3,021

(45 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

Mogelijks heeft Dery al vroeg een aantal analyses vervalst bij feiten gepleegd door WNP-leden. Uit De namen uit de doofpot:

Commandant Dery, de ballistische expert van de Bendewapens, was inlichtingenofficier bij de militaire veiligheidsdienst SGR-ADIV. De Gladiocommissie reveleerde dat Dery reeds vanaf de beginfase deel uitmaakte van de militaire branche van het PIO. Volgens Bougerol was Dery zelfs aanwezig bij de oprichtingsfase van het PIO. Daarnaast was hij samen met SDRA-agent Fagnart en majoor Bougerol lid van de religieuze orde Confrérie des Hospitaliers de Notre-Dame d'Aulne. Dery was op de hoogte van de goede contacten tussen het duo Bougerol-Fagnart en het Front de la Jeunesse.

Dery speelde als expert een dubieuze rol in het Bendeonderzoek. De Bendecommissie-bis maakte in haar conclusies zelfs korte metten met deze expert. Vooreerst twijfelde de commissie sterk aan de deskundigheid van Dery: "Geen enkel document uit het ADIV-dossier van Claude Dery verwijst van ver of dichtbij naar de capaciteiten en de opleiding van de heer Dery als deskundige in de ballistiek." Daarnaast sprak de Bendecommissie-bis in scherpe taal over de dubieuze relaties van Dery: "Meerdere getuigen hebben aan de commissie verklaard dat de deskundige Dery door het criminele milieu onder druk werd gezet.

De BOB'ers Ruth en Lachlan van de Bende-cel te Charleroi getuigden ooÍ de Bendecommissie-bis over het bestaan van een proces-verbaal, waar sprake is van mogelijke druk vanuit de vriendenkring en het milieu rond Dery om zijn wapenexpertises te vervalsen. Toen commissieleden vragen begonnen te stellen over dit milieu van Dery, waaronder enkele duistere ordes, verwezen de BoB'ers expliciet naar het lidmaatschap van Majoor Bougerol: "We hebben effectief de naam teruggevonden van Majoor Bougerol, een oudgediende van het leger".

De feiten werden hen door twee getuigen gerapporteerd, die hierover later een officiële verklaring aflegden. Dery zelf gaf toe onder druk te zijn gezet, maar zonder de concrete feiten of het dossier te specificeren. De BOB'ers werden voor de eerste maal met de naam van Dery geconfronteerd in hun enquête naar de neonazigroep Westland New Post. Hier botsten ze op allerlei splintergroepjes van verschillende pluimage, die op zich geen echte band hadden met de WNP-groep. Het was zo dat ze ontdekten dat Dery lid was van Les Hospitaliers de l'Abbaye d 'Aulne en de Milice de Jésus Christ. Volgens hen waren dit zeker geen folkloristische groepjes.

3,022

(301 replies, posted in Andere Personen)

Ik moet toch wel zeggen dat Bultot gevoel voor humor heeft. Ik heb nl. keihard moeten lachen met zijn filmpje. :0

Eerder een serieuze kemel van de journalist vermoed ik die Bultot met Bouhouche verward, geveld werd door een boom. Zegt alweer genoeg over het intellectueel niveau en de dossierkennis van journalisten.

3,023

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

In de veronderstelling dat er een tipgever in het spel zou zitten is het is niet ondenkbaar dat deze tipgever nu verkeerde info de wereld in stuurt omdat het te warm wordt onder zijn voeten. En een journalist moet zijn bronnen niet vrijgeven. Ik weet het op den duur ook niet meer hoor wat ik van heel deze zaak moet denken. Hopelijk krijgen we er ooit het antwoord op. Ondertussen probeer ik enkel maar logisch na te denken en de feiten objectief te bekijken.

3,024

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Uit het verslag van de Eerste Bendecommissie:

De beweringen van de heer Reyniers als zouden de in Ronquières gevonden wapens ondeskundig behandeld zijn wordt door getuige (noot van Merovinger: Troch) weerlegd: de wapens mochten gedroogd worden aangezien roest en modder het vinden van vingerafdrukken toch onmogelijk maakte; daarover werd overleg gepleegd met de laboratoria van de gerechtelijke politie.

En uit het dagverslag van René Haquin van 10 maart 1989:

Reprise des auditions, mercredi, à la commission parlementaire d'enquête sur le banditisme et le terrorisme avec les gens de Termonde, le juge d'instruction F. Troch et le substitut W. Acke (...) En outre, c'est bien en relisant les procès-verbaux de Nivelles qu'un des enquêteurs du groupe Delta de Termonde apprit qu'on avait vu jeter des sacs dans le plan d'eau de Ronquières, après la tuerie d'Alost en 1985 et que Nivelles s'était borné à n'y faire plonger qu'un seul homme pendant deux heures, sans résultat. Sur base d'informations venant de la bande De Staerke au sujet d'armes dans le canal, Termonde utilisa en novembre 1986 des techniques de plongée allemandes permettant un ratissage large et retrouva ainsi les armes et d'autres objets provenant des tueurs.

"Les pièces d'armement reliaient indubitablement toutes les affaires dites du Brabant. Le commissaire Reyniers vous a dit que nous avions laissé sécher les armes et ainsi perdu l'occasion de relever d'éventuelles empreintes. M. Reyniers sait tout après mais jamais avant. Ces armes étaient restées un an dans l'eau, elles étaient rouillées et pleines de boue. On nous avait dit que les empreintes pouvaient être relevées sur des armes encore mouillées, mais pas sur des armes rouillées. Je n'aime pas la façon qu'a M. Reyniers d'avancer des choses. Il a profité de cela pour se décomplexer devant votre commission parlementaire. Ce n'est pas correct. A propos de ces armes, mon impression est qu'on les a sciemment rassemblées, qu'on a sciemment mis dans le même sac le morceau de gilet pare-balles de Tamise et le baby-coffre de la tuerie d'Alost. Il est possible qu'on ait jeté tout cela pour qu'on le trouve, mais ce n'est pas certain puisque sans la relecture des P.-V. de Nivelles, elles y seraient sans doute encore..." (dixit Troch)

Dus zo hermetisch zullen de zakken wel niet geweest zijn. Kijk ook naar de foto's van de kogelwerende vesten. Op de bovenste foto lijken de vesten zwart (nat door het kanaalwater?) terwijl ze op de tweede foto groen (en droog?) zijn. Idem voor de geldkoffer van Aalst.

3,025

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ben wrote:

Wat een geklungel: Les pièces à conviction trouvées dans le canal se trouvaient en effet dans des sacs hermétiquement fermés et cette précision n'aurait pas été fournie à l'INCC.

Lees hier het hele artikel » Pas de manipulation mais une méconnaissance du dossier

Ik denk dat, zoals we altijd op dit forum gedaan hebben, we kritisch moeten blijven met wat de media ons soms voorschotelt. Al meermaals heb ik gezegd dat ikzelf professioneel (in een totaal andere sector) meerdere malen ben geconfronteerd geweest met artikels van journalisten die gewoon het omgekeerde zeggen dan dat wij zelf in een persbericht hadden geschreven. Vele journalisten nemen de tijd niet meer om hun meestal enige bron en éénzijdige info te checken. Het artikel is deze ochtend verschenen in de krant La Dernière Heure en ondertussen, zowel in Vlaanderen als in Wallonië, zowat door alle andere media klakkeloos (en blijkbaar zonder check) overgenomen. Ze houden het gewoon op 'volgens de krant X ...'.

De eerste vraag die ik mij echter bij een dergelijk artikel stel is hoe de journalist zou kunnen weten dat de zakken hermetisch waren afgesloten in 1985? Was hij er misschien in 1985 bij toen de daders de zakken in het water gesmeten hebben? Of was hij aanwezig toen de zakken in 1986 boven water werden gehaald? Heeft hij de PV's kunnen inkijken over de getuigenissen uit 1985? Van wie zou hij dan deze PV's hebben gekregen? Hierover zegt Dupont niets. Hij stelt alleen formeel en expliciet dat de zakken hermetisch afgesloten waren en daardoor het recente rapport van het NICC in de vuilbak kan gekieperd worden. Bovendien spreekt hij over slechte dossierkennis (dus toch een PV?) bij de huidige speurders. Eigenaardig.

Iedere wetenschapper die iets moet onderzoeken begint altijd met na te gaan wat de oorspronkelijke omstandigheden waren over de zaak die hij moet onderzoeken. Ik kan mij absoluut niet voorstellen dat bij dit onderzoek niet dezelfde omstandigheden zouden zijn nagebootst als toen de voorwerpen gevonden werden.

Een laatste vaststelling is dat toen Jumet zelf met het rapport van het NICC naar buiten is gekomen er in Vlaanderen amper iets over is geschreven. Vorig weekend schreef  de Standaard over een clash tussen oude en nieuwe speurders. En nu wordt plots het artikel van Dupont overal maar overgenomen. We mogen dus niet uitsluiten dat de pers op haar beurt de publieke opinie en burgerlijke partijen  manipuleert. Zijn de 'duistere krachten' weer wakker geworden?

Ik hou het voorlopig (tot een persconferentie of officieel bericht van de onderzoeksrechter) op geklungel van journalisten.

3,026

(117 replies, posted in 1980-1989)

Boemerang heeft gelijk en toont nog maar eens aan dat we niet blindelings mogen geloven wat journalisten schrijven. De website van Beijer is offline maar we hebben toch nog dit die de versie van Boemerang staaft:

Op 24 december 1981 levert Dery zijn rapport 202/81 af. Volgens hem ging het om een wapen van het type Armalite AR18. Daardoor staan Bouhouche en Beijer buiten verdenking. Zij bezitten in 1981 allebei een Colt AR15. Daarmee kunnen eveneens kogels van het type 222 Remington Magnum afgevuurd worden. Maar zo'n wapen was het dus niet. In 1991 laat de onderzoeksrechter Hennart het dossier-Vernaillen opnieuw bestuderen. Hij stelt niet alleen tot zijn verbazing vast dat een van zijn hoofdverdachten in 1981 zelf heeft deelgenomen aan het onderzoek. Hij leest ook een onbegrijpelijk zinnetje in het rapport-Dery: "Op grond van de referentiehulzen die mij werden aangeboden, besluit ik...".

Voor een ballistische expert vormen referentiehulzen onontbeerlijk studiemateriaal. Elke expert heeft kasten vol oude hulzen, geordend per wapen waarmee ze zijn afgevuurd. Zo kan hij onder de microscoop de bij het schot achtergelaten sporen vergelijken met alle wapentypes. Het is abnormaal dat een expert zich referentiehulzen laat "overhandigen". Het komt op hetzelfde neer als een deskundige die bij Cartier vals van echt moet onderscheiden zonder te weten hoe een origineel Cartier-horloge eruitziet. Wanneer Dery op 28 oktober 1992 wordt verhoord over dat zinnetje, legt hij uit dat hij in 1981 "een praktisch probleem" had: hij bezat geen referentiehulzen voor de 222 Remington Magnum.

Er was toen een behulpzame BOB'er die zei dat hij iemand kende bij de wapenfabriek FN die "dat kon oplossen". De BOB'er was Bouhouche en de ironie van het verhaal wil dat zijn contact bij FN Juan Mendez was. In zijn proces-verbaal 81 van 29 oktober 1981 brengt Bouhouche verslag uit over hoe hij op de schietbaan van FN met diverse wapens Sako-munitie heeft staan afvuren om Dery aan hulzen te helpen. Hennart laat de negen hulzen opnieuw onderzoeken door het laboratorium van de gerechtelijke politie in Parijs.

Daar kan men op 28 januari 1992 melden: "De schoten corresponderen met die van een karabijn van het merk Colt, model AR 15 of van een karabijn van dezelfde conceptie..." Vernaillen is dus beschoten met een wapen waarvan Bouhouche en Beijer er destijds elk een hadden. Het kan haast niet anders of Bouhouche heeft in 1981 de twee pakjes hulzen verwisseld. Daarover werd tijdens het proces-Bouhouche/Beijer met geen woord gerept. Er was wel sprake van "tegenstrijdige rapporten".

3,027

(511 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Misdaden die altijd voor assisen moeten komen, zoals die van de Bende van Nijvel, mogen pas na twintig jaar verjaren. Daardoor kunnen de daders nog tot veertig jaar na de feiten gestraft worden. Charles Michel (MR) diende een wetsvoorstel in die zin in dat straks door de Kamer wordt in overweging genomen.

Meer » Misdaden Bende van Nijvel mogen pas na 20 jaar verjaren

3,028

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Uit het verhoor van Troch voor de Eerste Bendecommissie:

De vondsten in de zwaaikom in Ronquières tonen het verband tussen verscheidene dossiers. Zo bevatte één van de zakken een kassa van de Delhaize te Aalst gewikkeld in een kogelvrije vest afkomstig van de overval te Temse. De onderzoeksrechter Troch heeft de indruk dat het de bedoeling was dit verband te leggen.

Als we dan het overzicht van Boemerang bekijken zou dit betekenen dat de kassa van Aalst in zak 1 zat. In diezelfde zak zaten ook de delen van van twee 7.65 mm en een Ruger gestolen bij Dekaise.

Zie ook het antwoord van Vermeersch voor de commissie:

De heer Vermeersch: Mijnheer de Voorzitter , ik zal enkel mijn mening naar voren brengen: ik dacht van niet. Niettemin, zoals gesteld in de brief die ik van uw commissie heb ontvangen zijn er door de vondst van Ronquiéres belangrijke zaken naar boven gekomen die de link leggen tussen bepaalde feiten , daar waar de link op gerechtelijk vlak nooit kon worden gelegd. Enkel door de vondst op het Hellend Vlak van Ronquières werd die link gelegd.

De heer Voorzitter: Als U zegt "link", tussen welke feiten is dat dan?

De heer Vermeersch: Dat start met de dubbele moord Temse.

De heer Voorzitter: Dus eigenlijk alle feiten.

De heer Vermeersch: Neen, niet alle feiten : de moord op de rijkswachter de heer Morue, Aalst : de kassa van Aalst werd teruggevonden, kogelvrije vesten van één der eerste feiten van de Bende van Nijvel.

3,029

(247 replies, posted in Westland New Post)

Het wapen dat gebruikt werd bij de Pastorale moorden was ook een 7.65 mm, werd ook in stukken gezaagd en weggesmeten in een rivier in Waals-Brabant.

3,030

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Professor Adrien Masset kwam in 1997 ook tot de conclusie dat het verhaal rond de duik in 1986 niet klopt:

Un travail du même expert (prof. Masset) sur la découverte des armes des tueries dans le canal à Ronquières en novembre 1986 est quant à lui tout à fait surprenant. Le juge Troch en tête, et avec lui les enquêteurs de Termonde, qui ont fait la découverte, ont toujours expliqué qu'un des leurs, un gendarme détaché à la cellule Delta, avait relu les procès-verbaux de Nivelles et que son travail avait permis de retrouver les armes que Nivelles n'avait pas trouvées l'année précédente.

Selon l'analyse de l'expert, cette explication ne tient pas. De nombreux documents montrent que les choses ne se seraient pas passées ainsi. Il apparaît aussi que des indices matériels ont été découverts dans le canal, mais également sur la berge. Et que le gendarme qui a relu les P.-V. avait un indic et connaissait aussi l'ancien gendarme Robert Beijer. D'où l'expert se demande si la découverte des armes de Ronquières n'a pas en réalité été «donnée». Pour la commodité des enquêteurs, la vérité aurait ainsi été rhabillée...

C'est sur la base de cette analyse que la commission parlementaire, dont le rapport sera présenté lundi, estime qu'une instruction complémentaire s'impose sur les circonstances de la découverte des armes des tueries repêchées en 1986 dans le canal de Ronquières.

Bron: Le Soir | 18.10.1997