Merovinger wrote:(...) Het kan dus evengoed zijn dat het contract voor de verkoop van aandelen al vóór de overval van Aalst ondertekend werd maar pas later effectief is uitgevoerd geworden.
Deze bovenstaande aspecten worden jammer genoeg onvoldoende in rekening genomen bij het bedenken van een theorie rond de Bende van Nijvel.
Wel David, ik moet je stelling als zouden aandelen verkocht zijn drie weken na de feiten in Aalst aan het Amerikaanse Food Lion volledig tegenspreken. Ook je stelling als zouden ze (ik veronderstel dat je daarmee de speurders bedoelt) het nooit hebben willen onderzoeken is niet correct. De CWB heeft wel degelijk onderzoek gevoerd naar het financiële aspect van Delhaize. Conclusies van dat onderzoek zijn onder meer terug te vinden in het PV 21188 van 1 februari 1987 van de CWB. In dat PV zijn de cijfers van Delhaize opgenomen en wat blijkt?
De omzet van Delhaize (zowel de internationale groep als het Belgische bedrijf) is tussen 1980 en 1986 telkenmale blijven stijgen. De bendefeiten hebben dus géén invloed gehad op de omzet van de supermarktketen.
De winst van Delhaize (zowel de internationale groep als het Belgische bedrijf) is tussen 1980 en 1983 telkenmale blijven stijgen. In 1984 werd wel een dipje vastgesteld maar tussen 1984 en 1986 is er ook een stijging van de winst.
De verkoop van de aandelen aan het Amerikaanse FOOD LION gebeurde in 1983 (en dus niet drie weken na Aalst !!). Hierdoor boekte Delhaize in 1983 heel wat meer winst dan de andere jaren.
De bendefeiten hebben geen negatieve invloed gehad op de beurskoers van de aandelen van Delhaize. De waarde van de aandelen zijn tussen eind 1983 en eind 1985 zelfs verdubbeld!
Ik zal trachten de cijfers uit het PV hier te publiceren om aan te tonen dat de afpersingspiste volledig uit de lucht is gegrepen. Daar is helemaal geen basis voor.
Wat anderen (zelfs als dat ex-speurders of ex-magistraten zijn) tegen u daarover ook maar vertellen houdt dus totaal geen steek. Er worden over het Bendedossier heel veel zaken beweerd. Maar veel van die zaken zijn compleet gebakken lucht en kloppen niet met de gegevens uit onderzoeksdossier.
Ik hoop je hiermee wat geholpen te hebben David.
Hierbij nog een artikel uit november 1983.
Voor investeringen in eigen land - Delhaize brengt 1,5 miljard frank over van Verenigde Staten naar België
De distributieonderneming Delhaize-De Leeuw zal 1,5 miljard frank van de Verenigde Staten overbrengen naar België om in eigen land te investeren. Het kapitaal komt voort van de verkoop einde oktober [1983 dus] van 3 miljoen niet stemgerechtigde aandelen van de Amerikaanse distributieonderneming Food Lion, waarin Delhaize de meerderheid heeft.
Delhaize nam in 1974 een meerderheidsparticipatie in Food Town Stores, die omgedoopt werd tot Food Lion. Dit distributiebedrijf kende een grote uitbreiding. De aandelen van Food Lion werden nu opgedeeld in stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde aandelen. Van de stemgerechtigde aandelen behoudt Delhaize de meerderheid, zodat ook de controle over de Amerikaanse onderneming behouden blijft. Een deel van de niet-stemgerechtigde aandelen werd verkocht.
De opbrengst hiervan, die door de dollarkoers in Belgische frank nog wat hoger uitvalt, wordt naar België overgebracht en hier geïnvesteerd omdat de gerealiseerde meerwaarde dan vrijgesteld worden van belastingen. De investeringen zullen vooral vernieuwingen van bestaande supermarkten betreffen.
Bron: Het Laatste Nieuws | 15 november 1983
En over een eventuele chantage:
Bende van Nijvel – Delhaize ontkent stellig chantage door de maffia
Het grootwarenhuisconcern Delhaize heeft tijdens het weekeinde met de grootst mogelijke nadruk ontkend dat het slachtoffer zou zijn van chantage. De ontkenning werd gedaan door bestuurder-directeur de Vaucleroy die sprak in naam van Delhaize-De Leeuw in België en ook namens de dochterondernemingen elders en onder meer in de Verenigde Staten.
De nadrukkelijke ontkenning houdt verband met berichten zowel in Nederlandse als in sommige Belgische kranten als zouden de slachtpartijen door de Bende van Nijvel onder meer in de Delhaize-vestigingen te Overijse en Aalst verband houden met chantage door de onderwereld. In de krantenartikelen werd gewezen op de mogelijkheid van zogenaamde ‘racket’ in opdracht van in de Verenigde Staten opererende maffia. Met ‘racket’ wordt een opgelegd beschermingssysteem tegen betaling bedoeld. Wie niet betaalt wordt gestraft. Delhaize is al geruime tijd op de Amerikaanse markt. In de staten Georgia, Virginia, Carolina en Tennessee heeft het of controleert het alles samen bij de driehonderd vestigingen van grote warenhuizen.
Bestuurder-directeur de Vaucleroy van Delhaize-De Leeuw onderstreepte in een boodschap aan het persagentschap Belga ook dat zonder enige uitzondering alle informatie en tips die aan het warenhuisconcern worden doorgespeeld of die het bedrijf op een of andere manier verneemt, onverwijld worden doorgegeven aan de speciale info-cel bij het parket te Brussel of aan procureur des Konings Deprêtre, eveneens te Brussel.
Herinneren wij er nog aan dat min of meer gelijkaardige berichten over chantage op de Delhaize reeds eerder door het warenhuisconcern werden gelogenstraft. Dat was onder meer het geval onmiddellijk na de moorden op 9 november te Aalst.
Bron: Het Laatste Nieuws | 30 december 1985