21

(268 replies, posted in Robotfoto's)

Wat dus ook heel vreemd is, bij een dergelijke reconstructie en meting, is dat je als onderzoeker beweert dat de lengte 2,03 meter is. Niet 2 meter, of tussen de 1,95 en 2,05 maar 2,03. Dat slaat dus nergens op, want zo specifiek dat het waar lijkt, maar er is altijd een marge en dus zet je mensen op het verkeerde been.

22

(268 replies, posted in Robotfoto's)

Ben wrote:

Volgens een berekening van de speurders - op basis van een positie van een getuige - was de reus in Halle 2m03 groot:

(...) “We hebben een kassierster gevraagd om terug te gaan liggen op de plaats waar ze dekking zocht op het moment dat ze de reus zag”, zegt een ex-Bendespeurder. “Er zijn toen vanaf haar ogen touwen getrokken doorheen de winkelrekken en de soepblikken tot op het punt waar zij het hoofd van de reus zag. We konden zo lijnen trekken en meten. Wij kwamen uit op een reus van 2,03 meter. Ongezien, voor die tijd. Misschien zat er een foutenmarge op deze methode. Misschien droeg de man schoenen met brede zolen. Er is toen lang gedacht dat het identificeren van een overvaller van dit ongeziene formaat zich na een tijdje zelf wel zou uitwijzen.”

Bron: De Morgen | 17 Augustus 2023

Wat betreft deze berekening van de lengte van de reus in Halle:

Dit moet gedaan zijn op basis van een referentiepunt tussen de reus en de kassierster. Als zij op de grond ligt en langs dat referentiepunt kijkt en het hoofd van de reus ziet dan is de verhouding tussen lengte van de reus en de afstand van de voeten van de reus tot het oog van de kassierster gelijk aan de verhouding tussen de hoogte van het referentiepunt gedeeld door de afstand van de voet van het referentiepunt tot het oog. Dit omdat het twee rechthoekige driehoeken zijn die in elkaar vallen.

Als de reus ten opzichte van het referentiepunt naar voor en naar achter beweegt dan valt hij niet langer gelijk met het referentiepunt. Je moet de reus dan vergroten of verkleinen om hem er weer op te laten vallen. De vraag is hoeveel centimeter dat is als hij bijvoorbeeld 10 centimeter beweegt? Dat hangt af van de afstand en hoogte van het referentiepunt, maar die maten weten we niet. Wat we wel weten is hoeveel dit veranderd als we waarden kiezen.

Bij een referentiepunt op 4 meter afstand en met een hoogte van 1,60 meter veranderd voor iedere 10 cm dat de reus verplaatst de lengte (1,60/4)*10 = 4 cm. Hoe verder weg het referentiepunt is bij dezelfde hoogte, hoe kleiner dit effect wordt.

We kunnen dus niets zeggen over de exacte lengte van de reus, maar zouden we de punten weten dan zouden we wel iets kunnen zeggen over de onzekerheidsmarge van de methode. Een exacte bepaling van de plaats van de reus achter een stelling is namelijk erg moeilijk.

Uiteraard zouden de resultaten verbeteren als er verschillende referentiepunten zijn gebruikt, maar voor nu is een onzekerheidsmarge plus of min 15 centimeter bij het bepalen van de lengte van de reus van Halle niet uitgesloten.

23

(80 replies, posted in Bibliografie)

Naar aanleiding van deze post en het vervolg daarop in een ander topic » Forum

Kunnen we stellen dat, los van de inhoud van het origineel, de vertaling naar het Nederlands van dit boek belabberd is; niet alle genoemde informatie is vertaald en er is zelfs informatie toegevoegd.

24

(409 replies, posted in Andere Personen)

Nou inderdaad. Ik zat net te denken, moet ik toch Frans gaan leren want zo schiet het niet op, maar toen bedacht ik me dat het hele dossier al uit het Nederlands naar het Frans is vertaald… dat zal ook niet vlekkeloos zijn gegaan lijkt mij.

25

(409 replies, posted in Andere Personen)

Het valt mij op dat in de Franse versie volgens mij deze ontbreekt:

23-01/1984: Thierry Sliman wordt door de correctionele rechtbank van Metz veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf waarvan 3 met uitstel.

Of je conclusie dat hij het narratief bijstelde klopt weet ik niet Xenophon, maar wat ik wel weet is dat de Franse versie en de Nederlandse niet met elkaar in overeenstemming zijn, waarschijnlijk de reden dat wij eerder langs elkaar heen aan het praten waren.

Waardeloos dit.

26

(80 replies, posted in Magistraten)

Xenophon wrote:

Ik vraag me af wat personen zoals Ruth of Vos die zich een gefundeerd beeld kunnen vormen echt denken (vermoedelijk iets anders dan wat ze zeggen in de media).

Ik hoop dan maar dat deze mensen, hopelijk met een goed hart maar die gebonden zijn aan geheimhouding of die bang zijn of wat dan ook, verklaringen hebben afgegeven bij een notaris die vrij kunnen komen na hun overlijden.

27

(94 replies, posted in Bibliografie)

Gisteravond heb ik de film bekeken, indrukwekkend maar ook een mooie film, dank voor de tip Ben.

28

(114 replies, posted in Andere Personen)

Gelukkig! Dank voor het antwoord en excuus maar ik moest het vragen.

29

(114 replies, posted in Andere Personen)

Ik begrijp het niet. Adam kwam op het spoor van de Slimans dóór het onderzoek naar de moord op Piro. Hij beschrijft in een hoofdstuk hoe dat onderzoek is verlopen, tot en met de vrijspraak aan toe. Vervolgens is hij op een opsporingsbericht voor de overval in Waver in het dossier van Xavier gestuit.

Beste Xenophon, heeft u het boek van Adam eigenlijk wel gelezen?

30

(80 replies, posted in Bibliografie)

Ik snap wat je bedoelt maar ik probeer alles zuiver feitelijk te bekijken omdat ik wil begrijpen waar sommige aannames vandaan komen. Ik ben bang dat ik daarom nog wel meer, voor velen in ieder geval, open deuren in ga trappen.

Nochtans vind ik veel wat in dit boek geschreven wordt erg overtuigend, maar zoals HighOnProzac al schreef, het zou de start van een onderzoek moeten zijn, en niet worden gezien als finale piste (de volledige waarheid).