De link met Zaire gaat niet zozeer in de richting van de daders of uitvoerders. Ik zie er wel toevalligheden in die een hypothese van het motief naar voor brengt. Men moet zich eens de vraag stellen, welke argumenten of gebeurtenissen in die periode doorslaggevend zouden zijn voor de daden van de Bende van Nijvel. Ik denk dat sommige naar het einde van de koude oorlog aan het speculeren waren. Het einde van de koude oorlog, heeft ook al de Afrikaanse conflicten van de jaren 90 met zich meegebracht. Als men kijkt naar de gegevens van de pistes in zowel de mogelijke daders, als de linken van personen aan de bewijsstukken, alsook sommige slachtoffers, dan is de toevalligheid van een gemeenschappelijke factor naar Zaire en het Mobutu regime niet uit te sluiten.
We kunnen dus niet uitsluiten dat de motieven van de acties van de Bende van Nijvel veel meer een intern Belgische aangelegenheid was, met als doel om bepaalde politieke verschuivingen door te drukken in functie van een Belgisch-Zaïrese agenda. We kunnen de vraag dus stellen, of er voor 1982 elementen zijn gebeurt die de Belgisch-Zaïrese verhoudingen mee hebben beïnvloed? Wel de lijst is tamelijk lang, dus beperk ik mij even tot 2 gebeurtenissen op de vooravond van de 'loden jaren'.
In 1981 heeft Mobutu de nationaliteitswetten verandert waardoor bepaalde etnische groepen hun bestaansrecht, inclusief hun politieke rechten zouden verliezen, wat uiteindelijk geleid heeft tot zijn omverwerping in 1997. In 1982 heeft de Wereldbank een rapport gepubliceerd, welke zonder twijfel de onfrisse financiële praktijken van het regime aan het licht stelde. Zelfs tot vandaag is men op zoek naar dat fortuin.
Dit zal voor sommige ver gezocht lijken. Lees dus ook eens de volgende linken over een historische context hoe bepaalde groepen de strijd voerde om koloniale motieven.