21

(991 replies, posted in Bende De Staerke)

De inhoud van verschillende brieven die De Staerke heeft geschreven staat in de bijlagen bij het verslag van de tweede Bendecommissie, beschikbaar onder het luik "documentatie" onder dit forum.

In die bijlagen wordt trouwens ook verder ingegaan op de inhoud en de waarde die daaraan moet worden gehecht volgens verschillende personen. Zo geloofde bijvoorbeeld Troch weinig van wat De Staerke allemaal schreef. Ook de speurders die De Staerke verhoorden kwamen tot de vaststelling dat hij verder geen enkel detail gaf. De Staerke wilde gewoon de zaak forceren om voor het Hof van Assisen te komen.

Ik verwijs naar Bijlage III, "een dossier-analyse van vier pijnpunten", pag. 227 en volgenden en Bijlage V, "Een nadere analyse van enkele controversiële kwesties aan de hand van getuigen verhoren en aanvullende onderzoeken", pag. 113 en volgenden.

Meer algemeen heb ik de indruk dat de verslagen van beide bendecommissies eigenlijk tot de minder bekende lectuur over de Bende behoren. Dat terwijl deze een schat aan informatie bezitten, incl. verklaringen van speurders, magistraten en dergelijke. Verschillende kwesties over het onderzoek (bijvoorbeeld de "bekentenissen" van De Staerke of de gang van zaken i.v.m. de overheveling van Dendermonde naar Charleroi) staan er uitvoerig in beschreven en worden toegelicht en geanalyseerd door deskundigen.

Het is eenvoudigweg verplichte lectuur voor zij die zich op een serieuze wijze met de Bende willen bezighouden. Een warme oproep aan allen om de verslagen en bijlagen te lezen alsof het een boek was van uw favoriete (Bende)auteur en daarna te gebruiken als naslagwerk.

22

(182 replies, posted in Roze Balletten)

Daar heb ik toch wat vragen bij:

  • Hoe kan X2 een betrouwbaar relaas geven als ze naar eigen zeggen niet eens aanwezig was bij de meeting?

  • Wijkt dat relaas in elk geval dan niet af van hetgeen is opgenomen als verklaring in het samenvattende pv (la femme de Bouhouche)?

  • Hoe weet u trouwens zeker dat hetgeen blijkbaar ooit op het forum van 'Cobra' stond daadwerkelijk van X2 afkomstig was?

23

(804 replies, posted in 1982)

coconut wrote:

Wat die primaire bron betreft ivm de training van para's door Calmette. Ik kan alleen vermoeden dat dit te lezen moet staan in een PV van verhoor van Amory die verklaarde zelf les te hebben gehad van Calmette : "... Rond 1974 traint Calmette para's in Marche les Dames. ... Volgens ex-SIE-lid Christian Amory, lid van de bende Bouhouche-Beijer, kreeg hij van Calmette nog les.( Paul Ponsaerts in
Terrorisme in België: Polarisering en politiek geweld ) Ivm Paul Ponsaerts https://www.apache.be/gastbijdragen/202 … pper-werd/

Ik heb dus niet onmiddellijk een reden om te twijfelen aan hetgeen deze wetenschapper neerschrijft.

Wat je laatste vraag betreft : "Mag ik dan vragen wat u concreet denkt dat de advocaten moeten doen met de mogelijkheden die de wetgeving hen biedt ?"

Wie is er bijvoorbeeld al veroordeeld voor het laten verdwijnen van cruciale stukken ?  Wie is er veroordeeld voor obstructie van het onderzoek ? En vind jij het normaal dat advocaten durven beweren " Ik ben het dossier nog nooit gaan inkijken" En vind je het ook normaal dat filmploegen in een dergelijk en gevoelig dossier mogen gaan filmen ?
Of dat justitie ons laat weten " C. Bonkoffski is niet de reus van de Bende"

Misschien moet ik het anders verwoorden, wat heeft die grote groep advocaten in die 35 jaar al bereikt? Aan u de eer om ons dat eens duidelijk te maken en mij de ogen te openen.

Een chronisch probleem in de literatuur over de Bende is dat het heel moeilijk is geworden om de daadwerkelijke feiten te onderscheiden van hele en halve onwaarheden die door slordig onderzoek, onkritisch bronnengebruik en dergelijke meer, in boeken en media zijn terechtgekomen. De primaire bron is juist heel belangrijk om te weten wie, wat, wanneer en waarom heeft gezegd en hoe hij of zij dit wist. Ponsaerts zegt bijvoorbeeld alleen "[Calmette] trainde paracommando's in Marche-les Dames (sic)". Die bewering, voor zover die al waar is, dekt een hele rist aan mogelijkheden gaande van Calmette heeft eens enkele paracommando's getraind in de bossen rond Marche-les-Dames, zonder medeweten van oversten, tot Calmette was een vaste instructeur op de legerbasis en ontving daarvoor een loon van Defensie.

Verder is ook belangrijk wie wat heeft gezegd en hoe hij dit wist. Is het bijvoorbeeld zo dat Amory, blijkbaar beschouwd als een betrouwbare bron, dit wist omdat hij erbij was, of heeft hij alleen verklaard dat hij dat van iemand had gehoord ?

Om nog te illustreren wat ik bedoel, mijn initiële vraag betrof de passage in het artikel "De conciërge is duidelijk gefolterd voor hij werd omgebracht. De technieken die de daders gebruiken worden vooral ingestudeerd door paracommando’s." Welnu, er bestaat nu een bron voor de bewering dat de marteltechnieken gebruikt door de daders vooral ingestudeerd worden door paracommando's. Het is dus goed mogelijk dat over X-aantal jaren dit door iemand anders wordt herhaald, verwijzend naar dit artikel en zeggend "ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan wat deze journalist schrijft".

Dan de vraag over de advocaten.

Welnu, ten eerste kan de groep van de "advocaten" in deze niet worden onderscheiden van de groep van de "slachtoffers". De advocaten staan de slachtoffers bij en veel acties van de slachtoffers zullen dus gebeurd zijn in samenspraak met de advocaten. De advocaten treden ook alleen maar op in opdracht en op instructie van hun cliënten.

Ten tweede is het voor ons, die buiten het onderzoek staan, zeer moeilijk om te weten wat de advocaten concreet hebben gedaan. Zij behartigen de belangen van hun cliënten beroepshalve, het is niet de bedoeling dat zij zich verantwoorden t.a.v. het publiek of dat zij een soort van score bijhouden. Als advocaten naar buiten zouden treden met hun concrete stappen lopen zij de kans hun beroepsgeheim te schenden, alsook het geheim van het onderzoek, hun deontologie en het vertrouwen van hun cliënten.

Ten derde, en ik kan het niet genoeg benadrukken, moeten de advocaten werken met de wetgeving en strafprocedure die bestaat (en die traditioneel een kleine rol toebedeelde aan de slachtoffers en dus aan hun advocaten). Om als voorbeeld te geven, wat kunnen advocaten doen tegen de beweerde misdrijven i.v.m. obstructie van het onderzoek en verdwijning van stukken? Zelf kunnen zij daarover geen strafonderzoek voeren, dat behoort toe aan het gerechtelijk apparaat. Zij kunnen alleen, in theorie, pogen een klacht met burgerlijke partijstelling in te dienen. Echter, zij voldoen misschien niet eens aan de wettelijke voorwaarden om een dergelijke klacht in te kunnen dienen. Dat veronderstelt namelijk dat de klager reële en persoonlijke schade lijdt door het misdrijf. Louter eventuele schade is niet voldoende.

Verder zouden ook strategische overwegingen kunnen meespelen bij het niet indienen van een klacht. Indien namelijk een onderzoek wordt gevoerd naar het Bendeonderzoek, lijdt de voortgang van het eigenlijke Bendeonderzoek daaraan. Dan komt dan namelijk op de achtergrond. Het voeren naar een onderzoek naar de vorige Bendespeurders, intussen een enorme groep, zou niet alleen zorgen voor tijdverlies maar ook voor kwaad bloed bij die vorige speurders, die plots als verdachten worden behandeld. Zie bijvoorbeeld naar het gekissebis n.a.v. het onderzoek van CWB over de wapenvondst in Ronquières.

Een ander voorbeeld is de overheveling van het dossier van Dendermonde naar Charleroi, een kwestie die nog steeds soms de gemoederen op het forum beroert. Indertijd heeft de advocaat van de nabestaanden van Jan Palsterman, advocaat Hein Diependaele, geprobeerd om de overheveling van het dossier van Dendermonde naar Charleroi ongedaan te maken. Deze kwestie is tot voor het Hof van Cassatie (het hoogste rechtscollege) gekomen en het Hof heeft het cassatieberoep verworpen. De wil van de slachtoffers en advocaat botste hier dus op juridische limieten.

Het is om bovenstaande redenen niet aan mij om het optreden van de advocaten te beoordelen. Ik heb onvoldoende zicht op het gehele dossier en onvoldoende kennis van het strafrecht om te oordelen of een of meerdere advocaten op een bepaald ogenblik iets anders had kunnen of moeten doen.

We weten trouwens ook niet of de advocaten één gezamenlijke strategie hebben. Daarvoor is namelijk vereist dat de cliënten (en hun advocaten) allemaal met elkaar op dezelfde lijn zitten. Een gezamenlijke strategie uitwerken met een dergelijk grote groep is echt niet gemakkelijk. We weten ook dat de slachtoffers onderling van mening verschillen over wat nu juist moet worden gedaan en hoe dit dient te worden aangepakt. Ik geloof voor alle duidelijkheid wel dat bepaalde advocaten/slachtoffers elkaar gevonden hebben en min of meer op dezelfde lijn zitten.

Ik geef even een voorbeeld. Zoals uiteengezet in de topic over de verjaring is een proces of eender welk Bendefeit alleen mogelijk in die mate dat het feit ook kan worden gelinkt aan de overval in Aalst. Al de andere feiten zijn op zichzelf verjaard en kunnen alleen worden vervolgd als wordt bewezen dat de daders ook mededaders of medeplichtigen zijn voor wat betreft Aalst. Eender wie men voor welk feit dan ook voor de rechter wenst te brengen, Aalst zal (minstens gedeeltelijk) moeten worden opgelost. Anderzijds zijn de meeste feiten, doden en sporen dus te situeren in de periode vóór Aalst. Welnu, wat is dan de beste strategie ? Kijken naar welke sporen het meest veelbelovend zijn, die uitwerken en zo proberen om naar Aalst toe te werken ? of is het beter te concentreren op Aalst en proberen die zaak eerst op te lossen en dan naar achter in de tijd werken ? Voor beide pistes valt iets te zeggen maar ze gaan wel lijnrecht tegen elkaar in.

24

(804 replies, posted in 1982)

coconut wrote:

Misschien verwees hij hier naar: ivm Calmette die para's trainde in Marche-les-Dames. Bovenstaande zin is natuurlijk heel ongelukkig geformuleerd (om het zacht uit te drukken). Dat zal dan de persoonlijke interpretatie van de journalist geweest zijn.

Het lijkt me sterk dat hij daar naar verwees. Dit artikel is een artikel in een gewoon dagblad waarvan de lezers niet kunnen worden veronderstelt het hele dossier goed te kennen en verwijzingen te begrijpen naar personen (Calmette) wiens naam 99.9 procent van de bevolking niet kent.

Wat is trouwens de primaire bron van de bewering dat Calmette para's trainde? Ik heb de bewering inderdaad vaak gelezen in het verleden maar er stond nooit bij van waar die informatie kwam.

25

(804 replies, posted in 1982)

In het hierboven aangehaalde artikel lees ik het volgende:

De conciërge is duidelijk gefolterd voor hij werd omgebracht. De technieken die de daders gebruiken worden vooral ingestudeerd door paracommando’s.

Wat heeft dit nu weer te betekenen? Volgens deze journalist zouden (Belgische?) paracommando's marteltechnieken hebben aangeleerd gekregen? Naar welke technieken verwijst de journalist dan precies? Ter info, het uitdrukken van een sigaret op iemand is m.i. niet een techniek die je aangeleerd krijgt in het leger of waar je überhaupt enige bijstand voor nodig hebt om onder de knie te krijgen.

26

(190 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Darty wrote:

Waarom legt het parket geen beslag op zijn (eigen) paperassen (of die van de politie of rijkswacht) onder Bouten? Dan ben en blijf je als dienst wel een enorme loser, maar wordt geen enkel beroepsgeheim geschonden.

Zoals ik het begrijp is het probleem dat er zaken ontbreken in het dossier dat de cel (magistraten en politie) heeft, waarvan zij vermoeden dat die ooit in het strafdossier zaten waarvan een integrale (?) kopie aan het slachtoffer werd bezorgd.

Aan de heer Bouten werd daarentegen volgens mij nooit een integrale kopie bezorgd. Ik weet ook niet waarop Bouten zijn beweringen steunt dat men juist naar die pv's op zoek is. Indien dat het geval mocht zijn lijkt het inderdaad veel gemakkelijker om deze aan Bouten zelf te vragen, die volgens mij geen enkel probleem zou hebben om kopies te bezorgen.

Welk beroepsgeheim zou zijn geschonden? Uiteraard zou enige briefwisseling tussen het slachtoffer en haar advocaat die in beslag zou genomen onder het beroepsgeheim vallen, waardoor dit moet worden teruggegeven, maar welke andere beroepsgeheimen zouden zijn geschonden?

Ik begrijp eigenlijk nog altijd niet goed of de cel wéét wat (welke pv's) ze zoeken, dan wel of men gewoon beseft dat er veel weg is en dit dossier op deze manier tracht weder samen te stellen zonder concreet te weten wat allemaal momenteel ontbreekt.

27

(190 replies, posted in Onderzoeksdaden)

kabouterpiet wrote:

De speurders zijn toch niet meer aan het onderzoeken met het idee dat er ooit een proces komt. Ze zijn louter nog opzoek naar de daders en het ware motief. Na 35 jaar kan je de verdachten geen eerlijk proces meer garanderen. Alibi's zijn haast niet meer te controleren en je moet al zeker zijn dat je de juiste personen voor de rechtbank brengt. Voor het zelfde geld verdenk je onschuldige personen en deze kunnen zich amper verdedigen. Er is een reden waarom misdaden verjaren.

Ik vrees dat deze actie inderdaad een zoveelste bevestiging is van het feit dat enig proces alleen kan uitdraaien op een vrijspraak omwille van de onmogelijkheid om nog een eerlijk proces te houden. Als het parket zijn eigen strafdossier al moet gaan wedersamenstellen door de kopies die ooit aan de slachtoffers werden gegeven opnieuw op te vragen, dan zal het niet moeilijk zijn voor de raadsmannen van de beschuldigden om het gebrek aan geloofwaardigheid van het strafdossier aan te tonen.

Ikzelf vrees dat al sinds lang, en dit nieuws sterkt die overtuiging alleen.

De magistraten zelf vrezen dit volgens mij ook, hetgeen mij eigenlijk benieuwd maakt naar hun beweegredenen voor deze demarche. Hoewel zijzelf en de speurders hoogstwaarschijnlijk niet persoonlijk de oorzaak zijn van het kwijtraken van de ontbrekende documenten moeten ze zelf toch ook beseffen dat hun eigen geloofwaardigheid mee ondergraven wordt. Waarom dan toch overgaan tot deze werkwijze ? Ik leidt daaruit af dat ze toch denken dat er wel eens iets belangrijk in dat dossier kan steken.

Hoewel de inbeslagname van het dossier op zijn minst te zeggen onorthodox is, is het volgens mij niet illegaal. Een inbeslagname is volgens artikel 35 van het Wetboek van Strafvordering mogelijk voor "alles wat dienen kan om de waarheid aan de dag te brengen". Welnu, de stukken die het slachtoffer onder zich had kunnen worden beschouwd als zaken die kunnen dienen om de waarheid aan de dag te brengen. Uiteraard zou het wel begrijpelijk zijn als de advocaat van mevrouw Callebaut zich tegen de inbeslagname verzet. Dan zal waarschijnlijk ook duidelijker worden wat de speurders precies dachten te vinden in het dossier.

Wat de overheveling van het dossier van Dendermonde betreft, twee professoren hebben zich daar indertijd over gebogen en kwamen toen tot de conclusie die Ben aanhaalt. Het dossier zou niet onwettelijk zijn ontnomen. Het verhaal van de overheveling en de juridische aspecten ervan zijn uiteengezet in de documenten van de Tweede Bendecommissie. Ik verwijs verder naar post 273 in het onderwerp "snelle vragen" (van 14 januari 2020).

28

(442 replies, posted in Algemeen)

robert wrote:

Ik vermoed dat Pint eerder verwees naar de gebruikte wapens dan naar de schietkunsten.

Pint werd verhoord n.a.v. de tweede Bendecommissie over zijn uitspraken en daarover staat in de documenten van die Bendecommissie het volgende:

Pint maakte er ook in zijn verhoor geen geheim van dat hij op 9 november 1985, nadat hij ter plaatse had gehoord hoe er was opgetreden tijdens de aanslag op de Delhaize te Aalst, her en der de vraag had opgeworpen: "Het waren toch niet de onzen?", omdat de manier van optreden van de kerels in Aalst een tacktiek was die aangeleerd werd binnen de groep Dyane." Hierom had hij ook onmiddellijk actie ondernomen toen hij thuiskwam: "Ik ben thuis gekomen, heb naar generaal Bernaert gebeld en hem gevraagd om de ganse groep Dyane te checken en door te lichten, omdat ik mij niet van de indruk kon ontdoen dat de gebruikte tactiek bij de overval ontzettend geleek op wat wij hadden aangeleerd in de groep Dyane. Achteraf heeft men mij gezegd dat dat gebeurd is in een weekend en dat er langs die kant geen enkele aanduiding werd gevonden."

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie, Bijlage V. Een nadere analyse van enkele controversiële kwesties aan de hand van getuigenverhoren en aanvullende onderzoeken, 235).

Hij verwijst dus wel naar "tacktiek" en "de manier van optreden". De vraag die ik mij dan stel is: wat heeft Pint dan gehoord over hoe er was opgetreden? Hij heeft verhaal op 9 november 1985 ter plaatse zelf meegekregen. Hoe kon hij dan een zicht hebben op de manier van optreden? Hoe kon hij toen bv. weten hoe welke dader zich bewoog en welke posities de overvallers steeds innamen? Over dergelijke zaken kan men eigenlijk pas uitsluitsel hebben na een reconstructie of minstens een uitgebreid verhoor van alle getuigen.

Een dergelijke oefening (wie trok op basis van welke gegevens op welk ogenblik welke conclusie?) wou ik dus ooit eens maken voor elke terug te vinden uitspraak i.v.m. de schutterskunsten van de Bende.

coconut wrote:

Opmerkelijk dat je in je "beschouwingen" net die drie aanhaalde. De eerste was een lid van het SIE, de derde verdacht leden van het SIE en de tweede was lid van het groepje waar Bouhouche zo graag mee op stap ging (en nog liefst van al in ganzenpas). Kunnen we daar uit afleiden dat Pint de meest geloofwaardige getuige zou kunnen zijn?

Neen. De geloofwaardigheid van een getuige kan niet afhangen van de conclusie die hij trekt en de mate waarin die overeenstemt met de eigen mening.

We zouden moeten kijken wat Pint daadwerkelijk weet en wist over de manier van optreden. De SIE getuige op het proces van de Borains zou een grondige uitleg hebben gegeven op basis van de posities bij de schietpartij, dat maakt zijn stelling in zekere zin meetbaar en verifieerbaar. Indien we zijn uitleg kennen kunnen we die bv. voorleggen aan militair getrainde vrienden en kennissen en vragen of wat gezegd is ook klopt.

Een dergelijke oefening moet natuurlijk beginnen zonder een bevooroordeeld standpunt. Indien de conclusie die op het einde zal worden getrokken eigenlijk al vaststaat voor eraan wordt begonnen, dan heeft al die moeite weinig zin.

29

(442 replies, posted in Algemeen)

robert wrote:

Hetzelfde eigenlijk met de bewering dat het om erg getrainde schutters gaat; Blijkbaar zouden bij de overval op de juwelier vele schoten zijn afgevuurd op een vrouw die in de zetel lag van korte afstand en de meeste waren er naast. Verder moet je niet echt een geoefende schutter zijn om mensen van een paar meter te treffen met een riotgun. Om zoiets in koelen bloede te doen moet er wel iets niet juist zijn in de bovenkamer of flink onder invloed van een of ander. Het "schieten op al wat beweegt" zoals in Aalst wijst volgens mij ook meer op druggebruik dan op practical shooting. 

Ook de keuze van riotguns lijkt me in die richting te wijzen, op korte afstand tegen ongewapende mensen is dit een zeer doeltreffend wapen.

Ben benieuwd naar jullie opinie over deze zaken.

De vraag of de Bende van Nijvel nu kunnen catalogeren als ("militair"?) geoefende schutters dan wel als een stel amateurs is een vraag die mij reeds geruime tijd intrigeert. Ik heb mij (reeds lange tijd geleden) eens voorgenomen om dit aspect dieper te analyseren door de beschikbare literatuur en openbare documenten te bestuderen en de verschillende argumenten en observaties naast elkaar te leggen en te bestuderen wie wat wanneer waarover heeft gezegd. Dit blijft voorlopig slechts een verre toekomstdroom.

In elk geval lees en hoor ik vaak dat de Bende ("overduidelijk") "militair" en "geoefend" tekeerging, doch zonder dat dit goed onderbouwd wordt met voorbeelden en observaties uit reconstructies etc.

Hilde Geens was hierover eerder sceptisch in haar boek en haalt o.a. journalist Gérard Rogge aan die vertelde dat tijdens het proces tegen de Borains een lid van SIE getuigde dat het zogenaamde kruisvuur na de overval te Nijvel bijzonder amateuristisch was en dat de schutters geen idee hadden over de juiste posities die ze hadden moeten innemen om niet op elkaar te schieten. Hij schijnt dit uitgebreid te hebben aangetoond. Ook Fons Baeyens, een practical shooter, vertelde dat de Bende hem slechts een stel amateurs leek.

Anderzijds zou Pint, oprichter van het SIE, op een bepaald moment hebben gedacht dat het wel leden van het SIE zouden kunnen zijn.

Voer voor onderzoek en discussie dus.

30

(185 replies, posted in Andere Personen)

De referenties naar de publicaties van Faradec in het Staatsblad zijn terug te vinden op » www.ejustice.just.fgov.be

Uit de referenties blijkt dat in 1985-1986 de zetel van Faradec werd verplaatst van Hoeilaart naar Mortsel.