3,171

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

noorderling wrote:

Dank voor de spannende bijdrage. Ik vind het erg ver gezocht. Namelijk waarom zou de politie ineens niet meer met anonieme tips kunnen werken? Dat vind ik al onwaarschijnlijk. En dan ook nog eens de keuze voor het dumpen in het kanaal, nog onwaarschijnlijker. 2 x onwaarschijnlijk = onmogelijk

Betreffende je opmerking over de anonieme tip: De info hoeft ook niet van een tipgever te zijn gekomen. De speurder kan ook op een andere manier op het bewijsmateriaal zijn gestoten maar met hetzelfde probleem te kampen hebben gehad, nl. dat hij ofwel juridisch géén huiszoekingsbevel kon krijgen ofwel (maar dan zitten we weer in een complottheorie), er ondanks aanwijzingen, gewoon geen huiszoekingsbevel van hogerhand kreeg voor de opslagplaats.

Betreffende je opmerking over de keuze van het dumpen in het kanaal: Waar moest de speurder het bewijsmateriaal dan wél leggen om ze officieel te kunnen vinden? Ter verduidelijking, ga ik er in mijn hypothese van uit dat de speurder géén enkele aanwijzing naar een dader had. Er bestond op dat ogenblik nl. nog géén enkel materieel bewijs naar een dader en er was ook nog géén technische analyse op het gevonden bewijsmateriaal gebeurd (ah nee het was juist de bedoeling om de gevonden wapens in de opslagplaats aan een technische sporenonderzoek te onderwerpen). Gaat de speurder de wapens dan zomaar verplaatsen en bij een verdachte gaan leggen en dan maar bij deze verdachte een huiszoeking doen? Wat als hij zich compleet vergist en er bij analyse van het bewijsmateriaal géén énkel spoor van deze verdachte is te vinden maar wel naar een andere persoon en blijkt dat de verdachte onschuldig is? Dan is alles ook om zeep.

Neen, de speurder moest het op een neutrale plek leggen waar een mogelijkheid was om te gaan zoeken. Hij hoopte enkel en dacht dat er op de gevonden wapens 'iets' technisch kon gevonden worden dat naar een dader zou kunnen leiden en dan was de zaak mogelijks opgelost geweest. En dat is er toen jammer genoeg niet gevonden. En de oorspronkelijke opslagplaats, die ook sporen naar de daders bevat kan hebben, kunnen ze nooit meer onderzoeken.

Zoals Ben zegt, lees nog eens duidelijk zijn post en vooral de laatste zinnen. Er klopt gewoon iets niet met deze vondst. Waarom zou Troch getwijfeld hebben aan het duikonderzoek van een jaar eerder? Het is alsof de Cel Jumet morgen opnieuw op dezelfde plek in het Bos van Houssière gaat beginnen graven op basis van dezelfde getuigenis en hetzelfde PV als de vorige keer. Ik zie echt géén enkele reden waarom de Deltaspeurders op dezelfde en al eens eerder onderzochte plek zouden gaan zoeken zijn op basis van dezelfde oorspronkelijke getuigenis en PV zonder nieuwe elementen. De enige reden om nog eens op dezelfde plek te gaan zoeken zou een getuigenis/verklaring van de eerste duikers geweest zijn die zouden toegegeven hebben dat ze in 1985 niet goed hebben gezocht maar deze getuigenis is er juist niet!

Onwaarschijnlijk of onmogelijk verhaal? Niet zo onwaarschijnlijk als je denkt. Er zijn in het verleden al dossiers geweest waar achteraf is gebleken dat speurders met het bewijsmateriaal geknoeid hebben om ze legaal in het onderzoek te krijgen en een verdachte (schuldige of onschuldige) in de cel te krijgen.

Vergeet ook niet de quote van Eddy Vos: "Meneer Bouten, met dit dossier valt geen eer te behalen."

3,172

(804 replies, posted in 1982)

Boemerang, neen ik neem dit boek niet als de Bijbel maar als de dochter van een slachtoffer dit expliciet schrijft en dan nog eens benadrukt dat de geruchten die de ronde doen foutief zijn, ga ik er wel van uit dat zij dit uit zeer goede bron of vanuit het dossier weet. Wat betreft het verslepen van de lichamen van Fourez-Dewit heb ik mij hierboven slecht uitgedrukt want ik bedoelde eigenlijk het verbergen van de lichamen achter de winkelkarren. Zie mijn bijdrage op dit topic, dat een  vertaling is van wat in het boek van Finné staat en wat dus overeenkomt met de beschrijving van de onderzoeksnota (en die ik ook wel degelijk al gelezen heb).

Hestur, ik denk dat mevrouw Finné maar één ding wenst en dat is dat de waarheid naar boven komt en dat zij eindelijk weet wie haar vader vermoord heeft en waarom. Wat deze waarheid ook mag zijn of wat haar vader ook maar zou mogen uitgestoken hebben. Haar boek is dan ook heel neutraal opgesteld. Ze schuift géén enkel voorkeurshypothese naar voren (in tegenstelling tot Bouten).

3,173

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Wel Ben wat je hierboven hebt geschreven kan wel eens het allerbelangrijkste zijn van héél het Bendedossier. Bovenstaande tekst bracht mij nl. serieus aan het denken over de wapenvondst in Ronquières. Voor alle duidelijk wil ik stellen dat ik met mijn onderstaande redenering hier niemand mee wil beschuldigen. Ik denk gewoon hardop mee en probeer de knoop te ontwarren rond het dossier. Maar volgende redenering, die louter een hypothese is, zou een mogelijke verklaring kunnen zijn op de vragen waarom het dossier plots aan Troch werd onttrokken, waarom héél het onderzoek vastzit, waarom er niemand iets zegt tot na de verjaring en waarom er geen match gevonden wordt met het DNA-spoor op de kogelwerende vest.

Eén (of meerdere) Delta-speurder heeft misschien, ondanks zijn volle goede bedoelingen en goed speurwerk, ongewild het onderzoek jammer genoeg finaal de das om gedaan. En dit door enerzijds de absolute drang om de daders te klissen en anderzijds door het gebrek aan geluk na de wapenvondst in Ronquières.

Hypothese over de wapenvondst in Ronquières: Eén van de speurders krijgt een tip van een tipgever, die absoluut buiten schot wil blijven van het onderzoek (uit vrees voor zijn leven), over de opslagplaats waar de bendewapens bewaard worden. Zonder zijn oversten te verwittigen begeeft de speurder zich naar deze bewuste plek (huis, garagebox, loods, ...). Hij vindt daar inderdaad wapens, een bebloede kogelwerende vest en de geldkoffer uit Aalst. Probleem is echter dat hij daar illegaal aanwezig is en géén huiszoekingsbevel heeft. Hij kan dus niet zomaar melden dat hij bewijsmateriaal heeft gevonden en kan deze niet in beslag nemen. Dit zou meteen een procedurefout zijn en de inbeslaggenomen wapens zouden nietig verklaard worden als bewijsmateriaal en nooit meer in het onderzoek of procesvoering mogen gebruikt worden. Er zou zelfs geen ballistisch onderzoek op de wapens mogen gebeuren. Hij keert terug naar zijn bureau en denkt na over een manier om de wapens toch legaal in het onderzoek te krijgen. Hij zoekt aanwijzingen in het dossier om de nodige motivatie te vinden voor een officieel huiszoekingsbevel voor deze plek. Hij vindt echter niets dat juridisch sterk genoeg is dat een huiszoekingsbevel zou rechtvaardigen.

Hij heeft enkel maar goede bedoelingen en wil absoluut de daders achter de tralies wil krijgen maar maakt toch een fout. Hij redeneert (met of zonder medeweten van Troch) dat wanneer hij de wapens naar een andere plaats brengt waar wél mag gezocht worden deze wel legaal kunnen gevonden worden. Hij weet dat in 1985 Deprêtre in het kanaal in Ronquières laten zoeken heeft (maar niets gevonden) en dit op basis van een getuigenis die geacteerd werd in een PV waarin de getuige zegt iets gehoord te hebben de nacht na de feiten in Aalst. Het kanaal is dus de perfecte plek voor het bewijsmateriaal. De speurder steekt het bewijsmateriaal in zakken en dumpt ze op dezelfde plek waar een jaar voordien gezocht werd. Hij haalt het PV van de getuige boven en laat duikers komen die deze keer de zakken vinden. De wapens kunnen nu dus wel gebruikt worden als bewijsmateriaal en kunnen ballistisch onderzocht worden. Jammer genoeg heeft de speurder het geluk niet aan zijn zijde want het technische sporenonderzoek levert niets op. Er is géén enkel spoor naar de echte daders te vinden op het bewijsmateriaal (toen was er nog geen sprake van DNA onderzoek).

De Minister van Justitie komt dit voorval op één of andere manier te weten en is daar razend over. Zo razend dat hij het dossier meteen van Troch afpakt zonder Troch daarvan te verwittigen. De Minister beseft echter ook dat het onderzoek helemaal om zeep is want zelfs al vinden de speurders van Nijvel wél duidelijke sporen naar de daders, zullen nog de daders onmiddellijk op het geknoei en manipulatie met het materiaal door de speurders wijzen omdat de daders wéten dat de speurders zelf de wapens in het kanaal hebben gesmeten. De Delta-speurder, Troch noch de tipgever kunnen hierover iets publiekelijk zeggen. Om géén gezichtsverlies te lijden en om een revolte van de Belgische burger te vermijden ziet de Minister maar één oplossing en dat is doen alsof het onderzoek nog lopende is en er nog gezocht wordt in de hoop dat er ondertussen wel een ander technisch spoor wordt gevonden maar niet op de gevonden materialen in Ronquières.

Tot zolang de feiten niet verjaard zijn, houden ook de daders de lippen stijf op elkaar omdat ze weten dat er géén technische sporen naar hen zijn. Ze zwijgen tot zolang de speurders hen zullen vinden. Dan pas zullen ze spreken en zullen ze meteen zeggen dat de speurders het onderzoek hebben gemanipuleerd. Zolang de feiten niet verjaard zijn kunnen de daders nl. moeilijk luidop of openbaar gaan zeggen dat de speurders met bewijsmateriaal hebben geknoeid omdat ze anders zichzelf zouden verraden en misschien publiekelijk gelyncht worden. Voor de daders komt het dus zeer goed uit dat er geen sporen gevonden worden.

Bovenstaande kan ook verklaren waarom sommigen (speurders, gangsters en politici) vertellen dat alles getrukeerd is, dat het onderzoek gemanipuleerd is, dat het Bendedossier een staatszaak is en dat de zaak nooit zal opgelost worden. Hoe jammer dan ook voor de slachtoffers en hun familie.

3,174

(26 replies, posted in Filière Boraine)

De Hain mondt uit in het kanaal Brussel-Charleroi net stroomafwaarts de sluis van Ittre (niet ver van Ronquière dus). Waar was de loods van Brouette?

3,175

(26 replies, posted in Filière Boraine)

Als geen onderzoek werd gedaan over Brouette door het gerecht van Nijvel voor de feiten van 1983 dan is het ook niet zeker dat de speurders zijn alibi voor 1985 gechekt hebben.

Je schrijft dat hij medio 1984 al weer vrij kwam. Vanaf wanneer zat hij vast?

3,176

(804 replies, posted in 1982)

Hestur wrote:

Wat is jouw bron voor de stelling dat Angelou en VDE niet voor hetzelfde taxi-bedrijf werkten?

Dit stellen Patricia Finné en Michel Leurquin in hun boek. Ik ga ervan uit dat zij dit uit goede bron weten of via de zoon van Vanden Eynde. Idem dito voor het verhaal van de aktetas. De zaken waar geen bevestiging of bewijs van is bespreken ze in voorwaardelijke of vraagstellende zin in hun boek. Echter over bepaalde zaken zeggen ze expliciet dat wat in de media of fora is verschenen foutief is, zoals de aktetas van Vanden Eynde, hetzelfde taxibedrijf, het verplaatsen van de lichamen van Fourez-Dewit, ...

3,177

(26 replies, posted in Filière Boraine)

De oude?

3,178

(117 replies, posted in Wagens)

Inderdaad ook ik heb sterke twijfels over de getuigenis van de kinderen. Niets is zo gemakkelijk om een kind een nummerplaat te laten bevestigen tijdens een ondervraging. Er was misschien wel een Saab maar een andere met een andere of zonder nummerplaat.

3,179

(804 replies, posted in 1982)

Bon, tijd om ook hier een paar wijd verspreide foutieve geruchten uit de wereld te helpen:

  • De zoon van Vanden Eynde is formeel over de aktetas met belangrijke documenten van zijn vader. Toen hij het lichaam van zijn vader ontdekte stond de aktetas onaangeroerd in de kamer. Het zijn de speurders die de aktetas hebben meegenomen.

  • Er is dikwijls geschreven dat Vanden Eynde en Angelou voor hetzelfde taxibedrijf zouden gewerkt hebben. Dit is niet juist. Beiden waren effectief taxichauffeurs in Brussel op hetzelfde moment doch niet voor hetzelfde bedrijf.

En dan nog een paar belangrijke zaken rond Vanden Eynde:

  • Substituut Godbille heeft aangetoond dat José Vanden Eynde Jacques Van camp gekend heeft. Volgens de zoon van Vanden Eynde, heeft zijn vader hem éénmaal meegenomen naar het restaurant Au Trois Canards. Een notaris had hem nl. als vriendendienst gevraagd om daar een pakje af te geven.

  • José Vanden Eynde was gefascineerd door Franco. Vóór de tweede wereldoorlog verliet Vanden Eynde België om te gaan dienen in de 'Legion Condor', een luchtmacht die tijdens de Spaanse oorlog gevochten had in het kamp van de nationalisten. Vanden Eynde was goed bevriend met Léon Degrelle. De twee mannen leerden elkaar kennen op universiteit van Leuven, waar ze in hetzelfde studentenhuis verbleven. Daarna bleven beide mannen via brieven corresponderen. Vanden Eynde werd zelfs uitgenodigd voor het trouwfeest van de dochter van Degrelle.

  • De zoon van Vanden Eynde heeft zich steeds vele vragen gesteld over het motief van de moord op zijn vader. Hij heeft hier steeds een schuldgevoel over gehad. De daders zouden oorspronkelijk niet voor zijn vader maar voor hem zijn gekomen. In 1982 vertoefde Marc Vanden Eynde nl. in een bepaald milieu dat niet twijfelde om geweld te gebruiken. Omdat Marc Vanden Eynde continu bedreigingen ontving besloot hij om één maand na de moord op zijn vader te verhuizen naar Afrika waar hij veertien jaar zou verblijven. Hij verhuurde zijn woning in België aan Maurice Florizoone. Woning waar vervolgens ingebroken werd. De vraag is natuurlijk door wie? Door de moordenaars van zijn vader? Zochten ze iets dat ze in de Auberge niet gevonden hadden? Een aantal PV's spreken van een videocassette die tijdens een roze ballet zou gefilmd zijn en waarvan José Vanden Eynde een kopie zou hebben gekregen via zijn relaties. De cassette zou bewaard zijn geweest in een aktetas waaraan José Vanden Eynde bijzonder gehecht zou zijn geweest en die hij voor hemzelf en zijn familie als een levensverzekering beschouwde. Feit is dat volgens zijn zoon, de aktetas niet door de moordenaars is aangeraakt.

Bron: L'histoire vraie des tueurs fous du Brabant (Leurquin-Finné)

Een Panorama-reportage van 21-11-1985 van de training van Belgische politie in Duitsland, een speciale anti-terroristische opleiding na de aanvallen van de zgn. bende van Nijvel. Een interessante discussie over rechtsstaat en politiestaat.

» www.euscreen.eu