en Anderlues met een Colt 45 werd geschoten, het wapen van een aantal WNP'ers. Onder meer Barbier en Lammers hadden een Colt 45. Toeval?

  • In Nijvel (17.09.1983) werd rijkswachter Lacroix beschoten door een man met baard.

  • Op 04.10.1983, twee dagen na de feiten in Ohain, wordt Eric Lammers, die ondergedoken was in fort Dave, aangehouden.

  • De overval in Anderlues gebeurde op 01.12.1983.

Velen gingen er toen vanuit dat de overval in Anderleus uitgevoerd werd om de Borains vrij te pleiten. Ik zie echter nog een andere mogelijkheid: dat deze overval Lammers moest vrijpleiten die op het moment van de feiten in Anderlues in de cel zat.

2,896

(39 replies, posted in Speurders)

Tja, enkel Pint weet precies wat hij toen bedoelde met zijn uitspraak "Verdomme, het zullen toch die van ons niet zijn?". Anderen, zoals wij, kunnen hier enkel maar over gissen. De beide opties zijn mogelijk: "Het zullen toch niet onze wapens zijn?" of "Het zullen toch niet onze gasten zijn?" In beide gevallen blijft zijn (impulsieve) reactie opmerkelijk.

Maar als we zijn verklaring voor de Bendecommissie erbij nemen, kunnen we afleiden dat Pint toch (of ook) denkt aan een mogelijke betrokkenheid van een aantal rijkswachters: "Wetende dat er bij ons Beijers, Bouhouchen, Amorys en Lekeus waren, blijf ik deze hypothese in mijn hoofd houden."

Wie heeft feitelijk dat onderzoek in het weekend uitgevoerd en de alibi's van het personeel gecheckt? Dezelfde die de diefstal van de wapens van het SIE onderzocht heeft? Kolonel Lhost? Of diens assistent Vermeersch?

2,897

(89 replies, posted in Overzicht Bendes)

dim wrote:

Gezien de sudisten gewelddadig en uiterst extreem-rechts waren, pourquoi pas? Gooi er in het actieteam een paar Borains bij, een paar rijkswachters, misschien een huurling en niemand van de speurders krijgt de puzzel nog opgelost.

En allemaal met dezelfde trainer/leermeester: Jean Francis Calmette?

2,898

(4 replies, posted in Speurders)

Op 1 december 1987 gaat Guy Dussart, die van 1 mei 1977 het hoofd van de BOB van Waver is, op vervroegd pensioen. Dussart stond aan het hoofd van de onderzoekscel van de Waverse BOB die onderzoek deed naar de overval bij wapenhandelaar Daniël Dekaise.

Hij dirrigeerde het onderzoek met zijn collega's Bihay en Balfroid in de richting van de illegale wapenhandel, corrupte wapenhandelaars, extreem-rechts en zelfs Opus Dei. De onderzoekers van de Waverse BOB voelde zich tegengewerkt door hun overste en in het bijzonder door Procureur des Konings Deprêtre. Dit was voor hem de reden om vervroegd op pensioen te gaan. Guy Dussart is reeds overleden.

Over zijn pensioen verklaarde hij het volgende: "Men belemmerde mijzelf, en ook anderen zoals Bihay en Balfroid, om degelijk gerechtelijk werk te doen. Ik heb volledig gedegouteerd de rijkswacht vervroegd verlaten, omdat ik stelselmatig werd gehinderd om degelijk politiewerk te verrichten zowel door mijn oversten in de rijkswacht, als door het parket zelf. Daaromtrent heb ik trouwens bij onderzoeksrechter Hennart een verklaring van 25 pagina's lang afgelegd."

In het bijzonder memoreerde hij het volgende voorval uit 1984. Hij wilde toen bij de BOB te Brussel een lijst zien die Gobert en De Pauw hadden opgesteld van "politiemensen in het algemeen die deel uitmaakte van het WNP. Ik spreek hierover de periode 1984. Naar zeggen van Gobert en De Pauw konden zij mij geen inzage geven van die lijst, gezien zij mij meedeelden dat die lijst uit de machine was gerukt door kolonel Lhost".

2,899

(89 replies, posted in Overzicht Bendes)

Maar is zijn informatie wel zo betrouwbaar en juist als hij zelf beweert?

2,900

(39 replies, posted in Speurders)

Medeoprichter van de anti-terroristenbrigade van de rijkswacht, de Groep Diane. Later zou Pint als gebiedscommandant van Gent ook nog betrokken zijn bij het onderzoek dat substituut Willy Acke en onderzoeksrechter Freddy Troch in Dendermonde begonnen na de Bende-aanslag in november 1985 op de Delhaize in Aalst. Opmerkelijk was de opmerking die Pint gemaakt heeft toen hij de ravage zag op de parking van de Delhaize van Aalst: "Verdomme, het zullen toch die van ons niet zijn?"

In een interview in Humo zei Pint het volgende hierover:

U hebt meegewerkt in het onderzoek naar de aanslag van de Bende van Nijvel in Aalst. Is het mogelijk dat de Bende in Aalst wapens van de groep Diane heeft gebruikt? Onderzoeksrechter Leo Tas van Dendermonde zei in de tweede Bendecommissie dat u met dat bange vermoeden zat onmiddellijk nadat u was gearriveerd op de parking van de Delhaize in Aalst.

"Ik heb toen gezegd: 'Verdomme, het zullen toch die van ons niet zijn?' Ik baseerde me op wat ik daar die vrijdag zag liggen: 12 mm-munitie, 9 mm en .357. Die gebruikten wij bij de groep Diane ook. Toen ik terug thuis kwam heb ik onmiddellijk generaal Bernaert gebeld: 'Generaal, ik zit met een gevoel dat ik niet kwijt geraak. Ik wil een onderzoek naar al wat met de Groep Diane te maken heeft.'"

Bernaert schrok. Hij zei: 'We beginnen er meteen aan. Maandag heb je nieuws.' In het weekend is dat onderzoek naar de Groep Diane gebeurd. Men heeft al het personeel doorgelicht, alle alibi's onderzocht. Ze hebben dat allemaal manueel gedaan, omdat het personeel het anders 's maandags gemerkt zou hebben aan het computerbestand. Men wilde vermijden dat het personeel zou denken: 'Nu verdenken onze generaals ons er al van dat wij Aalst hebben gedaan.' Op maandag riep Bernaert me en hij zei: 'Het onderzoek is negatief.'"

Bovenstaande vertelde Pint ook op de Tweede Bendecommissie. Op de vraag van commissielid Olivier Deleuze wat zijn indruk nu na al die jaren achteraf is antwoordde Pint: "Wetende dat er bij ons Beijers, Bouhouchen, Amorys en Lekeus waren, blijf ik deze hypothese in mijn hoofd houden."