21

(22 replies, posted in Bewijsstukken)

Ben wrote:

Over de befaamde 9mm staat nog wat info in de nota's van Willy Acke:

9mm Hage
zou gediend hebben in WB [Waals-Brabant]
Hage zegt tegen BB [Bihay en Balfroid?]: wapen door mij gegeven aan Hajjar Pierre.
Daags erna verhoor: Hage wordt gebracht door Goffinon die verklaring [onleesbaar] (*): dan zegt Hage: wapen naar onbekende Libanees, zit nu in Beiroet.
Als BB [Bihay en Balfroid?] vragen waarom nieuwe versie, zegt Hage: wil niet eindigen met kogel in mijn kop.

(*) Ik denk dat hier 'akteert' (sic) staat. Waarschijnlijk in de zin van 'akte nemen van'.

Hage leidt Bihay en Balfroid dus in eerste instantie naar Pierre Hajjar, maar onder begeleiding van Goffinon en uit vrees voor zijn eigen leven wordt dat plots een onbekende Libanees die in Beiroet zit.

22

(20 replies, posted in Bende Farcy)

Dat toont nogmaals de verwevenheid tussen enerzijds de Frans-Brusselse drugs- en wapenhandel (Farcy-Castris-Lafaurie) en anderzijds de Libanese connectie en handel in tweedehandsauto's (Hage-Hajjar-Chebib). Het is ook dit spinnenweb dat bij feiten als Dekaise, Wittock-Van Landeghem en de moord op Angelou sterk boven komt drijven, en waarbij er meerdere linken te leggen zijn naar Bouhouche, Beijer en Goffinon.

23

(39 replies, posted in Speurders)

Xenophon wrote:

Weet je dat Bruno Farcy Goffinon al kende sedert -minstens- 1973?

Volgens het laatste boek van Hilde Geens situeerde Goffinon zijn eerste ontmoeting met Farcy ergens ten tijde van het onderzoek naar de moord op André Demaere (in de loop van 1976 dus). De gearresteerde Farcy zou toen eens een middag toevallig in zijn bureau geplaatst zijn door een collega van Goffinon.

Farcy zou toen gezegd hebben dat hij pas een bar, de Candy's, geopend had, en dat ze elkaar dus nog wel vaker zouden tegenkomen. Maar wat is pas? Van wat ik kan terugvinden werd de Candy's al in 1974 geopend.

Goffinon zou als lid van de zedenbrigade inderdaad meermaals de Candy's controleren, maar daar kwam hij Farcy zogezegd nooit tegen want 'die kwam daar nooit voor middernacht'.

Goffinon zou dus voor 1976 nog nooit van Farcy gehoord hebben. En dat terwijl Goffinon lid was van de zedenbrigade en de Fransman op dat moment al jaren zeer actief was in het Brusselse prostitutiemilieu.

Sterker nog, als we Marcel Castris, destijds de barman van de Candy's, mogen geloven dan deelde diens lief het bed met verschillende flikken, waaronder Goffinon (Bron: De Bende van Nijvel, Guy Bouten).

24

(5 replies, posted in Bende Farcy)

Goffinons collega-speurder Erik Van Reybroeck vertelt ons in 1996 dat Maenhout in de kelder van de Candy's gemarteld werd voor hij in het water werd gegooid, en dat BIC-ambtenaar J.V. daar ooggetuige van was. 'Een vrouw uit Zelzate had daar informatie over.' J.V. is overigens niet de enige van de dienst die met Farcy omgaat, verklaart Goffinon in de eerste Bendecommissie. 'Farcy kende ook andere leden van het BIC. Hij ging met hen uit en ze gingen zelfs samen naar de schietclub.'

Farcy wordt dus verdacht van de moorden op Demaere en Maenhout, en in beide zaken is het BIC op een geraffineerde manier vermengd. Maar van dat verhaal is anno 2022 niets meer te controleren.

Bron: Het complot van de stilte | Hilde Geens

25

(2 replies, posted in Bende Farcy)

Farcy is de hoofdverdachte. Vele jaren later vertelt BOB-adjudant Erik Van Reybroeck, de rechterhand van Herman Vernaillen in het onderzoek naar de zaak-François, dat Demaere geliquideerd werd met het pistool van een lid van het BIC. Van Reybroeck noemt de BIC-ambtenaar bij naam. Als dat klopt, staan er drie mogelijkheden open: of de ambtenaar was zelf bij de moord betrokken, of Farcy heeft zijn wapen gestolen, of iemand heeft het voor hem gejat. Hoe het ook zij, de liquidatie van Demaere kan niet opgehelderd worden zonder het BIC vreselijk in de problemen te brengen, omdat de verdachtmakingen waarmee zo'n onderzoek altijd gepaard gaat uitgebreid in de kranten zullen gelekt worden. Als het verhaal van Van Reybroeck klopt, heeft Farcy de eigenaar van het pistool en het geesteskind van minister van Justitie Alfons Vranckx, het BIC, in een houdgreep.

Bron: Het complot van de stilte | Hilde Geens

26

(1 replies, posted in Bende Farcy)

In januari 1978 werd Albert Farcy bij een drugsdeal met het Aziatisch milieu in Den Haag gearresteerd. Toen de speurders nadien in Amsterdam zijn hotelkamer doorzochten liep ook zijn broer Michel tegen de lamp.

Heroïne-man loopt politie in de armen

Een toevallige vangst deden Amsterdamse politiemannen toen ze op verzoek van hun Haagse collega's in de hoofdstad een hotelkamer doorzochten van een dinsdag aangehouden Franse heroïnesmokkelaar.

Op het moment dat rechercheurs de kamer doorzochten, meldde zich bij de hotelbalie een man die de Fransman wilde bezoeken. Het bleek de 25-jarige M.R.F. uit het Franse grensplaatsje Halluin bij Lille. Hij is een broer van de reeds gepakte Fransman.

In F.'s auto, waarvan de sleuteltjes in diens zak werden gevonden, ontdekte de politie 500 gram heroïne. In de heroïne-zaak die dinsdag aan het rollen kwam door een inval in twee woningen aan de Haagse Gerard Doustraat is nu één kilo heroïne achterhaald. Er zijn twee Fransen gearresteerd, acht Hongkong Chinezen en een Chinees meisje.

Bron: Het Vrije Volk | 12 januari 1978

27

(63 replies, posted in Wagens)

song bird wrote:

In de geschriften van het BND staan verschillende adressen gebruikt voor drugsobservatie, één daarvan is firma XXX op het nummer 643 van de Chée de Boondael.

De Volkswagen Santana op de nummer 643 van de Chée de Boondael had franse nummerplaten (Dekaise).
Farcy E woonde op de nummer 643 van de Chée de Boondael.

Boondaalsesteenweg 643 is een appartementencomplex. Was dit de befaamde Immo 2000 waar na de overval op Dekaise bloedsporen werden gevonden? Het is alleszins in de buurt van de Boondaalsesteenweg 595 (sommige bronnen spreken over 525), waar de Santana voor de overval meermaals gespot werd.

Jij zegt dat het Nationaal Drugsbureau daar zat én 'Farcy E' daar woonde. Edmond Farcy dus vermoedelijk, broer van. In een ander topic staat te lezen dat ook Albert Farcy in de straat een appartement had (boven een schoenwinkel). Gaat het hier over hetzelfde appartement of nog een ander adres? Het zou straf zijn als 643 het complex Immo 2000 zou blijken te zijn, want in Beetgenomen stond te lezen dat "de flats onontwarbaar onder- en doorverhuurd waren en er bijgevolg geen verdachte opdook uit de onoverzichtelijke boekhouding". En nu zou dus zowel Edmond Farcy als het Nationaal Drugsbureau (weliswaar onder een dekmantel) daar gezeten hebben? Is dat info die de speurders ook pas in 1996 ontdekt hebben? Wat is je bron voor deze info eigenlijk?

Het zou interessant zijn om al deze adressen eens uit te klaren. En inderdaad, de vindplaats van de Santana, aan de Tumulidreef, is via de Paris XL-camionette ook aan Farcy te linken. Bovendien had hij volgens sommige bronnen ook een huis in de Hermelijnlaan in Watermaal-Bosvoorde, op wandelafstand van de Tumulidreef. Wapenwinkels beroven was bovendien iets dat perfect past in het repertoire van zijn bende, en het enige andere feit dat met de Santana gepleegd werd was in... Frankrijk.

28

(33 replies, posted in Plaatsen)

In zijn eigen boek beschrijft Beijer hoe hij ooit met Bouhouche een ‘operatie’ moest uitvoeren voor de kust van het dorp van Club Med in Cadaqués (Spanje). Hij blijft vaag over wat soort ‘interventie’ het was, maar het werd uitgevoerd met het befaamde rubberbootje van de bende en met de nodige wapens binnen handbereik.

Het dorp was sinds de jaren 60 een trekpleister voor duikers. De regio van de Costa Brava (en vooral het noordelijk gedeeltelijk, dicht bij de Franse grens) stond in de jaren 80 ook bekend als een smokkelparadijs voor de georganiseerde misdaad. Op een half uur rijden van Cadaqués had je aan diezelfde kust het stadje Port de Llançà, vanwaar Martial Lekeu in 1983 zijn befaamde postkaart stuurde naar de rijkswachtbrigade van Vaux-sur-Sûre. Drie gewezen leden van de BOB-drugssectie op een Spaanse zakdoek.

29

(51 replies, posted in 1980-1989)

Enkele dagen na het begin van het onderzoek naar de zaak Leroy werd de misdadiger Julien Montel (sic) - een vriend van Leroy en Reyniers - vlak bij zijn woning neergeschoten. De moordenaars werden nooit teruggevonden. Montel had in het verleden een buitenvervolgingstelling gekregen, hoewel hij betrapt was tijdens het transport van koffers vol valse dollarbiljetten. Montel had Leroy in de tang. Samen met een zekere A.V. uit Oostende nam hij contact op met zijn collega's - liefst collega's met veel deviezen op zak en in onmin met de justitie - en stelde hun zijn diensten voor om hen uit de penarie te helpen.

Enkele dagen na mijn onthullingen over deze V. werd deze laatste ontvangen in het kantoor van Frans Reyniers. Voor hij het bijgebouw van het Justitiepaleis binnenstapte, werd hij onder aan de trap verwelkomd door Raymond Goossens, zijn oude vriend, die tegelijkertijd de adjunct van Reyniers was.

V. en andere personen die ik al genoemd heb, werden gewaarschuwd dat er een huiszoeking op hun adres werd voorbereid.

Korte tijd na de begrafenis van Julien Montel was Reyniers samen met V. op een feest in Oostende. De families Reyniers en V. vierden samen de vijfentwintigste huwelijksverjaardag van het Oostendse echtpaar.

Renson, Denis, Bosmans (*) en andere mannetjes uit het gevolg van Leroy werd nooit een strobreed in de weg gelegd.

Bron: Het riool van België | André Rogge

(*) Tony Bosmans kennen we onder meer van de zaak-Van der Borght en de zaak-Unerg.

30

(38 replies, posted in Wagens)

Merovinger wrote:

Zie ook de getuigenis van een Rijkswachter die in Overijse twee Mercedessen zag met Duitse nummerplaten.

Er is geen directe link met bovenstaand feit, maar wel enkele opvallende toevalligheden (Mercedes met Duitse nummerplaat, Londerzeel en zigeunertypes met een strafblad en valse papieren).

Londerzeelse politie rijdt verdachte auto klem

Dinsdagvoormiddag werd door een patrouille van de Londerzeelse politie een verdachte Mercedes met Duitse nummerplaat opgemerkt ter hoogte van Klein Holland. Bij het zien van de politiewagen sloeg de bestuurder op de vlucht. De agenten konden via hun boordradio de politiekorpsen van de omliggende gemeenten informeren zodat al snel een speractie tot stand kwam.

Na een bewogen achtervolging over Puurs kon de vluchtende auto tenslotte in het centrum van Willebroek worden klemgereden door de plaatselijke politie en het korps van Londerzeel. De vier inzittenden, een man en drie vrouwen van het zigeunertype, werden voor onderzoek naar het politiecommissariaat overgebracht.

Daar kon worden uitgemaakt dat twee van de vrouwen in het bezit waren van valse identiteitsdocumenten en kon hun ware naam worden achterhaald. Toen bleek dat beiden voor verscheidene diefstallen met braak in aanmerking kwamen en reeds sedert 1977 voor diverse feiten werden opgespoord door de politiediensten. Beiden werden ter beschikking gesteld van het parket van de procureur des konings te Mechelen, waar het onderzoek door de gerechtelijke politie wordt verdergezet.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 oktober 1983