Is dit detail pas bekend sinds het boek van Finné?
Neen, het verhaal stond in de krant 'La Lanterne' van 30 september 1985:
You are not logged in. Please login or register.
Bende van Nijvel → Posts by Merovinger
Is dit detail pas bekend sinds het boek van Finné?
Neen, het verhaal stond in de krant 'La Lanterne' van 30 september 1985:
Een toch wel héél bijzondere toevalligheid. Als Bouhouche en Beijer uiteindelijk niets met de Bende van Nijvel te maken hebben moeten ze op zijn minst wél weten wie deze nummerplaten met dezelfde fout gemaakt heeft. Zijn ze daarover wel eens ondervraagd geweest? Waarschijnlijk niet omdat de onderzoekers van de Bendefeiten géén inzage hebben gekregen in het dossier van de moord op Mendez en ze de link dus ook niet konden maken.
In haar boek verwijst Patricia Finné de theorie dat haar vader vóór de overval in Overijse al vermoord zou zijn en dat zijn lijk op de parking is gedumpt, regelrecht naar de prullenmand. Finné was naar zijn autotelefoon gelopen om de politie te verwittigen nadat de jongen op de fiets door de Bende was afgeknald. De Reus merkt Finné op en opent het vuur. Léon Finné stort neer op de grond. De gemaskerde man nadert het lichaam van Finné, draait het lichaam met zijn voet om precies of hij het aangezicht van zijn slachtoffer wou zien, en maakt hem af met een ultiem hagelschot.
Niemand van de familieleden van Léon Finné heeft zijn lichaam echter geïdentificeerd. Dat mocht volgens de politie niet meer gebeuren omdat de autopsie al had plaatsgevonden. Het is een vriend van Finné, werkzaam bij de gerechtelijke politie van Brussel en die de bewuste avond van wacht was, die het lichaam herkend heeft. Hij had toevallig de dood van Finné vernomen wanneer hij de naam van het slachtoffer had gelezen die net naar het Medisch Instituut gebracht was.
Net na de overval zijn drie gemeentelijke politieagenten van Overijse naar de parking gegaan. Eén van de agenten kende Léon Finné, wist hem wonen, wist dat Finné thuis wapens en drie volwassen Duitse herdershonden en drie puppy's had. Zijn versie van de feiten:
"Na de bloedige slachtpartij gisterenavond zijn wij naar de woning van je vader gegaan samen met een slotenmaker en een veearts. We wisten dat de drie volwassen honden ons niet in het huis zouden laten binnengaan. De veearts heeft de drie volwassen honden geëuthanaseerd en de puppy's bevinden zich nu in een hondenasiel. We hebben zijn woning doorzocht en de wapens meegenomen. We vonden dat het "gevaarlijk" was om een woning met wapens onbezet te laten. Ziehier het adres van het hondenasiel."
Het is pas in juni 2005 dat Patricia Finné te weten is gekomen dat, binnen de twee uren na de overval in Overijse, een huiszoekingsbevel voor de woning van Finné afgeleverd is geweest. Tot op heden weet ze echter nog altijd niet wie dit bevel heeft opgesteld.
Een ander, voor mij totaal nieuw element: Finné kwam niet rechtstreeks vanuit Luxemburg naar Overijse maar wel vanuit de luchthaven van Zaventem waar hij een afspraak had! Léon Finné had rond 16u30 met zijn autotelefoon naar zijn vrouw gebeld en zijn vrouw gezegd dat hij vertrok vanuit Luxemburg en dat hij naar de luchthaven van Zaventem moest gaan vooraleer naar huis te gaan in Overijse.
Ja beste forumleden en dan nu toch wel iets héél belangrijker dat ik voor het eerst gelezen heb in het boek van Finné en Leurquin. Namelijk wat er zich precies heeft afgespeeld in het kantoor van de gerant van de Delhaize tijdens deze overval en de reactie van de dader hierop! Dit geeft voor mij plots toch een héél ander beeld van de feiten uit 1985 waarvan ik tot nu overtuigd was dat het alles te maken had met een Strategie van de Spanning. Nu doet mij onderstaande beschrijvingen toch twijfelen. Oordeel zelf maar.
27 september 1985: het feest van de Franse Gemeenschap in Wallonië. Alle scholieren en leerkrachten hebben een dag verlof. Het is mooi weer, een zonnige avond. Veel mensen hebben er van geprofiteerd om in hun tuin te zitten of om met hun kinderen te spelen. Het is pas laat op de avond dat de mensen naar de supermarkt trekken.
Rond 20u15 stopt een Golf GTI op de parking van de pizzeria op enkele meters van de Delhaize. Vanop deze plaats staan ze wat hoger dan de parking van de supermarkt. De inzittenden van de Golf aanschouwen een aantal seconden de lagergelegen parking van de supermarkt. De mannen (drie daders) nemen hun wapens en stappen uit te auto. Gemaskerd met maskers van oude Franse politici. De derde dader, de reus, heeft geopteerd voor een gewone bivakmuts. Ze zijn sober gekleed in lange zwarte wollen jassen. Ze moeten maar een trapje nemen die direct naar de parking leidt. Twee mannen dragen een riotgun, de derde een mitrailleur.
Zoals in 1983 zijn ze op zoek naar een gijzelaar. Ze nemen de eerste persoon die voor hun neus passeert, een kind. Het kind wordt zoals een rietje door de Reus opgepakt. Het kind zal later zeggen dat het als een stille kracht voelde. Hij wordt met de haren gesleurd tot aan de inkom. Op dat ogenblik stapt een klant, Roger Engelbienne, uit de winkel. Hij kent de jongen en zonder het gevaar te beseffen vraagt hij aan de Reus om het kind los te laten. De Reus knalt de klant genadeloos af met een schot uit zijn riot gun terwijl hij volgende woorden sprak: "Dat zal je leren om je te moeien met zaken die je niet aangaan".
In de supermarkt begrijpt niemand wat er buiten gebeurt. Ze horen knallen. Twee mannen lopen onmiddellijk naar de ruimte waar de geldkoffer staat. De Reus houdt zijn gijzelaar vast en loopt de kassa's af en laat zich in een papieren zak het geld overhandigen door de kassiersters die begrijpen dat ze snel moeten handelen anders wordt de jongen vermoord. De Reus brult: "Ga liggen of ik schiet je in twee!". De meeste mensen doen wat gevraagd wordt. In het midden van de winkel merkt de Reus een man op die onhandig een jong meisje, die in paniek is, helpt op de grond te leggen. Ghislain Platane wordt zonder verwittiging neergemaaid.
De handlangers zijn in het bureau van de gerant. Hen tegemoetkomend probeert directeur Patrick Mourlon om te dialogeren met de daders en hen te kalmeren. Hij beschrijft deze minuten in de pers (La Lanterne - 30 september 1985):
"Ik heb mij van de domme gehouden, wat vermoedelijk mijn leven heeft gered. Ik heb hem gevraagd wat hij wou en zei hem dat, als hij geld wou hebben, hij alles mocht nemen. Omdat hij de omzet van de dag wou heb ik hem naar de geldkoffer geleid. Ik heb hem laten zien dat de omzet al was opgesloten in onze baby-koffer. Enkel de geldtransporteurs hebben de sleutel ervan. Ik kan hem niet openen. Omdat hij mij niet leek te geloven heb ik het hem moeten uitleggen ...".
Een dwaze doch moedige houding van de gerant. Een andere geldkoffer is echter open. De gemaskerde dader moet zich tevreden stellen met muntstukken, geldbiljetten van kleine waarde en maaltijdcheques. Dat maakt de man razend. Hij schiet in kolère en schreeuwt: "Godverdomme, we zijn voor niets gekomen, we gaan in de massa schieten!" Is dit de reden waarom ze in de volgende minuten een ander doelwit voor de avond kiezen?
De mannen stappen naar buiten en schieten lukraak enkele schoten af. Op de parking, in een rode camionette, durven een vader en zijn zoon zich niet te bewegen. Verlamd van de schrik zijn ze in de camionette blijven zitten. Ze hebben de raid van de daders van begin tot het einde gezien. Een kogelregen wordt op hen afgevuurd. Bozidar Djuroski is het derde slachtoffer. Zijn zoon, die dezelfde naam draagt, zal gedurende een aantal lange seconden de donkere, meedogenloze strenge blik van de killer opmerken. Hij is zwaar verwond en zal een long verliezen. Vele jaren later na de feiten, zal hij zeggen dat hij deze blik bij één van de onderzoekers herkent heeft tijdens een verhoor in de lokalen van de politie. De jonge gijzelaar wordt losgelaten en getuigen zien de daders vertrekken in een donkere Golf.
Bron » L'histoire vraie des tueurs du Brabant (Finné-Leurquin)
Graag gedaan.
De Bende van Nijvel had de gewoonte om bestaande nummerplaten na te maken van bestaande auto's identiek als hun gestolen overvalwagens. Zowel Beijer en Bouhouche als de Bende De Staerke gebruikten hetzelfde systeem.
Tijdens de verschillende onderzoeken in het Bendedossier en het dossier Mendez hebben de speurders de gevonden nummerplaten in detail onderzocht. Tijdens deze expertises hebben de speurders een serie nummerplaten ontdekt waarop ze een bijna onzichtbare fout vonden.
Meer bepaald gaat het om de nummerplaat op de 4x4 Mercedes van Bouhouche gestolen in Mechelen waarvan de nummerplaat gedupliceerd was van de directeur van het bedrijf Abelag, de nummerplaat van de Volvo 244 van Bouhouche, de plaat van de Renault 25 gebruikt door Bouhouche en Beijer, de nummerplaat van de gestolen bestelwagen van een parfumeriewinkel en die teruggevonden werd in een garagebox gehuurd door Bouhouche, de nummerplaat van de Santana gebruikt tijdens de overval op Dekaise en de nummerplaat SX 676 van de gevonden Saab gebruikt in Nijvel. De nummerplaat van de Saab werd viermaal onderzocht waarna ze op een griffie verloren werd. Maar moeilijk om te besluiten: er bestonden slechts een paar matrijzen die deze nummerplaten drukten over het hele land.
De nummerplaten van Bouhouche leveren nog een geheim op. Volgens een experte van een gerechtelijk labo uit Brussel, werd de gekopieerde nummerplaat gebruikt door de Bende van Nijvel op de Saab kunstmatig verouderd net zoals de nummerplaten van de 4x4 van Bouhouche en de Renault 25 die vol met wapens stak en verborgen was in een garage onder een valse naam!
Bron » L'histoire vraie des tueurs du Brabant (Finné-Leurquin)
De gemeentelijke politie krijgt om 3u30 een anonieme telefoon. De beller meldt dat een aantal individuen rond de kruidenierswinkel Piot hangen. Ze komen van de inkomdeur van de winkel te forceren die ontdaan is van een metalen rolluik. De eigenaars zijn afwezig, ze zijn op vakantie naar het zuiden van Frankrijk. De kruidenierswinkel bevindt zich slechts op enkele honderden meters van het commissariaat. Een patrouille van drie agenten krijgt het bevel om zich te voet naar de plaats te begeven teneinde er te gaan vaststellen wat er precies gebeurd. Het aankomstcomité dat hen zal opvangen zal voor het minst ongewoon zijn.
De agenten merken eerst een breed individu op waarvan het aangezicht verborgen is door een bergmuts. Het individu lijkt op de wacht te staan. De man pakt een geweer of karabijn en begint zonder te verwittigen te vuren. De agenten zijn verrast en trachten terug te schieten. Zonder succes. Hun dienstwapen blokkeert. Christian Delacourt, 36 jaar oud, zakt in elkaar voor de ogen van zijn collega's. Hij is in de buik geraakt en verliest veel bloed. De agenten moeten gaan schuilen. De onbekenden vluchten weg aan boord van een blauwe Volkswagen Santana. Vanop de achterbank van de auto blijft een dader, gemaskerd met een bivakmuts, schieten om hun vlucht te beschermen. De agenten hebben amper de tijd om op te merken dat de auto die in volle vaart richting België rijdt voorzien is van een witte nummerplaat met rode cijfers en letters.
Bron: L'histoire vraie des tueurs du Brabant (Finné-Leurquin)
Korte reportage op www.rtl.be
Het is ongeveer 18u40. Jean Szymuzik gaat bijna zijn winkel sluiten. Plotseling gaat de bel van de winkeldeur. Meerdere mannen zijn net de winkel binnengekomen. Ze haasten zich naar het salon waar zich de vrouw van de juwelier bevond waarop de mannen zonder aarzeling op schieten. Ze wordt op meerdere plaatsen in haar lichaam geraakt en daarna afgemaakt met drie kogels in het hoofd. Het schietgeluid horende, komt de oudste dochter uit haar kamer. Ze zal ze alles gadeslagen zonder dat iemand haar opmerkt.
In zijn atelier grijpt Jean Szymuzik naar een wapen dat hij steeds in de nabijheid bewaarde sinds hij drie jaar geleden slachtoffer werd van een diefstal. Hij ziet de mannen door de deuropening maar zal geen tijd hebben om zijn revolver te gebruiken. Hij vraagt aan één van de gangsters om op de grond te gaan liggen en om de handen op het hoofd te leggen. De gangster voert uit wat gevraagd is en roept daarna naar zijn kompaan "schiet, maar schiet dan toch". Na een korte aarzeling vuurt zijn kompaan onhandig zeven à acht kogels op korte afstand af. Slechts één kogel raakt de juwelier. De andere kogels boren zich in de muur. Het wapen van de juwelier, een gewone Arminius kaliber 38, wordt gestolen, alsook uurwerken en juwelen ter waarde van 3.500 euro.
Getuigen zien een zwarte Golf GTI in volle vaart vertrekken richting Lobbes. Eén van de mannen lijkt te manken, precies of hij juist verwond werd, terwijl de juwelier de kans niet heeft gehad om zijn wapen te gebruiken. Dit manken wordt nadien toegeschreven aan de reus van de bende. Niet minder dan vier wapens werden gebruikt tijdens deze aanval: een 22 LR karabijn, een automatisch pistool 7.65, een .45 en een magnum 357. Een vijftiental schoten werden afgevuurd.
Was het doel van de overvallers de nabijgelegen Colruyt? Zouden de daders op het laatste moment van gedacht zijn veranderd omdat de Colruyt dicht was?
Bron: L'histoire vraie des tueurs du Brabant | Finné-Leurquin
Noorderling, de 7.65 (2) en 7.65 (3) zijn de afgepakte wapens van de Rijkswachters dus volgens het schema van Boemerang werden er twee bijkomende nieuwe wapens de Riot Gun 2 en de .45 gebruikt.
De officiële versie van de gebruikte wapens is deze zoals neergeschreven in het boek van Finné-Leurquin nl. dat de volgende zeven wapens gebruikt werden in Nijvel: een riot-gun, een pistool .22FN, een revolver 357 magnum, een pistool 9mm, een pistool 7,65FN en een Colt 1911.45. Riotgun 1 werd gebruikt bij de beschieting aan de Diable Amoureux.
De kans is groot dat de wapens die gebruikt werden om Fourez-Dewit te vermoorden voorzien waren van geluidsdempers. Vandaar dat niemand toen iets gehoord heeft. Bij de confrontatie met de Rijkswachters is dit een ander verhaal en verbaast het mij dat de buren daar niets van zouden gehoord hebben.
Bende van Nijvel → Posts by Merovinger
Powered by PunBB, supported by Informer Technologies, Inc.