Even ter verduidelijking. Robert Beijer zou de info dus al begin 1987 hebben aangeboden aan een speurder uit Nijvel. Met deze info werd in Nijvel blijkbaar niets gedaan. Waarom? Om Beijer te beschermen? Of werd Beijer door Nijvel niet geloofd? In 1994 staat Beijer, samen met Bouhouche, Amory, Chang en Buslik op de bank van de beschuldigden voor onder meer de moord op Mendez, de moord op Suleiman en de diefstal op de luchthaven van Zaventem (affaire Zwarts).
Het is op dat proces dat Beijer plots aan de voorzitter zegt dat hij weet heeft van een schuilplaats waar 'warme' wapens verborgen zijn en dat hij deze wenst aan te wijzen onder de voorwaarde dat dit gebeurt in samenwerking met een speurder die niet betrokken is in de dossiers van Beijer, Mendez of de Bende van Nijvel. De voorzitter is ingegaan op de vraag van Beijer en de wapens werden gevonden op de plaats die Beijer aangewezen heeft. Blijkbaar was het Beijer vooral om te doen om zijn geloofwaardigheid ten overstaan van de juryleden aan te tonen. De demarche van Beijer heeft hem dan ook geen windeieren gelegd. Beijer werd nl. door de jury voor vele aantijgingen vrijgesproken.
De samenstelling van de zakken gevonden in Sart-Dames-Avelines vertoont inderdaad bepaalde gelijkenissen met deze van Ronquières. Toch zijn er ook verschillen. In Ronquières werd volgens de weinige inforamtie die hierover gekend is geen wapens gevonden die afkomstig waren van de diefstallen bij het SEI of bij Mendez. En in Ronquières werden zaken gevonden die gestolen werden tijdens overvallen of inbraken met geweldpleging (de 7.65's van de Rijkswachters uit Nijvel, de kassa van Aalst, kogelwerende vesten uit Temse). In Sart-Dames-Avelines was dit blijkbaar niet het geval. Daar werden zaken gevonden die zonder geweldpleging werden gestolen (administratieve documenten en nummerplaten, wapens SEI, wapens Mendez).
In het kader van de recente berichtgevingen van het Bende van Nijvel-onderzoek over de vondst van de zakken in Ronquières in november 1986, is de periode van de vermoedelijke eerste verklaring van Beijer natuurlijk wel interessant, begin 1987. Op dat ogenblik zijn de zakken in Ronquières wel al boven water gehaald. Waarom heeft Beijer in 1987 een speurder uit Nijvel aangesproken over een schuilplaats? Bevond de kitbag zich op het moment van zijn eerste verklaring nog in de garagebox in Brussel of waren de spullen toen al begraven in Sart-Dames-Avelines? Als ze al begraven waren in Sart-Dames-Avelines vóór zijn verklaring wanneer heeft Beijer dan hiervoor de opdracht gegeven? Eind 1986 of begin 1987 of vroeger? Heeft Beijer hetzelfde gedaan met de spullen gevonden in Ronquières? Bevond alles zich oorspronkelijk in de box in Brussel en werden de spullen eind 1986 verdeeld over Ronquières en Sart-Dames-Avelines? Is er verder onderzoek gebeurd rond de garagebox in de Léon Lepagestraat in Brussel?